Сушен трън (черния трън) за зимата: ползи, рецепта, приложение

Черен трън е диво растящ храст, плодовете на който имат кисело-тръпчив вкус. Плодовете, както всички части на растението, имат лечебни свойства. Но поради специфичния си вкус, те практически не се консумират, когато са пресни. Въпреки това, на базата на плодовете на дивата слива, те правят сладко, сладко и сок за зимата. И можете също да изсушите тръна за бъдеща употреба. Този метод на събиране ви позволява да запазите реколтата за дълго време и винаги да имате здрави плодове под ръка. Но за да могат изсушените шипове да задържат по-голямата част от витамините и минералите, процедурата трябва да се проведе правилно.

Калоричното съдържание на изсушения продукт е 54 kcal

Лечебни свойства и противопоказания на изсушен шлам

Изсушеният трън има богат химичен състав, което обяснява неговите лечебни свойства. Съдържа комплекс от витамини, минерали, танини, органични киселини, диетични фибри и нишесте. Също така, такъв препарат съдържа много монозахариди, аминокиселини и етерични масла.

Важно! По отношение на съдържанието на витамин А сушената катран превъзхожда морковите и другите зеленчуци и плодове.

Лечебни свойства на продукта:

 • възстановява микрофлората;
 • елиминира повишения метеоризъм;
 • помага при гадене;
 • има седативен ефект;
 • повишава еластичността на кръвоносните съдове;
 • укрепва имунната система;
 • нормализира функционирането на черния дроб, бъбреците;
 • предотвратява развитието на аденом на простатата;
 • намалява болезнеността по време на менструация;
 • ускорява метаболитните процеси;
 • насърчава отделянето на храчки;
 • помага при възпаление на устната кухина;
 • намалява нивото на лошия холестерол.

Въпреки ползите от изсушените плодове на черния трън, в някои случаи те могат да бъдат вредни за здравето.

Основните противопоказания:

 • гастрит;
 • язва;
 • повишена киселинност на стомаха;
 • индивидуална непоносимост.
Важно! Изсушени шипове могат да се използват по време на бременност и кърмене само след консултация с Вашия лекар.

Избор и подготовка на тръни за сушене

За прибиране на реколтата трябва да използвате зрели плодови плодове. Те се отличават с богат лилав оттенък и имат синкав цвят. Плодовете узряват на храста през септември, но в същото време се придържат добре към клоните и не се ронят. Беритбата трябва да се извършва след първата слана, тъй като танините са частично разрушени при ниски температури. Това води до факта, че плодовете стават по-сладки и тяхната стягаемост намалява.

За сушене трябва да изберете цели еластични плодове без признаци на повреда и механични повреди. Първоначално плодовете трябва да се сортират и да се отстранят всички дръжки. След това те трябва да бъдат добре измити, поставени в гевгир и оставени за половин час, за да се отцеди останалата вода.

Sloe може да се суши със или без семена. Във втория вариант срокът на годност на готовия продукт е значително увеличен. Преди изсушаване плодовете трябва да бъдат допълнително подготвени. За целта ги залейте с вряла вода за 3 минути, след което ги извадете и леко ги подсушете.

Бланширането помага за омекотяване на плодовите плодове. Ако те се изсушат като цяло, тогава в този случай на кората се появяват малки пукнатини, което значително ускорява изпарението на влагата от тях. И ако трябва да вземете костите, бланширането значително опростява тази процедура.

Важно! Семената на черния трън съдържат амигдалин, който е токсичен гликозид и когато се съхранява дълго време, разцепва циановодородната киселина.

Добивът на изсушен шлам е 25% от естествените суровини

Важно! За този метод на прибиране на реколтата е необходимо да се избират плодове от шипове с приблизително еднакъв размер, така че влагата да се изпарява равномерно от тях.

Как да изсушите тръни у дома

Можете да изсушите плодовете на трън у дома на открито, във фурната и в електрическа сушилня. Всеки от тези методи има свои собствени характеристики, на които трябва да обърнете внимание.

Сушене на тръни на открито

За този тип сушене подгответе голям дълбок лист за печене и изсипете плодовете върху него на един слой. Издърпайте марлята отгоре и я фиксирайте така, че мухите и осите да не сядат. Поставете листа за печене, така че слънчевите лъчи да падат върху него през целия ден. През нощта се препоръчва да занесете заготовката в стаята, така че плодовете да не са влажни.

Трябва да изсушите плодовете на слънце в продължение на 4-5 дни, в зависимост от техния размер. През това време те трябва периодично да се обръщат, така че влагата да се изпарява равномерно от тях. След това прехвърлете детайла на сянка и го изсушете още 3-4 дни.

Изсушените плодове трябва да са твърди и твърди на допир. За да се получат изсъхнали тръни, продължителността на обработвания детайл на чист въздух трябва да се намали наполовина.

Изсушените шипове не трябва да полепват по пръстите при натискане

Как да изсъхнем тръни във фурната

Използвайки фурна, можете значително да ускорите процеса на изпаряване на влагата. Но в този случай процедурата се извършва на няколко етапа, като се спазва определен температурен режим.

Процес на готвене:

 1. Пригответе лист за печене.
 2. Покрийте го с пергаментова хартия.
 3. Подредете суровините в един слой.
 4. Загрейте фурната до 50 градуса.
 5. Поставете в него лист за печене с бодли за 4 часа.
 6. След това изключете фурната.
 7. Оставете плодовете на сухо място за 5 часа.
 8. Във втората стъпка загрейте фурната до 70 градуса.
 9. Смесете добре плодовете.
 10. Поставете във фурната за още 4 часа.
 11. Извадете и задръжте 4 часа на сухо място.
 12. На третия етап увеличете режима на сушене до 75 градуса.
 13. Дръжте тръните във фурната, докато омекнат, това е около 2-3 часа.

Вратата на фурната трябва да е открехната през целия процес на готвене.

Важно! Не е препоръчително да се използва висока температура в началния етап на сушене, тъй като това води до изсъхване на горния слой на плодовете, което предотвратява непрекъснатото изпаряване на влагата.

Сушене на шипове в електрическа сушилня

Електрическата сушилня също помага за опростяване на процеса на готвене. В този случай процедурата също трябва да се извърши на няколко етапа, което е необходимо за равномерно изпаряване на влагата от суровината.

Процес на готвене:

 1. Подредете плодовете върху подноси на един слой.
 2. Поставете в електрическа сушилня, задайте режима на 45-50 градуса.
 3. Издържат 3-4 часа.
 4. Извадете палети със суровини.
 5. Оставя се да се охлади на стайна температура за 2-3 часа.
 6. На следващия етап на сушене повишете температурата до 60 градуса.
 7. Смесете плодовете и пренаредете тавите.
 8. Изсушете 3-4 часа.
 9. Извадете детайла и направете почивка за 4 часа.
 10. В бъдеще увеличете режима до 75 градуса.
 11. Разбъркайте отново и разменете палетите.
 12. Дръжте при тази температура, докато се приготви за около 4 часа.

Изсушените шипове не трябва да произвеждат сок

Как да съхраняваме изсушени тръни

Можете да съхранявате детайла в торби от плат, хартиени торбички и картонени кутии. Съхранявайте изсушените тръни на тъмно и сухо място. Необходими условия: температура не по-висока от +20 градуса и влажност в рамките на 65-70%.

Срокът на годност на цели сушени плодове е 1 година, а на костилките без костилки - 24 месеца. По време на съхранение не трябва да се допускат резки температурни промени и да се изключи излагането на пряка слънчева светлина.

Важно! Изсушените шипове са способни да абсорбират чужди миризми.

Нанасяне на изсушени шипове

Готовият продукт може да се използва за готвене и медицински цели. Всъщност повечето полезни компоненти се запазват в изсушения детайл.

Терната се използва за готвене:

 • компот;
 • бульон;
 • квас;
 • укрепена тинктура.

Изсушени костилки без костилки могат да се използват като пълнеж за баница, както и в мюсли и бързи закуски.

Важно! Преди да използвате детайла, първо трябва да го напълните с топла вода и да оставите плодовете да набъбнат малко.

Заключение

Бодлите могат да се сушат по различни начини, но независимо от това, крайният продукт запазва повечето витамини и минерали. Следователно такъв препарат, за разлика от замразяването и консервирането, е по-полезен. И готовият продукт може да се използва в кулинарията и традиционната медицина. Важно е обаче да се осигури правилното съхранение.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство