Нискорастящи късни домати

Доматите заемат полагащото им се място в списъка на най-любимите зеленчуци. Градинарите отглеждат домати с различен период на зреене. Тази техника е известна на всички, които искат да пируват с вкусни плодове през целия сезон. Сортовата основа на доматите е толкова обширна, че много имена са известни само на истинските фенове на това растение. Средно късните и късните сортове са в голямо търсене. Те перфектно понасят летните жеги, реколтата се съхранява добре, при прибирането на реколтата плодовете се отличават със своята сила и отличен вкус. Понастоящем се появиха много нови видове ниско растящи домати - много обещаващи, вкусни, високодобивни.

Преди да вземете решение за какъвто и да е вид домат, трябва да се запознаете с важните критерии за избор на сорт. Не забравяйте да обърнете внимание на:

 1. Съответствие на сорта с региона... Значението на този параметър трудно може да бъде надценено. В крайна сметка само домати, които са подходящи за климатични и светлинни условия, ще отговарят напълно на вашите изисквания.
 2. Изисквания към почвата... Също необходим параметър, несериозно отношение към което прави грижата за късните домати по-проблематична. В този случай ще се изисква въвеждане на допълнителни вещества и постоянен мониторинг на състоянието на почвата.
 3. Добив... Важен фактор за собствениците на малки парцели. Можете да получите достоен резултат в малки площи, като отглеждате подходящи високодоходни сортове домати. Предпочитание трябва да се дава на хибриди с висок добив. Такива късни домати ще понасят екстремни температури, липса на осветление и поливане добре.
 4. Устойчивост на болести по растенията.
 5. Цел на сорта и вкуса на доматите... Не винаги е възможно да се използват салатни домати за други цели с голяма ефективност. Следователно трябва да изберете домати, които отговарят на заявката. Вкусът също е важен. Някои хора предпочитат сладки домати, други харесват плодове с лека киселост.

Времето на узряване, височината и видът на храста са много важни характеристики. В тази статия ще обърнем внимание на средно и късно узряващите сортове ниско растящи домати.

Ползи от ниско растящите домати

В групата домати водещи са маломерните сортове. Този факт може лесно да се обясни, като се разгледат предимствата на такива видове:

 1. Бушът на маломерните домати е стандартен. При отглеждане градинарите се отърват от необходимостта от задължителна жартиера и формиране на растения.
 2. Непретенциозност към условията на отглеждане.
 3. Малката височина на храста прави грижите по-удобни и удобни.
 4. Голям избор от сортове с различни форми и цветове на плодовете.
 5. Малък брой пасинки или пълното им отсъствие.
 6. Приятелско плододаване - дава възможност за реколтата компактно.
 7. Необходимостта от малка площ от почвата за засаждане.
 8. Възможност за отглеждане на домати по безсемен начин.

В допълнение къснозрелите маломерни домати се съхраняват дълго време след узряването. Много фермери предпочитат хибридни видове. Нискорастящите сортове домати се отглеждат както на открито, така и под прикритие. Оранжерията дава възможност за събиране на късно узряващи сортове дори в региони със студен климат и кратко лято.

Как да се грижим за закърнелите домати

Малки домати се избират от онези градинари, които не винаги имат време да им отделят достатъчно внимание.Това може да се дължи на спецификата на професията, възрастта или други обстоятелства. На помощ идват животновъди, благодарение на които вече е възможно да се получат до 6 кг плодове от един храст на ниско растящ домат. Начинаещите градинари също се стремят първо да овладеят отглеждането на ниско растящи сортове. Не бива обаче да се предполага, че такива видове не изискват никаква поддръжка.

Нека се спрем на основните точки на селскостопанската технология на късно узряващите маломерни домати.

Важно е да се придържате към отглеждането на разсад със собствените си ръце от семена, закупени от специализирани магазини.

Важно! Семената се засяват в края на февруари или началото на март. Засяването по-късно може да ви остави без реколта.

И това се отнася не само за ранните, но и късните сортове. Доматите просто нямат време да узреят и попаднат под въздействието на вездесъщата фитофтора. В случай на широко разпространение на тази болест в региона, изберете средно късно разнообразие от маломерни домати... Това ще ви помогне да приберете реколтата си по-бързо и пълноценно.

Преди засаждане в земята, разсадът трябва да има до 9 листа, височина на кълнове не повече от 30 см и добре развито съцветие. Доматите с нисък растеж се засаждат по схемата 50х40.

С по-голямо удебеляване на насажденията храстите се засенчват, плодовете се смачкват и нараства заплахата от болест по доматите с късна болест. Отначало се препоръчва да се покриват слаби кълнове. Много добре помага малка решетъчна конструкция по леглата, върху която се хвърля филм или спанбонд. Веднага след като температурата достигне желаното ниво и стане стабилна, филмът се отстранява. Spunbond може да остане включен за известно време, ако нощите са студени.

Безсеменният метод също има своите предимства. Първо, това спестява време и усилия, необходими за отглеждането на разсад. На второ място, не се изисква допълнително оборудване. В началото на април семената се засяват в земята, покрити с двоен слой филм или спанбонд. Късно узряващи сортове засети 10-14 дни по-късно. При този метод на сеитба разсадът бързо настига отглежданите в стаята. Качеството на разсад ще бъде много по-добро - тези домати винаги са по-силни и по-здрави. Единствената операция, която ще трябва да се направи, е изтъняване. След премахване на подслона, грижата за домати не се различава от класическата. Недостатъкът на този метод е, че плододаването ще започне по-късно с 2-3 седмици. За да намалят това неудобство, градинарите комбинират и двата вида отглеждане на маломерни домати.

Ако е необходимо форма и щипка храсти на маломерни домати? Опитните градинари винаги стъпват домати, за да предотвратят прекомерното засенчване, развитието на болести и гниене. Особено през студеното и дъждовно лято. По същата причина мнозина връзват маломерни сортове. Вързаните храсти се грижат по-лесно, растенията се проветряват добре и се осветяват от слънцето, плодовете не докосват земята и остават чисти.

Друга техника, която помага да се получи висококачествена реколта от ниско растящи домати, е мулчиране. Използват се слама, борови игли, окосена трева.

Важно! Мулчиране се извършва само след като почвата се затопли.

Мулчът се полага в дебел слой върху влажна земя, оставяйки отворена зона на кореновата шийка на растението. Това предотвратява гниенето на стъблото.

Те се опитват да обработват ниско растящи домати, като използват безопасни народни средства. В краен случай се използват отрови.

Избор на най-добрия сорт

Ранно узрели маломерни домати

Всички градинари са засадени, с изключение на любителите на високите сортове. Мнозина обаче се интересуват от по-късната дата на прибиране на реколтата. Помислете за средно късни възгледи.

Рио Гранде

Рио гранде

Средно късен отличен сорт със средно големи плодове, сладникав вкус и твърда плът. Той е високо ценен от любителите на домати заради високия добив и непретенциозността. Расте добре във всякаква почва и дори в закрити саксии. Реколтата започва след 120 дни.

 • Буш... Компактен, умерено облистен. Зрелите растения достигат височина 70 cm.Не изисква оформяне и закопчаване, както и жартиери. Може да се прави само за естетически цели.
 • Плодове... Среден размер, тегло около 115 г. Според отзивите те имат приятен аромат, месест и вкусен. В един домат има малко семена, пулпът е доста плътен и сочен. Формата прилича на плод на слива, доматът е перфектно запазен по време на транспортиране и съхранение, не се напуква. Красотата на доматите е причината те да се консумират по един и същ начин както пресни, така и в препарати.

Популярността на сорта ниско растящи домати осигури своите предимства:

 1. Непретенциозност в грижите. Малките грешки в селскостопанската технология не засягат развитието и плододаването на домата.
 2. Отличен капацитет за съхранение. Плодовете са добри узряват дори след прибиране на реколтата от градината.
 3. Дълъг и обилен плод.
 4. Устойчивост на болести и суша.

Средната сочност на доматите се счита за малък недостатък, но се компенсира от прекрасния вкус на плодовете.

Сортът се отглежда чрез разсад и директно засяване в земята. Модерният нискоразмерен домат "Рио Гранде" има много подобрени свойства в сравнение с предшественика си.

"Титан"

Титан

Средна среднокачествена разновидност на ниско растящи домати. Плодовете са готови за реколта след 135 дни. Той е много ценен сред любителите за своята компактност и малки размери на храста, което му позволява да се отглежда у дома и на балкона. Възрастно растение има височина не повече от 50 см. Расте добре във всякакъв вид почва, сортът е устойчив на гъбични и други често срещани болести по доматите.

Плодовете са кръгли, малки по размер (до 120 g). Той перфектно понася транспортирането и съхранението дори в хладни помещения. Расте по-добре на открито в южните райони. В хладен климат за добра реколта се препоръчва да се засажда на закрито. При подходящи грижи добивът от един храст достига до 4,5 кг. Плодовете са много красиви, подходящи за всички видове прибиране и консервиране. Основните предимства на средно късните титанови домати:

 • добра производителност, стабилно плододаване;
 • устойчивост на растенията към болести;
 • възможността за отглеждане на много малка площ;
 • отлична продаваемост и вкус;
 • способност да издържат на дефицит на влага.

Сред недостатъците любителите на домати смятат:

 • отрицателна реакция на рязък спад на температурата;
 • взискателно хранене в началото на растежа;
 • късно узряване на плодовете за хладни региони.

За да могат средно късните домати Titan да радват с добра реколта, трябва да знаете нюансите на земеделската технология на сорта. На клоните винаги има толкова много плодове, че растението трябва да бъде вързано. Цевта може да не издържи на голямо натоварване. През периода на активен растеж, той изисква допълнително хранене. Фосфорът и калият са най-важните за доматите. С повишена влажност, чувствителността към късна болест се увеличава. Чрез промяна на условията можете да постигнете изчезването на болестта. Добър резултат се получава при лечение с Фитоспорин. Ако на територията на обекта има легла с картофи наблизо, тогава колорадският бръмбар също ще посети доматите. Ето защо трябва незабавно да вземете превантивни мерки.

Късни представители на нискорастящи домати

Има маломерни и късни домати. Такива сортове са чувствителни към ниски температури, така че дават добра реколта без подслон в топлите райони. Такива късни домати се отглеждат в разсад, за да се съкрати вегетационният период на открито. Сред най-популярните видове заслужава да се отбележи:

"Финалът"

Финалът

Достоен представител на късно узряващите домати с малка височина. Реколтата се събира след 130 дни. Бушът е леко листен, расте до 70 см. Компактността на растението позволява отглеждането на сорта на малки площи. Плодове с отличен вкус, богат червен цвят. Пулпът е сочен, кожата е с добра плътност, което предотвратява напукването на доматите. Масата на един домат е доста малка - 90 г, но равномерната заоблена форма прави сорта много привлекателен.

Добрите параметри на финишния домат са:

 • възможността за кацане в различна почва;
 • способността да се противопоставя на вертицилозата;
 • стабилен добив;
 • добра транспортабилност и качество на съхранение;
 • хранителна стойност.

Разсад от късно узряващи финални домати се засаждат по схемата 50x40 на открито, като се поддържа плътност на засаждане не повече от 8 растения на квадратен метър площ. В бъдеще растенията се нуждаят от обичайните грижи - поливане, разрохкване, плевене, торене с минерални съединения.

"Абаканско розово"

Абаканско розово

Много известен късен сорт домати. Най-често се отглежда в оранжерии, където расте до големи размери. И когато се засажда на открито, височината на храста не надвишава 70 см. Предимството на сорта е удълженото му плододаване, което ви позволява да получите реколта за дълго време.

Добивът на открито е над 5 кг отлични на вкус домати. Освен това големите плодове са много красиви на външен вид. Розовият цвят и формата на сърцето правят сорта много привлекателен. Сред оригиналните плодове има и представители с обичайната закръглена форма. Теглото на един домат може да достигне 300 г, което е много оценено при приготвянето на салати.

„Абаканско розово“ придоби славата си с добрия си имунитет. Рядко се засяга от болести, така че не си струва да се лекува с химикали. Ако случайно забележите признаци на заболяване, опитайте народни средства. Наложително е да се наблюдава появата на бръмбари в Колорадо. Те могат да навредят на доматите през есента. През този период те са привлечени от неузрели плодове поради липсата на друга храна.

"Ракета"

Ракета

Отличен определящ фактор, стандартен клас. Той има не само компактен храст, но и коренова система. След 130 дни от момента на засаждане на разсада плодовете са готови за употреба. Височината на храста не надвишава 65 см. Плодовете са червени, леко удължени, малки, сладникави. Теглото на един домат варира от 40 до 60 г. Предимства на къснозреещата "Ракета":

Перфектно толерира транспортирането. Тази характеристика се оценява от фермерите.

Стабилен добив. При спазване на основните изисквания за грижи от всеки храст се събират до 2 кг плодове. При плътност на засаждане от 5 растения на квадратен метър получаваме до 10 кг от една и съща площ.

Нисък ръст. Позволява ви да засадите къснозреещ домат дори на балкона и в оранжерии.

Добра устойчивост на всякакъв вид доматено гниене.

Възможността за механично прибиране на плодовете.

Ако анализираме качествените характеристики на този сорт, тогава комбинацията от нисък ръст и добив трябва да се отбележи като характеристика на "Raketa".

Някои градинари предпочитат да засаждат домати на закрито. Освен това високи домати, сортове с малки храсти често се отглеждат в оранжерията. В същото време е важно тези два вида да не се засаждат един до друг, така че високите растения да не засенчват по-малките си колеги.

Джудже сортове

Сред ниско растящите домати отделно се отличава група, в която се събират растения с много ниска височина на храста. Това е така нареченият сорт джудже. Такива домати растат не повече от 60 см в зряла възраст. Повечето видове джуджета са рано узряващи домати. Те се отглеждат не само на открито, в оранжерията, но и на балкона, в саксии или в малки контейнери. Друго голямо предимство на доматите джуджета е, че не е нужно да се закрепват. Сред джуджетата си струва да се отбележат средно късните сортове, спечелили признанието на градинарите. Сортове като Сладка Сю, Дивият Фред.

Отгледан от американски животновъди. Те са непретенциозни към условията на отглеждане, понасят климатичните колебания и липсата на добре поливане. Подходящ за отглеждане у дома, височината на храста не надвишава 60 см, средният добив е до 4,5 кг от храст.

Заключение

Късно узряващите домати обикновено се отглеждат от дръзки градинари.Такива сортове дават много по-високи добиви от други, имат отличен капацитет за съхранение, устойчиви са на често срещани доматни инфекции и са много вкусни. Много надминават най-популярните ранни сортове по този параметър. Дори малки студове, някои сортове понасят перфектно. Нискорастящите късно узряващи сортове спасяват летните жители от постоянното изграждане на поддържащи устройства. Единственият недостатък на късно узряващите домати е възможността от инфекция със сухо гниене. Това се дължи на късното време на прибиране на реколтата и повишената влажност през този период.

За да може този проблем да се притеснява възможно най-малко, разсадът трябва да бъде засаден по-рано от препоръчаното време. Най-доброто от всичко, началото или средата на май. Необходимо е да се изчисли времето на засяване на семена, така че по това време растенията да са достатъчно големи. Веднага след като се опитате да отглеждате късни нискорастящи сортове домати на сайта, те ще станат ваши постоянни фаворити.

Коментари (1)
 1. къде да купя семена на rio granté и да довърша

  10.01.2020 в 09:01
  Галина
Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство