Wireworm в градината: как да се справим

Жичният червей уврежда кореноплодни култури и изяжда земната част на растенията. Има различни методи за това как да се отървете от теления червей в градината.

Как вредят телените червеи

Жичният червей се среща в градината като жълто-кафява ларва с дължина от 10 до 40 мм, от която излиза бръмбарът кликер. В ларвено състояние това насекомо предпочита семената, корените и сухоземните части на растенията. В резултат на неговата дейност могат да бъдат унищожени до 70% от реколтата.

Дотолкова доколкото вредител живее в земята, разкрива се през есента от наличието на множество пасажи в картофи и моркови. Телицата запазва жизнеността си в продължение на 5 години, от които 3-4 години прекарва в състояние на ларва.

Важно! Вредителят е най-активен при сухо време.

През дъждовно лято щетите от теления червей в градината намаляват. Най-често късните сортове картофи страдат от вредителя. Ако корените узреят през първата половина на лятото, когато почвата все още не е достатъчно суха, тогава насекомото няма време да причини сериозни щети.

През първата година теленият червей живее под земята и не причинява сериозни щети на насажденията. Насекомото нанася най-големи щети на кореноплодни растения през втората и третата година от развитието си.

Методи за контрол

Основният метод за това как да се отървете от теления червей в градината е да се придържате към земеделските техники. С навременно елиминиране плевел треви, изкопаване на лехи и спазване на сеитбообръщение, вероятността от поява на вредител е сведена до минимум.

Съответствие със селскостопанските техники

Правилната грижа помага да се предпазят растенията от разпространение на тел. Това включва определен набор от мерки:

 • Спазване на правилата за сеитбообръщение. Препоръчително е да се засаждат картофи в лехите, където преди са били отглеждани бобови и зърнени култури, краставици, тикви, цвекло и различни зеленчуци. Морковите се засаждат след зеле, домати, лук, краставици.
 • Дълбоко копаене на градината през есента. Ларвите на телени червеи се заравят в почвата за зимата. Изкопавайки лехите, насекомите се оказват на повърхността. Ако извършите процедурата преди настъпването на замръзване, в резултат на това до 90% от вредителите ще умрат.

По време на копаенето ларвите на бръмбарите се елиминират. Опитните градинари изкопават леглата, премахвайки плевелите, които се превръщат в храна за насекомите. Телен червеи са привлечени от коренищата на върба и метличина.

 • Засаждане на зелен тор. Сидерата са растения, които могат да отблъскват насекомите и да насищат почвата с полезни вещества. Можете да засадите сидерати в края на есента след прибирането на реколтата или в началото на пролетта преди засаждането на основните култури.

Жичните червеи се елиминират чрез засаждане на следните растения:

 • Горчица - зелено торене, което се характеризира с бърз растеж при всякакви метеорологични условия. Растението расте по-добре в плодородни почви и покълва дори при температури на замръзване.
 • Лупин - растение, използвано върху бедни почви. Отглеждането му подобрява структурата на песъчлива и глинеста почва. Лупинът насища земята с азот и фосфор, бързо се разлага и създава неблагоприятни условия за вредители.
 • Фацелия - едногодишно растение, чиито корени разхлабват почвата и увеличават нейната пропускливост. Фацелията расте върху всякакъв вид почва и процесът на отглеждане продължава до настъпването на слана.
 • Люцерна - зелен тор, който се засажда върху всякакви почви, с изключение на солени и кисели почви. Непрекъснатото прилагане на влага ще помогне да се стимулира появата на разсад. Когато цъфти, отстранете люцерната и я използвайте като компост.

Химикали

За борба с теления червей в селски условия се използват специални препарати, разработени специално за тези цели.

Важно! При работа с химикали се спазват предпазните мерки и посочените дозировки.

Най-ефективните средства, които могат да решат проблема как да победим теления червей, са:

 • Базудин... Лекарството е под формата на прах, състоящ се от малки гранули. Една торба, съдържаща 30 g от веществото, е достатъчна за обработка на 20 кв. м кацания. Базудин има паралитичен ефект и става причина за смъртта им. Процедурата за справяне с теления червей трябва да бъде в съответствие с инструкциите. Лекарството се прилага на сухо във всяка ямка преди засаждане на картофи. Може да се смеси предварително с пясък или дървени стърготини. Консумацията на Bazudin е 10 g на 10 картофени храста. Веществото може да се разпръсне по повърхността на почвата и след това да се вгради на дълбочина 20 см. Този метод е най-ефективен, но изисква голяма консумация на лекарството.
 • Провотокс... Сред средствата за това как да се унищожи теления червей се откроява лекарството Provotox. Използва се целенасочено за борба с този вредител. Гранулите на веществото се разпръскват в браздите преди засаждане на картофи и други култури. Provotox не се използва с други химикали. Консумацията на лекарството е 40 g на 10 кв. м. Provotox не се натрупва в земята, той е безопасен за животните и хората. Инструментът няма отрицателен ефект върху жизнената активност на червеите. Редовната употреба на лекарството ви позволява да се отървете от теления червей завинаги.
 • Землин... Лекарството има широк спектър от ефекти и се използва за борба с теления червей в градината, както и с мечката, зелевата муха и други вредители.Zemlin се предлага в опаковка, съдържаща 30 g от веществото. Един пакет е достатъчен за обработка на 20 кв. м легла. Лекарството се използва през пролетта при засаждане на семена и грудки. През есента се внася, за да се предотврати разпространението на вредители.
 • Метаризин... Това лекарство от тел е гъбична спора, която, погълната от насекомо, има токсичен ефект. В резултат на това дейността на всички органи на вредителя се неутрализира, което причинява смъртта му. Метаризинът се предлага в течна форма и се добавя към разтвора за напояване. Ние се борим с теления червей с разтвор. За 10 литра вода са необходими 0,5 литра от лекарството. Разходът на разтвор е 200 ml на всеки 10 кв. м кацания.

Минерали

Минералните компоненти се използват за хранене на растенията и създават условия, които са неприемливи за телените червеи.

Следните вещества могат да ви помогнат да се отървете от теления червей без използването на химикали:

 • Приложение на амониев сулфат като тор. Консумацията на вещество е 25 g на квадратен метър. Амониевият сулфат се прилага през пролетта преди засаждането, след което се използва като основа за подхранване няколко пъти на сезон.
 • За да се предпазят насажденията от теления червей, на мястото се използва амониев нитрат, който започва да действа веднага след попадането му в земята. Този тор не губи свойствата си дори в случай на замръзване. Амониевият нитрат се въвежда под формата на гранули директно в почвата или на негова основа се приготвя разтвор. Консумацията на веществото е 25 g на квадратен метър. м.
 • Поливане с разтвор на калиев перманганат. Преди да засадите картофи в страната, почвата се полива с разтвор на калиев перманганат. Консумацията на веществото е 5 g на кофа вода. Под всеки храст се нанасят 0,5 литра разтвор.
 • Намаляване киселинност почва. Креда или пепел ще помогнат за промяна на показателите за киселинност. Съдържанието на тези компоненти не трябва да надвишава 1 кг на 1 кв. м. На всеки 3 години в почвата може да се добавя вар.

Създаване на капани

Можете да се отървете от теления червей с помощта на капани. За целта малки парченца картофи или моркови са нанизани на тел. След това примамките от телени червеи се поставят в земята на дълбочина не повече от 10 см, като между тях остават до 10 см.

Важно! Капаните се използват през пролетта преди засаждането на основната култура, когато почвата е все още влажна.

Можете да премахнете стръвта заедно с теления червей след 3 дни. Парчетата зеленчуци често се поставят в буркан или пластмасова чаша, която се заравя до врата в почвата и се покрива. След няколко дни трябва да вземете капана и да унищожите теления червей.

Вредителят се привлича и от покълнали зърнени култури. Те се засаждат между редовете картофи. Когато растенията покълнат, те се отстраняват, както и самите насекоми.

През есента, когато приберете реколтата, можете да оставите купища върхове на земята. Обилната растителност привлича теления червей. След няколко дни растенията се събират заедно с вредителя.

Народни средства за защита

Можете да изтеглите теления червей за сметка на народните средства:

 • Приготвяне на запарка от коприва. 0,5 кг натрошени растения се заливат с вода. След 12 часа се получава ефективно средство за борба с телените червеи.
 • Вместо коприва можете да използвате глухарчета, които са достатъчни 0,2 кг на кофа вода. Запарката се оставя за половин ден, след което се използва за поливане.
 • Жълтурчето има свойството да отблъсква насекомите. Традиционно теленен червей и други вредители са били отровени с лек на основата му. За приготвяне на запарката са необходими 0,1 кг натрошени растения. Агентът се оставя за три дни, за да се получи максимална концентрация.
 • Въведение лукови кори в почва. Луковите люспи се използват през пролетта при засаждане на култури. Съдържа витамини и минерали, които допринасят за развитието на растенията. На негова основа се приготвя и разтвор за поливане на почвата от теления червей.
 • Използване на яйчени черупки. В градината се използва черупка от сурови яйца, която съдържа максимум полезни вещества. Този продукт насища почвата с калций, фосфор и калий. Поради способността да намаляват киселинността на почвата, черупките на яйцата са един от методите за справяне с телените червеи.

Заключение

Контролът на телените червеи включва използването на цял набор от методи. Много градинари знаят, че когато се отърва от плевелите, броят на вредителите на обекта ще намалее. При правилно сеитбообръщение и грижи за леглата броят на насекомите значително намалява. Минералните вещества, химикалите и народните средства са не по-малко ефективни срещу теления червей.

Коментари (1)
 1. Засаждаме "Водач" вече втора година. Не наблюдаваме цвета на картофите, но грудките добиват. Може би нещо липсва? Може би дори повече реколта би била, ако цъфти?

  11.09.2019 в 09:09
  Наталия
Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство