Каква трева да се сее, за да не растат плевели

На лятната вила целият сезон е безкраен борба срещу плевели... Поради своята непретенциозност те се адаптират към всякакви условия, оцеляват и се размножават бързо дори на бедни почви. Има много начини да се отървете от плевелите. Сред тях специално внимание заслужава отглеждането на култури, които потискат растежа на плевелите и същевременно подобряват плодородието на почвата. Въпросът как да засеете градина, така че плевелите да не растат, има удивителен отговор - със зелени торове или зелени торове.

След като зелените торове придобият достатъчно зелена маса, те се косят върху компост или мулч. Не е необходимо да се изкопава земята - корените постепенно ще изгният сами, оплождайки я. Повечето от зелените торове предпочитат слабо кисели и неутрални почви. Трябва да изберете какво да засеете даден сайт, като вземете предвид техните характеристики.

Ползите от сидератите

Сидератите постепенно стават широко разпространени сред градинарите, поради тяхната наличност и полезни свойства. Техните предимства са очевидни:

 • те позволяват почти напълно да се елиминира използването на минерални торове, тъй като обогатяват почвата с микроелементи;
 • възстановяване на почвата след подкисляване с торове;
 • разхлабват, подобрявайки структурата му;
 • активиране на почвената микрофлора;
 • притежаващи фитосанитарен ефект, те инхибират опасни патогени;
 • потискат растежа на плевелите.

Бобови растения-сидерати

Най-непретенциозни са бобовите растения. Това е най-широко разпространената култура, включваща до 18 хиляди вида. Сред тях са тревисти растения - едногодишни и многогодишни растения, които се развиват добре в умерен климат. Храсти и дървета са често срещани в тропиците. Грахът, бобът, лещата и други са типични за Русия. Те могат да издържат на леки студове и започват да се появяват при три градуса топлина, което им позволява да се използват в почти всяка климатична зона. В допълнение към ядливия фасул се използват множество видове фуражни зърна - люцерна, детелина и декоративни - сладък грах, акация.

Фасулът може да се засажда в началото на пролетта, а през есента той дава зелена маса до първата нощна слана. Благодарение на азотфиксиращите бактерии, разположени в кореновата система, почвата след тях се обогатява с азот във форма, достъпна за растенията. Бобовите растения са полезни и за дърветата. Корените на растенията, навлизайки дълбоко в почвата, ще станат източник на азот за тях.

Важно! Според експерти, три пъти в сезона, засети с бобови растения и изкопани площадки ще бъдат еквивалентни на оплодена почва с оборски тор.

Широк боб

На блатисти или глинести почви се препоръчва да се засаждат фуражни зърна. Те са отлични сидерати поради техните характеристики:

 • растенията имат добре развита коренова система, способна да дренира и структурира почвата с дълбочина до два метра;
 • нормализира pH на почвата, намалявайки нейната киселинност;
 • превръща фосфорните съединения във форма, достъпна за растенията;
 • те са студоустойчиви и не се страхуват от студове до минус осем градуса;
 • бобът също е богат на минерали.

Донник

Това е голямо растение със зелен тор с мощни корени, които навлизат дълбоко в почвата. Понася добре слана и суша, подобрява почвената структура на солените блата. Може да се използва за борба с жични червеи и други вредители. Обикновено мелило се засажда в края на лятото и се оставя за зимата, през пролетта зелената маса отново расте, която се отрязва преди цъфтежа.

Еспарзета

Многогодишното медоносно еспарцет се отличава с уникални характеристики на зелено торене:

 • способен е да покълне дори на каменисти почви;
 • благодарение на здрави и дълги корени, до 10 метра, той перфектно дренира почвата и пренася хранителни вещества от дълбоките слоеве по-близо до повърхността;
 • растението е устойчиво на суша и замръзване.

 

Важно! Еспарзетата започва да расте зелено през следващата година и осигурява зелено торене за седем години.

Други членове на семейството

 1. Грахът има всички свойства на бобовите култури от зелен тор. Расте бързо, не позволява на плевелите да се размножават. Растението предпочита неутрална почва, обича влагата. Обикновено грахът се засажда в края на лятото и до есента набира достатъчно зелена маса.
 2. В началото на пролетта е полезно да се засяват лехи с домати с фия - едногодишно бобово растение за зелено торене, което бързо набира зелена маса, инхибира плевелите и структурира почвата. Фията се отрязва 10-14 дни преди засаждането на разсад от домати.
 3. Лупините могат да се засяват в изоставени райони. Сидерат расте добре на всякакви почви, значително подобрява тяхното плодородие и се счита за най-добрият предшественик на градинските ягоди.
 4. Люцерната е отлично многогодишно зелено торене, което увеличава плодородието на почвата със зелена маса, богата на хранителни вещества. Растението обича влажни, но не блатисти, неутрални почви. Коси се през периода на формиране на пъпките.
 5. Seradella може да даде две култури зелена маса за един сезон. Това влаголюбиво едногодишно растение може да расте и в бедни почви, ако се полива. Понася лесно замръзване.

Кръстоцветни

Растенията от това семейство се отличават със своята непретенциозност и жизненост, а кореновите им секрети изплашват много вредители и инхибират болестотворните микроорганизми.

Горчица бяла

Едногодишна билка от семейство Кръстоцветни - бялата горчица е доста устойчива на замръзване, може да бъде засадена в средната зона на страната през март. Като сидерат той има следните характеристики:

 • потиска растежа на плевелите - е ефективно средство срещу вятър;
 • свързва желязото в почвата, като по този начин предпазва растенията от късна болест;
 • потиска вредители като граховия молец, охлювите;
 • получената зелена маса се превръща в хумус, полезен за растенията;
 • горчицата дава корени с дължина до три метра, разхлабвайки и дренирайки почвата;
 • задържа азот в него;
 • след първия сняг стъблата и листата сами падат на земята, образувайки мулч и го предпазвайки от замръзване;
 • след горчицата е добре да се засаждат домати, краставици, картофи, а бобът и гроздето да се чувстват комфортно до нея;
 • като прекрасно медоносно растение привлича пчелите в градината.
Внимание! Трябва да се помни, че горчицата има същите вредители като своите кръстоцветни роднини. Ето защо не трябва да засаждате такива култури след него.

Свързани растения

 1. Изнасилване Характеризира се с устойчивост на леки студове и бърз набор от зелена маса - за месец може да нарасне до 30 см. С помощта на дълги корени извлича минерални съединения от фосфор и сяра от почвата и ги превръща в на разположение за градински култури.
 2. Маслена ряпа - най-непретенциозното растение от това семейство и прекрасно зелено торене, което не се страхува нито от суша, нито от слана. Благодарение на силната си коренова система, тя перфектно се адаптира към голямо разнообразие от условия за отглеждане. Потискащ ефект върху метличина. Дори при късни насаждения той успява да набере значителна зелена маса.
 3. Рутеа - едногодишно влаголюбиво зелено торене. Дори засаден през септември, с обилно поливане, той бързо набира зелена маса.

Зърнени храни

Зърнените култури са отличен зелен тор. Те ефективно премахват плевелите и наторяват района.

Овес

Растение със зелен тор, което расте добре кисели почви, а корените му имат фитосанитарен ефект срещу кореновото гниене.Обикновено зърнените култури се засяват в началото на пролетта, когато сланите отстъпват, а зелената маса се събира преди цъфтежа. Зелените му кълнове са много полезни за организма. Овесът обогатява почвата с калий във форма, достъпна за растенията, така че доматите, чушките и патладжаните се чувстват добре след него.

Ръж

Поради своята устойчивост на замръзване, ръжта се използва по-често като зимна култура, сеитба в края на август или през септември. Той ефективно потиска както плевелите, така и патогенната микрофлора. Ръжта има депресиращ ефект върху други култури, така че не трябва да засаждате градински растения до нея. Обикновено зелената маса се отрязва в края на пролетта, преди засаждане на зеленчуци... Добре е да засаждате трева във влажни зони, за да ги отцедите.

Ечемик

Притежавайки всички положителни свойства на зеления тор, ечемикът е устойчив на суша, което му позволява да се използва в сухи райони. Той е в състояние да издържа на студове до -5 градуса и бързо натрупва зелена маса. Следователно ечемикът може да се засажда в началото на пролетта и да се коси след месец и половина.

Елда

Отлични свойства на зелено торене се наблюдават при елдата:

 • расте много бързо, едновременно със зелената маса, растящи дълги корени до един и половина метра;
 • елдата е устойчива на суша и не взема вода от съседни растения;
 • той е добре адаптиран към всякаква почва и не оставя в тях химически съединения, които инхибират растежа на други култури;
 • обогатява почвата с фосфор и калий;
 • ефикасен срещу многогодишни плевели като житна трева.

Елдата може да се използва като зимна култура. Често се използва за засаждане на стволове около дървета в градините. През пролетта трябва да го засеете, когато почвата се затопли достатъчно. Зелената маса от елда се коси преди цъфтежа.

Фацелия

Phacelia е гъвкав по своите свойства на зелено торене:

 • може да издържи доста ниски температури - до минус девет градуса;
 • расте дори на каменисти почви, бързо набира зелена маса;
 • не се страхува от суша;
 • можете да засеете сайт с него почти по всяко време - през лятото, есента или ранната пролет;
 • растението има фитосанитарен ефект върху нематодата и различни патогени;
 • след засяването му почти всички култури растат добре;
 • при наличие на бобови растения се засилва взаимното им действие.

Амарант

По-добре е да засадите свободните лехи след ранните зеленчукови култури с това термофилно растение и можете да косите зелената маса преди цъфтежа или преди есенните слани. Той е непретенциозен, пуска корени както на солени, така и на кисели почви и не се страхува от суша. Благодарение на дългите си двуметрови корени, амарантът подобрява структурата на почвата и увеличава нейното плодородие. Растението е устойчиво на болести и има фитосанитарни свойства.

Невен

Незаменима зелена тор за домати, както и за съвместни насаждения с патладжани и картофи, е невенът. Принадлежи към лечебни растения, които имат лечебен ефект върху почвата. Засажда се до края на август и получената зелена маса се коси през есента.

Важно! Невенът може да се използва за борба с колорадския бръмбар.

Заключение

Не всички растения имат свойства на зелено торене, но техният списък включва до 400 имена. Тези култури могат да се засаждат на площадката през цялото лято, като се редуват свободни площи, а окосената трева може да се използва за компостиране. Сидерата успешно замества химията и днес градинарите и градинарите все повече използват тези уникални растения.

Коментари (1)
 1. Точно сега, за да не заспите. Благодаря

  05.05.2019 в 12:08
  Ирина
Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство