Ниско растящи цветя за градината, цъфтящи през цялото лято

Нискорастящите трайни насаждения са многостранен „инструмент“ на опитен градинар. Тези цветя допълват ландшафтни композиции, те успешно се комбинират с градински и зеленчукови градински култури, те се използват като граници, хребети и други разделителни структури.

Почти всички маломерни трайни насаждения цъфтят през лятото. Цветните лехи с тях изглеждат добре поддържани и остават ефектни дори без редовна поддръжка, ежегодна трансплантация.

Нискорастящите цветя са много непретенциозни, но дори те трябва да могат да изберат правилния. Можете да научите за сортовете трайни насаждения и техните характеристики от тази статия.

Сортове от ниско растящи многогодишни цветя

Многогодишните цветя за градината могат да бъдат с различни размери. Малките растения се обособяват в отделна група, която от своя страна се разделя на:

 • земни покривки;
 • маломерни многогодишни цветя;
 • джудже подвид на цъфтящи трайни насаждения.

Ако почвените покрития буквално пълзят по земята, покривайки я от слънцето, вятъра и студа, тогава маломерните и джуджета цветя имат по-дълги стъбла, често височината им не надвишава 70 cm.

В допълнение към това разделение, ниските многогодишни растения за градината са цъфтящи и нецъфтящи. В първия случай съцветията ще се превърнат в декорация на градината, която многогодишни цветяобикновено се декорират за два до три месеца, тоест почти целия сезон. Нецъфтяща група - растения с красиви декоративни издънки, листа с интересна форма или уникален цвят. И тези, и другите цветя доста често се използват от ландшафтните дизайнери и обикновените градинари.

Целта на многогодишните ниски растения

Нискоразмерен трайни насаждения помагат на градинарите да решат много проблеми... В края на краищата, тези цветя:

 • не изискват постоянна и сложна грижа;
 • няма нужда да се полива редовно и обилно;
 • те се нуждаят само от една или две превръзки на сезон;
 • лесно да седнете, да се преместите на друго място и да споделите;
 • растат бързо и започват да цъфтят още през първата или втората година след засаждането;
 • може да цъфти през целия сезон;
 • вървят добре с други видове и сортове растения, както и с дървета и дори градински култури;
 • пускат корени на различни почви, има разновидности на многогодишни цветя за песъчлива или камениста почва.

Важно! Основното предимство на маломерните трайни насаждения е, че не е нужно да се засаждат всяка пролет. Достатъчно е да го направите веднъж и след това да се наслаждавате на красотата на създадената композиция в продължение на няколко години.

Избор на разнообразие от ниско растящо многогодишно цвете за градината

Чрез вдигане многогодишни цветя за лятна вила или крайградски район е необходимо да се вземе предвид съвместимостта на растенията, предназначени за едно цветно легло или ландшафтна композиция.

Трайните насаждения трябва да имат същите изисквания като:

 1. Честота и метод на поливане.
 2. Темп на растеж.
 3. Височината на храстите.
 4. Подходящ състав на почвата.
 5. Торове и честотата на тяхното приложение.
 6. Необходимостта и методът на подслон за зимата.
 7. Любов към слънцето или сянката.
Внимание! Също толкова важно за красотата на градината е хармоничната комбинация от нюанси на избраните цветове.

Астранцията е голяма

Това маломерно цвете расте не по-високо от 70 см. Разстилащите се храсти са покрити с цветя още в началото на лятото, завършва Блум до края на август.За да могат постоянно да се появяват нови съцветия по храстите, е необходимо навреме да премахнете изсъхналите цветя.

Сянката на цветята на това многогодишно растение може да бъде абсолютно всяка - днес има много разновидности на Astrantia, има дори храсти с многоцветни пъпки. Но по-често можете да намерите маломерни многогодишно с бели цветя, бледо розово или бордо.

Засаждането на многогодишно растение е по-добре на слънце, но е подходящо и леко засенчено място, например решетка от беседка или жив плет. Нискорастящото растение не е претенциозно към почвата и грижите - Astrantia може да расте навсякъде.

Астранцията е голяма

Дъбов градински чай

Градински чай (или салвия) се отнася и за маломерни трайни насаждения, които цъфтят през лятото. Храстите растат около 60-80 см, градинският чай не е разтегнат, по-скоро компактен многогодишен.

Съцветията на това многогодишно растение са много ефектни - дълги свещи с красив лилав цвят. Трябва да засадите градински чай в сянкатаизбор на площи с плодородна и леко влажна почва.

Многогодишната е придирчива към грижите. Много е важно да се поддържа постоянна почвена влага около храста, да се разрохква почвата своевременно, да се прилагат сложни торове, да се предпазват от вредители и плевели... Но в резултат на усилена работа градинският чай ще възнагради не само красотата, но и здравето, защото е добре познато лечебно растение, което спасява от много заболявания.

Дъбов градински чай

Крайбрежие на Армерия

Това многогодишно растение има около десет разновидности, всички те се различават по външен вид и характеристики. Но по принцип това растение е доста непретенциозно. Не е необходимо армерия да се полива често, всяка почва е подходяща за растението, дори глинеста и песъчлива. Армерия също така успешно ще украсява скалисти алпинеуми или алпинеуми.

Цъфтежът на това маломерно многогодишно растение продължава през цялото лято, а снимка на храстите можете да видите по-долу.

Крайбрежие на Армерия

Alyssum Marine

Много упорито и упорито многогодишно растение. Височината на храстите не надвишава 20 см, силните стъбла буквално пълзят по земята, украсявайки я с буен цъфтеж.

Alyssum цъфти много дълго време: първите съцветия се появяват през май, а последното цвете е в състояние да издържи дори леки студове. В региони с мека зима многогодишното растение не отмира, но с първите лъчи на пролетното слънце продължава да расте и да се развива.

Но дори и в студен климат, многогодишно растение не се нуждае от подслон, растението ще издържи здраво дори силни студове. Сянката на дръжките може да бъде всяка: бяла, жълта, розова, лилава.

Alyssum Marine

Аренария червено

Идеално многогодишно растение за алпинеуми и алпийски пързалки. Това цвете е толкова непретенциозно, че може да расте върху пясък или камъни. Височината на стъблата не надвишава 15 см, а многогодишните издънки са оцветени в червено.

Съцветията могат да бъдат бледорозови или бели. Те са направени под формата на малки звездички. Arenaria цъфти в началото на юни и продължава да цъфти до късна есен.

Многогодишни грижи не са необходими, дори не е нужно да ги поливате - аренарията перфектно понася сушата.

Аренария червено

Многогодишна хризантема

Добре познато и много разпространено растение. Това многогодишно растение е особено обичано от руските градинари, главно защото толерира добре зимата.

Хризантемите започват да цъфтят малко по-късно от другите трайни насаждения - често това е втората половина на лятото. Но тези цветя са едни от малкото, които продължават да цъфтят до първите тежки студове.

Може да има много нюанси и форми на съцветия - има много разновидности на многогодишни хризантеми.

Многогодишна хризантема

Съвет! Можете да ускорите цъфтежа на хризантемите, като засадите това многогодишно растение на слънчево място.

Балкански здравец

Видът многогодишно растение, което не отделя листа дори през зимата, поради което може да украсява градината през цялата година. Височината на многогодишните храсти достига 25 см, храстите са украсени с издълбани листа с богат зелен оттенък. През есента листата пожълтяват, може да станат червени - изглежда много впечатляващо.

Цъфтежът на здравец започва през юни и продължава до края на летния сезон.През цялото това време в градината се разпространява много деликатен цветен аромат. Сянката на дръжките е червена или лилава.

Балкански здравец

Highlander род

Това е поредното кратко многогодишно растение, което ще бъде достойна декорация за всяка градина. Листата на храстите са ланцетни, а съцветията са с форма на ухо. Цветята са боядисани в светлорозов или люляков нюанс.

Отличителна черта на многогодишно растение е, че не отделя листата си за зимата, освен това цветът им не се променя - листата остават зелени. Многогодишните краища цъфтят до края на септември.

Highlander род

Внимание! Особено богати цветове на високопланински съцветия се получават в добре осветени слънчеви зони в градината (можете да ги видите на снимката).

Как правилно да се отглеждат ниско растящи трайни насаждения

Както всички трайни насаждения, джуджетата не се нуждаят от специални грижи. Въпреки това, за да осигури на градината си ефектни здрави цветя, собственикът ще трябва да се поти малко, като извърши следните действия:

 1. Премахнете своевременно изсушените цветя, така че да не отнемат силата на цялото растение.
 2. Защитете почвата с камъни или пластмасови (метални) плочи, за да предотвратите свръхрастеж на корени.
 3. За засаждане на цветя не непрекъснато до границата или ръба на цветното легло, а на известно разстояние. Необходимо е да се вземе предвид високата скорост на растеж на многогодишните растения.
 4. Използването на система за капково напояване е по-удобно за контролиране на доставката на вода и торове.
 5. Покрийте трайните насаждения за зимата, използвайки смърчови клони или синтетични "дишащи" материали.
 6. Изберете трайни насаждения, така че цветното легло да радва с цъфтеж от ранна пролет до късна есен.

Всяка снимка на нискорастящо многогодишно растение все повече потвърждава уникалността и ефектността на тези растения. За да може красотата на трайните насаждения да изглежда особено ярко, не е необходимо тези цветя да се засаждат едно по едно - изглеждат страхотно в гъсти групови насаждения.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство