Домат мързелив

Не е тайна, че доматите са взискателна култура, за която трябва да се грижите. На какво не отиват градинарите от нашата страна, за да получат добра реколта от тези топлолюбиви растения. За да облекчат по някакъв начин и без това трудния живот на нашите градинари, сибирските животновъди са разработили специален сорт домати, наречен Мързел. Именно за него ще се говори в тази статия.

Мързелив

Характеристика на сорта

Домат мързелив е един от най-ярките сортове Сибирска селекциянаскоро оттеглена. Но въпреки факта, че са изминали около 6 години от създаването му, той вече е успял да спечели широка и заслужена популярност.

Този сорт получи името си по някаква причина. Идеален е за начинаещия градинар, както и за онези, които са уморени от изпотяване и грижи за лехи с домати. Сибирското отглеждане е оставило специален отпечатък върху този сорт - той толерира добре слана и не е чувствителен към температурните колебания. Това прави доматите Lazytom подходящи за отглеждане не само в цялата средна лента, но и в най-северните региони.

Важно! Необходимо е само да се отглежда този сорт в северните райони в оранжерии или заслони за филми. Останалите региони могат спокойно да засадят Мързеливата жена на открито - добивът няма да пострада от това.

Сортът домати Lazytayka принадлежи към ранните зреещи сортове. От момента на появата до узряването на първите плодове ще отнеме от 95 до 100 дни. Неговите определящи храсти могат да растат до 60 см височина. Техният компактен размер и нисък ръст им позволяват да се отглеждат дори в малки оранжерии. Растенията от домати от сорта Lazyayka не се нуждаят от задължителното формиране на храст. Всичко, от което се нуждаят, е да премахнат пасинките до първата четка и да наклонят главното стъбло на височина 40 - 50 см. Също така, поради обилното плододаване с големи плодове, Мързеливите храсти изискват връзване на опора.

Мързелив

Плодовете от този сорт са вързани много приятелски и главно на страничните доведени деца. Зрелият домат мързелив има форма на сърце и гладка кожа. Цветът му може да варира: от яркочервен до червено-пурпурен. Доматите от този сорт са с големи размери. Средното им тегло ще бъде около 300 грама. При добри грижи средното тегло на доматите може да надвишава 500 грама. Пулпът на плодовете има средна плътност и съдържа 4 до 5 дяла. Сухото вещество в доматите Lazyayka ще бъде приблизително 4,5%.

Мързелив

Ароматичните характеристики на този сорт са отлични. Имат приятен вкус с лека киселост. Те са идеални както за прясна консумация, така и за приготвяне на сокове и различни сосове. Възможно е да ги използвате за приготвяне на кисели краставички и консерви. Освен това сортът Мързеливи домати може да се консумира и в изсушен вид.

Този сорт домати се отличава със своята устойчивост на късна болест и макроспороза. От вредителите мечка и охлюви, атакуващи възрастни растения, могат да бъдат опасни за този сорт.

Важно! Гъбични лезии на растения и плодове от сорта Lazyayki са доста чести, когато се отглеждат в оранжерия.

За да се избегне това, не трябва да се забравя за необходимостта от редовно проветряване на оранжерията.

Сортът домати Лазянка има повишен добив. От всеки негов храст можете да съберете до 6 кг домати. Общият добив от квадратен метър ще бъде около 15 кг.

Основните предимства на сорта Lazyayka са:

 • големи размери на плодовете;
 • отличен вкус и пазарни характеристики;
 • способността на доматите да се съхраняват дълго време;
 • устойчивост на замръзване;
 • способността на плодовете да узряват с преждевременно отстраняване от храста.

В допълнение към своите предимства, сортът домати Lazyka има и няколко недостатъка:

 • растенията от този сорт не понасят доста добре топлина и суша;
 • храстите изискват силна опора;
 • може да не расте на всички почви.

Имайки предвид всички предимства на този сорт, неговите недостатъци стават незначителни. Много градинари отбелязват непретенциозността на сорта домати Lazytom, както и отличния му добив.

Препоръки за отглеждане

В нашите географски ширини реколтата от домати Lazytayka, подобно на други сортове, се отглежда чрез разсад. Приготвянето му започва през март, 50 - 55 дни преди кацане на постоянно място.

Съвет! Тези градинари, които искат още по-бързо да започнат да събират този ранен сорт, могат да засадят разсад на постоянно място на 45 дни от поникването.

В същото време е необходимо да се засаждат семена за разсад не по-рано от средата на март.

Въпреки факта, че почти всички семена се подлагат на предварителна продажба, опитни градинари препоръчват да ги сортирате и обработите сами. За това ви трябва:

 • Потопете всички семена във вода. Семената, които изплуват на повърхността, са празни и не могат да покълнат. Следователно те нямат право да кацат. Освен това не засаждайте малки и повредени семена - най-вероятно те няма да поникнат.
 • Избраните семена трябва да се третират със слаб разтвор на калиев перманганат в продължение на 15 минути. След това те трябва да се изплакнат с топла вода.
 • Накиснете семената във вода с добавка на минерален тор или стимулатор на растежа. Периодът на накисване не трябва да надвишава 12 часа.

Чрез сортиране и обработка на семена можете да постигнете не само 100% кълняемост, но и значително да укрепите имунитета на младите растения.

Когато засаждате семена за разсад, си струва да се придържате към дълбочина на засяване от 1,5 см. По-дълбоко или плитко засаждане няма да позволи на семената да покълнат нормално. За да може разсадът да се появи възможно най-бързо, е необходимо да им се осигури температура от 20 до 26 градуса. След появата на повечето разсад се препоръчва понижаване на температурата. През деня трябва да е 14-16 градуса, а през нощта трябва да е между 12-14 градуса.

За да улеснят растенията от сорта домати Lazytom да пренесат трансплантацията на постоянно място, те трябва да бъдат закалени. Процедурата за втвърдяване е съвсем проста - младите растения се изнасят на балкона през нощта или се поставят на леко отворен прозорец. В същото време, за да се избегне разтягане на разсада, първоначално контейнерите трябва да бъдат покрити с филм.

Важно! Втвърдяването се извършва при нощна температура от поне 10 градуса.

Мързеливите разсад се берат след образуването на първите две листа. В същото време те трябва да бъдат трансплантирани внимателно, без да се уврежда слабата коренова система на растенията. По време на бране, всяко растение трябва да бъде инспектирано и ако се открие гниене на корените, да се изхвърли. Освен това на слабите разсад не трябва да се дава шанс. Особено, ако е планирано да се засажда на открити лехи.

Сорт домат Мързел, въпреки неизискващите си грижи, може да не расте на всички почви. Неговите разсад не трябва да се засаждат на силно оплодени кисели почви. Оптимални ще бъдат леглата с рохкава почва със средна или неутрална киселинност. Ако на площадката се организира сеитбообращение, тогава леглата след:

 • моркови;
 • Лука;
 • краставици;
 • зеле;
 • бобови растения.
Важно! Доматите не трябва да се засаждат след картофи или чушки в продължение на 3 години. Тези култури няма да оставят полезни вещества за доматите.

Освен това те споделят често срещани заболявания, които значително ще увеличат риска от заразяване на доматените растения.

Повече информация за болестите по доматите можете да намерите във видеото:

Младите растения от сорта Lazyayka не се нуждаят от много място за оптимален растеж. Един квадратен метър може да побере до 6 храста. По-нататъшната грижа за тях няма да бъде трудна. Всичко, от което се нуждаят, е:

 • Жартиера на опора или решетка;
 • Редовно поливане. В нашия климат доматите трябва да се поливат не повече от 2 пъти седмично, когато се отглеждат на открито и веднъж седмично, когато се отглеждат в оранжерия. Струва си да се полива само в корена. По-добре е да не се използва напояване с пръскачки за домати.
 • Премахването на доведените деца от този сорт се извършва само до първата четка. В бъдеще Мързеливите очи не се нуждаят от прищипване и оформяне на храст.
 • Торене с минерални и органични торове.

Сорт домати Мързелив може да направи без разхлабване и плевене. Но извършването на тези процедури може да увеличи производителността на растенията от този сорт.

Ако следвате тези прости препоръки, можете да съберете първите мързеливи домати за 2,5 - 3 месеца от появата на издънките.

Отзиви

Галина, 42 г., Ковров
Мързеливата жена избра разнообразието от домати от снимката. Още вкъщи прочетох, че той е непретенциозен и тихо се радва. Семената за разсад бяха третирани с калиев перманганат и засадени. Разсадът поникна заедно, но не всички оцеляха. Засадих разсада в оранжерия в края на май. Храстите на този сорт са станали доста компактни. Засадих ги на всеки 50 см, но можех да оставя малко по-малко място. Плодовете са доста големи, така че храстите трябва да бъдат вързани. Те имат класически доматен вкус с киселина. Добивът от този сорт ме зарадва, затова ще засадя повече.

Лариса, 31 години, Струнино
Този сорт е закупен по погрешка, но никога не съм съжалявал. Мързеливите домати напълно отговарят на снимките от опаковката на семената. Те са големи и много вкусни. В същото време те не изискват специални грижи. Отглеждах ги на открито и не очаквах обилно плододаване. Но този сорт ме изненада. Със сигурност ще го засадя отново.

Мария, на 58 години, Серпухов
Отглеждам Мързелива жена от втора година. Този сорт изисква задължително обвързване с опора. В този случай е необходимо да завържете не само самия багажник, но и четките. Първият път не го направих и четката за домати се счупи. Като цяло сортът е наистина добър. Има големи и месести плодове. Но без подходящи грижи той няма да даде обилна реколта. Затова не бих казал, че той е толкова неизискващ да се грижи.

Коментари (1)
 1. Сорт "Мързелив" е много добър. Доматите са големи дори на открито. Пулпът е вкусен, дори бих казал, захар. Наистина ми хареса. Аз със сигурност ще засадя.

  14.02.2018 в 08:02
  Наталия 63 години, Кемерово
Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство