Пейка-трансформатор с навес: най-успешният модел, чертежи и снимки

Сгъваема градинска пейка, която лесно може да се превърне в комплект маса и две пейки, е полезна в лятна вила или градински парцел. Трансформиращата се пейка с навес е удобна, практична и при правилен дизайн може да се превърне в „звезда“ на ландшафтния дизайн. Има относително прости модели, изработени от дървени дъски и греди. По-сложен вариант включва използването на метална рамка и поликарбонат за сенника.

Плюсове и минуси на пейка-трансформатор с навес

Градинска пейка е незаменим атрибут на повечето домакински парцели. Приятно е да се отпуснете на него след работа в градината или домакинска работа около къщата. Но за любими събирания на чист въздух с барбекю, един магазин не е достатъчен, трябва и маса. И тук започват проблемите: дори на големи площи не винаги има място за трайно инсталирана маса. Това е доста обемна мебел, тя пречи на преминаването, заема полезна площ, която може да бъде засадена с цветя или зеленчуци.

При сгъване комплект мебели от маса и две пейки се превръща в компактна градинска пейка

Една от опциите за разрешаване на проблема е трансформираща пейка. Това е сгъваема пейка, която при разгъване се превръща в цял комплект мебели: маса плюс две пейки. И ако подредите навес над сгъваемата конструкция, тогава нито дъждът, нито слънцето ще попречат на приятната почивка.

Предимствата на трансформаторната пейка включват:

 1. Рентабилност. Не е необходимо да отделяте отделно пространство за таблици.
 2. Мобилност. Пейката може да се инсталира навсякъде, като незабавно превръща всеки ъгъл на сайта в място за приятен престой.
 3. Компактност. Когато е сгъната, трансформиращата пейка не заема много място; тя може дори да бъде премахната в навес или друга помощна стая (ако сенникът е подвижен).
 4. Защита. Сенникът ще покрие почиващите от валежи или силно слънце, ще предпази съдовете, поставени на масата, от влага или разваляне.

Недостатъците на сгъваемата пейка са тясно свързани с нейните предимства:

 1. Нестабилност. Сенникът има голяма ветреница. В региони със силен вятър цялата структура може да се преобърне. Меката почва на мястото, където е монтирана пейката, може да доведе до същите последствия. Това предполага необходимостта от инсталиране на стационарна трансформираща се пейка, която я лишава от подвижност.
 2. Липса на комфорт. За да бъде трансформиращата пейка наистина удобна, всички нейни части трябва да бъдат внимателно обработени, монтирани една към друга. Най-малкото несъответствие в размерите, ъглите, липсата на крепежни елементи ще доведе до проблеми по време на сглобяването и разглобяването, неудобство на мястото за сядане, отклонение от хоризонталата на повърхността на масата. За да създадете наистина удобен магазин, имате нужда от определени знания и умения.

С течение на времето подвижните фуги на трансформиращата се пейка могат да се разхлабят, което прави използването му небезопасно и неудобно. Освен това пейки и маса, твърдо монтирани помежду си, няма да ви позволят лесно да седнете и да станете. За да получите място на масата, всеки път, когато трябва да се преместите над пейката, което не е особено удобно за възрастни хора или не много здрави хора.

Приблизителни размери на сгъваема пейка

Важно! Радиален навес за трансформираща се пейка от поликарбонат е почти невъзможно да направите сами. Имаме нужда от специално оборудване, способността да боравим с материала.

Видове трансформаторни пейки с навес

Най-популярният тип пейки за трансформиране е сгъваема конструкция, която при разгъване се превръща в комплект от две пейки и маса. Стационарните сенници по правило се монтират над трансформиращата се пейка.

Останалите видове трансформатори изглеждат много оригинални, но те губят от предишната версия по функционалност: в разгънато състояние някои образуват само набор от седалки или кът за сядане и малка маса. Видове трансформатори с необичаен дизайн:

 1. Конструктор на трансформатор. На рамка, изработена от метални тръби, са прикрепени дървени елементи, които могат свободно да се въртят. В сгънато състояние мебелите приличат на обикновена градинска пейка, а в разгънато състояние са комплект от две широки седалки, широко фотьойл и малка маса или комплект тесни фотьойли и маса между тях.
 2. Трансформатор - "цвете". Принципът на проектиране прилича на предишната версия - дървените елементи се въртят свободно по оста. В сгънато състояние е дълга пейка без гръб, а в разгъната е удобна пейка с гръб, която може да се фиксира под всякакъв ъгъл.

Като правило необичайните трансформатори не са оборудвани с вградени сенници, но те могат да бъдат инсталирани навсякъде, включително под стационарен навес. Предимството на оригиналните дизайни е тяхната декоративност и мобилност. Такива мебели не се инсталират само на открито. Липсата на обемен сенник ви позволява да превърнете тези пейки в мебели за селска или селска къща.

Какво ви е необходимо за сглобяване на трансформаторна пейка с балдахин

Сглобяването на закупения продукт се извършва в съответствие с инструкциите. Трябват ви само инструменти (отвертка, отвертка). Много по-трудно е да направите сами сгъваема пейка за трансформиране. За да направите градинска трансформаторна пейка със сенник със собствените си ръце, ще ви трябва:

 • чертежи с точни размери;
 • инструменти, крепежни елементи;
 • дъски, греди или тръби.

Дървообработващи инструменти

Измерванията се извършват с помощта на рулетка, квадрат, отвес или ниво. За да работите върху метал, имате нужда от заваръчна машина, ножовка, машина за огъване на тръби.

За производството на плотове и седалки се избира бор от бор с дебелина 20 мм.

По-добре е да изберете метални тръби за рамката на трансформиращата се пейка с квадратно сечение със защитно поцинковано покритие. За плота на масата и местата за сядане е подходяща бордова дъска 20 мм. Ако рамката също се предполага, че е направена от дърво, тогава ви е необходим лъч от твърдо дърво (дъб, бук, лиственица).

Квадратната тръба увеличава стабилността на конструкцията поради наличието на ребра за усилване

Чертежи и размери на трансформаторна пейка с навес

Оптимални размери за трансформаторни пейки:

 • височина на масата 75-80 см;
 • ширина на масата 60-65 см;
 • седалки 30 см;
 • дължина 160-180 см.

Дървени ленти за седалки са прикрепени към металната рамка

Шевообразната страна на пейката в разгънато състояние образува външната повърхност на плота на масата

За дървени конструкции ще са необходими помощни материали: дърводелско лепило, самонарезни винтове, дървени дюбели

Рамката е направена от дървени блокове

Как да си направя сам трансформираща се пейка с балдахин

В допълнение към консумативите (дъска, тръба, крепежни елементи, шмиргел), за производството на трансформаторна пейка с рамка от огънати метални тръби ще са необходими заваръчна машина и машина за огъване на тръби. А за навес от поликарбонат - специално оборудване за рязане, огъване. Тапицерията на седалките може да бъде направена от дъски, шперплат, печатни платки.

В допълнение към мебелните болтове, при сглобяването е необходимо да използвате шайби, гайки

Няма единна схема за изграждане.Всеки майстор прави свои собствени промени в оригиналния чертеж: добавя допълнителни усилватели, променя ъгъла на облегалката, ширината на масата, седалките, формата и ъгъла на наклона на сенника. По-практично е първо да проучите готов магазин за трансформиране от приятели, съседи или да го намерите в продажба.

Най-успешният модел на трансформаторна пейка с навес

Пълно дървена пейка изглежда малко тромава и изисква масивна дървесина за рамката. Изцяло металната пейка е много тежка и трудна за преместване и разглобяване. Освен това е невъзможно да се създаде надежден, атрактивен дизайн без метални умения и инструменти. Най-добрият вариант за трансформираща се пейка е комбинация от метал за рамката, дърво за седалките и масата, поликарбонат за сенника.

Ширината на седалките може да се променя, но това ще доведе до промени в общите размери на пейката в сглобено състояние

Важно! Ширината на навеса трябва да е достатъчна, за да покрие масата и двете пейки, когато се разгъне.

Трансформираща се пейка с навес от метал

Трансформираща се пейка с дължина 160-170 см, широчина на седене около 50 см. При разгъване шест души могат свободно да се намесят. Можете сами да направите навес от дървени дъски и е по-добре да закупите готова поликарбонатна дъговидна конструкция (твърде трудно е да се произведе). Стойките за балдахини са заварени към краката на "основната", фиксирана пейка, която при сгъване ще бъде по-близо до гърба.

Необходими материали:

 • квадратна тръба със страна 25 мм;
 • мебелни болтове, шайби;
 • дървена греда или дъска;
 • заваръчна машина;
 • мелница, бормашина;
 • ножовка, трион, отвертка, ниво, отвес.

По-удобно е да закупите профилна тръба, която вече е нарязана на парчета от 2 м (4 бр.) И 1,5 м (2 бр.). Преди започване на работа тръбите трябва да се почистят от ръжда (ако има такива); ще бъде по-трудно да се подготвят за боядисване в крайния продукт.

Оптималният профил за рамката е квадрат със страна 25 мм

Тръбите се нарязват на заготовки в съответствие с чертежа, след което се заваряват. В точките на закрепване се пробиват отвори за мебелни болтове, монтира се цялата конструкция. Монтират се предварително подготвени дървени части, пейката се проверява за стабилност и удобство. Ако всичко ви устройва, конструкцията се демонтира отново, заварява се с постоянни шевове, почиства се, полира се, боядисва се с емайл или метална боя. Метални плочи могат да бъдат заварени под краката на пейката за по-голяма стабилност. Дървото е шлайфано, покрито два пъти с боя за външна употреба.

Дъската за масата трябва да е идеално равна, със същата дебелина, така че конструкцията да може да се сгъва и разглобява свободно

Трансформираща се пейка с навес от дърво

Свързването на дървени части се извършва с помощта на самонарезни винтове и метален ъгъл. Препоръчително е предварително да пробиете отвори за самонарезни винтове, така че работата да изглежда по-спретнато. Най-голямото натоварване по време на сглобяването и разглобяването пада върху подвижните части.

Мебелните болтове позволяват на движещите се части да се въртят свободно

Всички дървени части на сгъваемата пейка за трансформиране трябва да се шлайфат с шкурка или шлайф

Дървената конструкция трябва да бъде покрита с лак или боя, за да предпази дървото от валежи и изсъхване

Регистрация на трансформаторна пейка с навес

Най-лесният начин да украсите трансформираща се пейка е да изберете ярка боя или да комбинирате няколко контрастни цвята в един продукт. Естествената структура на самото дърво може да служи като декорация. За да направите това, достатъчно е да покриете дървените части на пейката с лак.

Сенникът може да бъде направен от дървени дъски, дебел плат, поликарбонатни панели. При избора на цветен поликарбонат трябва да се предпочитат нюанси, които не изкривяват естествените цветове. Под навес, който е яркочервен или оранжев, всички предмети и лица ще придобият ужасяващ червеникав оттенък.

Комплект от две сгъваеми пейки образува маса с две пейки

Топлият нюанс на естественото дърво контрастира с живи зелени

Полупрозрачен навес от поликарбонат превръща трансформиращата се пейка в дизайнерски елемент

Заключение

Трансформиращата се пейка с балдахин е не само удобна мебел. Когато е правилно проектиран, сгъваем комплект от две пейки и маса може да се превърне в центъра на градинския дизайн. Дали да създадете трансформатор със собствените си ръце или да закупите завършен продукт, зависи от домашния майстор. Ако имате самочувствие и подходящо оборудване, тогава пейка с балдахин ще служи като гордост за собственика за дълго време.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство