Домат Жигало: рецензии, снимки, добив

Изглежда, че нищо не може да изненада опитни градинари и летни жители. Въпреки това животновъдите не спят и се опитват да изумяват не само с вкусни, но и оригинални сортове зеленчуци. Времето показва какво предпочитат любителите на домашните домати.

Описание на сорта

Жигало стана такъв необикновен домат. Плодовете с неправилна форма изглеждат като екзотични отвъдморски зеленчуци и имат заглушен червен цвят.

Вкусът на доматите може да се определи като сладък, но не и като захар. По форма плодът наподобява наденица и тежи скромно - 100-125 г. Следователно можем да кажем, че висок добив се осигурява не от теглото, а от броя на узрелите домати. На една четка са завързани 5-7 парчета (както е на снимката).

Зрелият плод не се различава по плътна каша, има малко семена и домакините успешно го използват за пълнене. Gigalo принадлежи към средно узряващите сортове домати и следователно първите узрели плодове не се появяват по-рано от 98-104 дни.

Стандартни храсти от домати Сортовете Жигало имат доста компактен външен вид и растат на височина 40-46 см. Жигало принадлежи към определящите сортове домати. Тоест, храстът практически не се разклонява и независимо спира да расте на височина, без помощта на градинар.

Важно! Отличителна черта на стандартните домати е слабо развитата коренова система. Следователно на ограничена площ доматите могат да се засаждат по-плътно и в същото време да се събират повече.

Предимства на доматите Жигало:

 • обилно плододаване, от един храст можете да съберете два пъти повече, отколкото от други сортове домати;
 • храстът практически не се нуждае от прищипване;
 • може да се отглежда в оранжерия и на открито;
 • непретенциозен в грижите;
 • зоната на сайта е запазена.

Сред недостатъците на сорта Жигало си струва да се отбележи податливостта към болести на пасхар. Някои градинари отбелязват повишена плътност на кората, което не е много приятно при ядене на пресни плодове.

Правила за засаждане и грижи

Няма специални тайни за отглеждане на сорта Gigalo. При отглеждане на домати се използват методи за разсад и разсад.

Отглеждане на разсад

 1. За да се получат кълнове, семената се засаждат в специални контейнери. По-добре е да подготвите плодородна почва предварително. Отличен вариант е да закупите готова почвена смес за разсад за домати в специализиран магазин.
 2. За да се защитят допълнително растенията от болести, препоръчително е предварително да се обработят семената: достатъчно е да се държат в 1% разтвор на калиев перманганат в продължение на двадесет минути. След това се измиват в чиста вода.
 3. Почвата в кутията се разхлабва и навлажнява. Семената на Жигало се поставят в специално подготвени плитки канали и се поръсват със земя (приблизително половин сантиметров слой). Контейнерите са плътно покрити с фолио и поставени на топло място с температура на въздуха най-малко 21˚ C.
 4. Веднага щом се появят първите издънки с листа, става възможно засаждането на разсад в отделни чаши. В бъдеще разсадът се втвърдява леко преди засаждане на открито - температурата на въздуха се понижава с 5-7 ˚ С.

В оранжерия или на открито място разсадът може да бъде засаден веднага щом настъпи топло време, с изключение на неочаквани студове.

Засаждане на семена на открито

С тази технология на отглеждане на домати първо се извършва покълване на семена. По този начин можете да постигнете по-ранна кълняемост на разсад от домати от сорта Жигало. За да покълнат семена, те се поставят в ленена торба и се потапят в топла вода за около 12 часа.За да поддържат семената хладни, водата периодично се сменя. Покълналите семена, две парчета наведнъж, се заравят в дупки, изкопани в специално подготвена зона.

Възможно е да се засаждат разсад по две схеми: линейна и шахматна дъска.

 1. При линейния метод разстоянието между храстите в един ред е 25-30 см, а между два реда се запазва разстояние от 60-70 см.
 2. С шахматния метод разстояние в ред между храсти направете 50-55 см, между редовете - 70-75 см (както е на снимката).

Веднага след като семената покълнат и на разсад се появят две листа, разсадът се разрежда - в дупката се оставя по-силно растение, а слабият кълн не се изважда, а се отрязва, за да не се повреди съседът.

Важно! При засаждане на домати от сорта Жигало по всяка схема, разстоянието между лехите остава в рамките на 90-100 см.

Връзване на домати

Тъй като сортът Жигало е малочислен, има мнение, че не е необходимо да се обвързва. Смята се, че доматът има силно стъбло и развита коренова система, която вече е в процес на образуване на кълнове. Когато обаче узреят голям брой плодове, храстът Жигало може да се счупи / падне със силни пориви на ветровете. Ето защо е препоръчително да се осигури опора на всеки храст дори по време на подготовката на леглата и дупките.

Съвет! В региони с хладен климат жартиера трябва да се извършва, за да се предотвратят болести по растенията, така че плодовете да не падат на земята.

В топлите райони можете да се справите без опори. Храстите Жигало ще бъдат положени на земята, предпазвайки почвата от изсъхване. Препоръчително е само предварително мулчиране на почвата.

Поливане на домати

Сортът домати Жигало не се нуждае от голямо внимание и грижи. Тъй като кореновата система на растението е разположена близо до повърхността на почвата, е необходимо да се пазите от прекомерна влага в почвата. Струва си да се ориентирате по почвата - когато изсъхне, я поливайте.

Внимание! Препоръчва се да се избягва попадане на вода върху стъблата и стъблото на растението.

След поливане почвата трябва да се разхлаби, за да се осигури добър обмен на въздух.

Подхранване на храсти от домати

3-4 дни след изтъняване на разсад, можете да извършите първото подхранване на доматите Жигало. Подходящ вариант за торене е разтворът на амониев нитрат (15 g на 10 литра вода). Препоръчително е да излеете литър разтвор под всеки храст. След оплождането се препоръчва почвата да се мулчира.

Веднага след като плодовете започнат да залепват по храстите, се извършва второто подхранване на доматите Жигало. Като тор се използва минерална смес (има 20 g суперфосфат и 10 g калиев хлорид на квадратен метър). Торовете се заравят във влажна почва. За да направите това, се правят плитки канали (4-6 см) по редовете на храстите на разстояние 17-20 см от растенията.

При наторяване на почвата се препоръчва внимателно да се внасят азотни торове. Прекомерното им използване води до повишен растеж на храста и обилно натрупване на зелена маса.

Ако няма готови минерални торове, тогава е напълно възможно да се използват органични торове. За да приготвите разтвора на лопен, използвайте кофа оборски тор и 10 кофи вода. Доматите се оплождат с вливан (10-12 дни) разтвор. Освен това литър инфузия все още се разрежда предварително с десет литра вода. Правило за хранене: под всеки храст се изсипва литър разредена инфузия.

Стандартният клас Zhigalo не създава проблеми с прищипването. Следователно, няма затруднения с грижата за храста и неговото формиране.

Болести и вредители

Сортът домати Жигало не може да се похвали със специален имунитет към болести. Навременната профилактика обаче помага да се предотврати инфекция.

Късната болест е гъбично заболяване, което засяга не само растението, но и плодовете. Известно е, че ниските температури и високата влажност са благоприятни условия за разпространение на болестта. Ето защо, когато климатичните условия се влошат, се препоръчва да се напръскват домати с течност от Бордо, фунгициди (Ridomil Gold, Quadris).

Като редовни превантивни мерки се препоръчва мулчиране на почвата, навременно отстраняване на стари и пожълтели листа.

Отглеждането на стандартния сорт Жигало е подходящо за начинаещи градинари и летни жители, които не изгарят с отглеждането на изящни и редки домати.

Отзиви на градинари

Владимир Редикин, Белгород
Интересува се от стандартни сортове от дълго време. Започна от балкона в апартамента (засади сорта Снегирек). Антошка сега расте в дачата. Доматите Gigalo бяха привлечени от необичайната си форма. Както винаги, добивът от стандартните сортове не разочарова. Горелката е много добра за опазване (lecho беше особено успешен). Ще го оставя за следващите години.

Сергей Смирнов, Воронеж
В интернет видях реклама за стандартни сортове домати. Той се заинтересува и засади на площадката Жигало, тъй като бяха уверени в висок добив. Нямам много земя, затова засадих доматите доста плътно. Но сортът Жигало не разочарова - отлична реколта от домати и без караница с храсти.

Светлана Коваленко, Новоросийск
Така че съм отгледал домати от колбаси. Храстите бяха високи около 50 см. Изобщо не се занимавах с прищипване и оформяне на храсти от сортовете Жигало. Следователно в храстите имаше няколко ствола. Количеството плодове изуми и мен, и съседите. Бях особено изненадан от размера на доматите - най-големият беше 15 см дълъг и 4 см в диаметър. Вкусът не е особено запомнящ се, но аджиката се получи прекрасна. Ще оставя сорта за следващата година.

Коментари (1)
 1. Къде да купя семена "Zhigalo" и "Banana Legs"?

  25.11.2019 в 08:11
  Валентин
 2. Приятел сподели няколко храста Жиголо. Имаше много плодове, храст със средна височина, 50 см. Но за моя вкус бяха празни. Безквасни.

  21.07.2019 в 01:07
  Олга
 3. Тези, които някога са засаждали домати Жигало, бяха доволни от него. Доматът има положителни оценки и препоръки за отглеждане.

  08.12.2017 в 09:12
  Алекс
Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство