Най-добрите сортове домати за 2021 година

Вече в началото на зимата е време да помислите кои семена от домати да купите за следващия сезон. В края на краищата, преди да засадите домати в градината, трябва да отглеждате разсад. Този процес е доста усърден, но реколтата от пресни зеленчуци ще радва собственика и гостите му през целия летен сезон.

В тази статия ще се опитаме да идентифицираме първите 10 сортове домати, класифицират хибридите и сортовете според различни характеристики, както и препоръчват най-добрите сортове домати за 2021 година.

Защо трябва да засадите домати

Доматите дойдоха в Русия от Южна Америка; тези плодове много обичат слънцето и топлината. Това обаче не попречи на животновъдите да развиват сортове домати, подходящи за засаждане дори през Сибир.

Днес нито една крайградска зона не е пълна без храсти с домати. В крайна сметка, доматът е много здравословно зрънце, той съдържа ликопен, антиоксидант, който насърчава регенерацията на клетките, предотвратява стареенето и развитието на раковите клетки.

В допълнение, плодовете на домати съдържат голямо количество витамини А и С, няколко микроелемента, което прави този зеленчук не само много вкусен, но и невероятно здравословен.

Многостранността на домата също изигра значителна роля за неговото разпространение. В края на краищата доматите могат не само да се ядат пресни и да се добавят към салати, те правят уникални сосове, сушени, сушени, консервирани, мариновани и дори изцеден сок.

Градинари, които са решили отглеждане на домати, трябва да сте подготвени за капризност на тази култура, доматите трябва да се гледат - те няма да растат сами. Но всеки храст може да зарадва собственика на обекта с няколко килограма отлични пресни зеленчуци.

Как да определите най-добрите сортове домати за засаждане

Класирането на най-добрите домати не е лесно. Всъщност днес има над 7,5 хиляди вида тези зеленчуци и всяка година има все повече сортове и хибриди домати.

За да разберете кои домати са най-добри, първо трябва да решите какви изисквания се предлагат за доматите. Например, това може да бъде дузина:

  • най-ранният домат;
  • подходящ за открит терен;
  • отглеждани в оранжерии;
  • характеризиращи се с необичайни характеристики (нестандартен цвят, форма, вкус);
  • нови развъдни разработки през 2021 г .;
  • сортове, тествани през годините и така нататък.
Внимание! По правило фермерите се интересуват най-много от добива на сорта и от времето на узряване на плодовете.

10 най-добри ранно узряващи сортове домати

Степента на узряване на зеленчуците е особено важна в климатичните условия на Русия. Тук има относително кратко лято: първо доматите са застрашени от пролетни студове, след това идва есенно застудяване.

За да узреят доматите и да дадат плодовете на собственика, семената им се засаждат на разсад в началото на март.

Само отгледани, узрели и втвърдени разсад могат да се засаждат на открито. Те правят това не по-рано от средата на май, а след това, през нощта, е по-добре да покрият храстите с найлоново фолио или специално агрофибър.

"Моята любов F1"

Ранозрелият хибрид е подходящ за отглеждане в оранжерии, оранжерии и открити лехи. В оранжерията храстите растат до 120 см, а в градината храстите ще бъдат малки - около 70 см.Растението принадлежи към детерминанта - то регулира височината на самия храст, като правило доматът спира да расте след появата на пет съцветия.

За да може доматът да започне да дава плодове по-рано, по-добре е да го прищипите. Но на открито място изобщо не е необходимо да се формира храст и да се отчупват издънки, това може да се направи само за оранжерийни растения.

Доматите растат голям - теглото на всеки достига 200 грама. Пулпът им е със средна плътност, захарен. Кората е тънка, лъскава. Цветът на доматите е яркочервен. Вкусът е висок - плодовете са сочни и ароматни, подходящи за консервиране, приготвяне на сокове и сосове. Можете да разпознаете домата „Моята любов“ по леко удължената си форма и малък нос на дъното на плода.

От всеки храст могат да бъдат отстранени максимум 5 килограма домати. Най-често цялата реколта се събира за два пъти, тъй като плодовете узряват едновременно и бързо. Поради скоростта на узряване (85 дни) е възможно да се събере цялата реколта дори преди настъпването на нощната прохлада, което избягва заразяването на растенията с късна болест.

Моята любов F1

"Червеният петел"

Друг ранен зреещ детерминант домат. Растенията са достатъчни маломерна, даваща големи плодове... Сортът е подходящ за филмови заслони и за отглеждане в лехи.

Височината на храстите е само 60-65 см, но е по-добре да прищипите издънките и да завържете стъблото. Плодовете са с форма на топка, леко сплескани. Кората на доматите е гладка и лъскава. Цветът на домата е червен. Вкусът е приятен, с киселост. Плодовете не се напукват. Всяка тежи около 250 грама.

Най-добрата дестинация за домати от сорта "Червен петел»- приготвяне на ранни салати и прясна консумация.

Сортът се отличава със своята непретенциозност и устойчивост на болести и застудявания.

Червен петел

"Първокласник"

Нискоразмерен домат ранно узряване. Сортът може да се отглежда в оранжерии или на открито. Максималната височина достига 100 см, така че растението трябва да бъде завързано и частично закрепено.

Най-ефективно е да отглеждате домат "Първи клас" в три стъбла - по този начин добивът ще бъде максимален. Доматите имат формата на леко сплескана топка, цветът на плода на зрялост е ярко розов. Пулпът е сочен, захарен. Вкусът, както при ранните зрели домати, е отличен. Плодовете са с високо съдържание на ликопен и захари.

Масата на домат е 150-200 грама. Тези домати се консумират най-добре пресни, консервирани, нарязани на парчета или използвани за изцеждане на сокове.

Първокласник

"Азоюшка"

Снимка ще ви помогне да се влюбите в тези ярко жълти домати. Сортът принадлежи към ранното узряване, счита се неопределен... Когато се отглеждат под филм или в оранжерия, доматите достигат височина от 200 см. На открито храстите ще бъдат по-къси.

Растенията трябва да бъдат вързани и отчупени от страничните издънки - най-добре е да се оформи храст в две стъбла.

Зрелите домати са оцветени в лимоненожълто, имат плоско-кръгла форма, лъскава кора. Вкусът на плодовете е подчертан, "домат". В домата има малко семена, пулпът е сочен, плътен. Най-вече тези домати са подходящи за приготвяне на диетични или детски продукти, прясна консумация.

Азоюшка

"Скороспелка"

Сортът не само узрява много бързо (87 дни), но е известен и със своята непретенциозност. Храстите растат малки, но обемни, поради което трябва да бъдат вързани за опора или частично отстранени от страничните издънки.

Доматите са във формата на топка, боядисани в наситено червен цвят. Вкусът на плодовете е подчертан. Доматите са най-подходящи за приготвяне на пресни салати, но могат и да бъдат преработени.

Сортът Skorospelka е ценен заради своята устойчивост на ниски температури - дори в хладно време, голям брой плодове са вързани на храстите. Доматите узряват бързо и приятелски, което ви позволява да прибирате реколтата преди есенното студено време.

Скороспелка

"Семейство"

Този домат може да се отдаде на средата на узряване, тъй като плодовете узряват едва на 115-ия ден след засяването на семената. Но плодовете се отличават с богат, характерен "доматен" вкус и аромат.

Храстите са малки, компактни, плодовете са големи, месести. Формата на доматите е кръгла, цветът е червен. Средното тегло на домат е около 200 грама. За да бъде вкусът на плодовете отличен, трябва да се остави да узрее напълно.

Градинарите оценяват сорта Family за неговия висок добив, непретенциозност, отлични вкусови характеристики.

Семейство

"Раджа"

Полуопределен домат ранно узряване. Височината на храстите в градината може да достигне 100 см, в оранжерията доматите ще растат още повече. Стъблата трябва да бъдат вързани за опора, издънките трябва да бъдат закрепени.

Формата на доматите е овална; на етапа на зрялост плодовете са оцветени в тъмночервено. Всеки домат тежи около 280 грама, пулп месест със захарни зърна на почивка. Доматите са чудесни за консумация и преработка в прясно състояние, имат добър вкус и аромат.

Раджа

"Изобилие F1"

Детерминантно растение с ранна зрялост. Храстите растат до 50-70 см, те трябва да бъдат вързани на опора и прищипани странични издънки. Можете да отглеждате тези домати както в оранжерията, така и в градината.

Плътността на доматите е средна, размерът е малък, теглото на плодовете е около 80 грама. Пулпът има средна плътност, доста приятен вкус. Цветът на узрелите домати е наситено розов. Малкият размер на плодовете позволява да се използват за консервиране и мариноване като цяло.

Изобилие F1

"Червена стрела"

Доматът узрява на 95-ия ден след засяването на семената. Растението принадлежи към полудетерминанта, височината на храстите в оранжерията може да достигне 120 см. Доматите трябва да бъдат вързани и частично закрепени.

Плодовете узряват на гроздове, всеки от които едновременно има 7-9 домата. На всеки храст има около 10-12 от тези четки.

Отлежалите домати са оцветени в червено, имат заоблена форма и среден размер, теглото им е около 150 грама. Вкусовите характеристики са добри. Доматът е идеален за консервиране и приготвяне на пресни салати.

Специалната стойност на хибрида е в неговата устойчивост на болести, неблагоприятни климатични условия, добро качество на съхранение и годност за транспортиране.

Червена стрела

"Афродита"

Определител домат, с ултра-ранно узряване - на първите зеленчуци може да се насладите вече на 75-ия ден след засаждането в земята.

Подходящ за отглеждане в оранжерии и отворени лехи. Височината на храстите е само 50 см, не е необходимо да се закрепват, но е по-добре да ги завържете за опора.

Във всяко съцветие се образуват 6-8 домата. Формата им е кръгла, повърхността е гладка. Доматите не се напукват, имат сочна каша и приятен вкус. Масата на всеки домат е около 100 грама. Най-често, "Афродита"Използва се за ецване, осоляване, запазване.

Реколтата може да се транспортира на големи разстояния, плодовете могат да лежат дълго време без загуба на качество (снимка от този сорт може да се види по-долу).

Афродита

Най-продуктивните домати

Разбира се, най-вече всеки градинар се притеснява от въпроса: "Кои сортове ще дават плодове по-добре?" В крайна сметка, рядко за някого най-добрите сортове домати са тези, които имат екзотичен вид, както е например на тази снимка.

Създайте ТОП-10 най-продуктивните сортове и хибриди бяха подпомогнати от рецензии на градинари, които отглеждат едни и същи домати всяко лято.

"Асуон"

Ранно узрял детерминант домат, който позволява прибирането на реколтата още 95 дни след засаждането на разсад за разсад.

Отличителна черта на хибрида е неговата уникална издръжливост и плодовитост. С височина на храста само 35-45 см, от всеки квадратен метър от парцела могат да бъдат събрани до 10 кг реколта.

Втулките са толкова компактни, че не е нужно да се връзват, още по-малко да се закопчават. Дори при екстремни горещини плодовете са много високи.

Доматите са оцветени в червено. Формата им е идеално равномерна - кръг или малък овал. Теглото на всеки плод е 50-70 грама. Размерът, плътността на доматите и дебелината на корите им са отлични за запазване на цели плодове. Но дори пресните домати са много вкусни - сочни и ароматни.

Асуон

"Снежен леопард"

Средно ранен домат - узрява на 105-ия ден след засаждането. Храстите са малки, компактни. Растението е устойчиво, поради което е подходящо за отглеждане в северната част на страната.

Височината на храстите е 50-60 см, не е необходимо да се закрепват, но трябва да бъдат вързани за опора. Доматите са кръгли, с леко оребряване. Плътността на пулпата е средна. Вкусът е висок. Масата на домат е 200-300 грама. Тези домати са много вкусни пресни, но са подходящи и за преработка, консервиране.

Растението толерира ниски температури, поради ранното узряване, не се страхува от късна болест и замръзване.

Снежен леопард

Рио Гранд

Този сорт принадлежи към средно късно - плодовете узряват до 115-ия ден след засаждането. Храстите са средно големи, категоричен тип. Височината на растенията достига 100 см, те трябва да бъдат вързани и частично прищипани.

Рио гранд имат формата на слива, боядисани са в ярко червено, имат плътна плът. Те се отличават със сладникав послевкус, много вкусен и ароматен. Теглото на всеки домат е средно 120 грама. Благодарение на дебелата си кожа, доматите могат да се транспортират и съхраняват дълго време, отлично за консервиране на цели плодове.

Сортът се цени заради своята непретенциозност, устойчивост на екстремна топлина, рядко поливане, висока производителност.

Рио гранд

"Вечен зов"

Рано узрели определящи домати, чиято височина достига 70 см. Доматът се отличава с висок добив и големи размери на плодовете, храстите трябва да бъдат плътно завързани за опора.

Доматите са кръгли, леко сплескани. Цветът им е яркочервен. Теглото на всеки домат може да достигне 900 грама, средно то е 500-600 грама. Доматите са много сочни, месести и сладки. Страхотни са в сосове, домати, пресни салати.

От всеки храст можете да получите до шест килограма от реколтата.

Вечен зов

"Гаспачо"

Малки храсти от този сорт достигат само 40 см височина. Плодовете узряват на 120-ия ден след засаждането.

Малките домати са тъмночервени на цвят, имат удължена форма и плътна обвивка. Всеки домат тежи около 40-75 грама. Вкусът на тези домати е отличен, с подчертан аромат. Плодовете са идеални за консервиране и мариноване.

Растенията са устойчиви на често срещани болести и ниски температури.

Гаспачо

"Астрахански"

Сорт, предназначен за открит терен. Доматите узряват на 120-ия ден след засаждането, поради което имат подчертан вкус и силен аромат.

Храстите са малки, компактни, височината им достига 80 см. Плодовете са много вкусни, имат заоблена форма, лъскава повърхност. Масата на един домат е 150 грама. Пулпът е месест, сочен. Добре е да използвате домати за консервиране като цяло, за приготвяне на пресни салати.

Астрахан

Преглед на домата "Астрахански"

Степанова И. В., 63 г., Ставропол
Живея в Ставропол, има много плътни почви и горещо лято. Трудно е да се изберат добри домати за такива условия, но „Астрахан»Пасва идеално. Нито силната жега, нито вятърът, нито сушата влияят върху добива на домат - във всеки случай събирам около четири килограма зеленчуци от всеки храст. Доматите са чудесни за мариноване, имат невероятен свеж вкус. Друго предимство е, че сортът не се страхува от болести, като горно гниене, TMV, египетска метла. Препоръчвам „Astrakhansky“ на всички като печеливша опция, която дава постоянно високи добиви.

Препоръчвам „Astrakhansky“ на всички като печеливша опция, която дава постоянно високи добиви.

"Грушовка"

Сорт, свързан с Сибирска селекция, което означава, че е устойчив на ниски температури, късна болест. Стандартни храсти, ниски - до 70 см.

Доматите са оцветени в червено, имат формата на сметана, имат отличен вкус с леко забележима киселост. Средното тегло на доматите е 100 грама, те са чудесни за консервиране на цели плодове.

Грушовка

"Червена шапчица"

Храстите на този домат са ниски, много компактни, те трябва да бъдат притиснати до първия яйчник.

Плодовете узряват рано, имат кръгла форма, оцветени са в червено.Целулоза със средна плътност, добър вкус, силен аромат. Доматите са подходящи за всякакви цели: консервиране, приготвяне на салати, преработка в сокове или сосове.

червена шапчица

"Дарьонка"

Средно голям домат със средни периоди на узряване. Храстите достигат 120 см височина, подходящи за отглеждане в оранжерия и в леглата. Те определено се нуждаят от връзване и прищипване.

Всеки грозд съдържа 5-6 плода - голям крем с червен цвят. Доматите са много вкусни и ароматни, всеки тежи до 200 грама. Тези плодове могат да бъдат добре запазени - имат плътна кора и пулп, доматите запазват формата си след осоляване.

Дарьонка

Бонър Бесте

Един от най-старите сортове, познат от цял ​​свят от дълго време. Растението е неопределено, което изисква прищипване и жартиера на опората.

Доматите, узряващи на високи храсти, са с малки размери, имат кръгла форма и са оцветени в червено. Масата на един домат не надвишава 60 грама, което ги прави подходящи за консервиране и мариноване.

констатации

Да избера най-добрите домати необходимо е като прочетете отзивите на опитни градинари, след като сте изучили снимките на храсти и плодове с описание на сорта. Само след като опитате, можете да разберете резултата, така че всеки сезон трябва да допълвате любимите си домати с поне един нов сорт.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство