Най-продуктивните сортове домати за оранжерията

Доматът е любим зеленчук за повечето градинари. Отглежда се предимно в оранжерии и оранжерии, които ви позволяват да създадете най-благоприятния микроклимат за тази термофилна култура. Животновъдите предлагат много сортове домати, всеки от които има специален вкус, отличителна форма, цвят на плодовете и различни агрономически характеристики. В същото време много фермери обръщат специално внимание на добива от домати. И така, статията съдържа най-много продуктивни сортове домати за оранжерии, които позволяват да се получат повече от 30 кг плодове от 1 м на сезон2 почва. По-долу е дадено подробно описание на такива рекордни сортове, посочени са вкусът и агротехническите характеристики на плодовете им.

Високодобивни сортове

В повечето случаи неопределените домати имат рекордно високи добиви, които могат да растат и да плододават до неблагоприятни условия. За отглеждането на такива сортове оранжерията или оранжерията е отличен вариант. В защитени условия температурата остава по-висока, отколкото на открито, растенията не се страхуват от краткотрайни застудявания и ранни студове, което означава, че ще може да се прибира до късна есен.

Някои от най-добивните неопределени парникови домати включват:

Фаталист f1

Сорт домати, широко известен на руските фермери. Има изключително висок добив, който при подходящи грижи е около 38-40 кг / м2... Доматът принадлежи към неопределен, храстите му са много висок и листни. Когато отглеждате домат за оранжерията Fatalist f1, трябва да се погрижите за своевременното формиране на жартиера и храсти. Това ще предотврати увреждане на растението поради голямото количество плодове.

Фаталист f1

Fatalist f1 домати узряват 100-110 дни след засяването на семената. Преди началото на техническата зрялост плодовете се оцветяват в зелено, като узреят, цветът им става яркочервен. Масата на един зеленчук е 120-160 g, формата на такива плодове е плоско-кръгла. Доматите имат вкусна, сочна каша. Кожата им е тънка, не груба. Сортът е силно устойчив на напукване. Предназначението на доматите е универсално, те могат да се използват при приготвянето на салати и за консервиране.

Admiro f1

Admiro f1

Хибридът е представителен Холандска селекция... В умерен климат доматите Admiro f1 се развиват добре и образуват обилни яйчници. Препоръчва се отглеждането на сорта в оранжерии. За засаждане на високи неопределени храсти не трябва да са по-дебели от 3-4 растения на 1 m2 почва. С навременното поливане, разхлабване и подхранване на растенията ще бъде възможно да се получи реколта от вкусни червени домати в количество над 39 kg / m2... Такъв висок добив ви позволява да ядете пресни домати през сезона и да приготвяте кисели краставички за цялата зима.

Домати "Admiro f1" са средно големи: теглото им е около 130 г. Те узряват заедно за 110-130 дни. Сортът се характеризира с висока устойчивост на болести, а именно вертицилоза, късна болест, TMV, кладоспориум.

Болдуин f1

Болдуин f1

Високодобивен сорт домати, който е добре познат на руските градинари от много години. При благоприятни условия добивът на оранжерийни домати от сорта Baldwin f1 надвишава 37 кг на 1 m2 почва. Такъв висок добив позволява, без да се заемат големи площи земя, да се получи необходимото количество зеленчуци за прясна консумация и прибиране на реколтата.

Храстите на хибрида Baldwin f1 са неопределени.Докато растат, те трябва да бъдат вързани и закачени. Задължителните грижи за растенията също трябва да включват разхлабване на почвата в корена и обилно поливане.

Високите храсти трябва да се гмуркат в оранжерия, не по-дебела от 3 разсада на 1 m2... Най-добрите предшественици на културите са тиквичките, краставиците, както и копърът, карфиолът и магданозът. Доматите от сорта "Baldwin f1" са взискателни към състава на почвата и за да се получи рекорден добив, растенията трябва да се подхранват редовно (веднъж на 2-3 седмици) с органични и минерални торове с високо съдържание на азот и калий.

Снимка на домати "Baldwin f1" може да се види по-горе на снимката. Тежат около 150 г всеки. Периодът на узряване на плодовете Baldwin f1 е около 110 дни. Зрелите, червени домати са с плоска кръгла форма. Вкусът и продаваемостта на плодовете са високи.

Gilgal f1

Gilgal f1

Невероятен едроплоден сорт с отличен зеленчуков вкус. Всеки домат от хибрида "Gilgal f" тежи повече от 250 г, формата му е класическа - плоско-кръгла. Месни домати наслада със сладък вкус, плътна и деликатна пулпа, тънка кожа. Такива домати са божи дар за любителите на салати от пресни зеленчуци, вкусни натурални доматени пасти и сокове. Консервираните домати "Gilgal f1" също са много добри.

Можете да отглеждате това невероятно разнообразие от домати в оранжерия. Предварително отгледаните разсад трябва да се гмуркат в защитена земя в средата на май по схема 3-4 растения на 1 m2 земя. По-плътното засаждане може да създаде засенчване и болести.

При редовно поливане, разхлабване и подхранване на млади растения, вече над 6-7 листа, ще се появи първото съцветие, върху което се образуват и впоследствие узряват 3-5 домата. Активно плододаване настъпва 110 дни след засяването на семената. Размерът на общия добив достига 40 kg / m2освен това повече от 97% от плодовете се характеризират с високи търговски качества.

Евпаторий f1

Евпаторий f1

Домат "Evpatoriy f1" е идеален по отношение на вкуса и външния си вид. Месото на зеленчука е месесто и сладко, което прави възможно използването на зеленчука при приготвянето на салати, сокове и кетчуп. Доматът "Evpatoriy f1" също е отличен за консервиране.

Хибридът "Evpatoria f1" е термофилен, така че може да се отглежда на открито само в условията на Украйна или Молдова. Руските градинари отглеждат този сорт изключително в парници, оранжерии. Неопределени домати се гмуркат в земята, 3 храста на 1 m2 почви в средата - края на май. Грижите за растенията са стандартни, трябва да включват поливане, подхранване, жартиера и прищипване на домати и разрохкване, плевене на почвата в корена.

По време на вегетацията растението обилно образува яйчници от 6-8 бр на съцветие. Първото съцветие се формира над 9-10 листа. Периодът на узряване на плодовете от този сорт е 110 дни. Зрелите домати тежат 130-150 г. Добивът на сорта е изненадващ - 44 кг / м2.

Важно! Сортът Evpatorium f1 е устойчив на всички често срещани заболявания.

Рапсодия-NK f1

Рапсодия-NK f1

Друг плодотворен сорт домати за оранжерията. Различава се в кратък период на узряване на плодовете, който е само 100 дни и изключително висок добив от над 43 kg / m2... Растенията образуват обилно яйчници в количество повече от 7 парчета на всеки плодов грозд. Теглото на зрелия домат е около 110-140 г. Вкусът на зеленчука е невероятен: пулпата е сочна и сладка, кожата е тънка, но устойчива на повреди и напукване.

Важно! Отличителна черта на сорта "Rhapsody-NK f1" е отличната му транспортируемост, което в комбинация с висок добив прави сорта незаменим за професионалните фермери.

Домати от този сорт се отглеждат от фермери в Русия, Молдова и Украйна. Растенията се гмуркат главно в оранжерията, но в южните райони е възможно да се отглеждат домати от сорта "Rhapsody-NK f1" и на открити площи. Храстите на хибрида са неопределени и изискват жартиери, прищипване и прищипване.Не е необходимо да се обработват домати с химикали, тъй като растенията имат генетична устойчивост на вертицилий, кладоспорий и вирус на тютюневата мозайка.

Талица f1

Талица f1

Всеки градинар, който иска да отглежда високодоходен сорт домати, трябва да обърне внимание на хибрида Talitsa f1. Този домат е непретенциозен в грижите, безболезнено толерира краткотрайна суша, ниски и високи температури и в същото време е готов да зарадва фермера с висок добив, който е повече от 38 кг / м2... Слабо листно, неопределено растение расте до 2 м. Благодарно е за подхранване с минерални торове и органични вещества.

Малките яркочервени домати с тегло до 120 г са много вкусни и сочни. Перфектен за салати и консерви. Кората на доматите е нежна и тънка, но не се напуква, докато плодовете растат. Доматите от сорта Talitsa f1 узряват за 100-110 дни.

И така, статията изброява най-известните високодоходни домати, чиито вкус и агрономически характеристики са тествани от времето. Те заслужават вниманието на всеки градинар, който избира високодоходен сорт домати от широк сорт. За тези, които се чудят кой сорт домати е най-продуктивен за оранжерии, се препоръчва да се запознаят с хибрида Westland f1.

Westland f1

Westland f1

Този сорт има рекорден добив - до 60 кг / м2... Доматите се отглеждат изключително в оранжерии, оранжерии. Растението е взискателно да се грижи и дава плодове в пълен размер, като расте само на питателна почва, както и при редовно обилно поливане.

Плодовете на хибрида са вкусни и сладки, със средно тегло 140 г. Зеленчуците узряват относително рано - 100 дни от деня на засяване на културата за разсад.

Важно! С всичките си предимства, сортът Westland f1 не е много популярен сред фермерите, тъй като е относителна новост на пазара и не вдъхва доверие.

Заключение

Всички дадени отстъпват сортове домати са високи и изискват спазване на определени правила за грижи. Информация за това как правилно да се оформят високи домати е показана във видеото:

Избор на високо добив сортове домати за оранжерии, струва си да се обърне внимание на опциите, дадени по-горе, тъй като те се различават не само в обилна реколта, но и в отличен вкус на плодовете. Те са лесни за отглеждане в оранжерия, ако знаете и използвате правилата за формиране на храст, редовно поливайте и подхранвайте растенията. Струва си да се отбележи, че всички горепосочени плодовити сортове са тествани от дългогодишния опит на фермерите и имат много положителни отзиви на различни земеделски форуми и уебсайтове.

Отзиви

Валентина Петрова, 54 години, Екатеринбург
Отглеждам сорта Fatalist f1 от много години. През това време той никога не ме разочарова: винаги с висок добив, домати с отличен вкус. Добрата новина е, че доматите са малки "един по един", около 120 г всеки, побират добре в целия буркан и ви позволяват да приготвите вкусни и красиви шевове. На всички заинтересовани градинари, аз винаги съветвам точно този сорт домати.
Анна Миханко, на 38 години, Бийск
Много харесвам сорта "Gilgal f1", защото винаги дава плодове в големи количества, доматите са много вкусни, сладки. Зеленчуците работят добре за салати и за валцуване. При отглеждането сортът не е причудлив, изисква само поливане и подхранване. Излишните пасинки също периодично се отстраняват от храстите. Препоръчвам този сорт на всички „мързеливи гастрономи“, защото улеснява отглеждането на много вкусни домати.
Коментари (1)
  1. Моля, дайте ми линк към домат Westland - искам да купя

    11.12.2019 в 08:12
    Светлана
Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство