Домат Puzata khata: характеристики и описание на сорта

Малко градинари, а и просто собственикът на личния парцел, ще откажат да отглеждат домати в градината си. Всъщност, с модерното разнообразие от сортове с техните невероятни характеристики и с такъв, понякога необичаен външен вид, не е лесно да се ограничите до използването само на онези домати, които се предлагат на пазарите и в магазините. И ако го отгледате сами, тогава се отваря такъв безкраен обхват за избор, че очите ви просто изтичат. А отглеждането на домати вече се превръща в един вид хоби, което прилича на събирането. В този случай трябва да се събират само сортове домати, а впечатленията, свързани с тях, остават в най-добрия случай на снимка или видео. А вкусът, за съжаление, бързо се забравя. И това зависи не само от сорта, но и от условията на отглеждане и времето.

Разбира се, в условията на огромно разнообразие от сортове домати, на какви трикове не отиват животновъдите, за да привлекат вниманието на потребителите към новия си продукт. Често те дават на сортовете такива имена, след като сте чули, че няма как да не се заинтересувате и просто да отминете. Доматът Пузата хата е интригуващ със самото си име. И той, в края на краищата, освен името, а външният вид е толкова необичаен, че всеки градинар със сигурност ще се интересува и ще иска да го засади на своя сайт.

По какви други качества се различава този сорт домати, освен интригуващото име и също толкова необичаен външен вид? В статията, в допълнение към описанието на сорта домати Puzata khata и неговата снимка, можете да намерите и много отзиви на градинари, които вече са се опитали да засадят този сорт в своите парцели.

История и описание на сорта

Домат Puzata Khata е доста нов сорт руска селекция. Той се появи през 2012 г. в резултат на работата на група животновъди, водени от Владимир Качайник. Регистриран е в Държавния регистър през 2013 г., създател е компанията "Aelita", под марката на която семената от този сорт се произвеждат предимно сега.

Сортът домати Puzata khata принадлежи към неопределени сортове, т.е. теоретично има неограничен растеж.

Внимание! На практика, според прегледите на градинарите, дори и в парникови условия, храстът обикновено не расте по-висок от 170 cm.

Тъй като стъблата му са доста тънки и самите храсти не могат да се нарекат мощни, растенията могат да се настанят под тежестта на плодовете, поради което доматите изискват задължителна жартиера на решетката и образуването на храсти. Храстите се различават по средна листност и те също се разклоняват на средно ниво.

Листата са средни по размер, тъмнозелени на цвят. Съцветието е от междинен тип. Дръжката няма артикулация. Един клъстер обикновено образува до 5 плода.

Въпреки факта, че сортът домати Puzata khata е зониран в цяла Русия, в повечето региони се препоръчва да се отглежда в оранжерии или поне с помощта на филмови заслони. В открито поле в средната лента, според прегледите на градинарите, доматът Puzata khata може да няма време да узрее напълно или ще бъде с малки размери. Но на юг може безопасно да се засажда на открито - там единственият проблем в грижите може да бъде само навременното и редовно поливане.

Въпреки че в описанието на сорта в Gosrestr, доматът Puzata khata принадлежи към ранното узряване, тоест според тази характеристика той трябва да узрее около 100 дни след поникването на семената, много градинари се оплакват, че настъпва зачервяването на плодовете много бавно и с голямо закъснение. Очевидно този сорт все още има голяма чувствителност към сумата от положителни температури и количеството слънчева светлина, което може да не му е достатъчно за своевременно узряване в средни ширини.

Внимание! Поради продължителното плододаване, доматите могат да се берат до самата слана, особено когато се отглеждат в оранжерии, където при желание може да се използва допълнително отопление.

Производителността е едно от предимствата на сорта Puzata khata; от един квадратен метър засаждане могат да бъдат събрани около 9-11 кг домати.

Възприемчивостта към основните болести на доматите не се споменава в официалното описание на сорта, но според прегледите доматите Puzata khat са доста устойчиви на късна болест, а други рани обикновено го заобикалят при минимални превантивни мерки.

Но той е доста чувствителен към състава на почвата, върху която се отглежда - необходимо е тя да бъде балансирана по отношение на съдържанието на всички основни хранителни вещества.

Характеристики на плодовете

Рядко сортът домати може да се похвали с такава необичайна форма на плодове като Puzata khata. Той не само е силно оребрен, а дори и самата форма е с крушовидна форма, в резултат плодът силно наподобява кесия, събрана отгоре, от която домакините са ходили на пазара.

Цветът на неузрелите плодове е светло зелен, а в основата няма петно. Докато узряват, цветът на доматите става червен, но по-скоро с оранжев оттенък. В доматите има 4 до 6 гнезда на семена.

Плодовете са с големи размери - средно теглото им е 250-300 грама, но има екземпляри, достигащи тегло от 700-800 грама. Както често се случва, първите плодове на храста са с най-големи размери, след това постепенно доматите стават по-малки.

Коментирайте! Размерът на плодовете силно зависи от много условия: от формирането и от подхранването и от метеорологичните условия по време на растежа и дори от плътността на насажденията.

Кората на плодовете е достатъчно плътна, за да поддържа значителното тегло на доматите, без да се напуква. Но в процеса на хранене не се усеща. Пулпът е доста сочен, но в доматите често има кухини, поради което те не са много подходящи за консервиране.

Вкусът е оценен от "4" от професионалните дегустатори; повечето градинари го признават за добър, но далеч не отличен. Доматите от този сорт съдържат много захар и практически никаква киселина, така че са особено подходящи за диетична и бебешка храна. Плодовете от този сорт домати правят отлични салати, както и добро картофено пюре и други препарати, където доматите се смачкват и не се използват като цяло.

Коментирайте! Сокът от домати от този сорт е много вкусен и богат.

Очевидното предимство на сорта домати Puzata khata е неговият добър капацитет за съхранение. Те могат да се берат, докато са още зелени, и узряват лесно и бързо на перваза на прозореца и след това могат да се съхраняват доста дълго време, без да променят вкусовите си характеристики.

Благодарение на това свойство, доматите Puzata Khata се транспортират лесно на дълги разстояния и следователно могат да бъдат от полза за отглеждането в търговската мрежа. Вярно е, че поради необичайната си форма доматите заемат повече място в стандартен контейнер.

Предимства и недостатъци на сорта

Обобщавайки всичко по-горе, трябва да се отбележи, че сортът домати Puzata khata има редица предимства, които го отличават от редица негови събратя:

 • Висок добив, според рецензии, дори превишаващи в пъти числата, дадени в официалното описание на сорта;
 • Плодовете съдържат много захар и други полезни елементи;
 • Високо запазване на плодовете;
 • Голям размер и необичайна форма на домати;
 • Сравнителна устойчивост на доматите към основни заболявания.

Разбира се, сортът има и някои недостатъци, които включват, на първо място, следното:

 • Необходимостта от оформяне и жартиери поради известна крехкост на храста;
 • Взискателността на домата от хижа Пузата към плодородието на почвата.

Отглеждане и грижи

По принцип доматите Puzata Khata се отглеждат по стандартната технология за домати, но все пак има някои особености.

Период на разсад

Тъй като доматите Puzata khata са сорт, а не хибрид, за сеитба можете да използвате както закупени семена, така и тези, получени от самостоятелно отгледани растения на вас или вашите приятели.

Важно! Препоръчително е семената да се накисват в разтвор на микроелементи или стимулатори на растежа (Циркон, Епин, НВ-101) преди сеитба, тъй като те имат ниска кълняща енергия и кълновете могат да се появят от почвата бавно и неравномерно.

Необходимо е да се сеят семена в контейнери за разсад около 60-65 дни преди засаждането на храстите на постоянно място.

Веднага след поникването е препоръчително да поставите кълновете под най-яркото осветление, което можете да намерите за тях. В този случай температурата, напротив, трябва да бъде намалена с 5-10 градуса. По този начин можете да постигнете добро развитие на кореновата система и в същото време да повишите имунитета на доматените растения.

След като първите истински листа от домати се появят на разсада от домати, храстите трябва да бъдат засадени в отделни саксии. Седмица след брането е препоръчително да се хранят разсадът. Тъй като разсадът от този сорт може да изглежда по-слаб в сравнение с други домати, препоръчително е да ги подхранвате с малки дози торове веднъж седмично. Най-добре е да използвате хумати с микроелементи или микробиологични торове като Shining, Baikal и други.

Кацане в земята и по-нататъшни грижи

Тъй като доматите от този сорт изискват задължителна жартиера, е по-лесно първоначално да се засадят разсад в близост до решетката. В този случай резитбата и по-нататъшното обвързване на стъблата значително се опростяват. На 1 квадратен метър от градината се засаждат не повече от 3 храста от домати Puzata khata.

Съвет! Не само стъблата могат да бъдат привързани към решетката, но и четки с узряващи плодове, тъй като поради големите си размери и тегло плодовете могат да се отчупят заедно с клоните, когато узреят.

Желателно е доматите от този сорт да се оформят в 1 или 2 стъбла. За оформяне на храсти в 2 стъбла се оставя един доведен син, който расте под първата цветна четка. Всички останали пасинки и долни листа постепенно се отстраняват. За да се образуват в 1 стъбло, всички доведени деца постепенно и систематично се отстраняват, като им се пречи да растат с дължина повече от 10 cm.

За да получите големи домати, препоръчително е да оформите храсти в един ствол. Ако имате малко място в градината или в оранжерията и трябва да засаждате храсти по-често, тогава в този случай единствената възможна технология за отглеждане ще бъде образуването на растения в един ствол.

Растенията от този сорт са доста взискателни към плодородието на почвата, така че те трябва да извършат още няколко превръзки след засаждането в земята. Също така редовно поливайте храстите със студена вода, особено ако времето е горещо и сухо.

Доматите могат да узреят неравномерно, затова се уверете, че предварително имате допълнително покритие за храстите, в случай на ранно студено време.

Внимание! Ако плодовете не искат да се изчервят, те могат да бъдат събрани в неузряла зелена форма - те са в състояние да узреят доста бързо, легнали на перваза на прозореца.

Отзиви на градинари

Отзивите на летни жители и градинари за разнообразието от домати Puzata khata, описанието и снимката на които можете да видите по-горе, са много разнообразни и понякога противоречиви. Може би това се дължи на различни метеорологични условия при отглеждане на домати или, може би, е имало неправилно класиране на семената.

Алена, на 39 години, Твер
Съседите споделиха тази година с разсад от домати Puzata khata. Узрелите домати имаха много необичайна форма, такива оребрени, под формата на съд. Но накрая, като узреят, те се изправиха малко, станаха гладки, красиви. Доматите много ми харесаха, както сладки, така и плътни, семена почти няма. Много ми хареса, но клоните са тънки, трябва да бъдат вързани внимателно, в противен случай се чупят или падат на земята - плодовете са тежки.
Светлана, 43 г., Томск
Засадих сорта Puzata Khat в оранжерия. Не получих много разсад, тъй като поникват малко семена. Само 5-6 храста, но какви домати.В тях всичко е добро - вкус, цвят, форма и размер. Тогава определено ще засадя. Е, това, за което трябва да се грижат, е с всяка култура, трябва да се потрудите, за да се насладите на реколтата по-късно.
Сергей, на 42 години, Град Новосибирск
Този сорт не ме привлече с нищо особено. Доматите, разбира се, са с необичайна форма, но вкусът е някак нежен, не може да се каже, че реколтата угажда, затова събрах няколко килограма от храста. Няма да засаждам повече.
Зоя, на 44 години, Самара
Прекрасно разнообразие! Това беше едно от първите по добив тази година. Събрах от храста като цяло около една кофа домати, макар и зелени, защото ги отглеждах на открито. Така те узряха добре у дома и в тях не видях никакви кухини, напротив, сочни, плътни, вкусни. Отвън бяха почти оранжеви, а отвътре розови - красота! Догодина ще засадя в оранжерия - може би ще узреят още по-рано.
Ана, на 37 години, Московска област
Е, изобщо не бях впечатлен от това разнообразие. Дори не е ясно за какво го хвалят. Домати имаше, но бяха толкова безвкусни, че следващия път определено няма да ги засаждам.
Антон, на 34 години, Твер
За втори път засадих сорта Puzata Khata, защото много ми хареса. В оранжерията беше един от най-продуктивните, никога не съм виждал такова изобилие от домати. Тази година той се отглежда на открито, само покрит с нетъкан материал веднага след засаждането в края на май, за да не бъде повреден от студа. Хареса ми и фактът, че не е много повреден от късната болест, както другите сортове.

Заключение

Въпреки факта, че сортът Puzata khata се появи сравнително наскоро, той вече успя да намери както своите фенове, така и тези, които бяха разочаровани от него. В такива случаи има само един начин да стигнете до дъното на истината - да си купите семена и да отглеждате домати от този сорт сами.

Коментари (1)
 1. Пузата хата от Аелита, засадена на открито, северно от Саратовска област, се чувстваше най-добре, не се напука, не нарани. Но масата далеч не е 300гр. От 500 до 1200 г., отглеждани за сок и тестени изделия, през 2020 г. доматите бяха твърде сладки, хранени с много пепел (билкови)

  18.01.2021 в 01:01
  Инна
 2. Засадих този сорт за първи път. Много съм щастлив! Реколта и вкус на добри домати. Ще се опитам да събера семена за по-нататъшно отглеждане.

  08.08.2019 в 08:09
  Олга
Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство