Крака от домати Банан: характеристики и описание на сорта

Много градинари по същество са експериментатори. Малко хора ще откажат да отглеждат нов сорт домати на сайта си, за да оценят вкуса на новия продукт. И благодарение на животновъдите изборът е много труден за тях. В крайна сметка разнообразието от сортове е просто невероятно. Някои видове имат не само необичаен вкус, но и необичайна форма и цвят. Добивът и селскостопанската технология на много растителни видове са значително различни. Един от тези нови продукти е сортът домати Banana Legs. Името на сорта е интригуващо и има желание да научите колкото се може повече за него: вижте снимката, прочетете отзивите на градинари, които вече са го отглеждали в оранжерия или на открито, сравнете характеристиките.

Описание на сорта

Въпреки факта, че доматът Banana Legs е отгледан през 1988 г., интересът към него не е изсъхнал и до днес. И то с основателна причина. Въпреки че е отгледан от американски животновъди, той е станал доста широко разпространен в южните райони, в централна Русия и дори в райони с доста суров климат. И всичко това се дължи на предимствата, които доматът има изцяло, при пълна липса на каквито и да било недостатъци.

В момента доматът Banana Legs е много популярен. Определител. Различава се с непретенциозни грижи. Отнася се за сортовете в средния сезон. В каталозите може да се намери в раздела "жълтоплодни" сортове. Официалното име е „Бананови крака“. Техниката на отглеждане практически не се различава от отглеждането на традиционни сортове.

Има малка разлика при отглеждането на домати на открито и в оранжерията. Под филм или в оранжерия храстите растат на височина до 1,5 м. На открито храстите едва достигат височина от 0,8 - 0,9 м. Клоните и листата са доста тънки и изящни.

Интересно! Методът за отглеждане на домат „Бананови бутчета“ (разсад или без семена) не влияе върху добива, вкуса и качеството на плодовете.

Узряването на доматите започва на 65-70 дни. Те се различават и по висока производителност - от един храст, при спазване на правилата за отглеждане, могат да бъдат събрани поне 4-6 кг домати.

Характеристика на плододаването и плодовете от домати

На първо място, градинарите обръщат внимание на формата и яркостта на цвета на плодовете.

Формата на доматите е наистина необичайна - напомня донякъде на екзотичен плод. Вероятно точно това обстоятелство е изиграло своята роля, когато животновъдите са му избрали толкова странно име. Но когато се описва разнообразието в онлайн магазините, основно се споменава формата на леденицата.

Ярко жълтият цвят е отличителна черта на доматите Banana Legs. Леко неузрелите плодове имат малки проблясъци с бледозелен цвят, които изчезват, докато узреят.

Растението принадлежи към сортовете шаран. Един клъстер расте от 7 до 13 домата. Те узряват почти по едно и също време, което дава възможност не само да се нахрани семейството с вкусни домати, с лек намек за цитрусови плодове, но и да се подготвят всякакви препарати за зимата.

Масата на един домат варира между 50-80 грама. Но когато отглеждате домат в оранжерия, с отлични грижи и своевременно поливане, градинарите отбелязват, че теглото на плодовете може да достигне 110-130 грама.

Дължината на доматите също зависи от условията на отглеждане. Средно те достигат размер 8-10 см, но в оранжерии те могат да растат до 12 см.

Доматите от сорта "Бананови крака" се различават от традиционните по вкус. Месеста, нежна пулпа с минимум семена - това е тяхната характеристика. Кората на доматите е доста плътна, което играе важна роля при консервирането. Вкусът на доматите е сладък с фина киселинност и лек послевкус на лимон.

Интересно! Доматените храсти на Banana Legs не се нуждаят от прищипване, но трябва да се закрепват редовно.

Доматите се съхраняват много дълго, без да променят вкуса си. Доматите се понасят добре за транспортиране на дълги разстояния, при условие, че са набрани леко неузрели.

Плюсове и минуси на домата Бананови крака

Когато избира семена за своята градина, всеки градинар, в допълнение към характеристиките, оценява предимствата и недостатъците на всеки сорт.

Основните предимства на домата Banana Legs са както следва:

 • Висока производителност;
 • Прости правила за засаждане и последващи грижи;
 • Ярък цвят и необичайна форма на плода;
 • Деликатен, сладникав вкус с едва забележима киселинност;
 • Висока устойчивост на различни заболявания, по-специално на късна болест;
 • Понася лесно топлината и леките спадове на температурата;
 • Тези домати лесно се адаптират към местните климатични условия;
 • Също толкова подходящ за отглеждане на открито и оранжерия;
 • Може да се отглежда по безсемен начин;
 • Висок процент кълняемост на семена от домати „Бананови бутчета“ (над 97%);
 • Перфектно толерира гмуркане и трансфер;
 • Плодове със същия размер;
 • Едновременно цъфтеж и узряване.

С цялото разнообразие от предимства бих искал да спомена още нещо - доматът "Бананови крака" практически няма недостатъци. Ако възникнат някакви трудности по време на отглеждането, това означава, че правилата за отглеждане не са спазени. Твърде дебелите насаждения или недостатъчната слънчева светлина силно влияят върху добива и вкуса на доматите.

Интересно! Леко неузрелите домати са чудесни за запазване като цяло.

Правила за засаждане и грижи

Както бе споменато по-горе, техниката на отглеждане на доматите Banana Legs не се различава от другите сортове. Доматите могат да се отглеждат както като разсад, така и като неразсаден метод, като семената се засаждат веднага на открито. Последният метод е идеален за южните райони и централна Русия, както и за собствениците на отопляеми оранжерии.

Отглеждане на домати в разсад

За разсад, семената от домат "Бананови крака" се засаждат най-малко 65-70 дни преди планираната трансплантация в открита почва. Брането се препоръчва да се извършва на етапа на 2-3 листа. Необходима е подхранване и редовно разрохкване на почвата.

При разсаждане на разсад в открит терен не могат да се засаждат повече от 4 растения на 1 m². Не уплътнявайте насажденията - липсата на въздух и хранителни вещества веднага се отразява на добива и вкуса на плодовете.

Отглеждане на домати по безсемен начин

Преди да засадите семена от домати "Бананови крака" на открито, трябва правилно да разхлабите почвата. Подхранването със сложни минерални торове трябва да се извършва по посока, веднага в дупките.

В процеса на растеж доматите се нуждаят от редовно поливане с топла, утаена вода и разрохкване на почвата.

При всеки метод за отглеждане на домати е необходимо да се образува храст по време на процеса на растеж. За това са останали 3-4 мощни, здрави стъбла. Останалото трябва да бъде премахнато.

Характеристиките на сорта показват, че доматът "Бананови крака" не се нуждае от прищипване. Въпреки това, много градинари, според техния опит, все още препоръчват редовно прищипване на домати веднага след образуването на храста. В противен случай плодовете ще бъдат малки, а добивът веднага спада.

Интересно! Развъдчикът Том Вагнер е създателят на сорта домати Banana Legs.

Доматите трябва да бъдат вързани, в противен случай те просто ще попаднат под тежестта на четките с многобройни плодове.

Според многобройни отзиви доматът Banana Legs е много придирчив в грижите. Заедно с високия добив това само увеличава стойността на този сорт.

Приложение на плодове

Домати "Бананови крака", притежаващи отличен вкус, са отлични както за прясна консумация, така и за приготвяне на летни салати и филийки при сервиране на празнична трапеза. Когато приготвяте салати, трябва да се има предвид, че доматите имат лек аромат на лимон.

Много домакини често използват домати за консервиране, както като цяло, така и като компонент за зимни салати и лечо. Когато се осолят от цели плодове, те разкриват техния изискан вкус.

За тези, които обичат да експериментират в кухнята, доматите Banana Legs могат да се използват при приготвянето на различни сосове, пасти и като съставка за сос. Те са много подходящи за незабавно замразяване на цели или нарязани домати, както и за сушене.

Всяка домакиня, в съответствие с предпочитанията на членовете на семейството си, ще намери къде и как могат да се прилагат тези необичайни, ярки и невероятно вкусни домати.

Отзиви за домат "Бананови бутчета"

Много градинари, които вече са отглеждали домати от този сорт на своите парцели, говорят много неясно за неговите характеристики. Всички отбелязват високата кълняемост на семената от домати "Бананови крака" и непретенциозните грижи. Някои собственици на сайтове отбелязват, че растенията от този сорт плододават добре при следните условия:

 • Спазване на правилата за засаждане - не повече от 4 бр. На м2;
 • Добро осветление;
 • Подхранване с минерални торове в етапа на бране и впоследствие в процес на растеж;
 • Редовно поливане и разрохкване на почвата;
 • Формиране на храсти и редовно прищипване.

Само в този случай можете да разчитате на високото качество на реколтата.

Интересно! Избирайки доматите Banana Legs за приготвяне на салати за зимата, имайте предвид, че след термична обработка ароматът на лимон става по-изразен.
Катерина, 43 г., Брянск
Отглеждам този сорт вече три години. Семейството ми наистина го харесва. Внуците ми много обичат тези домати. Слагам го в буркани едва тази година. Преди те ядяха всичко и не им стигаха преди празните места. Но искам да споделя моя опит. През първата година добивът беше много нисък. Както се оказа, доматите от бананови бутчета обичат да растат, при условие че има достатъчно свободно място и много светлина. Оттогава ги засаждам веднага на открито и не се занимавам с разсад.
Виталий, 52 г., Ижевск
Харесах пресните бананови бутчета за лека закуска. Но банките не ми харесаха. Но това е въпрос на вкус.
Валентина, 38 години, Саратов
От доста време засаждам домати Бананови бутчета. За да получите богата реколта, е наложително да ги прищипите. Преди оставях само две стъбла, но след това започнах да оставям по 4 на всеки храст. Сега добивът е висок. Доматите са много вкусни, моето домакинство харесва ярко жълтия цвят. Те много харесват "Бананчики" и го вадят от банката през зимата - ярко напомняне за слънчевото лято.

Авторът на видеото ще ви разкаже за всички предимства на доматите Banana Legs:

Заключение

Домат "Бананови крака", характеристики и описание на сорта, рецензии, снимки казват само едно. Ако обичате нещо екзотично и необикновено, искате да изпитате нови усещания и не се страхувате да експериментирате, купувайте семена и ги засаждайте на вашия сайт без страх. Вие и вашите близки определено ще харесате необичайната форма, ярко жълтия цвят и приятен доматен вкус с нотка на цитрусови плодове.

Коментари (1)
 1. И аз наистина харесвам тези домати. Статията съдържа снимка, на която плодовете се нарязват на чиния. Вътрешността им е прозрачна и след това те стават много вкусни. Така че не бързайте да ги изтръгвате само жълти от храста, изчакайте, докато станат оранжеви.И тогава ще разберете, че доматите са наистина вкусни.

  14.01.2020 г. в 02:01
  Лидия
 2. Отглеждане на бананови крака миналата година. Вкусно, празно, когато е прясно. Следователно, той е подходящ само за консервация

  01.09.2020 в 10:01
  Юлия
  1. И в консервацията, боклук, не харесвах нито прясно, нито солено, дори бях разстроен, че заемах място в оранжерията и купих торба със семена за стотина рубли.

   17.03.2020 в 03:03
   Елна
 3. Купих семена от домати Banana Legs от партньор. Тя също сподели семената с роднина. Доматите станаха красиви, но аз не съм никак вкусен, а тази дървена сърцевина. Това е ужасно. Изобщо не разбирам как може да се рекламира такъв сорт. Това са най-лошите домати, които някога съм засаждал.

  02.01.2020 в 10:01
  Татяна
 4. Домати Банановите крака не харесваха: твърда средна, без вкус. Въпреки че сортът е плодоносен и формата е красива, той не се напуква, когато се запази, изглежда красиво в буркани.

  23.10.2019 в 09:10
  Галина
 5. Съгласен съм с коментара на Вячеслав, че доматът има твърда сърцевина, като гъба, която разваля всичко. Реколтата от домати е много голяма от храст, вкусът на зрелия домат е сладък, изобщо няма киселина.

  09.04.2019 в 10:09
  Олга
 6. Опитах се да отглеждам сорта Бананови крака ...
  Реколтата е голяма, но вкусът е така, никой от нашите не го е харесал, а в средата на плодовете има някаква жилава основа, която не дъвче, пречи.

  15.08.2019 в 12:08
  Вячеслав
Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство