Квартални зеленчуци в леглата: маса

Можете да направите градината си красива и в същото време да се възползвате максимално от всяко парче земя с помощта на смесени легла. Технологията включва засаждане на няколко вида растения на едно било. Кварталът на зеленчуците в лехите може да помогне за защитата на растенията от вредни вируси и насекоми. Също така комбинации от някои растения ускоряват растежа помежду си. В същото време има несъвместими култури, които не могат да бъдат поставени в непосредствена близост. Предвид такива противоречиви факти, към създаването на смесени лехи трябва да се подходи компетентно, за да не се навреди на растенията, а да се подобрят условията на отглеждане.

Технологични предимства

Смесени засаждане на зеленчуци в градината имат редица предимства пред изолираното отглеждане на култури:

 • площта на парцела се използва възможно най-ефективно;
 • растенията, които се хранят с отлични микроелементи, изчерпват равномерно почвата, без да се конкурират помежду си;
 • съседите в градината могат да подобрят вкуса си;
 • ароматите, излъчвани от определени растения, могат да привлекат или изплашат насекомите;
 • правилното разположение на растенията може да осигури защита от вятър и да създаде благоприятен микроклимат за отглеждане на специфични култури;
 • смесеното отглеждане на зеленчуци елиминира използването на химически торове, като се използват само естествените сили на земята, за да се получи добра реколта.

По този начин смесените лехи са лесен начин за подобряване на добивите. С помощта на тази технология е възможно компетентно да се използват земните ресурси и без използването на допълнителни средства да се привличат полезни опрашващи насекоми, да се изплашват вредителите и да се създават необходимите микроклиматични условия.

Принципи за образуване на смесени хребети

При оформянето на смесени легла трябва да се спазват стриктно следните принципи:

 • в централната част на смесеното легло се препоръчва да се отглеждат култури с дълъг период на узряване;
 • краищата на билото трябва да се използват за отглеждане на къси, бързо узряващи култури, например маруля, спанак;
 • при комбинирането на растенията е необходимо да се вземе предвид развитието на техните корени. И така, в непосредствена близост можете да засаждате култури със силно и слабо развита коренова система;
 • при смесено отглеждане несъвместимите култури трябва да се засаждат възможно най-отдалечени.

След като сте решили да създадете смесени лехи във вашата градина, трябва да следвате горните принципи на отглеждане и внимателно да се запознаете със свойствата на различни култури. Трябва да се помни, че технологията ви позволява да засаждате цветя и зеленчуци едновременно на едно и също легло. Така че цветните растения могат не само да имат благоприятен ефект върху зеленчуковите култури, но и да направят градината още по-красива.

Полезни свойства на растенията

В непосредствена близост до растения, изискващи опрашване, се препоръчва да се засаждат култури, които привличат опрашители. Те включват различни сортове мента, майорана, лайка, мащерка, маточина. Тези растения не са зеленчуци, но могат да се използват с лечебна цел или като декорация на градината. Техният аромат привлича оси и хищни мухи, които опрашват цъфтящите растения.

Тежките почви изискват постоянно разрохкване. В този случай земните червеи могат да се притекат на помощ на фермера. За да ги привлечете, можете да засадите лук, цикория, валериана.

Чесънът помага в борбата с листните въшки. Миризмата му отблъсква тези вредни насекоми.Чесънът също допринася за натрупването на сяра в почвата.

Важно! Горните растения, с изключение на чесъна, са съвместими с абсолютно всички култури.

Комбинации от зеленчуци

Когато създавате смесени лехи със зеленчуци, трябва внимателно да изберете "съседи", които няма да си навредят, но ще си осигурят взаимопомощ. Свойствата на повечето култури са индивидуални, поради което при създаването на сложни насаждения всяко растение трябва да се разглежда отделно:

Домати

Препоръчително е да отглеждате чесън, храст с ниско растящ фасул, зеле, моркови, цвекло, спанак, магданоз в непосредствена близост до домати. Билките с особено изразен аромат (мащерка, маточина, босилек) отблъскват вредителите, подобряват вкуса на доматите и удължават срока им на годност.

Не се препоръчва отглеждането на краставици, копър, копър и картофи в близост до домати.

Краставици

Краставиците вървят добре в леглата с различни видове боб, боб, маруля, лук, зеле, копър, цвекло, целина. Доматите са може би единствената култура, която не трябва да се засажда до краставиците.

Чудесен съсед за краставици е репичка. Изплашва акари и листни бръмбари. В същото време ряпата подобрява вкуса на реколтата. Също така си струва да се отбележи, че близостта на краставиците с лук е взаимно полезна.

Зеле

Зелето често се атакува от вредни насекоми. Така че, бялата детелина може да помогне в борбата срещу гъсениците. Засява се директно под корена на зелето. Бялата детелина също отблъсква зелевите листни въшки и кореновите мухи. Целината помага за борба със земната бълха при отглеждане на зеле. Билки със силни, ярки аромати изплашват зелените пеперуди. Праз помага да се предпази гъсениците от лъжичките да не повредят посевите ви. Копърът има двойно благотворно въздействие върху зелето: отблъсква листните въшки и подобрява вкуса на зеленчука.

Картофи, боб, маруля, цвекло могат да растат в съседство със зеле, без да причиняват вреда. Домати, грозде, чесън не трябва да се засаждат на смесено легло със зеле.

Картофи

Картофите често се засаждат като самостоятелна култура, но за тях могат да се намерят и подходящи здрави съседи. Така че хрянът може да предпази картофите от дървеници, а бобовите растения внасят азот в почвата, което има благоприятен ефект върху производителността на картофите. Бобовите растения също предпазват картофите от колорадския бръмбар.

Безвредни съседи за зеле на смесено легло са салати, репички, царевица, кориандър. Не се препоръчва да отглеждате цвекло, слънчоглед и домати в близост до картофи.

Лък

Комбинацията от моркови и лук е класика за нашите градини. Тези две растения в една градина плашат вредителите, корените им не се съревновават. В допълнение към морковите, цвекло, краставици, репички, спанак, маруля са подходящи за квартала с лук. Не се препоръчва да се засаждат боб, боб, грах на едно легло с лук.

Други зеленчукови култури също могат да се използват за създаване на смесени лехи. Така че, например, чесънът се чувства добре в ягодова градина. И въпреки че чесънът не оказва особено въздействие върху реколтата от зрънце, тази комбинация от растения позволява рационалното използване на земята.

Ментата, репичките и бобовите растения могат да ускорят растежа и узряването на тиквичките. Препоръчва се да се засаждат патладжани в смесени лехи в комбинация с боб, босилек или грах. Празното пространство между редовете цвекло може да се запълни със зелена салата, която ще бъде чудесен съсед. Информация за съвместимостта на други зеленчукови култури може да се намери в таблицата по-долу.

Разбира се, за начинаещите градинари е трудно да се ориентират в цялото разнообразие от зеленчукови култури и да изберат схеми за създаване на смесени лехи. Ето защо опитни фермери предлагат определени схеми за засаждане на растения на смесени хребети. Ето някои от тях:

 1. Марулята трябва да бъде засадена на първия, крайния ред на билото.Вторият ред може да бъде засаден с репички или моркови, комбинацията от тези кореноплодни растения в един ред също е добре дошла. На третия ред на такова смесено легло трябва да се засади лук. Четвъртият и петият ред на леглото трябва да повтарят съответно втория и първия.
 2. В средата на градината е необходимо да засадите краставици. Единият ръб на такова смесено легло е предназначен за отглеждане на боб, а другият за зеле.
 3. Рационално е да редувате морковите с лук или майорана, така че да има разстояние от 30-35 см между редовете моркови.

Можете да се запознаете с някои други схеми за засаждане на зеленчукови растения на смесени лехи, като гледате видеоклипа:

Полезни билки

Общоприето е, че в градината трябва да се отглеждат само полезни растения, които са хранителен продукт. Малко хора обаче знаят, че някои билки, цветя и дори плевели могат да бъдат полезни в градината:

 • мащерка до лука може значително да увеличи добива си;
 • здравец, петуния и майорана могат не само да украсят градината с растящи чушки, но и да подобрят добива на реколтата;
 • до морковите и бобовите растения можете да засадите розмарин и градински чай;
 • различни видове маруля могат да подобрят вкуса на доматите, растящи в квартала;
 • кореновата система на глухарчетата отива дълбоко в земята, издигайки калция на повърхността на земята. Глухарчевите цветя също привличат опрашващи насекоми;
 • невенчетата са в състояние да украсят леглата с всякакви зеленчукови растения, като ги предпазват от листни въшки.

Както се вижда от предложения списък, цветя, билки и зеленчуци на едно и също легло могат да се допълват, украсявайки градината. И дори плевел като глухарче може да бъде от полза.

Оранжерийни комбинации

Оранжериите и оранжериите обикновено имат малки, ограничени площи, в резултат на което фермерите се опитват да ги използват възможно най-ефективно. Въпреки това, когато се комбинират растения в затворени условия, си струва да се помни, че само култури с подобни изисквания за микроклимат могат да се отглеждат заедно. Така че, засаждането на домати и краставици в една оранжерия е грешка: краставиците изискват висока влажност, когато доматите не могат да издържат.

Препоръчва се да се засажда бяло зеле в същата оранжерия с домати. Целина, грах, боб, боб ще се чувстват добре в подножието на пореч. Патладжаните и чушките също могат да се отглеждат в същата оранжерия с краставици, тъй като тези култури са сходни по отношение на изискванията за влажност на въздуха.

Зеленчуковата градина е платформа за въплъщение на абсолютно всякакви идеи на фермера. Но като правило винаги няма достатъчно земя за отглеждане на всички желани култури. Ето защо много собственици на земя прибягват до създаване на смесени легла. В същото време кварталът в лехите може да бъде полезен и дори да допринесе за увеличаване на добива. И така, по-горе в статията се предлагат примери и снимки на смесени лехи, както и възможни схеми за поставяне на различни култури. Тази информация със сигурност ще помогне на начинаещи и вече опитни фермери да направят градините си още по-добри.

Коментари (1)
 1. Разбираемо за първокласници ... благодаря! :)

  31.01.2020 в 06:01
  Оля
 2. Много благодаря!! За мен, като начинаещ градинар, това е просто безценен подарък! БЛАГОДАРЯ !!

  20.12.2017 в 11:12
  Татяна
 3. Глоба! Благодаря!

  10.05.2017 в 04:05
  Алдин-кис
Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство