Засяване на дихондра: време, правила за отглеждане, особености за размножаване

Дихондра е вечнозелена билка от семейство Bindweed. Името му се превежда като „две зърна“: свързва се с плодовете на растението, които приличат на капсула с две камери. В естествената си среда расте в тропиците и субтропиците на Америка, Източна Азия, Австралия, Нова Зеландия. Засаждането и грижите за дихондрата в умерен климат имат свои собствени характеристики.

Описание на дихондра

Растението е тропическа лоза. В умерен климат той достига до 1,5-2 м дължина.

Дихондрата има пълзящи тънки стъбла със сребрист или изумруден цвят. Те често имат кръгли листни дръжки, покрити с малък пух. Размерът им достига 5-25 мм в диаметър. Дихондрата е ценена точно заради красивата си буйна зеленина, докато цветята й са незабележими и не представляват декоративен интерес.

На земята лианата образува дебел килим, пълзящите й издънки бързо се вкореняват благодарение на повърхностните корени, които се образуват в междувъзлия.

Лианите със сребърни и изумрудени листа изглеждат органично в една сеялка

Дихондра цъфти от май до август. Цветовете му са малки - около 2-3 мм в диаметър. Цветът им може да бъде светло жълт, люляк, светло зелен.

В умерения климат отглеждането и грижите за ампелна дихондра имат свои специфики, тъй като се отглеждат като едногодишни. В топлите райони се отглежда като многогодишно растение.

Коментирайте! Вътрешните дихондри се държат на закрито през зимата, а през топлия сезон се прехвърлят на тераса или балкон.

Видове и разновидности на дихондра

Общо има 15 вида от това тропическо растение. В Русия се отглеждат 2 декоративни сорта:

  • смарагдов водопад;
  • сребрист водопад.

Те се различават по цвета на листата и дължината на стъблото.

Сребърният водопад изглежда страхотно в комбинация с други цветя и растения

Смарагдовият сорт е надарен с разклонено стъбло и малки кръгли листа и наситен зелен цвят. Най-често се отглежда в саксии, както и на тревни площи. Растението обича полусянка.

Сребристият водопад има дълги стъбла и сребристи листа. Предпочита да расте на слънце, не се страхува от суша, бързо се възстановява след изсушаване на почвата в саксия. Не може да расте на полусянка, при липса на светлина външният вид на растението се влошава.

Дихондра в ландшафтен дизайн + снимка

Dichondra се използва в ландшафтния дизайн за ампелен дизайн - тоест окачени саксии с лиана се поставят под стрехите на покрива, за да украсят стените на сградата, а също и като растение за покриване на земята.

Тропическата лиана изглежда ефектно като почвопокривна култура

Растението се използва за озеленяване на тревни площи, градини, тераси, веранди, беседки, както и за създаване на композиции на брега на езерце или край басейна. Не е необичайно ландшафтните дизайнери да използват дихондра във вътрешните дворове вместо тревна трева, за да запълнят пространствата между плочките, които облицоват пътеките.

Дихондрата е хармонично съчетана с фуксия, петуния, бегония, лобелия. Тя им създава грандиозен фон.

Как може да се размножава дихондра

Дихондрата се размножава чрез семена, резници и наслояване. Първият метод е трудоемък и отнема много време. Затова по-често се практикуват резници и наслояване на дихондра. Предимството на тези два вегетативни метода е не само в тяхната простота, но и в това, че те дават възможност да се запазят всички характеристики на родителския храст.

Как се размножава дихондра чрез резници

За размножаване на дихондра чрез ампелни резници могат да се използват издънки, получени след есенна резитба. Поставят се в навлажнен субстрат на дълбочина 3 см, след което се поливат със стимулант на растежа. След това те трябва да бъдат покрити с помощта на пластмасови бутилки, стъклени буркани, нетъкан материал, поставени на перваза на прозореца или поставени на всяко светло, топло място. Когато се появят първите пъпки, подслонът се премахва. През пролетта или началото на лятото, когато времето е подходящо, те се засаждат в земята на постоянно място.

Методът на присаждане дава възможност да се получи добър материал за по-нататъшно развъждане.

Как да отглеждаме дихондра от семена

Лиана от семена в умерен климат се отглежда по метода на разсад; в южните райони тя може да бъде незабавно засадена на мястото. Необходимо е да се сее дихондра за разсад за последващо придвижване в земята през зимата, тъй като разсадът расте доста бавно и може да няма време да набере сила и да стане по-силен, докато бъдат засадени на открито.

Размножаване на дихондра чрез наслояване

Това е най-лесният и надежден начин. Състои се във факта, че слоевете се притискат към влажната земя в местата на междувъзлия - в тези точки ще започнат да се образуват нови корени. Те ще се появят след около 7-14 дни, след още един месец се отделят от храста и се засаждат на ново място. Резниците се вкореняват много бързо и се вкореняват добре - благодарение на повърхностните корени.

Оптимални условия за отглеждане на дихондра

Дихондра е тропическо растение, обичащо топлината и за него са необходими подходящи условия. Температурата на въздуха, при която лозата ще расте нормално, трябва да бъде 18-25 градуса. Ако термометърът падне под 10, растението изсъхва и умира. Твърде високите температури - около 30 градуса - водят до пожълтяване и изсушаване, поради което при горещо време дихондрата трябва да се полива често, като същевременно се избягва преовлажняването на почвата.

Как и кога да засаждате правилно дихондра

Правилата за засаждане на дихондра на открито и грижа за нея зависят от климата в района. Възможно е да засадите растение само когато времето е топло през лятото - температурата се поддържа около 20 градуса или по-висока.

Важно! За да засадите дихондра на открито, трябва да изберете ясен, слънчев ден без валежи.

Време

В умерените райони дихондрата трябва да се засажда през юни. В южните райони времето за кацане е средата на май.

Избор на място и подготовка на почвата

При засаждане на открито трябва да се избере непроветриво място. Сребристият водопад предпочита слънчеви области, сортът смарагд трябва да бъде поставен в полусянка.

Няма специални изисквания за почвата. Единственото условие е земята да бъде източена. Растението ще процъфтява в глинеста почва с рН от 6,6 до 8.

Как да засадите дихондра в земята

Лиана расте доста бавно и това трябва да се вземе предвид, когато се използва като почвопокривно растение. При засаждане в земята е необходимо да се спазва разстоянието между храстите - около 15 см. Дупките се изкопават на такава дълбочина, че коренът с бучка пръст може свободно да се побере в тях. Разсадът се поставя в дупките за засаждане по метода на претоварване, след което се покрива с пръст, трамбова се и се полива.

Всъщност дихондрата е плевел, така че расте добре и не се страхува от болести и вредители

Правила за отглеждане на дихондра

Правилното засаждане и грижите за ампелната дихондра са много важни.Само ако се спазва технологията на отглеждане, растението ще запази своите декоративни качества в продължение на 5-6 години. Тя се нуждае от редовно поливане, торене, плевене, резитба.

График за поливане и хранене

Дихондра трябва да се полива редовно, когато земята изсъхне. Това трябва да се прави вечер, за да няма изгарящи слънчеви лъчи, в противен случай растението може да изгори. Трябва да поливате в самия корен. Освен това в горещите дни се изисква ежедневно овлажняване на храстите сутрин или вечер.

Важно е да не се допуска стагнация на вода и преовлажняване на почвата, в противен случай корените ще започнат да гният.

Внимание! Устойчивият на суша сорт толерира краткосрочни периоди, без да се полива добре, но когато почвата се навлажни, листата ще бъдат по-дебели, по-свежи, по-наситени на цвят.

Веднъж на 2 седмици се препоръчва да се подхранват с минерални торове с калий и азот. Можете да използвате комплекси, предназначени за закрити широколистни растения. След оплождането лозата трябва да се полива, за да не изгори.

Разрохкване и плевене

Кореновата система на дихондрата е близо до повърхността на почвата. За да не му навреди, плевенето и разрохкването трябва да се извършва много внимателно и само на ръка.

Прищипване и подрязване

След образуването на осмия лист, дихондрата се прищипва, за да започне разклоняване и образуване на буйна корона.

През цялото лято, когато издънките растат, те се подрязват. Благодарение на това дихондрата винаги изглежда буйна. Твърде дългите издънки, които са избити от състава, подлежат на резитба. Последната процедура се извършва през есента, преди да се подготвят лозите за зимата. Изрязаните резници могат да се използват за размножаване.

Подготовка на дихондра за зимуване

В умерения климат дихондрата се култивира като едногодишно растение. Ако трябва да го запазите до пролетта, трябва да продължите по следния начин:

  1. Преди настъпването на слана, отрежете надземната част.
  2. Изкопайте коренището на дихондрата. Продължете внимателно, за да се отърсите от бучката.
  3. Прехвърлете в мазе с температура най-малко + 10 градуса, покрийте с навлажнен торф или покрийте с доста дебел слой мокър пясък, така че корените да не изсъхнат.

След такова зимуване трябва да се появят нови стъбла с корени. Те трябва да бъдат отрязани с остър нож и засадени в отделни саксии. С настъпването на топло време пренесете дихондрата на открито, докато внасяте тор. Или можете да изчакате оптималните температури и веднага да ги засадите в почвата, без да ги поставяте в купички.

В южните райони дихондрата се оставя да зимува в градината: тя е покрита с пръст, покрита с филм, върху който са положени паднали листа или игли.

Ако дихондрата ампелна расте в градина в саксии, когато настъпи студено време, тя се прехвърля в стая: затворена веранда, балкон, лоджия.

Вредители и болести

Дихондрата е устойчива на болести и вредители и борбата срещу тях най-често се свежда до превантивни мерки:

  • навреме плевете на ръка, не мулчирайте почвата около храста;
  • не прекалявайте с храненето, следете нивото на азот - то не трябва да е твърде високо;
  • с силно обрасла гъста корона, намалете количеството поливане, за да не предизвика появата на мухъл и гъбички.

Важно! Прекомерната влага за дихондрата е много по-вредна от пресушаването на буца земя.

Вредителите, които понякога заразяват дадено растение, включват нематоди, бръмбари, белокрилки и листни въшки.

Нематодите могат да убиват тропически пълзящи растения. Те се появяват при висока влажност. Не е лесно да се справите с тях, като правило растението подлежи на унищожаване и почвата се обработва с химикали.

Останалите вредители атакуват лозата по-рядко. За да ги унищожите, използвайте акарицидни средства.

Заключение

Засаждането и грижите за дихондрата са доста вълнуващо занимание за градинарите любители, няма особени трудности. Възнаграждението за работа ще бъде красиво проектирано, приятно за окото.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство