Хортензия груба: сортове, засаждане и грижи, рецензии, снимки

Грубата хортензия е растение с красиви цветя, принадлежи към семейството със същото име. Той е с ориенталски произход и расте в дивата природа на крайбрежието на Китай и Япония. През 19 век хортензията дойде в Европа, където веднага се влюби в много любители на градинския дизайн.

Описание на груба хортензия

Повечето видове от семейство Hortensia са храсти с височина до 3 м и ширина до 2 м. Някои от неговите представители имат дървовидна форма, освен това лози се срещат и сред тях. Храстите на хортензия имат дебели клони. Те имат големи съцветия с бял или люляков нюанс.

В средата те се състоят от много малки цветя, по периметъра са заобиколени от няколко големи бели цветя с четири венчелистчета.

Листата могат да бъдат доста големи - до 35 см дължина и 25 см ширина. Цветовете им се променят през сезона. Младата зеленина е тъмно зелена, кадифена. Към края на лятото той променя цвета си в тъмно оранжев. Кореновата система е мощна, разклонена.

Растението е много издръжливо: хортензия може да се отглежда при трудни условия и при относително ниски температури. В умерения климат може да се култивира почти навсякъде. Цъфти в края на лятото или началото на есента.

Сортове груба хортензия

В момента има няколко разновидности на груба хортензия. Освен това ние непрекъснато работим върху получаването на нови. Най-популярните сортове на тази култура са разгледани по-долу.

Макрофил

Височината на тази хортензия е 1,5 м. Има груби листа, опушени с фини косми. Тяхната дължина достига 35 см, ширина - до 20 см. Съцветията са доста големи - при някои екземпляри диаметърът достига 20 см. Грубата хортензия Macrophila е показана на снимката по-долу.

Сферичните съцветия от този сорт имат разнообразни нюанси, като цяло цветът на растението зависи от киселинността на почвата.

Важно! Колкото по-алкална е почвата, толкова по-бледа е хортензията. На кисели почви те са сини, на алкални почви са розови или люлякови.

Сарджент

Височината на реколтата може да достигне 4 м. Това е един от най-популярните сортове с кадифени листа. Основната характеристика на този сорт е градиентна промяна в цвета в рамките на едно съцветие и плавен преход от люляков оттенък до розов (и след това към син) върху площта на целия храст. Освен това на някои растения листенцата могат да бъдат или бели, или да имат бял ръб.

Цъфтежът е доста късен и дълъг, започва през септември и продължава до първата слана

Горещ шоколад

Сортът, представен сравнително наскоро. Има огромни съцветия - до 30 см в диаметър.

Листата на този сорт също променят цвета си, но за разлика от класическата промяна от зелено към оранжево, той има преход от сребро към маслина

Цветът на леторастите също се променя с течение на времето: с понижаване на температурата те стават червени.

Важно! Сортът Hot Chocolate, дори без листа, има висок декоративен ефект поради стъблата с характерен цвят.

Груба хортензия в ландшафтен дизайн

Грубата хортензия се използва широко в ландшафтния дизайн. Големите храсти могат да се използват като монокултура на големи площи.От тях можете да създадете плътни живи плетове, да ги използвате като бордюрни растения за широки пътеки.

Като отделен елемент от дизайна, грубата хортензия ще изглежда извън всяка конкуренция, тъй като ярките и красиви цветя привличат вниманието.

Изработването на пейка със сорта Macrofila е често срещано приложение в пейзажа на паркова зона

Също така е добре да използвате груба хортензия като централен елемент на голямо цветно легло, заобиколено от храсти от ярки и големи растения, чиито цветя ще контрастират с него. Тя изглежда добре, заобиколена от пъстри едногодишни растения.

Зимуваща груба хортензия

Хортензията има добра зимна издръжливост, но при студове от около -30 ° C се препоръчва да се изолира ближния стволов кръг, за да се предпазят корените на растенията от замръзване. Опаднали листа от дървета или дървени стърготини могат да се използват като покривен материал.

Засаждане и грижи за груба хортензия

Засаждането и грижите за груба хортензия не са особено трудни. Единственото нещо, на което трябва да се обърне голямо внимание, е поливането, тъй като растението се нуждае от много влага.

Избор и подготовка на мястото за кацане

Идеално място за груба хортензия е зона, защитена от вятъра в полусянка. Почвата трябва да е питателна и да има ниво на рН най-малко 5,0 (да бъде леко кисела).

Предварителната подготовка на мястото за груба хортензия се състои в почистването му от плевели и внасяне на минерални торове (до 20 g суперфосфат на 1 кв. М). Това трябва да се направи две седмици преди засаждането. Обикновено се извършва през пролетта.

Преди засаждане разсад от груба хортензия трябва да се третира със стимулатор на растежа чрез потапяне на корените му, например в разтвора на Epin. Непосредствено преди да го инсталирате в ямата, препоръчително е да го напръскате с 0,2% разтвор на калиев перманганат, за да го дезинфекцирате от гъбички и вредители.

Правила за кацане

Кацането се извършва по следната схема:

 1. Изкопават дупка с дълбочина 60 см и диаметър 70 см.
 2. На дъното се полага дренажен слой от голям натрошен камък или счупена тухла.
 3. Заспи в ямата 15-20 см почвена смес.
 4. В него е монтиран разсад.
 5. Поръсете до върха с пръст и леко натъпчете.
 6. Поливането се извършва с 20-30 литра вода.

След засаждането растението не се полива една седмица, след това преминете към стандартния график за поливане.

Първото поливане на груба хортензия се извършва веднага след засаждането

Препоръчително е веднага да мулчирате храста със слой торф с височина 5-10 cm.

Поливане и подхранване

Грубата хортензия е влаголюбива култура. Поливането се извършва на всеки 3-4 дни. Тяхната норма е от 30 до 50 литра вода под един храст. Препоръчително е слоят мулч да се подновява на всеки 1-1,5 месеца.

През първата и втората година след засаждането грубата хортензия не се подхранва. От третата година се препоръчва следният график на хранене:

 1. Април - азотни торове за отглеждане на зелена маса (урея).
 2. Юни - калиево-фосфорни минерални добавки (суперфосфат).
 3. Юли - органични вещества (изгнил тор, компост, разтвор от пилешки тор).
 4. Септември е сложен тор, съдържащ калий, фосфор, магнезий и бор.

В последния случай е препоръчително да закупите специализирана фуражна смес за декоративни растения.

Подрязване

Растението не се подрязва през първите 2-3 години. В бъдеще оформянето и дезинфекцията на короната се извършва 2 пъти на сезон. Първият се извършва веднага след топенето на снега.

През пролетта, с изключение на премахването на незимувалите издънки, всички миналогодишни се съкращават до най-ниската пъпка

Санитарната резитба се извършва през есента. Той е част от подготовката на растението за зимата.

Подготовка за зимата

В края на есента растението се дезинфекцира, поврежда се и от него се отстраняват твърде стари издънки. След това се извършва напояване с водно зареждане и кръгът на багажника се мулчира със слой слама, дървени стърготини или паднали листа с височина до 20 см. При особено студен климат защитният слой се покрива с филм или агрофибър на върха.

Важно! За да се избегне претоварването през пролетта, веднага след като снегът се стопи, филмът и мулчният слой трябва да бъдат премахнати.

Размножаване

Грубата хортензия се размножава по всички налични начини:

 • семена;
 • резници;
 • наслояване;
 • разделяне на храста.

За разлика от много декоративни култури, размножаването на груба хортензия със семена се използва доста често, тъй като растенията, отглеждани по този начин, започват да цъфтят относително рано.

Най-ефективният метод за размножаване, който дава максимално количество посадъчен материал, е чрез резници. Те се получават от странични клони.

Дължината на резника трябва да бъде най-малко 15 см и е достатъчна само една пъпка

Вкореняването се извършва в субстрат, състоящ се от торф и пясък за един месец. Почвата трябва да се поддържа влажна. Веднага след като резникът достигне дължина 30-40 см, той се трансплантира на постоянно място.

Болести и вредители

Имунитетът на грубата хортензия е много висок. Растението е рядко засегнато от болести и вредители. Ако това се случи, вероятно причината е неправилна селскостопанска технология.

Най-честият проблем при грубата хортензия е листната хлороза. В този случай цветът на плочите започва да се променя до жълт, но вените винаги остават зелени.

С течение на времето листата се покриват с тъмнокафяви или кафяви петна, по-късно на тяхно място се появяват дупки.

Недостигът на желязо е причината за заболяването. За лечение повредените участъци трябва да се отстранят, а останалите части на растението да се третират с 4,5% разтвор на железен сулфат.

На второ място по честота на поява е добре познатата брашнеста мана - болест, причинена от гъбички от семейство Erisyphus.

По листата се появяват бледосиви петна, които с времето потъмняват.

За борба с брашнестата мана се използват различни лекарства (смес от Бордо, меден сулфат, натриев карбонат и др.), Но за груба хортензия Fundazol е най-доброто средство. Използва се 3-4 пъти, като се пръскат цели растения с интервал от 1 седмица.

От вредителите грубата хортензия най-често се атакува от паяк - малък представител на членестоноги, който се храни с растителен сок. Той е по-малък от милиметър и понякога е проблематично да се открие.

Симптоматологията на лезия от кърлежи е много характерна - паяжини с малки бели точки се появяват в долната част на листата.

Най-доброто средство срещу този вредител са мощните акарициди: Actellik, Askarin, Iskra.

Важно! Използването на такива средства унищожава и други паразити - листни въшки, дървеници и дългоносици.

Заключение

Грубата хортензия е красиво растение с голямо разнообразие от цветове и форми. Освен красивите цветя, големите листа, които променят цвета си в края на сезона, също са много декоративни. Растението се използва широко в ландшафтния дизайн.

Отзиви за хортензия груб

Андрей Бели, на 40 години, Орел
Грубата хортензия е едно от най-красивите растения, което расте и се размножава красиво в нашия климат. Големите му съцветия изглеждат много привлекателни и екстравагантни. Отглеждам тази култура повече от една година и мога да кажа, че е много устойчиво и стабилно растение сред трайните насаждения. Дори студените зими не оказват особено влияние върху външния му вид и интензивността на цъфтежа. Тя перфектно понася резници и може да се придаде на почти всяка форма. В същото време грижата за него е много проста и не може да се сравнява по сложност, например с флокс и още повече, рози или божури. Препоръчвам груба хортензия на всеки, който иска да получи красиво растение с минимални разходи.
Анна Михеева, 37 години, Нижни Новгород
Rough Hortense дойде при мен случайно. Не знаех какво да правя с него и го поставих в ъгъла на градината, особено без да мисля какво ще се случи по-нататък. Но щом стигна до цъфтежа на този красив храст, реших веднага да го трансплантирам на по-привлекателно място и да подредя около него цветно легло.Три години по-късно хортензията нараства и се превръща в център на красива композиция, която освен нея включва астри, ириси и макове. Сега огромна цветна леха в центъра на обекта е моята гордост и всички гости ми завиждат.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство