Ирис цветя в дизайна на градина и лятна вила

Ирисите са многогодишни цветя, които са популярни сред ландшафтните дизайнери. Това се дължи на техните високи декоративни качества, непретенциозни грижи и съвместимост с много други градински култури. Сега има повече от 700 вида от тези цветя, които се различават по размера на стъклото, височината на храста и цвета на венчелистчетата. Ирисите в ландшафтния дизайн се оценяват и поради факта, че те могат да растат на едно място повече от 15 години, което ви позволява да създавате многогодишни композиции, които не изискват сложна поддръжка.

Ирисите помагат да се оживи всяка флорална композиция

Характеристики на планирането на ландшафтен дизайн с ириси

Когато се използват ириси в градинския дизайн, трябва да се вземат предвид характеристиките на това растение. Неговата коренова система е повърхностна, така че не може да устои на конкуренцията с по-силни партньори. В допълнение, това многогодишно растение е фотофилно и с липса на слънчева светлина храстът се простира, което води до намаляване на декоративността.

Периодът на цъфтеж на ирисите не е дълъг, но предимството им е, че те са универсални. Следователно това многогодишно растение може да се използва във всички групови състави, както и да се използва като тения. Ирисът се счита за преходна връзка, тъй като успешно запълва временното пространство между цъфтежа на пролетните и летните култури. По време на периода на бутониране парцелът или градината са изпълнени с цветове и дори най-необичайните ъгли изглеждат елегантни и елегантни.

С какви растения се комбинира ирисът?

Когато използвате ириси в градината и за декориране на парцел, както е на снимката по-долу, е необходимо да се научите как правилно да комбинирате тези трайни насаждения с други култури. При засаждане на групи растенията не трябва да си пречат помежду си, за да се развиват, цъфтят.

Важно! Има няколко разновидности на трайни насаждения, които се различават по височината на храстите и формата на стъклото, така че когато избирате партньори, трябва да обърнете внимание на тази характеристика.

Когато комбинирате ириси в ландшафтния дизайн, следните култури са идеални партньори за:

 • ориенталски мак;
 • лилии;
 • лупина;
 • лилейници;
 • берберис;
 • различни видове хвойна;
 • домакин;
 • астилба;
 • форзиция;
 • грах;
 • всички видове флокс;
 • туя;
 • делфиниуми;
 • саксифраж;
 • чимове;
 • рози;
 • мехур.

Нискорастящите растения като теменужки, невен, маргаритки, незабравки могат да бъдат използвани като преден план в цветната леха.

Предимството на многогодишно растение е неизискващо за грижи

Използването на ириси в градинския дизайн

Ирисите са сред разнообразните цветове, които могат да се използват в различни стилове за озеленяване.

Съществуващи многогодишни видове:

 • джудже (до 45 см) - идеално за алпийски пързалки, алпинеуми;
 • средно големи (45-70 см) - най-често се използват при групови насаждения;
 • висока (от 75 см) - използва се за фон на цветни лехи и декорация на резервоари.

В зависимост от идеята на цветар, можете да използвате ириси в ландшафтния дизайн на градината, както е показано на снимката, по различни начини.

Най-успешните варианти за използване на това многогодишно растение:

 1. Тения... Ирисите изглеждат благоприятно като отделни храсти на фона на зелена морава.
 2. Моно цветя... За да украсят градината, много ландшафтни дизайнери съветват да се създават цветни лехи с различни размери с участието на цветя от един или два нюанса.
 3. Рабатки... В този случай ирисите трябва да бъдат засадени от едната или от двете страни на градинската пътека.
 4. Скални градини... За да се получи успешен състав, това цъфтящо многогодишно растение е най-добре да се комбинира с джуджета от борове и смърчове.
 5. З.на брега на водоема... Често в ландшафтния дизайн на градината има изкуствено езерце, така че ирисите изглеждат перфектно по крайбрежието. В този случай е по-добре да използвате блатни цветни видове.

Когато използвате ириси в ландшафтния дизайн на градината (на снимката по-долу), трябва да се има предвид, че брадатите видове предпочитат да растат на открити слънчеви площи, а безбрадите могат да издържат на лека полусянка, без да се засяга цъфтежа.

Каменните камъни могат благоприятно да подчертаят красотата на ирисите.

Ириси в ландшафтния дизайн на лятна вила

Това многогодишно растение може да се намери във всяка втора лятна вила. Такава популярност се обяснява с непретенциозността на растението, което не причинява много проблеми на производителя. Често ирисите в ландшафтния дизайн на лятна вила, както се вижда на снимката, се използват за създаване на ярки акценти и декорация на сгради. Това многогодишно растение може да бъде засадено по протежение на оградата, на входа на беседката, на цветното легло близо до верандата.

Отлично решение би била идеята за използване на ириси в лятна вила, което може да се види на снимката, под формата на 5-6 отделни групи, съставени от различни видове растения. Разстоянието между тях трябва да бъде най-малко 1-1,5 м, което ще позволи на трайните насаждения да се развият напълно и да цъфтят.

Важно! Такива групови насаждения изглеждат страхотно на фона на тъмна почва, така че по време на периода на цъфтеж пространството между тях може да бъде покрито с торфени чипове.

Ирисите се съчетават добре с божури

Легла и цветни лехи с ириси

Както можете да видите на снимката, ирисите в градината и на личния парцел най-често се използват за създаване на цветни лехи и цветни лехи. В ландшафтния дизайн такива композиции се наричат ​​иридариуми. Това означава, че за засаждане се използват само ириси, но са разрешени различни сортове и видове от това многогодишно растение. В този случай е много важно да изберете правилните растения, които съвпадат помежду си в сянката на венчелистчетата, височината на храста и времето на цъфтежа.

Когато създавате иридарий, трябва да се придържате към следните правила:

 • бледите сортове се губят на фона на ярки видове;
 • пъстри видове трябва да се комбинират с едноцветни;
 • различни тъмни сортове не са съвместими помежду си.
Важно! Когато създавате цветни лехи на преден план, е по-добре да засадите джуджета с разстояние 12-15 см. Те трябва да бъдат последвани от средни, а в самия център - високи в размер на 4 бр. за 1 кв. м.

Композиции с ириси в градината и на сайта

Поради краткия цъфтеж на ирисите, ландшафтните дизайнери препоръчват използването на това цвете в многокомпонентни композиции. Това помага да се създаде равномерно променяща се картина, когато отделни групи растения цъфтят.

Комбинацията от ириси с рози може да бъде идеална. В този случай първите успешно маскират оголените издънки на вторите. Съставът може да бъде допълнен с лилейници, които цъфтят по-късно и освен това не дават много сянка. Когато засаждате ириси с делфиниум, трябва да вземете предвид обемната зеленина на последните и да засадите растенията на достатъчно разстояние.

Ето пример за създаване на многокомпонентна аранжировка на цветя с помощта на брадати ириси в синкаво-синьо-лилави тонове, където останалите култури трябва да бъдат избрани в същата цветова схема и само лилии трябва да се използват в жълт или оранжев нюанс .

Засаждането по схемата ще ви позволи да постигнете дълго цъфтящи цветни лехи

Винаги е важно да се има предвид височината на растенията.

Правила и примери за цветни лехи с ириси

Това многогодишно растение изглежда органично във всеки стил на ландшафтен дизайн. И снимки на ириси с други цветя в градината само доказват това.

Ирисите изглеждат добре в комбинация със зърнени култури

Това многогодишно растение близо до водоема изглежда перфектно

Едноцветната хоста се комбинира добре с пъстри видове ириси.

Изгодно е да комбинирате ириси с лупина, тъй като те поставят красотата един на друг

Създаването на ландшафтен дизайн изисква спазване на 3 правила:

 • единство на стил;
 • простота на дизайна;
 • спазване на господстващото правило.

Само ясното изпълнение на тези препоръки ще ви позволи да създадете изискани цветни аранжировки на вашия сайт, където всеки елемент ще допълва другия.

Заключение

Ирисите в ландшафтния дизайн са идеално многогодишно растение, чийто цъфтеж настъпва във време, когато пролетните култури вече са изсъхнали, а летните все още не са цъфнали. Благодарение на това градината или личният парцел започва да блести с нови цветове, макар и не за дълго. Следователно популярността на растението нараства всяка година и неговата непретенциозност само допринася за това.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство