Сибирски ириси: сортове със снимки и имена, характеристики на цъфтежа

Ирисите са спечелили признанието на градинарите за разнообразието от цветни цветове. В ландшафтния дизайн се използват хибридни форми. Те могат да бъдат високи и джуджета, с прости или двойни цветя. Снимките на сибирски ирис и неговите сортове ще ви помогнат да решите избора на сорт за градината.

Общо описание на сибирските ириси

Див вид сибирски ирис (Íris sibírica) расте в европейската част, в Сибир и в Далечния изток. Доста широка площ на разпространение се дължи на мразоустойчивостта на растението, непретенциозността към метеорологичните условия и състава на почвата.

Културата се счита за застрашен вид, защитен от закона в Латвия, Украйна, Беларус и Русия

Описание на сибирски ирис (на снимката), включен в Червената книга:

 1. Стъблата са изправени, често разклонени, растат до 110 см височина.
 2. Листата са тесни, линейни, дълги 80 см, широки 5 см. Листните плочи са меки, тъмнозелени, с гладки ръбове и заострен връх.
 3. Малки цветя - до 6 см в диаметър. Намира се на върховете на дръжките. Прицветниците, увиснали, под формата на елипса, централните венчелистчета са изправени, вдлъбнати към центъра.
 4. Цветът е лилав или син, с бели или жълтеникави петна в основата на долните венчелистчета.

Кореновата система е повърхностна, пълзяща, силно разклонена. Растението произвежда много коренов растеж. В една област тя може да цъфти повече от 15 години.

Кога и как цъфтят сибирските ириси

Сибирските ириси имат малки цветя, но се образуват повече от японските сортове. На четиригодишна възраст растението образува до 35 пъпки. Времето за цъфтеж зависи от сорта, главно от май до юни. Пъпките не цъфтят едновременно, жизненият цикъл на един екземпляр е 5 дни. Времето за цъфтеж на сибирския ирис е 15-21 дни, този показател зависи и от сорта.

Отличителни черти на сибирските ириси

Основните предимства на сибирските ириси включват високата устойчивост на замръзване на културата. Благодарение на това качество растението може да се отглежда в различни климатични зони (3-9). Ирисите са издръжливи, с прости селскостопански техники, устойчиви на стрес, не реагират на температурни промени и липса на осветление.

Важно! Единственото условие за отглеждане е съставът на почвата да бъде неутрален или слабо кисел.

Почвата с реакция към алкална не е подходяща за засаждане.

Дивите видове и хибридите на тяхна основа се характеризират с висок имунитет

Растенията не заразяват инфекции и градински вредители.

Сортове сибирски ириси

Сибирските ириси включват хибридни безбради сортове Лимнирис. Най-често растенията са високи (до 120 см), но има и джудже форми, които не растат над 40 см. Венчелистчетата са оцветени в циан, синьо, виолетово, жълто с вариации в нюанси на червено, оранжево или пурпурно. Сортовете запазват декоративния си вид през целия сезон благодарение на листата, които не променят цвета си до настъпването на слана. Преглед на най-добрите сортове сибирски ириси, използвани в декоративното градинарство, ще ви помогне да изберете култура за всеки регион.

Мъгла от Харпсуел

Iris Harpswell Hayes се отличава с многобройни издънки с височина 85 см. Цветята имат диаметър 13 см, което се счита за голямо за сибирските ириси.Броят на пъпките на храст е 25-30 бр. Прицветниците са сини с лилави вени и контрастен жълтеникаво-кафяв фрагмент близо до сърцевината. Стиловете (плодните клони) са светлосини. Периодът на цъфтеж е втората половина на юни.

Harpswell Hayes се използва във флористиката

Снежната кралица

Разнообразието от сибирски ириси, Снежната кралица или Снежната кралица, се отличава с рядък за културата цвят. Цветята са прости, с диаметър 10 см. Венчелистчетата са бели със сърце от лимонов цвят. Листата са тънки, извити, яркозелени, стъблата достигат височина 90 см. Сибирският ирис цъфти през юли, продължителността на цикъла е 21 дни.

Снежната кралица е сорт с множество пъпки, до 50 от тях могат да бъдат намерени на растение за възрастни

Бяла вихър

Сибирски ирис Бял вихър (бял вихър) е висок, компактен, гъст тревист храст с височина до 1 м. Цветовете са прости, отворени, с цвят на слонова кост с жълт фрагмент в основата. Венчелистчетата са заоблени, леко гофрирани, със същия размер. Отглежда се на открито за украса на територията и изрязване.

Разцветът на White Swirl започва в средата на май

Представителите на този сорт външно приличат на храсти от нарциси.

Ruffled Plus

Hybrid Ruffled Plus (рошав) е член на групата сибирски сортове ирис. Това е средно голям компактен храст с височина 65-70 см, ширина 40 см, с дълги, тесни, яркозелени листа. Долните венчелистчета са заоблени, вътрешните са продълговати, с вълнообразни ръбове. Лавандулов цвят с лилави вени и бяла сърцевина.

Цъфтежът в Ruffled Plus е изобилен, дълъг, започва през май-юни

Алтайски лидер

Хибрид на руската селекция, един от мразоустойчивите представители. Сибирският ирис Алтай Лидер е най-често срещаното растение в умерените градини, описанието му е следното:

 • височина - 80-95 см, ширина - 50 см;
 • листата са мечовидни, тесни, дълги 70 см, светлозелени;
 • прицветниците са тъмносини с бяла граница по ръба и жълт фрагмент в основата;
 • венчелистчетата са сини с лилав оттенък.

Сортът е посочен като хавлиени сортове.

На три дръжки едновременно цъфтят до три пъпки

Барселона

Разнообразие от сибирски ириси Барселона (Барселона) е доста рядък двуцветен хибрид. Различава се с екзотичната форма и цвят на цветето. Прилистниците са силно спуснати и обърнати, оцветени бордо с оранжев оттенък и бели ивици в основата. Стиловете са дълги, изправени, ярко жълти с вълнообразни ръбове.

Iris Barcelona има големи лъскави листа със синкав цвят, които до есента стават кафяви

Хъбард

Сортът на сибирски ириси Hubbard се характеризира с прости, големи цветя с диаметър 17 см. Високото растение достига до 120 см. Цветовете са виолетови, по-близки до лилавите. Прицветниците са шарени в синьо, бяло и жълто. Листата са тесни, дълги, меки, светлозелени.

Сортът ирис Hubbard има най-дълъг период на цъфтеж, който продължава от средата на май до юли.

Роузи Боус

Хибридната форма на сибирски ириси Розови лъкове (розови лъкове) е един от декоративните представители на хавлиената група. Културата на холандската селекция се отличава с късен цъфтеж - юни-август. Растението е средно голямо (80 см височина), компактно, с обилно образуване на пъпки. Rosie Bows е класифициран като елитен сорт.

Цветът на венчелистчетата може да бъде светло лавандулов, син, но има представители с тъмно розови цветя

Хоенфлуг

Сортът за възстановяване на сибирски ирис Hohenflug (високо летящ) е един от най-високите сортове. Плътен, разтегнат храст достига височина 160 см. Рядко се среща в продажба, скъп е, но цъфти и 2 пъти на сезон - през юни и август. Растение с къси листа, разположено в основата на храста. Цветята на сибирските ириси са лилави с бели ивици в основата, прости.

По-често отглеждат култура за съставяне на букети

Конкорд катастрофа

Тери хибрид Concord Crush произвежда цветя с наситен тъмно син цвят, венчелистчетата с кафява област в основата придобиват мастилена сянка на слънце. Културата е средно голяма (до 60 см), широчина - 30 см. Цъфтежът започва през май, продължава 20 дни.

Растението е светлолюбиво; когато се отглежда на сянка, то губи своя декоративен ефект

Алба

Представителят на сибирските айровидни ириси Alba (japonese Alba) достига височина около 80 см. Цветовете са средно големи, диаметърът им не надвишава 8 см. Храстът е много гъст с интензивно образуване на стъбла и обилен цъфтеж, започващ през юли и с продължителност три седмици. Венчелистчетата са бели с жълти петна в основата.

В пейзажа Алба се използва за украса на бреговете на резервоари

При ниска влажност на въздуха цветята изсъхват и се ронят.

Розов парфе

Двуцветният хибрид Pink Parfayt е средно голям тревист храст, достигащ 70-80 см височина. Цветовете са бледорозови на цвят, с многобройни венчелистчета. Прицветниците са заоблени с оранжево петно ​​в основата, вълнообразни ръбове и тънки лилави вени.

Периодът на цъфтеж на Pink Parfait е май-юни.

Масло

Хибриден сорт сибирски ириси от холандската селекция Масло и захар се характеризира с различни цветове на цветята. Прицветниците са светложълти със зелени петна в основата, стиловете са бели, дълги, отворени. Диаметър на цветето - 10 см. Височина на растението - 70 см. Време на цъфтеж - средата на лятото.

Четири или повече пъпки се образуват на едно дръжково масло

Ирис

Единственият брадат представител на сибирските ириси е формата на джудже Iris, височината на храста е 45-50 см. Цветовете са големи - 15 см в диаметър с бургундски прицветници и светлосини стилове. Времето на цъфтеж е май.

Сортът Kasatik се използва в дизайна за създаване на граници и дизайн на алпинеуми

Черен жокер

Хибридът Black Joker (черен жокер) има екзотичен цвят на цветята. Фоловете са тъмно лилави със златиста граница около краищата и жълти ивици в основата, лавандулови венчелистчета с вени, стилове са тъмно сини. Бушът е нисък - 50-60 см, компактен. На дръжката има 4 пъпки.

Разцветът на Black Joker започва през юни и продължава 20 дни

Син крал

Сортът Blue King (blue king) от сибирски ириси има ярко син цвят на цветя. Диаметърът им не надвишава 15 см. Фаулите са дълги, кръгли, с тигрови шарки близо до сърцевината. Централните венчелистчета са елипсовидни с вълнообразни ръбове, изправени. Височина на растението - 1,3-1,5 м, листата са тесни, дълги, твърди, тъмнозелени.

Blue King цъфти през юли в продължение на две седмици

Лебед в полет

Swan in Flight е хибрид от сибирски ириси с големи, прости цветя. Венчелистчетата са отворени, бели с жълт или зелен фрагмент близо до сърцевината. Храстът достига 70 см височина. Той е много компактен, но образува много стъбла. Цъфти през юни.

Swan in Flight е подходящ за дизайн, но намери основната си употреба във флористиката

Касандра

Касандра е джудже представител на сибирски ириси. Цъфти през май. Бушът е гъсто облистен, листните плочи са тесни, много по-дълги от дръжките. Стъблата не растат по-високо от 70 cm. Цветята са прости, отворени, със светлосини заоблени венчелистчета и оранжеви петна в основата. Диаметър - 10-15 см, единична подредба на дръжката.

Сортът Касандра е устойчив на суша, но взискателен към осветлението

Биг Бен

Бушът е средно голям, плътен, компактен, достига височина 80 см. Сортът Биг Бен е един от обилно цъфтящите представители на сибирските ириси. Цветът е наситено лилав с бели фрагменти върху прицветниците. Диаметърът на цветята е 7 см. Цъфти през юни.

Биг Бен е най-често срещаният сорт в градините на Централните региони

Сибирски ирис в ландшафтния дизайн

Културата се използва широко в декоративното градинарство. Растението се комбинира с всякакъв вид иглолистни дървета, декоративни храсти, цъфтяща флора.

След периода на цъфтеж, стъблата се подрязват.Храстите с гъста дълга листа придават на пейзажа декоративност. Популярна техника за декор е създаването на иридарии, цветни лехи в градска зона или на личен парцел, засадени с различни сортове растения.

Няколко решения за това как можете да използвате сибирски ириси в дизайна на вашата градина:

 1. Те са засадени, за да ограничат ландшафтните зони.
 2. Те украсяват бреговете на изкуствени резервоари.
 3. Включете в миксбордове с декоративни растения.
 4. Поставен отстрани на градинската пътека.
 5. Украсете алпинеуми.
 6. За набиване на ръбове на тревата.
 7. Скалните градини украсяват.
 8. При масово засаждане да се запълни празното място.

Заключение

Снимка на сибирски ирис, приложението му в ландшафта, характеристики и описание на популярни хибриди ще ви помогнат да получите обща представа за разнообразието от сортове. Приоритет при избора на култура ще бъде високата степен на устойчивост на замръзване, проста селскостопанска технология, силен имунитет срещу болести и вредители.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство