Hydrangea serrata: сортове със снимки и имена, рецензии

Назъбената хортензия е вид градинска култура. Той е особено популярен сред домашните градинари. И това не е изненадващо, тъй като растението има много предимства, сред които, по-специално, е удобно за формиране на корона, студоустойчивост, висока фитоимунност и непретенциозност. С елементарни грижи храстите растат бързо и ежегодно радват летния жител с буйни красиви цветя с нежни нюанси.

Описание на серрата хортензия

Hydrangea serrata е храстовиден, широколистен храст. Кореновата система е влакнеста, разперена, дълбока до 40 см. Благодарение на тази характеристика растението бързо реагира както на торенето, така и на замърсяването на почвата. Листните плочи са зелени, овални, заострени в края. Дължината им е 10-12 см. По ръбовете има прорези, като трион.

Повечето разновидности на назъбената хортензия цъфтят от юли до септември. Въпреки това, в региони с прохладен климат, пъпките могат да намалят до август. Диаметърът на съцветията варира между 8-15 cm.

Hydrangea serrata е термофилно растение, произхождащо от Азия.

По какво се различават назъбените хортензии от едролистните

Разликата между тези видове се крие във формата на съцветията. При едролистните хортензии те обикновено са сферични и се състоят изцяло от стерилни цветя. Назъбеният има щитовидни съцветия. В центъра им има голям брой малки цветя, способни на кръстосано опрашване. По краищата има по-големи, четирилистни стерилни цветя, които нямат репродуктивни органи.

Важно! Назъбените и едролистните хортензии са най-близките роднини, така че те много си приличат.

Сортове хортензия от серата

Има много назъбени видове хортензия. Кой е по-добър, не е възможно да се каже със сигурност. Всеки има свои предимства и недостатъци. Само след като проучите описанията на най-популярните типове, можете да разберете кой вариант е най-подходящ.

Синя птица

Неговата отличителна черта са големите съцветия. Цветята, включени в състава им, имат различен цвят. Най-ярките са тези в средата. Те са розово-лилави със сини тичинки. Сянката на големите цветя по краищата варира от бледо розово или светло лилаво до наситено синьо, лилаво. През целия период на цъфтеж съцветията постепенно променят своята сянка. Храстите на синята птица цъфтят на всяка възраст. Те достигат височина 1,5 m.

Когато цъфти, хортензия серрата Bluebird излъчва аромат на мед

Кореана

Това е поредният маломерен храст, чиято височина не надвишава 150 см. Цветът на съцветията варира от снежнобял до син. Зависи от киселинността на почвата. Колкото по-кисел е той, толкова повече ще бъде син пигмент. Кореана не понася добре сушата и се нуждае от редовно поливане.

Хортензия Кореана е един от най-популярните сортове серрата хортензия

Preciosa

Храстът расте до 250 см височина. Има изразителни цветя, необичайни листни плочи.През пролетта и лятото те са зелени, но през есента придобиват бургундски оттенък. Съцветията на Preciosa са не по-малко ярки. В началото на цъфтежа те са кремавозелени, след това наситено розови и преди края на цъфтежа - пурпурни.

Preciosa е висок храст, който се нуждае от редовно подрязване.

Златна слънчева светлина

Това е растение джудже, чиято височина не надвишава 1 м. Отличителната му черта са големите заострени листа с жълт оттенък, които с времето озеленяват. Малките цветя, разположени в центъра, са тъмно розови, а големите по ръба са бледо розови. От всички видове назъбени хортензии това е най-малко устойчиво на замръзване.

Golden Sunlight е храст джудже от назъбена хортензия, който може да се отглежда в саксии

Vierle

Това е ниско растение с височина около 1 м. Сянката на съцветията му варира от лилаво-синьо до розово. Листните плочи са зелени през пролетта и лятото, но до есента стават бордо или лилави. Vierle не оцелява във влажни зони. За правилен растеж и развитие на растението трябва редовно да го храните. Точно като Golden Sunlight, той не е издръжлив и се нуждае от подслон за зимата.

Когато отглеждате назъбена хортензия от сорта Vierle, е важно да не прекалявате с поливането.

Avelrose

Бушът, чиято височина не надвишава 1 м, има огромен брой розови съцветия (те могат да бъдат ярки или тъмни). Характерна особеност на това растение е наличието на виолетово-зелени листни плочи, които с края на лятото стават лилави. На кисели почви съцветията Avelrose придобиват син оттенък. Растението се чувства комфортно както на сянка, така и на слънчева светлина. Не понася излишната влага.

Сянката на съцветията от назъбен тип Avelrose зависи от киселинността на почвата

Хортензия в ландшафтния дизайн

Назъбената хортензия няма недостатъци, поради което дизайнерите я обичат толкова много. Поради огромното разнообразие от цветова палитра и форма на съцветия, тези растения играят ролята на ярък акцент в пейзажните композиции. Листните плочи изглеждат необичайно и по този начин подчертават красотата на храстите.

Тъй като хортензията има дълъг период на цъфтеж, от нея често се правят живи плетове, те се засаждат по оградата и близо до стените на къщите

Нискорастящите сортове се отглеждат в саксии.

Често композициите от хортензия се поставят в отделни групи. Те обаче се съчетават добре и с други декоративни растения. Хортензията изглежда добре до бреза, клен, акация и люляк, както и върба, птичи череши, берберис, жасмин. Далии, рози, божури, морски звезди, рододендрум, азалия, астилба също са подходящи за нея,

Важно! Нежелателно е да се засажда назъбен сорт хортензия в близост до иглолистни вечнозелени дървета. Тази комбинация внася дисхармония във възприемането на композицията.

Устойчивост на замръзване на серрата хортензия

Зимната издръжливост на назъбената хортензия зависи от сорта. Ето индикаторите, на които могат да издържат най-популярните видове:

  • Bluebird - 20 ° C,
  • Кореана - 25 ° C;
  • Preciosa - 20 ° C;
  • Златна слънчева светлина - 16 ° C;
  • Vierle - 18 ° C;
  • Avelrose - 23 ° C.

Грижи и отглеждане на серрата хортензия

За да може растението да расте и да се развива правилно, трябва да се третира със специално внимание. На първо място, трябва да изберете правилното място за засаждане, да вкорените разсада. В бъдеще, след това, човек не трябва да забравя за постоянните грижи. Без него хортензията спира да цъфти и започва да боли, постепенно умира.

Избор и подготовка на мястото за кацане

Назъбената хортензия не понася пряка слънчева светлина. Под тях венчелистчетата й стават твърде бледи. Назъбената хортензия обаче не е подходяща за пълна сянка. Прекомерното потъмняване може да доведе до спиране на цъфтежа на храстите. Най-добрият вариант е полусянка. Хортензията трябва да се засажда на места, защитени от силен вятър. Кацането близо до сградата е нежелателно, тъй като в този случай е възможно замръзване през зимата.

Няколко дни преди засаждането мястото се изкопава. Почвата, обрасла с плевели, може да бъде предварително обработена с хербициди за 2 седмици. Назъбените хортензии обичат лека, кисела почва, богата на хумус. Те не понасят високо съдържание на вар и пепел в земята, тъй като намалява киселинността.

В случаите, когато почвата е тежка и има лош състав, предварително се купува готов субстрат за засаждане в градински магазин. Някои летни жители го правят сами. За това се смачкват в равни пропорции натрошен тор с висока трева, трева, хумус, черна почва и пясък.

Правила за кацане

Яма за кацане се прави предварително. Размерът му трябва напълно да съответства на размера на кореновата система на растението. Оптималното разстояние между ямите е 1,5 m.

Самата процедура за засаждане на назъбен сорт хортензия е проста. В ямата се излива вода и се поставя разсад. След това се покрива със земя или предварително подготвен субстрат. Земята в близост до засаденото растение е леко подправена и напоена. Накрая се полага слой мулч с дебелина около 10 см. За това се използват игли или дървени стърготини.

Назъбеният сорт хортензия се препоръчва да се засажда през пролетта или есента.

Поливане и подхранване

Повечето сортове назъбени хортензии се нуждаят от редовно поливане. Особено важно е тази процедура да се извършва по време на горещина и суша. Растенията се поливат, тъй като почвата изсъхва в корена. Водата трябва да е със стайна температура. Ако е твърде студено, трябва да се загрее. Хлорираната течност трябва да се утаи известно време. Насърчава се използването на дъждовна вода.

Под храстите трябва да оплождате два пъти годишно, първо преди и след това след цъфтежа. В началото на пролетта 20 г карбамид се разтварят в кофа с вода и хортензията се залива с получената течност. За всеки храст се изразходват 3 кофи разтвор. След края на цъфтежа хортензията се подхранва със сложни минерални торове.

Важно! Ако земята е изчерпана, през лятото можете допълнително да захраните храста с каша. В този случай обаче е важно да не се прекалява, в противен случай тънки клони могат да се счупят под тежестта на голям брой големи съцветия.

Как да подрязваме назъбена хортензия

Най-подходящото време за подрязване на растение е март. Издънките се режат по такъв начин, че да останат 6-12 от най-мощните. Останалите клони се съкращават с няколко пъпки (до 5). Подрязването на назъбената хортензия през есента включва премахване на увяхващите пъпки.

Само старите храсти се нуждаят от радикална резитба. Те се съкращават по такъв начин, че пънове с височина до 8 см остават над земята. Не е опасно и дори полезно. След такава резитба растат нови млади издънки, които цъфтят обилно.

Подготовка за зимата serrata хортензия

През есента храстите трябва да бъдат третирани с химикали срещу насекоми вредители и всякакви инфекции. Когато цялата зеленина е паднала от храста и стане напълно гола, трябва да се напръска с 3% разтвор на течност от Бордо. Ако имате нужда от трансплантация на назъбена хортензия, това може да стане през есента.

Повечето назъбени сортове имат много добра устойчивост на замръзване, но въпреки това те все още се нуждаят от подслон за зимата. Първо трябва да добавите суперфосфат и калиева сол към дупката. След това трябва да завържете издънките в куп и леко да ги огънете към земята. Накрая покрийте растението с два слоя спанбонд. Процедурата се прави най-добре преди да започне замразяването.

Размножаване

Назъбеният тип хортензия може да се размножава чрез семена, разделяне, наслояване или резници. Последният метод е най-популярен. Резниците обикновено се отрязват от млади издънки на млади храсти. Традиционно се използва средната част на леторастите, върху които няма цъфтящи върхове и долни листа.

За да могат корените да растат по-бързо, резникът се поставя във вода с коренообразувател (всеки). Ако това не е налично, към водата се добавя мед (1 ч. Л. На 250 ml). Резниците се засаждат под навес, а през пролетта вече вкоренените растения се трансплантират на постоянно място.

За размножаване чрез наслояване се избира възрастен храст. С настъпването на пролетта, преди пъпките да цъфтят, долните й клони се притискат към земята, закрепват се и мястото на контакт се поръсва с пръст. До есента тези клони ще пуснат корени. Новите растения се трансплантират на постоянно място през пролетта.

Размножаването със семена обикновено се практикува от животновъдите по време на техните експерименти. Образците, отгледани от семенен материал, често не приемат родителски качества.

Резниците са надежден и ефективен начин за размножаване на назъбената хортензия

Болести и вредители

Излишъкът от калций в почвата е изпълнен с развитието на хлороза на назъбени листа. Ако зелената маса започне да пожълтява или пребледнява, е необходимо да се използва листен тор, който включва желязо. В този случай е важно да се подкисели почвата чрез въвеждане на торф, натрошена кора или амониев сулфат в нея.

Един от най-разпространените вредители е листната въшка. Основните признаци за неговото присъствие са увреждане на младите листа, развитие на гъбични заболявания. Ако броят на листните въшки е малък, той се унищожава от естествени врагове - дантела и калинка. Можете да се преборите с голяма инвазия с домашна отвара. Правят го по следния начин: 1 кг сурови или 200 г пресни листа от коприва, цветя от лайка или корени от глухарче се заливат с вряща вода и се оставят да варят 24 часа. Ако това не помогне, използвайте инсектицид.

Заключение

Serrata hydrangea е декоративен храст с нежни цветя, който често се превръща в основната украса на градината. Растението изобщо не е причудливо към условията на отглеждане и грижи. Дори неопитни летни жители могат да се справят с това. Ако следвате елементарните правила на селскостопанската технология, растението ще радва със своята красота в продължение на много години.

Отзиви за серрата хортензия

Алина Коренева, 38 години, Воронеж
Отглеждам хортензии в градината си повече от 10 години. През целия този период растенията ежегодно ме радват с красиви и ароматни съцветия. Харесва ми фактът, че храстът е непретенциозен, лесен за грижи. Нанасям торове върху влажна земя, за да не изгоря корените. Миналата година използвах торове Buiskie. След тях розовите съцветия придобиха богат син оттенък. Бях доволен само от такова разнообразие.
Анастасия Грудинина, 44 г., Белгород
В двора ми винаги растяха хортензии и всеки, който идваше да ме посети, винаги се възхищаваше на красотата на храстите и приятния аромат. Имам няколко разновидности, включително серрата хортензия. И макар да не цъфти толкова пищно като градинската хортензия, има и други предимства. Сред тях са студоустойчивост и непретенциозност. Миналата година листните въшки нападнаха храста. Беше възможно да се отървем от нея с помощта на Fitoverm. След лечение храстът бързо се възстанови.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство