Направи си сам пушена пушилка от варел: диаграми + чертежи

Съдържание

Направи си сам пушена пушилка от варел, което позволява да се готвят полуфабрикати при ниски температури у дома. Всеки може да го направи, най-важното е да се разгледат по-подробно всички методи за производство и да се следва определен алгоритъм на действие.

Предимства на пушилня със студено пушено цев

Сред положителните аспекти на домашно приготвената пушилка за продукти за студено пушене, заслужава да се отбележат следните фактори:

 • лекота на производство;
 • способността да се сглобявате със собствените си ръце;
 • намаляване на разходите;
 • разнообразие от възможности за изпълнение;
 • висока степен на ефективност на агрегата;
 • способността да се работи с пълен капацитет;
 • дизайнът е подходящ за пушене както на месо, така и на риба;
 • няма нужда от допълнителна обработка на продуктите.

Принципът на студено пушене в цев

За разлика от горещото пушене, студеното пушене се случва при ниски температури. По отношение на продължителността процесът може да бъде 2 седмици, всичко ще зависи от размера на полуфабрикатите, метода на ецване, предварителните мерки, вида на продуктите. Така например, обработката на дим на зеленчуци и плодове се извършва в продължение на няколко часа, докато готвенето на месо и риба ще отнеме от няколко дни до 2-3 седмици.

Продължителността на готвенето пряко зависи от използваните продукти.

В процеса на студено пушене е важно да се контролира количеството гориво. Не трябва да се допуска, че е имало прекъсвания в готвенето, почивки, също така е необходимо да се следят индикаторите за температурата на дима. Ако се допуснат такива грешки, тогава продуктите след пушенето не само ще имат неприятен вкус, но и няма да придобият приятен аромат.

Домашна пушачка със студено пушене от цев е конструкция на камера за пушене и камина. За свързването им се използва комин.

Сортове студено пушен пушен от бъчва

Има няколко основни типа пушилни със студено пушене. Всеки от тях има свой собствен принцип на работа и технология на производство.

Електрически

Търсенето на този тип пушилни се дължи на скоростта на приготвяне на полуфабрикати. Това се случва поради лечението с дим и паралелно с електрически вълни. За да направите студена пушилка от цев със собствените си ръце, ще ви е необходим набор от най-простите материали и инструменти.

Продължителността на процеса на пушене се компенсира от високото качество на готовия продукт

С отделна горивна камера

Този тип агрегат за студено пушене на суровини осигурява наличието на свободно пространство в големи размери. За да се оборудва камината, е необходимо определено разстояние от шкафа за пушене. Устройството ще бъде прикачено към мястото, където се генерира дим.Това се прави с помощта на комин - тръба / маркуч с голям диаметър.

Можете да поставите комина както над, така и под земята.

С генератор на дим

За разлика от дизайна с отделна камина, версията с генератор на дим не изисква много място. Устройството за генериране и подаване на дим е поставено точно под шкафа за пушене. Благодарение на това димът навлиза равномерно във вътрешността на пушилнята, обработката на продуктите е много по-ефективна.

Предимството на пушилня с генератор на дим е възможността да се работи с минимален контрол, като се използват чипове, дървени стърготини за появата на дим

Подготовка на контейнера

За производството на пушене със студено пушене трябва да изберете цев с обем от 200 литра. Такъв контейнер е удобен за използване, има достатъчен капацитет от продукти, не заема много място на сайта. Преди да го използвате, трябва да извършите редица подготвителни мерки:

 • почистете от остатъци от боя;
 • изгаряне отвътре;
 • да се напълни с вода;
 • оставете за няколко дни;
 • изсушете старателно.

Ако пренебрегнете тези манипулации, тогава продуктите след пушене ще бъдат горчиви на вкус и неприятни на мирис.

Класическа студена пушена пушилка от цев от 200 литра

Не е трудно да направите стандартна пушилка със студено пушене със собствените си ръце от цев. Важно е да знаете как работи и какви стъпки за сглобяването му трябва да се направят.

Принцип на действие, схеми и чертежи

Уредът с отделна горивна камера е лесен за производство и лесен за използване. За висококачествена обработка на полуфабрикати е необходимо да се следи дървата за огрев, те трябва да горят без прекъсване по време на целия процес на пушене.

За да се ускори сглобяването на пушилнята, се препоръчва да се вземе решение за схема, чертеж

Има много опции, основната разлика между тях е в размерите на конструкцията.

Често камината за пушалка се прави под земята.

Инструменти и материали

За да направите пушалка от 200-литров варел студено пушене, ще ви трябват следните материали:

 • метални контейнери с обем 200 литра;
 • шисти / велпапе;
 • огнеупорни тухли;
 • тръби с малък диаметър;
 • скара за продукти за пушене;
 • малки метални листове;
 • ножовка за работа с метал;
 • лопата;
 • заваръчна машина;
 • електрическа бормашина.

Маркиране и изрязване на контейнера

За да изглежда конструкцията чиста и да работи с пълен капацитет, е необходимо да се съсредоточи върху маркировката на цевта, като дефинира:

 • места, където се изрязват дъното и горната част;
 • отвор за подреждане на комин.

Маркирането при производството на пушалка ви позволява да премахнете неравномерността на разфасовката, да направите обработвания детайл равномерен и спретнат

Необходимо е да изрежете контейнера стриктно според маркировката, в противен случай херметичността на пушилнята ще "страда" - димът ще излезе.

Производство на дръжки и капаци

Ако използваната цев не е снабдена с капак, можете да го направите сами. Достатъчно е да заварите тънка метална лента към отрязаната част на контейнера по краищата за по-добро запечатване на пушилнята. Като алтернатива, лист метал е подходящ за тези цели, той може да се използва такъв, какъвто е, или можете да направите от него капак със съответния диаметър на цевта, като заварите лента по краищата.

Капакът и дръжката на пушача правят процеса на пушене на храна удобен и безопасен

За удобство и безопасност при използване на пушилнята е необходимо да се осигури дръжка на капака. Може да бъде направен от дърво или метал. Монтирайте го през 2 отвора.

Стойте

Наличието на стойка за уреда дава възможност да се увеличи стабилността му, да се изключи преобръщане по време на работа. За производството на надеждна стойка са необходими тръби с малък диаметър, докирани заедно с помощта на заваръчна машина. Освен това ще бъде по-лесно да пуснете комин до пушалка, издигната над земята.

Стойка за цев - просто и ефективно решение за стабилността на пушалката

Как да направите камина и комин

Процесът на подреждане на камината предвижда наличието на малка канавка, където самата камина ще бъде разположена в единия край, и пушалка с полуфабрикати в другия.

Съвет! Не трябва да прекалявате с размера на канавката, напълно е достатъчно 30 см. Ако горивната камера е направена в яма, тогава нейната дълбочина трябва да бъде половин метър.

Когато се изкопае изкоп или яма, те се покриват с листове от шисти / велпапе. Но за удобство на изхвърлянето на дърва за камина в капана е направен капак, но не трябва да го затваря плътно. За да не угасне огънят, ви е необходим достъп до въздух.

Ако възнамерявате да използвате пушалка в продължение на много години, тогава изкопът трябва да бъде изложен с огнеупорни тухли.

За комина е необходимо да се изкопае изкоп; температурата на дима на изхода ще зависи от дължината му. Шифер / велпапе, дъските се полагат отгоре. Коминът се довежда до цевта, където храната ще се пуши.

Сглобяване на конструкцията

За продукти за пушене можете да използвате готова решетка или направена със собствените си ръце от тел. Ако се използва лист метал, тогава от него трябва да се изреже кръг със същия диаметър като този на контейнера (отвътре). Трябва да се пробият множество отвори, за да се циркулира димът в детайла.

Пушилка от цев за продукти за студено пушене с отделна камина може да бъде направена и от дървен контейнер

За събиране на мазнини в дъното на пушилнята са предвидени стойки за палета. Не трябва да се монтира близо до цевта, в противен случай димът няма да може свободно да проникне в горната част на резервоара. След като са направили четири отвора един срещу друг, прътите са фиксирани да държат палета.

Как да си направим електрическа пушилка със студен дим от цев

Електрическата версия на пушилнята печели по отношение на готвенето на продукти. Процесът е 2-3 пъти по-бърз, отколкото при стандартен дизайн.

Принцип на действие

Обработката на полуфабрикати в пушилнята се извършва в резултат на излагане не само на дим, но и на електрически вълни. Поради това те имат по-дълъг срок на годност. За да бъде процесът на пушене успешен, е необходимо да се направи правилното свързване на нагревателния елемент, който е монтиран в метален контейнер.

Инструменти и материали

Нагревателен елемент от електрическа печка е подходящ като източник на отопление за домашна пушилня. Основното е, че когато разглобявате плочката, нагревателният елемент е заедно с непокътнати проводници. Достатъчно е за пушене на 10 кг полуфабрикати.

Ще са необходими следните инструменти:

 • Български;
 • електрическа бормашина;
 • нитове / винтове с гайки.

Сглобяване на конструкцията

Процесът на изработване на електрическа пушилка от цев предвижда следния алгоритъм на действие:

 1. Подготовка на контейнера. Трябва да се почисти с метална четка и да се измие и изсуши.
 2. Маркировка за врати и тяхното подреждане. Някои ще бъдат за полагане на полуфабрикати в пушилнята, а вторите - за почистване на въглища и дървени стърготини. Удобно е да изрежете отвори с мелница, първо да изрежете едната страна и да я фиксирате с панти, а след това да я усъвършенствате.
 3. В отвора, пробит в горната част на цевта, е монтиран комин с амортисьор. Те могат да бъдат закупени от специализиран магазин.
 4. Монтаж на пломби. Чрез фиксиране на тънки метални пластини се елиминира празнината между тялото на пушалката и вратата. За закрепване се използват нитове / винтове с гайки. Магнитите се използват за предотвратяване на случайно отваряне на вратата.
 5. Монтаж на скоби под решетката. Няколко издатини могат да бъдат осигурени за различни разстояния.
 6. Монтаж за термодвойка. Първо трябва да направите дупка в горната част на цевта и след това да фиксирате устройството. Наблизо може да се монтира механичен термометър.
 7. Закрепване на дръжката към вратата.
 8. Монтаж на нагревателни елементи в дъното на резервоара.

Как да си направим студена пушена пушилка от цев с генератор на дим

Предимството на този тип пушилница е контролираното производство и подаване на дим в камерата за пушене. Генераторът на дим може да се използва в готов вид от магазина или да се сглоби на ръка.

Принцип на работа и чертежи

За да поставите пушилня, оборудвана с димогенератор, не се изисква много свободно пространство. Устройството за генериране на дим е монтирано до цевта.

За да може процесът на сглобяване на домашна пушилка да мине бързо и ефективно, трябва да подготвите чертеж

Инструменти и материали

За работа по производството на пушалка с димогенератор трябва да подготвите:

 • цев с обем 200 литра;
 • тръба с диаметър 6 см и дължина половин метър;
 • съединител за резба 40-60 мм;
 • мелница;
 • пробивна машина;
 • крепежни елементи.

Монтаж

Инструкция стъпка по стъпка:

 1. Извършете подготвителни мерки, като почистите цевта от остатъци от боя.
 2. Направете стъкло от тръбата, като стесните едната страна и осигурите резба за съединителя. Другият край на тръбата трябва да бъде запечатан. Съединете 2 елемента в една структура.
 3. В долната част на цевта заварете втулката, на която ще бъде монтиран димогенераторът.
 4. Пробийте няколко дупки за прътите в горната част на бъдещата пушилня.
 5. Прикрепете към ръкава чаша, пълна с дървени стърготини за пушене.
 6. Инсталирайте решетката или закачете куките.
 7. Затворете цевта с мокър чувал, брезент.

Какво може да се пуши в бъчва със студено пушене

В пушилня от 200-литров варел студено и горещо пушене можете да готвите абсолютно всяка храна: месо, риба, сирене, колбаси, бекон. Могат да се пушат както плодове, така и зеленчуци. За да се получи желаният ефект, е необходимо да не се нарушава технологията на обработка на полуфабрикати с дим, да се придържате към избраната рецепта.

Преди да пушите риба, трябва да я осолите. Има много опции, най-стандартната е обработката на суровини с едра сол. Достатъчно е просто да поръсите с него парчета риба и да ги държите на стайна температура в продължение на 4 дни. За да се осоли замразеният полуфабрикат, е необходимо да се увеличи времето с още 1-2 дни.

След това рибата трябва да се накисва в съд с вода за 10 часа. На този етап е важно напълно да се премахне излишната сол. Когато продуктът се накисне, той се избърсва със салфетка и се окачва на хладно място за сушене. Ако пушенето се извършва през летния сезон, препоръчително е да се погрижите за защита от мухи и други нежелани "гости", за да избегнете негативни последици. Изсушените парчета риба се изпращат във варел за пушене.

Температурата в помещението, където се приготвят полуфабрикати, трябва да бъде в рамките на +6 ° C. При по-топли условия има голяма вероятност те да се влошат, а при студен въздух процесът на осоляване на суровините няма да работи правилно.

Професионален съвет

Всеки може да готви пушено месо у дома, ако спазва следните препоръки:

 1. Контролирайте процеса на гниене. За да могат продуктите да бъдат равномерно обработени с дим, стърготините не трябва да изгарят, а само да тлеят.
 2. Избягвайте периодично тлеене. Този процес трябва да бъде непрекъснат, чиповете трябва редовно да се изсипват в горивната камера, генератора на дим. В противен случай такива неизправности значително ще влошат вкусовите характеристики на готовите продукти.
 3. Филтърът трябва периодично да се навлажнява, ако е предвиден в уреда.
 4. За продължително задържане на дим в камерата за пушене, той трябва да бъде покрит с влажен чул отгоре.
 5. Препоръчително е да измивате цевта след всяка употреба. В противен случай натрупаните сажди при следващото полагане на продуктите ще ги направят горчиви и безвкусни.
 6. За да се предотврати възпрепятстването на въглищата за притока на дим в цевта, те трябва периодично да се отстраняват.
 7. Поставете самоделна пушилка от варел за студено пушене под навес. Той е едновременно удобен и практичен. Можете да пушите месо или риба при всякакви метеорологични условия.
 8. Вкусът и ароматът на готовите пушени меса са силно повлияни от вида гориво. Предпочитание трябва да се дава на плодовата дървесина, иглолистните дървета изобщо не трябва да се разглеждат поради изобилието от излъчена смола. Стърготините от череша, ябълка, дъб, елша се оказаха най-добри.Хвойна ще добави жар към продуктите, един клон е достатъчен за едно преминаване. Ако използвате чипс от иглолистна дървесина, тогава продуктите ще се открояват с горчивина, непривлекателен външен вид, мирис. Брезовите клони могат да се използват, но само след отстраняване на кората.
 9. Необходимо е да се хвърля гориво в горивната камера на равни порции, така че ще бъде възможно да се постигне непрекъснато тлеене и равномерен поток на дим в камерата за пушене.

Заключение

Направи си сам студена пушена пушилка от цев е лесна за производство. Основното нещо е да изберете подходящ метален контейнер, да вземете решение за вариант на дизайна и ясно да следвате инструкциите стъпка по стъпка за неговото производство. Можете да пушите напълно различни продукти, от месо до плодове. За да опростите процеса на сглобяване, трябва предварително да вземете решение за схемата на пушене със студено пушене от цев, изберете необходимите материали.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство