Направи си сам барбекю пушилня от газова бутилка: чертежи, снимки, видеоклипове

Направи си сам грил-пушилня от газова бутилка може да направи всеки, който се занимава със заваряване. Дизайнът често се прави многофункционален, на който е възможно да се готвят ястия според различни рецепти. Има няколко възможности за такива пушачи. За да направите един от тях, имате нужда от верига, 2-3 цилиндъра и желание за работа.

Възможности за дизайн

Пушилнята е затворена камера с окачени продукти. Димът от димогенератора се подава вътре през канала. Тази схема е приемлива за пушене със студено пушене. Вторият вариант на конструкцията също има затворена камера. За генериране на дим не е необходим генератор на дим. Камерата е инсталирана над горивната камера. Огънят загрява дъното му, поради което дървесните стърготини започват да тлеят. Тази схема се използва за пушилня с горещо пушене.

Многофункционална пушилка се състои от 3 цилиндъра

Разликата във вида на пушенето на пушалката не е ограничена. Често те са направени многофункционални, което ви позволява да приготвяте други ястия:

  1. Мангал. Устройството е корито, където можете да готвите барбекю на шишчета. Изработена е от хоризонтално положен цилиндър с изрязан прозорец отстрани. На мангала отвътре можете да заварявате ограничители и да поставяте решетка върху тях. Сега е достъпно да го използвате като барбекю. Това обаче не е всичко. Сегментът, отрязан от страничния рафт на цилиндъра, не се изхвърля, а се фиксира на същото място с бримки. Оказва се капак. Ако оборудвате скарата с грил и я покриете отгоре, тя се превръща в скара.
  2. Място за котел. Камината не трябва да се използва само за генериране на дим в пушилнята. Освен това е направен многофункционален. На вертикално разположен цилиндър горният щепсел е отрязан. В дупката е потопен котел, в който се готви пилаф, рибена супа и кулеш.

Обикновено многофункционалната пушалка се състои от три цилиндъра: 2 големи и един малък. Големият балон е поставен вертикално. Играе ролята на пушилня, където се извършва студено пушене. Втори голям балон е поставен хоризонтално зад него. Играе ролята на пушилня, където се извършва горещо пушене, а също така се използва за барбекюта, барбекюта и скара. Следващ по ред е третият малък балон, който също е поставен вертикално. Играе ролята на горивна камера и място за котел. Всички контейнери са свързани помежду си чрез димен канал, направен от метална тръба.

Важно! Димът се отстранява от трите контейнера през комина. Тръбата е заварена в горната част на цилиндъра, която действа като пушилня, използвайки технология за студено пушене.

Плюсове и минуси на дизайна

Ако има желание да изградите мангал-пушилня от газова бутилка със собствените си ръце, трябва да помислите за всички плюсове и минуси на такъв дизайн. Ако има повече положителни моменти, можете спокойно да превърнете идеята си в реалност.

От положителните аспекти има:

  1. Простота на дизайна.По-лесно е да заварявате многофункционална пушилка от готови метални контейнери, отколкото да я изграждате от тухли.
  2. Мобилност. Въпреки впечатляващото си тегло, пушилнята е мобилна. Ако го поставите на колела, тогава един човек може да го търкаля от място на място в двора.
  3. Дълъг експлоатационен живот. Цилиндрите са направени от дебел метал. Пушалката ще продължи поне 10 години и с добри грижи ще продължи цял живот.
  4. Естетика. Пушилнята може не само да бъде заварена, но внимателно почистена шевовете, боядисана с огнеустойчива боя и декорирана с ковани елементи. Структурата ще украси сайта, място за почивка в близост до беседката.

В близост до пушалката можете да приспособите плот за рязане на храна

Сред недостатъците може да се посочи невъзможността за извършване на работа при липса на заваръчна машина и заваръчен опит. Недостатъкът е необходимостта от комплексни мерки за почистване на резервоарите от газ и кондензат.

Избор и подготовка на бутилки

Идеалността за използване на газова бутилка се дължи на нейните характеристики. Има удобен диаметър - 300 мм, дебели метални стени. Всъщност това е готова камера. Големите контейнери се използват за сглобяване на пушилня, барбекю. Камината е създадена от малък цилиндър и място за инсталиране на котел.

Кондензатът се източва от бутилките, измива се обилно с вода

Освен газ, вътре в резервоара има течен кондензат с много остра миризма. Всичко това трябва да се отстрани през отворен клапан. Изхвърлянето се извършва далеч от жилищни райони и зелени площи.

Следващата стъпка е да развиете самия клапан. Той седи здраво на конеца. Ще отнеме много усилия. След развиване на клапана през отвора, цилиндърът се пълни с вода, оставена за един ден. Течността с примеси на кондензат се източва. Сега може да се реже с мелница.

Съвет! След изплакване е препоръчително да изгорите цилиндъра на голям огън, за да премахнете напълно миризмата на конденз.

Направи си сам правила

Когато контейнерите са подготвени, можете да започнете да сглобявате пушилнята. Първо се изготвя диаграма, избират се подходящи материали и инструменти. Трябва да запомните за предпазните мерки, тъй като сглобяването на решетка за пушалка от газова бутилка със собствените си ръце е свързано със заваряване и остра мелница.

Техника за безопасност

Цилиндрите се изрязват след освобождаване от газ и горим кондензат. В противен случай може да възникне експлозия. При работа с мелница инструментът е разположен така, че режещият диск да е вляво от корпуса. Искрите трябва да летят под краката ви, а не в обратната посока.

По време на въртенето на диска, разрезът винаги се прави от себе си.

Мелницата се използва не само за рязане, но и презаписва заваръчните шевове с шлифовъчно колело. Инструментът е разположен така, че дискът да е под ъгъл 15 относно към третираната зона.

Внимание! При рязане и шлайфане е забранено свалянето на защитния капак от мелницата.

Избор на модел и чертеж

Сглобяването на пушалката започва с дизайна. Тук изборът на схеми е малък. Моделът за студено и горещо пушене е сглобен от три цилиндъра. За пушилня, използваща технология за горещо пушене, са ви необходими два контейнера.

В зависимост от избраната схема ще ви трябват два или три цилиндъра, за да сглобите пушалка.

Подготовка на инструменти и материали

В допълнение към самите цилиндри, за пушилнята са подготвени тръба и колена с диаметър 80-100 мм. Нуждаете се от ъгъл, стоманена ламарина с дебелина 4-5 мм, тръба със сечение от 15 мм за краката. Ако се предполага, че пушалката е подвижна, колелата са подготвени. Ще ви трябват и дръжки за вратите, пръчка от неръждаема стомана за решетките.

Заваръчната машина е основният инструмент при сглобяването на пушилнята

От инструментите имате нужда от заваръчна машина, мелница с набор от режещи и шлифовъчни колела. Ще ви трябва и електрическа бормашина, чук, длето и рулетка.

Процедура

Направи си сам монтаж на барбекю пушилня от цилиндър се извършва в определена последователност. Първо, детайлите се маркират и пилят. След това всичко е заварено.Финалът е подреждането и декорацията.

Маркиране и рязане на цилиндри

Разположението на контейнерите ще зависи от това кой тип пушилня е избран. Първо, струва си да се обмисли най-простият вариант на дизайн, работещ според технологията за горещо пушене, състоящ се от два цилиндъра.

Под такава пушилня балонът се поставя хоризонтално. Освен това ще играе ролята на барбекю, барбекю и скара. На целия страничен рафт е изрязан голям правоъгълен прозорец. В краищата за комина и димния канал от камината се изрязват кръгли отвори.

В голям цилиндър се изрязва прозорец по цялата дължина на страничния рафт преди началото на фугите, където краищата са заоблени.

Малката горивна камера може да бъде позиционирана хоризонтално или вертикално. В първия случай правоъгълният прозорец е изрязан по подобен начин в страничния рафт. Невъзможно е обаче да се инсталира котел на такава пещ. Ако е необходимо, балонът се поставя вертикално. Отрежете само горния щепсел, освобождавайки място под котела. На страничния рафт се изрязват два малки прозореца под вентилатора и вратата на пещта. Освен това се изрязва един кръгъл отвор за димния канал.

Следващият вариант е по-труден. Пушилнята, работеща по технологията за студено и горещо пушене, се състои от три цилиндъра. Камината и скарата са направени точно както в предишната версия. В схемата се добавя само третият цилиндър под камерата за студено пушене. Разположен е вертикално пред барбекюто. В контейнера се врязва прозорец за зареждане на продукти. Поставете го отстрани в горната част на контейнера. На дължина е около половината балон или малко повече.

Кръгъл прозорец се изрязва през горния щепсел под комина. Каналът за подаване на дим ще бъде разположен на страничния рафт на цилиндъра в долната му част - под товарния прозорец. Тук подобен кръгъл прозорец е изрязан под тръбата.

Освен това, решетките трябва да бъдат нарязани в горивната камера. Те могат да бъдат направени от дебела метална плоча чрез пробиване на много дупки. Димните канали са направени малки. Тръба с диаметър 80-100 мм се нарязва на дължина от 20 до 50 см. Дължината на комина е най-малко 1 м.

Стойте

За да е удобно да пушите на барбекю от газови бутилки, конструкцията е кацнала на стойка. Височината му се регулира според собствената височина. Стационарната версия на стойката се счита за конструкция с крака. Заварете го от тръби. Не забравяйте да поставите джъмпери, така че краката да не се разделят.

За мобилност на пушилнята стойката може да се постави на колела. Взети са от стара количка, количка или друго устройство.

В стойката можете да инсталирате две колела отпред и да заварите крак от тръбата отзад

Като готова стойка е подходяща рамка от количка, количка, мечдойка и друго устройство. Важно условие е здравината и стабилността на конструкцията.

Сглобяване и заваряване на конструкцията

Сглобяването на пушилнята започва с инсталирането на първия цилиндър на стойката. За стабилност контролните фиксатори се правят чрез заваряване към рамката на стойката. Коминната тръба се вкарва в кръгъл отвор, попарена. На втория му край се вкарва втори балон с дупка. Ставата е попарена.

Ако пушалката има три камери, направете същото. В отвора на втория цилиндър се вкарва парче тръба. Заварете тръбата. На втория край на тръбата се поставя трети цилиндър с отвор, обработен чрез заваряване.

Когато цялата конструкция е заварена, многофункционалният пушач е здраво заварен към стойката

Калъфи, дръжки, решетки

Следващият елемент е заварен върху решетките на димогенератора на пушилнята. Те се поставят в малък цилиндър между вратите на горивната камера и вентилатора. Решетките могат да бъдат премахнати, като се поставят върху заварените опори от ъглите.

Вътре в камерата за пушене са заварени опори за решетките, върху които ще бъдат положени продуктите. Те са направени на три нива. На долните опори в долната част на цилиндъра е поставена тава за оттичане на мазнината. Решетките се полагат на второ и трето ниво. Те са заварени от пръчка от неръждаема стомана.

Ако е необходимо, в пушалката можете да направите три нива решетки за храна

Изрязаните сегменти от страничните рафтове на цилиндрите се използват за вратите на пушилнята, горивната камера и капака за барбекюто. От една страна, те са прикрепени с обикновени панти на вратите. От другата страна на прозореца е заварена запушалка, така че крилото да не попадне във вътрешността на цилиндъра. На всяка врата е монтирана дръжка, изработена от незагряващ материал.

Подготовка за барбекю, барбекю, скара

Държачите са заварени вътре в барбекюто. Мрежа за барбекю и скара е поставена по подобен начин върху тях. За да можете да скарате барбекю на скара, разрежете разфасовките с мелница на стъпки от 10 см по края на предната дъска под шишчетата. На противоположната страна, където пантите на капака са фиксирани, се пробиват дупки под шишчетата , отклоняващи се от края на дъската 1-2 cm.

Съвет! Оптимално е да поставите дебела перфорирана плоча от дебел метал на дъното на барбекюто. Тя ще играе ролята на решетка по време на изгарянето на въглища.

Инсталация на комина

Коминът е заварен до края на първия цилиндър, който действа като пушилня. Ако това е дизайн с горещо пушене с хоризонтална камера, тогава първо се изважда коляно от отвора и върху него се заварява тръба отгоре.

От хоризонтално разположен цилиндър коминната тръба се отстранява с коляно

В пушилня със студено пушене цилиндърът е разположен вертикално. Тук, без огъване, тръбата просто се заварява, като се вкарва в отвора в края.

Производство на рафтове, крепежни елементи

Удобството при работа с пушилнята се осигурява от рафтовете. Те могат да бъдат направени под формата на плот за маса, поставен под барбекюто върху напречните стълбове на стойката. На рафтовете е удобно да поставяте храна, дървесни стърготини и дърва.

За дърва за огрев и чипс е поставен рафт в долната част на стойката за пушилня

Когато барбекю или месо на скара, то трябва да се обърне. Аксесоарите за този бизнес трябва винаги да са ви под ръка. Те могат да бъдат окачени на куки, заварени към тялото на пушалката.

Завършване

Така че пушалката да не прилича на купчина метал, й се придава естетичен вид чрез довършване. Най-добре изглеждат декорациите от ковани елементи. Дръжките и рафтовете също могат да бъдат издълбани от дърво, придавайки им красива форма.

Кованите елементи украсяват самата стойка на пушилнята и при желание ги заваряват върху корпуса на цилиндрите

Строително шлайфане и боядисване

Не е достатъчно да се шлайфат самите заварки. Цилиндрите са покрити с обикновена червена боя. Когато пушилнята се стартира, лаковото покритие ще започне да почернява от нагряване, да изгаря, да издава неприятна миризма на изгаряне. Цялата стара боя трябва да се почисти. Най-добрият начин е да прикрепите приставка за четка с метална четина към мелница или бормашина. Тя ще почисти тялото на пушача до блясък.

Ако пушачът не е боядисан, металът с времето ще ръждяса. За тези цели се използва специална термична боя, която не избледнява.

Какво и как можете да пушите в скарата от газова бутилка

Дизайнът се счита за многофункционален, подходящ за различни ястия. Пилаф, рибена супа и други първи ястия се приготвят в котел. Мангалът се търси за барбекю на скара. Пържоли на скара и барбекю, колбаси, зеленчуци.

В пушилнята рибите са окачени за опашката

В пушилнята се пушат всички видове месо, риба, полуфабрикати, свинска мас. Продуктът се зарежда предварително суров, осолен или леко сварен. В пушилнята се използва технология за студено пушене, за да се пуши сирене, зеленчуци, плодове и гъби.

За да се получат различни вкусове на продукта, за пушене се избират стърготини от определени видове дървесина.

Заключение

Може да се направи грил за пушене на грил от газова бутилка и да се монтира под навес. Това е най-доброто място, тъй като е защитено от валежи с покрив. Продуктът може да се готви дори при лошо време.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство