Комбайн за червени боровинки

Комбайнът за събиране на червени боровинки е малко удобно устройство, с което можете да берете плодове много по-бързо и по-добре, отколкото по класическия начин - на ръка. Препоръчително е да го имате за всеки берач на червена боровинка. Комбайнът може просто да бъде закупен, тъй като те се предлагат и предлагат в търговската мрежа. Но можете да го направите и сами, със собствените си ръце от налични материали, не е трудно и не отнема много време.

Как да си направим сам комбайн за червена боровинка

Всеки, който някога е брал червени боровинки, знае колко е трудно да се берат малки плодове на ръка и колко време отнема пълненето на кошница до върха. Много по-лесно е да не ги откъснете отделно, а да използвате просто устройство за събиране - комбайн за червена боровинка.

Не е трудно да го направите със собствените си ръце, за това не е необходимо да имате някакви специални знания и умения. Най-добре е да използвате траен сух дървен материал или лист от тънък метал като материал за производство. За да направите комбайн, ще ви трябва:

 • парче поцинкована стомана или калай;
 • дървени дъски с дебелина не повече от 1 см;
 • твърда дебела тел за правене на зъби;
 • парче дърво или парче метална плоча за писалка;
 • ножици за метал;
 • ножовка или мозайка;
 • пробивна машина;
 • бързосъхнещо лепило;
 • самонарезни винтове.

Стъпки за приготвяне на домашен комбайн за червена боровинка:

 1. Изрежете шаблон от дебела хартия според чертежа.
 2. Поставете го върху лист метал.
 3. Изрежете желаните части с ножица.
 4. Огънете ги един по един, за да можете да ги свържете в едно цяло.
 5. Направете зъби от жицата в необходимото количество.
 6. За да ги закрепите, ще ви трябва закопчалка, която може да бъде направена от малък дървен блок.
 7. Пробийте в него дупки дълбоки и широки 1,5–2 cm по диаметъра на пръчките.
 8. Направете дръжка от дърво или метал с такъв размер, че да пасне удобно в ръката.
 9. Огънете жицата, намажете краищата със слой лепило и поставете в отворите на закрепващата лента, натиснете надолу и изчакайте, докато залепнат.
 10. Завийте получената конструкция към тялото със самонарезни винтове.
 11. Направете дръжка и също я прикрепете към друга лента.
 12. Свържете корпуса и страничните стени с самонарезни винтове.
 13. Използвайте клещи, за да огънете краищата на тялото близо до зъбите, разположени на ръба.

Втората версия на комбайна за бране на плодове, който може да се изгради у дома, е направена от дърво. Още по-лесно е да го направите: просто изрежете лентите до необходимите размери и ги свържете заедно с лепило или самонарезни винтове. Зъбите могат да бъдат внимателно изрязани с прободен трион или ножовка по предния ръб на тялото и шлифовани от разрезите. За да може дървото да издържи по-дълго, то може да бъде лакирано и изсушено. Като алтернатива можете да направите зъби от метални пръти.

Чертеж на червена боровинка

За да улесните разбирането от какви части се състои комбайнът за червена боровинка и как да го сглобите, можете да разгледате снимката по-долу. Необходимо е да се направят всички съставни части, като се придържат и към чертежа, така че да се впишат добре.

Принцип на действие

Това малко устройство не уврежда зрелите плодове и самите растения по време на работа, осигурявайки бързо и нежно бране на плодове червена боровинка. Ръчният комбайн за червени боровинки изглежда като голяма кофа или лъжичка със зъби или дъгообразни фрези на предния ръб: те се използват за прибиране и бране на плодове от клоните.Разстоянието между тях трябва да е малко по-малко от размера на средно зърно от боровинки: това е достатъчно, за да преминат плодовете между тях и да се отделят. Плодовете се берат с тези зъби, след което попадат в контейнер (тяло на устройството), който постепенно се пълни с тях. Когато това се случи, реколтата може да се излее в кошница.

Комбайнът за червена боровинка е много лесен за използване и ефективен: клонките и листата на растенията минават през зъбите, така че те не се заплитат или разкъсват. Устройството има заоблена форма, така че може да се използва за събиране на боровинки, растящи в малки вдлъбнатини. Друго предимство на комбайна за червена боровинка: използването му ви позволява да ускорите процеса на бране на плодове 3-5 пъти в сравнение с конвенционалния ръчен метод.

Събиране на червени боровинки с комбайн

Много е лесно да берете плодове с комбайн за червена боровинка от собственото ни производство - просто поставете зъбците под боровинките и внимателно го повдигнете над растенията: плодовете лесно ще се отчупят и ще се търкалят в голям контейнер. Отнема само няколко часа, за да научите как бързо да събирате боровинки с помощта на комбайн. Но въпреки простотата, технологията за събиране на червена боровинка изисква определени правила. Например не можете рязко да дърпате комбайна, ако зъбите му са заплетени в клонки и листа. Ако го издърпате, можете да откъснете издънките или, още по-лошо, да извадите цялото растение за корените, след което то ще изсъхне.

Също така е важно да се вземе предвид времето за събиране на плодовете от червена боровинка. Експериментално е установено, че е много по-добре да се берат плодове, когато те достигнат пълна зрялост, а не по-рано. Самите плодове могат да узреят отделно, но недозрелите ще се развалят по-бързо, няма да са толкова вкусни, ароматни и здравословни. Освен това брането на неузрели плодове е по-трудно, те седят по-здраво на клоните, така че брането ще изисква известно усилие и ще отнеме повече време. Ако се случи така, че определено количество листа и клонки се отчупиха заедно с плодовете, тогава не е нужно да се отървете веднага от тях: те могат да бъдат събрани, изсушени и след това приготвени заедно с обикновен чай и пити като витамин или лечебна напитка.

Заключение

Комбайнът за събиране на червени боровинки е много просто устройство по дизайн и употреба, което се препоръчва във вашата ферма за всеки опитен или начинаещ берач на тези плодове. Лесно е да го направите сами от материали, които са винаги под ръка, като използвате прост подробен чертеж. Комбайнът за червени боровинки ще бъде чудесен помощник при брането на малки плодове, ще ускори процеса и ще го направи по-удобен и с високо качество.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство