Елово масло от кърлежи: лечение и лечение на пчели

Пчелното масло от ела има дезинфектант, противовъзпалителен и стимулиращ ефект. Поради тази причина собствениците на пчелини все по-често обръщат внимание на този продукт, като го използват за лечение на пчелни семейства и профилактика на болести. Съдържа биологично активни вещества.

Използването на масло от ела в пчеларството

Еловото масло е естествено лекарство, което има благоприятен ефект върху физико-химичните свойства на околната среда и има положителен ефект върху здравето на пчелите. Той пречиства въздуха, като неутрализира замърсяването и служи и като антисептик. Използва се за лечение на заболявания като вароатоза и акарапидоза, както и за хранене. Характерният за състава свеж иглолистен аромат има благоприятен ефект върху общото състояние на пчелните семейства, а отделящите се с пари лечебни вещества служат като добро средство за предотвратяване на заболявания.

Състав и стойност

Елхите растат в Далечния изток, Китай, Корея, Монголия, някои европейски страни и Северна Америка. Игли и млади издънки на растението се използват за получаване на масло. Те са дестилирани на пара.

Ефедрата може да расте само при благоприятни условия на околната среда, така че качеството на суровините, получени от тази култура, винаги остава високо.

Еловото масло е зеленикава или жълтеникава течност с подчертан аромат на лимонено мента. Съдържа:

 • бисаболичен;
 • камфен;
 • фитонциди;
 • кадинен;
 • мирцен;
 • лимонен.

Въпреки наличността и разнообразието от различни лекарства на съвременния пазар, етеричните масла, включително ела, са в голямо търсене. Това се дължи на естествения му произход и много полезни свойства:

 • имуностимулиращи;
 • антисептик;
 • противовъзпалително;
 • антивирусен;
 • болкоуспокояващо;
 • прочистване.

Кога се използва масло от ела за лечение на пчели

В Краснодарския край експерти проведоха проучване, чиято цел беше да се проследи как маслото от ела влияе върху развитието на пчелните семейства, както и върху производството на яйца от майки. Марлеви подложки, напоени с този агент, бяха поставени върху горните решетки на централните рамки. Взехме по 1 мл от веществото на улица. Процедурата е проведена 4 пъти през април. Оказа се, че веществото повишава хранителната възбудимост на ларвите, те растат по-бързо. А коефициентът на производство на яйца при майките се увеличава средно с 20%. Всичко това води до растеж на пчелните семейства, по-интензивно лято и увеличаване на производителността. Насекомите произвеждат повече мед.

По този начин използването на масло от ела за пчели помага на собствениците на пчелина да решат няколко проблема едновременно:

 • подобряване на производителността на пчелните семейства;
 • увеличават яйцеклетката и пилото;
 • за повишаване на устойчивостта на пчелите към болести;
 • подобряване на производителността.

Учените са установили, че ефектът от маслото от ела започва да се проявява след като биологично активните компоненти, включени в състава му, започват да навлизат в дихателната система на пчелата. За да се предотвратят заболявания, този състав може да бъде обогатен с подхранване.

Коментирайте! В продажба може да се намери синтезирано и натурално масло от ела. Първият се различава по това, че по време на производството се пречиства от някои компоненти.

По-добре е да използвате естествен състав. Може да се различи по характерната си богата миризма.

Третиране на пчели с масло от ела за акарапидоза

Заразяването с акарапидоза представлява сериозна заплаха за кошера. Насекомите не могат сами да се справят с болестта, те се нуждаят от човешка помощ. Един от най-ефективните методи за лечение е третирането с масло от ела.

Причинителят на болестта е дървесният акар Acarapis, който живее и се размножава в дихателните пътища на пчелите, замърсявайки ги с отровни продукти и причинявайки кръвоизливи. Това отрови тялото, води до недостиг на кислород, парализа на гръдните мускули, което се отразява на функционирането на крилата.

Кърлежът е особено опасен в студено време, тъй като инфекцията в затвореното пространство на кошера се случва бързо

Можете да лекувате акарапидоза с масло от ела. Инструментът решава няколко задачи:

 • унищожава кърлежите;
 • дезинфекцира;
 • облекчава възпалението;
 • подобрява общото състояние на пчелите.

За пчеларите е важно маслото от ела да е безопасно за пчелите и да помага на насекомите не по-малко ефективно от препаратите. За да извършите лечението с народно лекарство от ела, изпълнете следните стъпки:

 1. Гнездото е внимателно увито в полиетилен.
 2. В долния отвор на крана е оставен малък отвор, около 1 см.
 3. Горният изрез е покрит.
 4. Вземете марлен тампон, потопен в масло от ела.
 5. Поставете го върху централните рамки, до горните греди.
 6. Обработката се извършва 3 пъти, с интервал от 5 дни.

Елово масло срещу вароатоза на пчелите

Вароатозата е заболяване, което се появява в резултат на инфекция на отделни индивиди, а след това и на цели семейства и пчелини с акари от вароато. Тези плоски кафяви насекоми обитават телата на цариците, пчелите и търтеите. Техният източник на храна е хемолимфата. В случай на сериозно заразяване, кърлежите могат да се видят върху мъртви екземпляри без лупи.

Ако подозирате заразяване с вароатоза, преди пролетния полет е необходимо да вземете 2-3 пчели и подмор за анализ в лабораторни условия

Признаци на заболяване при пчелите могат да бъдат:

 • забавено развитие;
 • слаби, малки пчели, чиито крила могат да бъдат деформирани;
 • появата на неразвити какавиди в кошера;
 • появата на кафеникави плаки при възрастни насекоми;
 • неспокойно поведение на пчелните семейства през зимата.

Еловото масло е ефективно за лечение на вароатоза. Дървесината, иглите и конусите съдържат големи количества фитонциди. Това са естествени съединения, които имат анти-акарицидни свойства. Освен това е известно, че фитонцидите играят ролята на естествени антибиотици.

Как да третираме пчелите с масло от ела е показано във видеото.

Правила за обработка на пчели и кошери с масло от ела

Необходимо е да се обработват кошерите правилно. Опитните пчелари действат по следния начин:

 1. Процедурата се извършва през пролетта, преди първия полет. Можете да се съсредоточите върху температурата на въздуха, тя трябва да надвишава +15 градуса.
 2. Пчелите се третират най-малко 2 пъти, на интервали от 8 до 10 дни.
 3. Същите процедури се извършват през есента. Техният брой и интервали са сходни.
 4. Още 2-3 процедури са планирани за лятото, през втората половина на юни. В същото време температурата на въздуха трябва да се поддържа в границите от +15 до +30 градуса.
 5. Те работят вечер след завръщането на полетните пчели.
 6. Един или повече кадри се изваждат, останалите внимателно се изтласкват.
 7. Отсечете дроновото пило.
 8. На дъното се поставя хартия, която предварително се смазва с вазелин. Сменя се всяка сутрин. Хартията събира паразити, падащи от телата на пчелите.
 9. Вземете пергамент, поръсете с масло от ела. Обемът му зависи от броя на семействата. Изчислете 1-2 ml за всяко пчелно семейство.
 10. Обърнете го така, че обработеният слой да гледа надолу.
 11. Слагат пергамент над кърмовите рамки, покриват ги отгоре.
 12. Входовете са затворени за няколко часа. Важно е да не забравите да ги отворите навреме.
 13. Импрегнираният лист не се отстранява веднага. Ефектът му продължава още 3 дни. По това време той е поставен в кошер.

Еловото масло е народен лечебен метод. Но той успя да докаже своята ефективност.В големите пчеларски стопанства се използва от 80-те години на миналия век. Методът се основава на отзиви за употребата на масло от ела от стари опитни пчелари.

Мерки за превенция

За да се предотврати заразяване с кърлежи, е необходимо да се грижите правилно за тях, както и да се вземат редица превантивни мерки. Между тях:

 • третирайте кошерите с масло от ела през пролетните и есенните месеци, за да повишите имунитета на насекомите;
 • поставете пчелини възможно най-далеч от мръсни водни обекти и ферми, където се отглеждат говеда;
 • отхвърляйте пчелните пити навреме;
 • ако е необходимо, незабавно извършете анализи;
 • дезинфекцират кошери и оборудване;
 • подгответе семействата за зимата.

Заключение

Еловото масло за пчели е естествено, доказано лекарство, което помага в борбата с различни болести по пчелите и служи като добра профилактика. При необходимост може да се комбинира с химикали. Важно предимство на естествения състав е способността му да подобрява устойчивостта на насекоми към отрицателни външни фактори.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство