Мангал с тухлена пушилка със собствените си ръце

Мангал-пушилня, изработена от тухли със собствените си ръце, може да бъде издигната под наблюдението на майстор или специалист, който разбира зидарията на печката. Тук всичко е важно: изберете правилния строителен материал, подгответе го, чукнете разтвора с желаната консистенция. В допълнение към самия процес на изграждане, за пушалката е важно да намери подходящо място на площадката, да се грижи за пожарната безопасност.

Разновидности на дизайна

Външно многофункционалните пушачи се различават по размер, покритие, форма и други нюанси. Те приличат на голяма руска печка. Това обаче е само дизайн. Основната разлика между пушачите и барбекюто се крие именно във функционалността. Зависи от това на какво е способна тухлена конструкция. Колкото повече работни зони има, толкова по-обширно е менюто за готвене на продукти. В тухлена конструкция могат да бъдат организирани следните опции:

 1. Smokehouse... Работната зона се счита за основна, тъй като в този случай е предвидено изграждането на тухлена конструкция. Най-общо казано, пушилнята е затворена камера. Вътре има решетки или куки за фиксиране на храна. В процеса на готвене те се обливат с дим, придобиват златист цвят и опушен аромат.
 2. Мангал... По дизайн това е отворен мангал. Тук се приготвят барбекю на горещи въглища. Страните на барбекюто са пригодени за полагане на шишчета.
 3. B-B-Q... Това е същата скара, но тук вместо шишчета е предвидена решетка. Върху него се пекат пържоли и други продукти.
 4. Скара... Устройството е същото като барбекюто, но храната, която се приготвя на решетката, е покрита с капак. Те се пържат едновременно не само отдолу, но и отгоре.
  Важно! В пушалката те правят една зона за мангал и я използват по предназначение: мангал, скара или барбекю.
 5. Казан... За да готвите пилаф, рибена супа и други топли ястия на огън, ще ви трябва отделна работна зона в пушилнята. Изработва се под формата на фурна. Плочата се полага не глуха, а с кръгъл разрез. В прозореца е потопен чугунен котел.
Съвет! По-добре е да използвате чугунен котел. В алуминиев съд някои нетечни храни, като пилаф, ще изгорят до стените.

Многофункционална пушалка е направена с няколко работни зони.

От допълнителни работни зони в пушалката с барбекю могат да се осигурят плот и мивка. Те правят възможно изрязването и измиването на съдовете, без да напускате зоната за готвене. В допълнение към работните зони, в тухлена сграда са предвидени ниши. Те се използват вместо шкафове за съхранение на съдове, дърва за огрев, аксесоари за печки.

В допълнение към всички горепосочени нюанси, независимо от функционалността, всички пушилни са разделени на два вида:

 1. Пушенето с горещо пушене се счита за опростен дизайн. Храната вътре в камерата се приготвя при висока температура поради непосредствената близост до огнището.
 2. Мангалът за пушачи, изработен от тухли със студено пушене, е по-сложен, когато студен дим обгръща продуктите вътре в камерата. Това се постига поради отдалеченото местоположение на фокуса. Преминавайки през много канали, димът се охлажда.

Продуктите с горещ пушен продукт се готвят по-бързо в пушилнята, но поради топлинната обработка стават леко сварени.

Плюсове на домашна тухлена скара с пушилня

Трудно е самостоятелно да се изгради многофункционална пушалка. Тук не е нужно само да полагате тухли върху хоросан. Опитът на печка е важен за правилното оборудване на димните канали и други сложни модули. Отрицателната точка е и високата цена на закупуване на тухли.

Тухлена пушилня изисква много разходи, опит в зидарията на печки

Ако пренебрегнем всички недостатъци, тогава многофункционалната тухлена пушилка има много предимства:

 • дълъг експлоатационен живот;
 • Красив дизайн;
 • надеждност;
 • комфорт на готвене.

Истинските гастрономи обаче виждат достойнствата в съвсем различна област. В такива тухлени конструкции храната е много по-вкусна от готвените храни с подобна рецепта в метални конструкции. Това се обяснява със свойствата на строителния материал. Тухлата абсорбира топлината и я освобождава равномерно, ако е необходимо. Продуктът е еднакво добре изложен на топлинна обработка от всички страни, той изгаря по-малко.

Как да изградим тухлен пушач

За човек, който не разбира нищо от бизнеса с печки, е оптимално да покани майстор за работа. Тук не бива да се допускат грешки, в противен случай изразходваните средства и труд ще се окажат безполезни. Ако имате минимален опит в изграждането на фурни, инструкциите ще ви помогнат да изградите пушалка с барбекю и други работни зони на вашия сайт.

Избор на модел и чертеж

Първата стъпка се определя с модела. За да направите това, трябва ясно да разберете сами какви работни зони са необходими в пушилнята. Например едно барбекю с барбекю е достатъчно или допълнително осигурете място за котел. Когато имате ясна представа за това, което искате да построите със собствените си ръце, ще бъде по-лесно да разработите чертежи на грил-пушилня, изработени от тухли. При липса на опит по този въпрос схеми могат да бъдат намерени в Интернет или поръчани от специалист.

Чертежът ще ви помогне да изградите многофункционална пушилня с рафтове, ниши, зона за миене на съдове

Според схемата е възможно да се построи проста пушилня с мангал, който да се използва за мангал и барбекю

Избор на материали и инструменти

Основният строителен материал за барбекю и пушилня е тухла. Ще се изискват няколко разновидности от него. За горивните камери, където има висока температура, се използват само шамотни тухли. Съседните зони са разположени от различен материал. Тук огнеупорните тухли работят добре. То трябва да е пълноценно. За принуждаване на стените на самата пушалка са подходящи два вида тухли: плътно червено и декоративно. Първият материал е по-евтин, но стените ще бъдат грозни. След това те ще трябва да бъдат облицовани с декоративен камък или друг материал. Стените на пушалката, изработени от декоративни тухли, ще струват повече, но е излишно да ги фурнирате по-късно.

Освен това от материалите ще са необходими пясък, вода, цимент. Основното полагане се извършва върху червена глина.

Съвет! За полагане на огнището на барбекюто и камината е оптимално да закупите огнеупорна глина.

За строителни работи се нуждаете от прост инструмент, който ще ви помогне да омесите хоросана и да полагате тухли

От инструмента се нуждаете от ниво, отвес, чук, мистрия. За смесване на голямо количество хоросан е оптимално да се използва бетонобъркачка. Ако отсъства, можете да омесите глината в леген с лопата.

Избор на седалка

Многофункционалната пушалка е не само готварска структура, но и архитектурна структура. След като сте направили високи разходи за закупуване на декоративни тухли или облицовъчен материал, е неразумно да изградите многофункционално барбекю някъде на фона на сайта. Пушалката трябва да стане част от архитектурния ансамбъл, но да не пречи на двора.

Мястото на красива многофункционална пушалка е избрано на видима част от двора

Оптимално е да поставите тухлена пушилка близо до къща или беседка, за да не бягате след съдове. Да бъдеш твърде близо обаче също е неприемливо. Димът от пушалката и барбекюто не трябва да пречи на съседите или да влиза през прозорците в собствената ви къща.

Не поставяйте печките под дървета, в близост до запалими предмети поради заплаха от пожар. Надута от вятър зона също не е подходяща. Неудобно е да готвите на чернова.

Съвет! Оптимално разположете пушалката на мястото, където е възможно да се изгради навес. Подслонът ще предпази тухлената сграда от валежи, което допринася за нейното ускорено разрушаване.

Процедура на полагане

Създавайки барбекю пушилня с място за котел, скара и барбекю със собствените си ръце от тухла, те подготвят подробна схема на конструкцията. Тя трябва винаги да е под ръка, през цялото строителство. Според схемата е по-лесно да решите как да разположите всеки ред тухли за пушилни.

Според схемата можете да построите многофункционална пушилня с котел и мангал

Изкопаване и изливане на основата

Изграждането на пушилня с барбекю започва с полагане на основата. Тухлената сграда е масивна. Тук е необходима надеждна бетонна основа. Най-общо казано, основата на пушалката е монолитна плоча с подсилваща метална рамка.

Основата за скарата с пушилня се излива бетон с подсилена рамка върху възглавница от пясък и чакъл

Размерът на основата зависи от размерите на пушилнята. Той повтаря формата на тухлена конструкция, с марж от около 10 см извън стените. Първо, в маркираната зона се изкопава яма. Дълбочината му зависи от качеството на почвата, очакваното натоварване на основата от бъдещото барбекю с тухлена пушилка. Във всеки случай минималният параметър е 50 cm.

Дъното на ямата е покрито със слой пясък и чакъл с дебелина 10 см. Възглавницата се навлажнява и набива. На върха на натрошения камък от пръти с дебелина 10-12 мм, подсилваща рамка е завързана с плетена тел. Кофражът е монтиран по периметъра на ямата от дъските. За да се направи основата монолитна, едновременно се излива бетон. Готовият фундамент трябва да се издига на около 5 см над нивото на земята.

Полагането на тухли започва след около месец. През това време бетонът ще придобие своята здравина. За да се предотврати влажността на долните редове тухли, основата е хидроизолирана с два слоя покривен материал.

Първо ниво

Първата стъпка е да се подготви хоросан за полагане на тухли. Ще ви трябват две смеси. Първото ниво на скарата с пушилня е мазето. Може да се постави върху циментов разтвор. Пропорциите са както следва: пясък - 3 части, цимент и вар - по 1 част. Останалите редове и шамотни тухли са положени върху глина. Към разтвора се добавя пясък. Количеството му зависи от съдържанието на мазнини в глината. Качеството на разтвора се проверява чрез оформяне на няколко топки. След изсъхване те не трябва да се напукват и когато паднат на пода от височина 1 м, запазват формата си.

Основата на тухлена пушилня може да бъде поставена върху циментов разтвор с добавка на вар

Първият ред на основата е изложен сух без хоросан. Контурът на бъдещата пушалка е оформен от тухли. Следващите редове на основата са изложени върху разтвора. Трябва да се спазва превръзката на шевовете. Тухла от най-горното ниво трябва да покрива вертикалната фуга на долния ред. Поради превръзката здравината на стените се увеличава.

Съвет! За да се подобри здравината на тухлената зидария, в ъглите на конструкцията се извършва армиране на тел.

Полагане на барбекю

След изграждането на мазето те пристъпват към изграждането на барбекюто. Тук отново трябва да проверите всичко хоризонтално и вертикално с ниво, отвес. Майсторите използват специални летви с маркиращи прегради. Всички тези устройства ви позволяват да изградите равномерни стени на барбекюто.

След мазето те започват да издигат стените на барбекюто от тухли

За да се оформи мангал, ъглите са вградени в тухлената зидария на необходимото ниво. Те са необходими за фиксиране на основата.Полага се от тухли без хоросан, оставяйки 2-3 празнини. Кислородът ще тече през пролуките, за да поддържа дървото да гори. Корпусът на пещта е оптимално оформен от метал. Дизайнът по същия начин осигурява отвори за достъп до въздуха.

Камерата на пещта и пушилнята е изработена от метал

На същото ниво с барбекюто, разположете зона под казана. Отгоре е покрита със стоманена плоча с дебелина 10 мм. В него с мелница се изрязва кръгъл отвор, вътре в който ще бъде потопен котел.

При полагане на стените на пушилнята се очаква първите 8 реда да образуват дърва за огрев и други ниши. Следва припокриването и работните зони. На горното ниво има пушене с горещо пушене, което се загрява от пламъка от камината. Плотовете са оформени около 12-ия ред тухли.

Окончателният дизайн на пушилнята е димният колектор. Изложен е от 10 реда тухли. От предната страна на зидарията са направени первази от 17 мм, а отстрани - до 35 мм. Последният ред на колектора за димни газове трябва да съответства на размера на комина.

Пушилка със студено пушене

Тухлена конструкция с барбекю и пушалка със студено пушене е изградена по различна схема. По-специално се променя местоположението на горивната камера. Отстранява се максимално от камерата за пушене. Оптимално е, когато дължината на свързващия канал е най-малко 4 м. Камината обикновено се прави по-близо до земята, в основата на пушилнята. От него се полага канал с метална тръба или тухла. В зависимост от схемата тя може да бъде права или извита.

Допълнителни щрихи

Довършителните работи служат като финал на строителството. Ако стените на пушалката с барбекю са положени от декоративни тухли, достатъчно е просто да се присъединят към фугите. Това се прави, преди разтворът да има време да се втвърди.

Когато се използват декоративни тухли, е достатъчно да се направи фугирането.

Ако стените на пушалката са изградени от обикновена червена тухла, те изглеждат непрезентабилни. Разбира се, можете да направите фугиране и да го оставите така. По-добре обаче е да скриете такава скара на фона на двора. За да се придаде естетика на пушилнята, стените са облицовани с камък и плочки. Плотове се купуват готов мрамор или се леят от бетон.

Съвет! Можете да украсите пушилня с барбекю с ковани елементи, боядисани в черно или бронз.

Мангал и барбекю със самостоятелна пушилка от тухли

Пушилня без котел и скара, но с барбекю и барбекю също се счита за многофункционална. Те го изграждат по подобен принцип. Разликата е опростена диаграма. Не е необходимо да се създава печка с печка под котела.

Фондация

Изграждането на пушилня без място за котел, но с барбекю, започва с полагане на основата. Първо се изкопава яма. Дъното е покрито с пясък и чакъл. Подредете възглавницата. От армировъчните пръти отгоре е завързана подсилваща рамка.

За да се предпази основата от високо разположени подпочвени води, възглавница от пясък и чакъл е покрита с черен филм, а отгоре вече е положена подсилваща мрежа

След армировката, кофражът се поставя по контура на ямата, излива се бетон. Позволява се поне 1 месец за пълно втвърдяване. През това време бетонът периодично се навлажнява. За по-малко изпаряване на влагата печката може да бъде покрита с фолио или покрита с дървени стърготини и често напоена с лейка.

Стайлинг

Технологията за полагане на тухли не се различава от предишния дизайн. Първо, хидроизолация от два слоя покривен материал се полага върху бетонна основа. Първият ред тухли се полага на сухо без хоросан. Следващите 8 реда образуват основата на пушилнята. Тук са осигурени дърва за огрев. Огнището на барбекюто може да бъде поставено от шамотни тухли или да бъде заварено корито от неръждаема стомана. Не забравяйте да оставите издатини или да вградите метални пръти. Предмети са необходими за шишчета или скари за барбекю.

Най-често се търси схема, където пушилнята е разположена на единия край на основата, а от друга страна, те оборудват зона с барбекю и барбекю

Следващите редове образуват горивна камера с вентилатор, пушилня, колектор за дим и комин. Всички ниши на тухлена конструкция могат да бъдат направени правоъгълни или сводести. В първия случай, когато се припокриват, джъмперите се полагат от стоманен ъгъл. За да се направи арка, полукръгли шаблони се огъват от шперплат. Те се поставят на пода и се поставят отгоре. За да бъде арката здрава, в центъра винаги се поставя тухла от замък.

Облицовка

За довършване на тухлена пушилка, камък или плочки се използват по подобен начин. Най-добре е веднага да изгоните стените от декоративни тухли. Нишите, които не са изложени на нагряване, могат да бъдат затворени с дървени крила. Чугунени врати се поставят върху горивната камера и камерата за пепел. Плотът се купува по същия начин мрамор или се излива от бетон.

Завършването на пушилнята изглежда красиво, ако стените са изгонени от декоративни тухли с различни нюанси, образувайки модел

Условия за ползване

За пушене в пушилнята те купуват специални дървени стърготини. Можете да го направите сами, като съберете стружки след обработка на дърво от плодови сортове. За барбекюто се използват дърва за огрев. Дървените трупи се събират по същия начин от овощните дървета. Дъб ще направи. По-рядко се използват дърва за огрев от други широколистни дървета. Невъзможно е да се използват смърч, бор и други видове смолисти дърва за пушилнята и барбекюто.

Продуктите за пушене и готвене на скара се извършват с помощта на дърва за огрев от плодни или широколистни дървета

В стационарна пушилня най-често се пуши месо и риба. Популярни са трупове на птици, колбаси, бекон. В зависимост от рецептата продуктът се пуши прясно или осолен, суров и предварително сварен. Ако пушилнята е студено пушена, можете да пушите круши, сини сливи. Същите продукти се готвят на скара, барбекю или скара, плюс можете да печете зеленчуци.

Пожарна безопасност

Когато огън се пали в горивна камера, той не се счита за отворен източник, тъй като камерата е затворена от врата. Понякога от комина могат да изхвърчат искри. Този недостатък трябва да се вземе предвид. За да се избегне пожар, на тръбата на пушилнята се поставя искрогасител.

Мангалът е открит източник на огън. При ветровито време трябва да бъдете внимателни или да откажете да готвите храна изобщо. Вятърът е в състояние да издухва искри от барбекюто и да ги разпространява по територията. Във всеки случай, имайки многофункционална пушилня, оптимално е да вземете пожарогасител или да инсталирате голям контейнер с вода в случай на извънредна ситуация.

Фотогалерия от тухлени пушени барбекюта

Подходът към уличното барбекю може да бъде покрит с развалини, така че да няма мръсотия

Под навес грил с пушилня е защитен от валежи

Комбинацията от декоративен камък и тухла изглежда красиво в декорацията на фасадата на пушилнята

Дървесината и други ниши, които не са изложени на топлина, могат да бъдат затворени с дървени врати

При завършване тухлената зидария може да се комбинира с бетонна мазилка

Заключение

Мангал-пушилня от тухли със собствените си ръце не може да бъде построен за един месец. Строителството ще отнеме цяло лято. Само фон дьо тенът ще замръзне за един месец. След това има още много работа за принуждаване на стените от тухли и довършване. Но за следващия сезон можете да се насладите на готвенето на огън.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство