Направи си сам пушилка от пералня: видео, чертежи, снимки

Самоделната пушачка от пералня може да бъде направена за няколко часа. Домакинският уред има почти завършен калъф за нов домашен продукт. Трябва само да бъде леко модифициран. Такава пушилня работи, като изгаря дърва по обичайния начин или използва електрическа спирала.

Предимства и недостатъци

Преди да започнете да правите пушилня, трябва да разберете всички плюсове и минуси на домашните продукти. От това ще се появи ясна идея дали такава структура е необходима у дома.

Няма сериозни недостатъци в домашна пушилка, поради което можете да откажете да я направите.

Ползи:

 1. Ако една изхвърлена пералня лежи вкъщи, тя ще направи пушилнята напълно безплатна. Ще трябва да платите прилична сума за аналог на магазина.
 2. За пушалка можете да използвате корпус на пералня или барабан от неръждаема стомана. Това са готови контейнери, които ще трябва да се преправят малко.
 3. Когато пушилнята стане ненужна, не е жалко да я изхвърлите, да я превърнете в метален скрап или да я разтворите върху листове калай с мелница.
 4. Барабанът и корпусът на пералната машина са тънкостенни. Те ще направят лека пушилня, която дори може да бъде изнесена сред природата.

Ако говорим за недостатъците, тогава е почти невъзможно да ги открием тук. Понякога в отзивите има мнения, че неръждаемата стомана на барабана или резервоара не е хранителна и е нежелателно да се използва. Продуктът обаче не влиза в контакт с метал по никакъв начин. Освен това тялото на пушилнята не се загрява от дима до такава температура, че да може да отделя вредни вещества.

Принцип на действие

Най-общо казано, пушилнята е контейнер, в който е окачена храна. Тютюнопушенето става, като ги обгърне с дим. Според принципа на работа пушалките са разделени на два вида:

 1. Ако пушилнята се осигурява от пералня със студено пушене, тогава димът се подава в тялото й от огнището (генератор на дим) през специален канал. Това отстраняване позволява да се намали температурата в шкафа за готвене. Продуктът отнема повече време за пушене, но не е термично обработен и придобива златиста кожа.

  За да се получи студено пушене, генераторът на дим е разположен отделно от пушилнята и димът се подава в работната камера през канала

 2. Лесно е да направите пушалка с горещо пушене от пералня със собствените си ръце, където няма нужда отделно да създавате огнище и да поставите канал от него. Димът се генерира точно под работната камера. Продуктът в пушилнята е термично обработен, приготвен по-бързо, но се оказва леко сварен.

  По време на горещо пушене дървени стърготини тлеят вътре в работната камера на пушилнята от електрическа спирала или лагерен огън, разреден под дъното на контейнера

За всеки тип пушилня дървесни стърготини се изгарят. Това се прави по два начина: естествено или с помощта на електрическа спирала. Стърготините не изгарят, но тлеят постоянно, отделяйки плътен дим.

Важно! За пушене не можете да използвате дърва за огрев от иглолистни дървета. Дъбът е добър за това. Дървата за огрев от плодни дървета се считат за най-добрите.

За да получите какъвто и да е тип пушилня, използвайте калаена кутия или резервоар от неръждаема стомана от пералня. Ако това е автоматична машина, тогава ще свърши работа барабан за зареждане на пране. Някои стари модели перални машини от съветско производство са произведени с алуминиев резервоар. По-добре е да не го използвате, ако е осигурено горещо пушене. От високи температури алуминият се деформира, топи се.

Снимки, диаграми, рисунки

Устройството на апарата за пушене е толкова просто, че е лесно да го разберете дори като погледнете снимка. Няма смисъл да рисувате със собствените си ръце чертежите на пушилнята от пералната машина, тъй като резервоарът вече се използва. Достатъчна е проста схема, за да разберете бързо устройството.

Най-общо една пушалка се състои от следните елементи:

 • работна камера, в която се пушат продукти;
 • мрежа или решетка;
 • покрийте с комин.

За начинаещ майстор е по-лесно да сглоби пушалка по най-простата схема от пералня, където се осигурява горещо пушене

По-сложните пушачи се допълват с други елементи. Например, можете да инсталирате тиган за мазнини, няколко мрежи вътре в камерата, но температурата е по-висока в долния слой. Продуктът ще се готви по-бързо. Ако това е електрическа пушалка, схемата предвижда местоположението на спирален нагревател.

Съвет! Ако дървените стърготини тлеят от огън, изграден под дъното на камерата за опушване, ще ви трябват регулируеми по височина крака или отделна стойка.

Как да направите пушалка от пералня със собствените си ръце

Преди да започнете сглобяването, първото нещо, което трябва да направите, е да определите метода на пушене: студен или горещ. От това зависи дали е необходимо да се направи допълнителен генератор на дим за пушилнята. Устройството на такова устройство обаче е сложно. Оптимално е за първи път да сглобите пушалка с горещо пушене от пералня, която се състои от една работна камера.

Инструменти и материали

Тъй като дизайнът на пушилнята е прост, от инструмента са необходими отвертка, клещи и чук. В по-голяма степен те ще бъдат полезни за разглобяване на самата пералня. Ако са предвидени допълнителни устройства, имате нужда от заваръчна машина, електрическа бормашина и мелница.

Заваръчната машина е необходима за заваряване на стойката или краката на пушилнята

От материалите е необходима самата пералня. Стойката или краката са направени от тръби, ъгъл, профил. Трудно е да се намери решетка с подходящ размер. За неговото производство ще ви трябват пръти от неръждаема стомана.

Подготовка на основната част

Подготвителната работа започва с разглобяване на стара пералня. В допълнение към електрическото оборудване премахнете всички крепежни елементи. Оставете гол резервоар. На дъното в областта, където се намира работното колело, ще остане дупка. Може да се заварява, но неопитен заварчик не може да се справи с тънък метал. По-лесно е да затворите отвора с тапа, направена от две метални шайби, затегнати с болт.

Дупката на дъното на резервоара от машината трябва да се заглуши, така че огънят от огъня да не проникне през нея в камерата и да не падне дървени стърготини

Съвет! За удобство на зареждане с гориво може да се изреже прозорец с мелница на страничната стена на резервоара и вратата да се окачи на панта.

Инсталиране на стойката

Следващата стъпка е да се направи стойка, на която ще стои пушилнята. Ако у дома има барбекю, този процес може да бъде избегнат. В него ще се окаже, че ще запалите огън, а отгоре ще поставите пушалка с покрити отдолу дървени стърготини.

За развъждане на огън под дъното му е необходима стойка за пушилня

Ако няма мангал, стойката ще трябва да бъде направена. Проста опция е да поставите няколко реда червени тухли сухи без хоросан или да използвате няколко шлакоблока. По-труден, но по-добър начин е заваряването на стойка от тръба, профил или ъгъл. Има 4 крака за стабилност. Препоръчително е да ги направите от две части с болтове, така че да могат да се регулират по височина. Това ще позволи да се вдигне пушачът по-високо от огъня, за да се намали интензивността на тлеещите стърготини.

Производство на палети и решетки

По време на горещо пушене мазнината от продукта капе върху тлеещи дървени стърготини. Те могат да пламнат. За да предотвратите това, осигурете палет. Изрежете го от ламарина или неръждаема стомана. В долната част на работната камера на пушилнята към стените са прикрепени държачи, върху които е поставен палета.

Решетката трябва да следва формата на резервоара, да има малко разстояние между прътите, така че продуктите да не падат

За да се даде възможност за повече зареждане на продукта наведнъж, са предвидени две решетки. Те са заварени от неръждаеми пръти. Решетката на първото ниво се поставя върху предварително фиксирани държачи, разположени на най-малко 40 см от дъното на работната камера. Решетката на второто ниво е поставена на 25 см по-високо от предишния елемент.

В допълнение към решетките и палета, те осигуряват капак за работната камера. Може да се използва родно за пералнята. Просто трябва да направите дупка за изхода за дим.

Съвет! Вместо капак, резервоарът може да бъде покрит с чул. Материалът перфектно пропуска дим и задържа точното количество от него в работната камера.

Сортове и производствени възможности

Пералните машини се предлагат в различни конфигурации: кръгли и квадратни, конвенционални и автоматични. Устройството на устройството за пушене зависи от конструктивните характеристики на техниката.

От стара пералня

Домакинските уреди от съветски стил най-често се произвеждат под формата на цев. Състои се от калаена кутия и резервоар от неръждаема стомана. За да сглобите пушалка от стара пералня със собствените си ръце, първо трябва да я разглобите. Има малко подробности. Демонтирайте мотора, работното колело, часовниковия механизъм и някои крепежни елементи.

Калайният калъф на машината ще служи като стойка

За ефективността на пушалката е оптимално да се намери друг резервоар от неръждаема стомана със същия размер. Дъното му се отрязва с мелница. Полученият пръстен се използва за изграждане на първия резервоар. Те могат да бъдат заварени заедно или заедно с болтове.

Калаеното тяло на машината, върху което е закрепен резервоарът, ще служи като стойка. В страничната стена правоъгълни прозорци се изрязват един срещу друг с мелница. През тях се зареждат дърва за огрев. Вътре в работната камера на дъното се изсипват дървени стърготини, палетът и решетките се окачват. Покрийте всичко отгоре с капак.

Електрическа пушалка

Предимството на електрическата пушилка е, че няма нужда постоянно да поддържате огъня. Стърготините тлеят поради нагряване на спирала или нагревателен елемент. Има обаче и минус. Самосглобената пушилня от резервоара за пералня консумира много електричество, тъй като нагревателят се нуждае от минимум 1 kW.

Нагревателният елемент е монтиран в дъното на резервоара, където ще се изсипват дървени стърготини

Не е необходимо да се прави висока стойка за електрическа пушилня. Достатъчно малки крачета за по-добра стабилност и повдигане на дъното от земята. Нагревателят е подходящ за въздушен нагревателен елемент от затворен тип или спирала от електрическа печка. Във втората версия отвореният елемент е фиксиран върху диелектричен негорим материал.

Контактите на нагревателя се извеждат през отвори в дъното извън работната камера. И тук са предвидени диелектрични вложки, за да се предотврати образуването на късо съединение. По-нататъшните действия са насочени към вътрешното подреждане на пушилнята: палет, решетки, капак.

Съвет! За да се регулира интензивността на нагряване на намотката, тя може да бъде свързана чрез жичен реостат.

Извън барабана

Съвременната машина има съвсем различно устройство. За да сглобите пушалката от барабана на пералнята със собствените си ръце, трябва да я извадите от там. Ако домакинските уреди са проектирани за странично натоварване, не са необходими подготвителни стъпки. Барабанът е монтиран върху заварена опора с товарния прозорец нагоре, след което се пристъпва към вътрешното подреждане.

Барабан от автоматична машина със странично зареждане не изисква промяна

Дизайнът на барабана на машината с горно зареждане е малко по-различен.Отстрани има врата за товарене, а краищата са слепи от двете страни. При такъв барабан едната от слепите страни се отрязва с мелница, а другата се използва с дъното на пушилнята. Вратата за зареждане е полезна за добавяне на дървени стърготини.

Правила за пушене

След промяната можете да пушите месо, бекон, риба, зеленчуци и други продукти в пералната машина. Същността на процеса е, че стърготините се изсипват на дъното. Те се довеждат до тлеене чрез изгаряне на огън или работещ електрически нагревател. Продуктите се поставят върху решетките. Между тях е останала малка празнина, така че да са добре обвити в дим.

Чрез отваряне на вратата за зареждане можете да регулирате температурата вътре в камерата

Правилата за пушене зависят от избраната рецепта и продукт. За всеки вариант се поддържа препоръчителната температура вътре в камерата. Може да се намали чрез отваряне на капака или вратата за зареждане.

Студеното пушене винаги е дълготрайно. Например, месо или домашни колбаси по някаква рецепта трябва да пристигат в дим за няколко дни. Горещото пушене винаги е бързо. Понякога са достатъчни 2-3 часа за пълна готовност. Зеленчуците се пушат още по-бързо.

Заключение

Домашна пушачка от пералня, която можете да си направите сами, може да бъде сглобена у дома. Дизайнът ще бъде икономичен и функционален. По нищо не отстъпва на магазина.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство