Направи си сам пушилка от 200-литрова цев: чертежи, снимки, видеоклипове

Направи си сам цех за опушване ви позволява да спестите от закупуването на единица, за да можете да готвите месо, риба с горещ пушек. Производственият процес не е толкова сложен, колкото изглежда на пръв поглед. Основното нещо е да се запознаете подробно с принципа на работа на домашна пушилня, опциите за нейното подреждане, да следвате ясен алгоритъм на действията.

Избор и подготовка на цевта

За да може една домашно направена пушилка от цев, направена на ръка, да бъде надеждна в експлоатация, трябва да се придържате към следните съвети за избора и приготвянето й:

 1. За производството на пушалка е по-добре да използвате метален варел, пластмасовите контейнери не са подходящи тук, те няма да издържат на високи температури при пушене на продукти. Дървените контейнери трябва да се използват за студена обработка.
 2. Обемът на металния барабан трябва да бъде 200 литра. Преди започване на работа, контейнерът, който е бил в експлоатация, трябва да бъде почистен, остатъците от химикали, специфична миризма трябва да бъдат неутрализирани. За тези цели тя трябва да се изгори отвътре с паялна лампа, след това да се напълни с вода и да се остави за няколко дни.
 3. Ако металният контейнер е напълно запечатан, тогава капакът трябва да бъде отрязан; той е идеален за събиране на мазнини, течащи по време на пушене. Ще получите своеобразен лист за печене.
 4. За полагане на дърва за огрев в долната част на цевта трябва да осигурите пещ. За да направите това, изрежете правоъгълен отвор с ширина 30 см и дължина 20 см. От получения метален фрагмент се прави врата, заваряват се панти, монтират се дръжки и се оборудва със заключваща ключалка.
 5. За да подредите комин от другата страна на контейнера, трябва да направите кръгла дупка. Надлъжните отвори се изрязват отдолу при продухване, което ще допринесе за по-добро изгаряне, бързо отстраняване на пепелта. Но има едно предупреждение: дупките не трябва да са твърде широки, в противен случай дървото ще падне.

Бурето за домашно приготвена пушилня трябва първо да се подложи на изпичане, за да се изключат вредните вещества отвътре

Принципът на горещо пушене в цев

Преди да направите пушалка от цев със собствените си ръце, трябва да разберете какви са основите на горещото пушене, как те се различават от студения метод за обработка на суровини. Тази технология се откроява със своята безопасност, ефективност и бързина при готвене на месо и риба. Полуфабрикатите вътре в цевта се обработват с дим от тлеещи дървени стърготини, температурата му е средно 70 ° C.

Продължителността на процедурата за пушене може да бъде 2 часа, до 2 дни. След готвене продуктите имат подчертан приятен аромат и вкус, те са доста сочни, могат да се консумират веднага. Това е основната разлика от студеното пушене, при което продуктите се пушат 4 дни.

Разновидности горещо пушени кутии за дим от цев

Пушилка за горещо пушене от 200-литрова цев има опростен дизайн, има и модернизирани опции, където има допълнителни опции, като например задаване на определен температурен режим. Най-често срещаните видове пушачи са:

 1. Вертикален... Този уред е с опростен дизайн, камината може да бъде оборудвана вътре в цевта или да бъде отделена от камерата. Тази инсталация може да се използва само за горещо пушене.
 2. Хоризонтално. Пушалката принадлежи към категорията на универсалните, добре е да я използвате - и като мангал, и като барбекю. Според производствения принцип той е подобен на монтаж от газова бутилка, но със своите тънкости. Предимството на хоризонталната пушилка е равномерното разпределение на дима. Но има и недостатък - той има слаба степен на запечатване.
 3. От две бъчви... Единият контейнер е необходим за производството на горивната камера, а другият за камерите за полуфабрикати. Устройството за горещо пушене се е доказало като практично и ефективно и в него се готви бързо и удобно.

Схеми и чертежи за пушалка със собствените си ръце от цев

Всеки може да направи пушилня със собствените си ръце от железен варел, ако имате диаграма и се придържате към производствената технология.

Диаграмата помага да се разбере принципът на работа на устройството

Пушалките могат да се различават по структура

Устройството е подходящо за обработка както на месо, така и на риба

Как да направим хоризонтална пушилка с горещо пушене от цев

Процесът на направа на пушене с горещо пушене от цев със собствените си ръце е както следва:

 1. Направете маркировка за капака отстрани на железния контейнер и го изрежете с мелница. Тя може да бъде с кръгла, квадратна или правоъгълна форма. Като алтернатива можете да разрежете цевта на две части.
 2. Инсталирайте метални ленти, за да предотвратите падането на капака вътре в пушача. И готовите ленти, и джантата, взета от друга цев, ще свършат работа. Можете да вземете нитове за закрепване. Първо трябва да огънете лентата под формата на контейнера, да направите дупки и да я закачите.
 3. Инсталирайте пантите на капака. Първо се правят дупки, а след това се използват нитове. Трябва да го направите първо от едната страна, а след това от другата. Тук е важно всичко да е на ниво, без изкривявания.
 4. Заключете дръжката към капака. Закрепването става през отворите с болтове.
 5. Направете комин от тръба, фитинг, като го поставите на дъното на пушилнята, отстрани. За херметичността на конструкцията се използват болтове за нейното закрепване. Можете да използвате заваръчна машина за съединяване на части.
 6. Инсталирайте решетката вътре в конструкцията чрез пробиване на отворите. Помислете над щанда. Оптимално е да използвате "коза", но можете просто да намерите цевта на предварително подготвено място.
Съвет! За да се избегне падането на капака в обратна посока, струва си да се осигури ограничител от веригата, като единият край се фиксира върху неподвижна част от конструкцията, а другият върху люка.

Как да си направим пушилка за горещ пушен от две бъчви

Инструкции за направата на пушилня от две бъчви със собствените си ръце със снимка:

 1. Пригответе 2 метални контейнера, почистете ги от боя. По-добре е да вземете бъчви - едната голяма за камерата за пушене, другата по-малка за камината. Дизайнът ще бъде подобен на буквата Т.
 2. В голям контейнер изрежете страничната стена по цялата дължина и 1/3 от обиколката.
 3. Фиксирайте капака на пантите.
 4. Направете отвори 10 mm за монтиране на стоманени пръти с диаметър 8 mm, отклоняващи се от дъното на камерата за пушене 1 и ½ от тези разстояния. Направете палет, решетки. Монтирайте ги върху стоманени пръти.
 5. Поставете по-малкия барабан в изправено положение. Първо отстранете горния капак, като го отрежете, така че скачването с камерата за пушене да става възможно най-плътно.
 6. След това изрежете вратата, където по-големият отвор ще бъде за дърва за огрев, а по-малкият над дъното - за издухване, отстраняване на пепелта. Те са прикрепени към пантите.
 7. Закрепете решетката метална решетка вътре в контейнера между вратите, нейната дебелина трябва да бъде най-малко 5 мм.Инсталирайте комина, като изрежете отвор с диаметър 100 mm в горната задна част. Сглобете всички части на пушилнята.

Горещо пушена вертикална пушилка от цев от 200 литра

За да направите пушилка за горещо пушене от цев, трябва да се следва следната последователност от стъпки:

 1. Отрежете горната част в запечатана цев. Полученият фрагмент е подходящ за палета.
 2. Направете врата от 20x30 см в долната част на контейнера, като я закачите към цевта, като използвате заварени панти.
 3. Направете дупки отдолу за продухване и почистване от пепел. Разделяйки контейнера на 3 равни части, фиксирайте дъното от метал с дебелина 4 см или повече на 1/3.
 4. В съответствие с размерите на тръбата, фитингите правят отвор за комина.
 5. Заварете краката към пушача, за да създадете въздушно пространство.
 6. Направете тава за събиране на мазнини от капака. Можете да го инсталирате на пръти, отстъпвайки на 15-20 см отдолу.
 7. Направете основа за решетката и я инсталирайте. Като панти са подходящи фиксиращи пръти, които са монтирани от четири страни на резервоара. Основното е, че до скарата може да се стигне без проблеми.
 8. Направете капак за пушач с дръжка.

Направи си сам електрическа пушалка за горещо пушене от цев

Можете да съберете пушалка със собствените си ръце от 200-литрова цев по следната схема:

 1. Подгответе контейнери, почистете, измийте.
 2. Инсталирайте колела за мебели. Те са монтирани на дъното на контейнера, за да опростят процеса на транспортиране на пушилнята.
 3. Инсталирайте котлона. Първо, трябва да премахнете капака от устройството, да премахнете всички "вътрешности" от тялото, оставяйки нагревателния елемент. Закрепете го с помощта на винтовете.
 4. Инсталирайте термометър. След пробиване на отвор в горната част на цевта е монтирано механично устройство. Според показанията му ще бъде възможно да се определи температурата в домашната пушилня.
 5. Инсталирайте палета. Като него можете да използвате съд за печене с диаметър 50 см. Поставен в средата на резервоара с отворите за закрепване.
 6. Оборудвайте комина. Отворът за изхода за дим е направен в капака, диаметърът му е 5 см. Можете да отворите амортисьора след 10-20 минути работа на пушилнята, когато се появи първият дим. Отворът се отваря за регулиране на въздушния поток.
 7. Инсталирайте контейнер за събиране на дървени стърготини. Тук е добре метална скара. Като алтернатива можете да използвате чугунен съд.
 8. Поставете решетка или пръчки за полуфабрикати в горната част на цевта.
 9. Свържете устройството към електрическата мрежа.
Съвет! При липса на капак, за пушалката вместо това е подходящ чул. Когато го използвате, храната ще се приготви малко по-бързо, което трябва да се вземе предвид.

Други опции за самостоятелно пушене от бъчва

В допълнение към стандартните пушачи има и други разновидности. Всеки от тях има свои собствени производствени характеристики.

С камина вътре

Тази опция е приемлива само за продукти за горещо пушене. Можете да сглобите домашно тяло, като използвате следната технология:

 1. Поставете цевта изправена.
 2. Направете няколко дупки в дъното на контейнера, за да подобрите въздушния поток.
 3. Изрежете правоъгълен отвор в долната част на цевта. Чрез него ще се извършва подреждането на дърва за огрев. Направете шарнирна врата от получения фрагмент от метал. Можете да го укрепите, като използвате желязна лента, като я фиксирате върху свободните ръбове.
 4. На разстояние 1/3 от цялата височина, оборудвайте друго дъно.
 5. Инсталирайте комин отстрани на цевта, като направите отвор за тръбата.
 6. Поставете решетката в горната част на пушалката.
 7. Направете перфориран капак от метален, дървен кръг.

Универсален

За да сглобите пушалка с горещо пушене със собствените си ръце от цев, трябва да следвате същата последователност от действия, както при производството на вертикална конструкция, с изключение на камината.

Генераторът на дим е просто и ефективно решение за производство и подаване на дим в камери с полуготови продукти

В стената на резервоара е направен отвор за тръбата, която отива от димогенератора.Когато поставяте пушилнята на специално предназначена за нея зона, тръбата може да бъде оборудвана в долната част на цевта.

С горелка

За да сглобите пушалка със собствените си ръце с помощта на фенерче, трябва:

 1. Извършете подготвителни мерки, като почистите контейнера.
 2. С помощта на заваръчна машина заварете пръчките, които ще се използват за продукти за пушене.
 3. Направете дупка в дъното на резервоара, заварете гнездо с вътрешна резба. Подгответе парче тръба, където единият край е заварен плътно, а другият има резба.
 4. Направете капак за пушилнята, в диаметър той трябва да надвишава диаметъра на цевта. Осигурете дръжка за удобство.
 5. Когато пушилнята е готова, продуктите се зареждат, а горелката се насочва към тръбата.

От дървена бъчва

Тази версия на домашната пушилня се различава не само по функционалност, но и по декоративност. За да го създадете, е необходимо да се оборудва канал за преминаване на дим, като горивната камера, в земята, скривайки се под слой почва.

Пушач от дървена цев, с компетентен подход, може да стане част от ландшафтния дизайн

Във време, когато пушилнята не се използва, тя може да бъде покрита с капак, върху който е добре да се подреди цветно легло. Можете дори да го украсите с парче морава. За да се увеличи декоративността, дървената цев е украсена с естествен камък.

Правила за пушене на цевта

За да имат продуктите с горещ пушен вкус и аромат, струва си да се придържате към определени препоръки. Също така е важно да купувате само пресни продукти.

Какво може да се пуши в бъчва

В домашна пушалка можете да готвите риба и домашно месо, и дивеч, и птици, както и колбаси. За придаване на специален вкус плодовата дървесина, лозата, плодовете на хвойната се използват като гориво. Твърдите дървета също са подходящи за пушене.

Време и температура на пушене в цев

Процесът на горещо пушене на полуфабрикати предвижда поддържане на температурата в определен диапазон - 80-120 ° C. Именно с такива показатели могат да възникнат редица необходими процеси: денатурация на протеини, поява на опушени частици вътре в използваните суровини, образуване на сок и мазнини. Продължителността на периода на топлинна обработка е 40 минути - 3 часа.

В зависимост от вида на полуфабрикатите, времето и температурата в цевта са различни:

 1. За готвене на риба температурата е 80-120 ° C, 40 минути - 1 час.
 2. За пушене на домашно месо температурата е 90-110 ° C, 2-3 часа.
 3. За дивеч температурата в пушилнята трябва да бъде между 90-120 ° C, а времето за обработка трябва да бъде 3 часа.
 4. За домашни птици в цев температурата трябва да бъде от 80 до 100 ° C, а времето трябва да бъде 30 минути - 1 час.
 5. За пушене на домашни колбаси температурата се поддържа в рамките на 60-120 ° C, а времето е 1-2 часа.

Професионален съвет

Домашна пушилня от цев позволява топлинна обработка на суровините с дим, чиято температура варира от 80 до 120 ° C. Има няколко съвета за използването на тази конструкция:

 1. Преди производството контейнерът за пушилнята трябва да бъде подложен на цялостна подготовка, не трябва да има следи от боя, не трябва да има специфични миризми.
 2. Не си струва да се използват иглолистни дървета като гориво поради голямото количество смоли, това само ще влоши вкуса на продуктите.
 3. За да предотвратите горчивината на крайните продукти, не поставяйте твърде много дърва в горивната камера. Достатъчни са 1-2 шепи дървени стърготини.
 4. Необходимо е да запалите чиповете само след зареждане на суровините в пушилнята.
 5. За да регулирате температурния режим, е необходимо или да намалите, или да увеличите тлеенето на чипове.

Видео за това как да направите направете си сам пушилка от цев:

Заключение

Направи си сам пушилка от бъчва е чудесен начин да получите вкусни и ароматни продукти с дим във вашата селска къща. Не е трудно да се направи, най-важното е да се вземе решение за дизайна и да се следва технологията на производство.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство