Направи си сам тухлена пушилня: горещо, студено пушене

Самоделна пушилка, направена от тухли с пушен тухла, се прави най-често от любителите на пушеното месо заради простото устройство. Съществуват обаче и други дизайни, които ви позволяват да пушите продукти по различна технология. Такива пушачи се отличават със сложно устройство.

Разновидности на дизайна

Пушалките се изграждат в различни размери. Украсете ги с довършителни работи, коване, дайте интересна форма. Това обаче не се отнася за разликите. Можете да измислите всеки дизайн за тухлена сграда. Основният тип пушачи се крие в дизайна и метода на пушене на продукта.

Във видеото направете си сам тухлена пушилка за готвене на риба:

Опушена тухлена пушилка със студено пушене

Сложно устройство притежава пушалка, в която продуктът се приготвя по метода на студеното пушене. Димът се подава към работната камера от димогенератора. След като премине дълъг път през каналите, той се охлажда. Продуктът не се подлага на термична обработка, но се втвърдява бавно.

В домашна версия, димогенератор с подаващ канал към камерата е поставен от тухли

Важно! Тъй като продуктът със студено пушене не се поддава на термична обработка, отнема повече време за приготвянето му, например 1-2 дни.

Тухла за пушене с горещо пушено тухла

Структурата се счита за проста. Няма нужда да създавате канали, да правите генератор на дим. Те сгъват тухлена пушилка от тухлен пушен със собствените си ръце под формата на малка къща, удължена на височина. В горната част има метална камера. Тук са закачени продукти. В дъното на камерата се изсипват дървени стърготини. В дъното на пушилнята има камина. Изгарянето на дърва загрява металното дъно на камерата, дървените стърготини започват да тлеят.

Пушенето с горещо пушене се отличава с малките си размери

Важно! Когато се пуши горещо, продуктът се подлага на топлинна обработка, поради което бързо се готви.

Многофункционални конструкции

Най-сложната по отношение на устройството се счита за многофункционална комбинирана пушилка. Тук може да се направи топло и студено пушене. Ще ви трябват генератор на дим и горивна камера. Често такива сгради са оборудвани с допълнителни работни зони: мангал, място за котел, плот, мивка за съдове, рафтове, ниши. Структурата представлява цял комплекс с множество димни канали вътре. Само опитен майстор на печки е в състояние да построи такава пушилня.

Многофункционална пушилня може напълно да замени кухнята с всички домакински уреди и мивка

Чертежи на пушачи от тухли със студено и горещо пушено

Ако решите да започнете да изграждате пушалка, ще ви трябват чертежи. Те дават ясна представа за структурата на конструкцията, местоположението на всеки ред тухли. Веднага трябва да се отбележи, че неопитен строител ще се нуждае от чертежи на пушилня, изработени от горещо пушени или студени тухли. По-добре е да поверите изграждането на многофункционална комбинирана фурна на майстор.

Дъното на камерата може да бъде направено от решетки, да се полагат с камъни или конструкция с форма на резервоар да бъде заварена от метал

Най-простата пушалка със студено пушене наподобява фурна с дълъг комин, която действа като камера за продукти.

Как да изградим тухлена пушилка със собствените си ръце

Преди да започнете изграждането на пушалка, трябва да намерите подходящо място за нея. Следващата стъпка е подготовката на материала. Важно е да помислите за защита на тухлена сграда от валежи. Ако той е постоянно наводнен с дъжд или покрит със сняг, конструкцията няма да продължи дълго. Тухлата е наситена с влага. При изпичане на дърва в горивната камера водата става пара. Продуктът ще се окаже не пушен, а по-варен. След разработването на чертежа те започват да изграждат тухлена пушилка със собствените си ръце с подготовката на обекта.

Избор и подготовка на обекта

Когато изграждате всякакъв тип пушалка, трябва да разберете, че това ще бъде стационарна тухлена конструкция. Структурата не може да бъде прехвърлена на друго място. Поради тази причина към избора на сайта се подхожда с цялата отговорност.

Дори малка пушалка е стационарна сграда върху фундамент, която не може да бъде преместена на друго място.

Работата на пушилнята е свързана с изпускането на големи количества дим в атмосферата. Поради тази причина е оптимално да го премахнете от собствените си и съседни жилищни сгради, както и от зелените площи. Избира се мястото, което не е наводнено с подпочвени и отпадъчни води. Желателно е да има стабилна, плътна почва. Ще има по-малко разходи за подреждането на основата.

Площта, избрана за изграждане на пушилнята, е изчистена от растителност, камъни и отломки. Оптимално е да премахнете горния слой на почвата с корени от трева. Ако областта не е нивелирана, тя се привежда в съответното нормално състояние.

Избор на материали и инструменти

За да построите пушалка от тухли със собствените си ръце, преди всичко е подготвен строителен материал. Тук трябва да направите правилния избор. За форсирането на стените се използва червена масивна тухла от печена глина. По-добре е да поставите горивната камера с друг материал. Тук са подходящи шамотни или огнеупорни тухли.

За принуждаване на стените на пушалката се използва червена масивна тухла.

За да приготвите разтвора, ще ви трябват и различни материали. Основата се излива от бетон. На циментовия хоросан с добавка на вар можете да поставите основата на пушилнята. Тухлените стени се изхвърлят върху разтвор от кафява глина. Тук не може да се използва цимент. Тухлената зидария ще се напука от нагряване. Районът близо до камината на пушилнята е изложен на високи температури. Тук полагането на шамотни тухли е най-добре да се извърши върху огнеупорна глина. Можете да го закупите в железария. За да приготвите разтвори, ще ви трябва пясък и вода.

Инструментът изисква стандартен комплект за изграждане. За да смесите разтвора, подгответе лопата, кофа, бетонобъркачка или голям леген. За да полагате тухли, ще ви трябва мистрия, ниво, отвес, строителен шнур. Ако стените на пушилнята не трябва да бъдат измазани или завършени с декоративен камък, имате нужда от устройство за насочване на фуги.

Процедура

Когато сайтът и всички материали са подготвени, е време да се опитате да направите тухлена пушилка със собствените си ръце по предварително разработена схема. Работата започва с полагане на основата. Без него не може, тъй като пушилнята е тежка. На земята конструкцията може да провисне и тухлената зидария да се разпадне.

Изливане на основата

Бетонната основа е монолитна плоча. Фондацията трябва да повтаря формата на пушилнята, да излиза извън нейните граници от всички страни с около 10 см. Преди всичко на мястото се правят маркировки. С лопата се изкопава яма с дълбочина 50 см. Дъното се изравнява, покрива се със слой пясък с дебелина 10 см, навлажнява се с вода и се набива. Отгоре се налива още един слой с подобна дебелина от натрошен камък.

За да се направи солидна основа под пушилнята, тя се подсилва.Мрежа с размер на окото около 15x15 см е завързана от метални пръти с плетена тел. Бронираната рамка се полага директно върху натрошения камък или първо се разстила черен филм за хидроизолация.

Кофражът трябва да се издига над нивото на земята най-малко 5 cm

Кофражът е монтиран по периметъра на изкопа от дъските. Оптимално е, когато горната му част стърчи на 5 см над нивото на земята. Ямата се излива с бетонен хоросан с натрошен камък. На фондацията се дава време да престои поне 1 месец. През това време бетонът се навлажнява, покрива се с филм. Когато монолитната плоча се втвърди, кофражът се отстранява. Основата е покрита с два слоя покривен материал. Хидроизолацията ще попречи на тухлените стени да изтеглят влагата от почвата.

Стайлинг

Първият ред на поръчката е изложен сух без разтвор. Тухлите се използват за оформяне на цялостната форма на конструкцията. Това зависи от вида на структурата:

  1. Когато издигате пушалка със студено пушене със собствените си ръце, от тухлата на първия ред веднага се оформя обща конструкция, състояща се от камера, димогенератор и коминен канал. Сградата е удължена. Дължината на канала трябва да бъде най-малко 4 m.
  2. За пушилня с горещо пушене не е необходим генератор на дим с дълъг коминен канал. Първият ред тухли повтаря формата на цялата конструкция: квадрат или правоъгълник.

Следващите редове на основата се излагат върху циментов разтвор. Приготвя се в консистенцията на гъста заквасена сметана. Вземете 3 части пясък, 1 част цимент и 1 част вар.

Съвет! Дебелината на фугите между тухлите е около 12 мм.

Едновременно с цокъла се издига камера за пепел - вентилатор

Монтаж на камина

След изграждането на мазето на пушалката, върху глинен разтвор се полагат допълнителни редове тухли. Време е да оборудвате горивната камера. В пушалка, изработена от тухли с пушен или студен тухли, тя винаги се намира над пепелната камера. Пещта е поставена от шамотна или огнеупорна тухла върху огнеупорна глина. Можете да отидете по другия път. Горивната камера на пушилнята е заварена от ламарина и просто вградена в зидарията.

В пушилнята с горещо пушене има камера за продукти над камината.

Следващият елемент е камера за пушене. Устройството му зависи от вида на пушилнята, но първо се определя с размера. Всичко зависи от личните желания. Обикновено за домашна пушалка са достатъчни камери с размер 1х1 м и височина до 1,5 м.

Ако това е пушилня, изработена от тухли с горещо пушене, камерата е заварена от метал под формата на кутия с врата. Дъното е глухо. Тук ще се извършва зареждането на дървесен чипс, който се нагрява с огън от пещта. Над дъното са заварени ограничители, прикрепен е тиган за оттичане на мазнини от продукта. Над камерата поставете крепежни елементи за решетки или куки, върху които са закрепени пушени продукти. В горната част на камерата се изрязва прозорец под комина, за да се отстрани димът.

Ако погледнете снимката на тухлена пушилка със студено пушене, тогава дори неопитен производител на печки ще разбере, че камината на генератора на дим се намира далеч от камерата за пушене. Не е необходимо да се прави дъно в него, тъй като това ще блокира потока дим от канала. Обикновено тук се дърпа чул, който действа като филтър, който улавя сажди. Останалата част от камерата е подобна. Над чула е закачен палет, а отгоре са поставени решетки или куки.

Комин, комин

В пушилня със студено пушене е необходимо да се издигне още една единица от тухла - комин. Той свързва димогенератора към камерата за пушене. Оптималната му дължина е 4 м, но понякога се съкращава до 2 м, което е крайно нежелателно. Широчината и височината на канала е максимум 50 см. Може да се постави от тухли и да се остави в това състояние или да се вгради метална тръба в него.

Каналът от вградената в комина метална тръба не е запушен с изтичащия хоросан от шевовете на тухлената зидария

Важно! Понякога каналът на пушене със студено пушене е положен заровен в земята. Тази опция е подходяща за суха, не наводнена зона.

Последният елемент на пушилнята е комин с регулируем амортисьор за отстраняване на комина от камерата за пушене. Полага се от тухли или се поставя метална тръба. Отгоре е подредена глава. Това ще предотврати навлизането на утайки през камерата за пушене през тръбата.

Тестване

След приключване на цялата работа, пушилнята не се пипа поне една седмица. Тухлата от разтвора е наситена с влага. Трябва да изсъхне. След това се провежда първото тестване.

Първото запалване в горивната камера се извършва не по-рано от седмица след завършването на конструкцията на пушилнята

Тестването се състои от следните стъпки:

  1. Ако става дума за пушене с горещо пушене, чипове се зареждат в камерата. В пещта се прави огън. Генератор на дим се запалва в пушилня със студено пушене.

    Чипс за пушене се използва от плодове или широколистни не смолисти дървета

  2. Вътре в камерата се поставя малко количество продукт, например 1 риба или парче месо.
  3. Клапанът на комина е затворен. Оставете време да напълните камерата с дим.
  4. С увеличаването на консистенцията на дима температурата се повишава. Трябва да се поддържа според рецептата на приготвения продукт. Температурата се регулира чрез отваряне на амортисьора. За измервания в камерата е осигурен джоб за термометър.
  5. Тестването се извършва в продължение на половин час. През това време се проверява зидарията, така че димът да не преминава през шевовете между тухлите.

Качеството на пушалката се определя от външния вид на продукта. Той трябва да придобие златист цвят и да не е покрит със сажди.

Какво и как да пушите в тухлена пушилка

Основният продукт за пушене в домашен пушач е месо, полуфабрикати от месо и риба. В зависимост от рецептата, продуктът само се осолява или сварява първо. Пушените трупове на птици и зайци са вкусни. Понякога се пуши малко прасе.

Когато се пуши сурово месо, първо се осолява

Домашни колбаси и бекон се изпращат в пушилнята. Когато се пуши цяла голяма риба, тя се окачва с главата надолу. Любителите на плодове готвят сини сливи и круши в пушена пушилка със студено пушене.

Фотогалерия на ръчно изработени пушачи от тухли

Пушилня под собствен покрив, защитена от валежи

Пушалката може да бъде оборудвана с голяма камера с входни врати

В беседка може да се изгради многофункционална пушилня

Пушилнята под формата на фурна е оборудвана с мангал, плот и други работни зони.

В пушене със студено пушене вратите на работната камера могат да бъдат направени от дърво

Пожарна безопасност

Огънят гори в камината по време на пушене. Невъзможно е да се извика пожароопасна пушилня, но трябва да се спазват мерките за безопасност. В близост до вентилатора и горивната камера е изработена платформа от негорими материали, в случай че се отделят искри. Не организирайте съхранение на запалими предмети и течности наблизо.

Нежелателно е пушенето да се намира в близост до оранжерии, селскостопански камиони, зелена площ, тъй като дърветата и културните насаждения могат да бъдат повредени

Заключение

Самарка за пушачи, направена от тухли с горещ пушек, може да бъде изградена в малки размери. По-добре е да поверите по-сериозна конструкция на майстор на печки или да я изградите сами, но под негов надзор. Грешките ще доведат до факта, че сградата ще се срути или продуктът ще бъде лошо опушен.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство