Купена: в ландшафтен дизайн, трансплантация, снимка, лечебни свойства, приложение

Съдържание

Засаждането и грижите за баня на открито се състоят от прости правила. Но първо трябва да проучите характеристиките и изискванията на растението.

Ботаническо описание на растението Купена

Купена (Polygonatum) е многогодишно растение от семейство Аспержи. Той има съчленено хоризонтално коренище с пъпка в горната част, откъдето всяка година расте нов вегетативен летораст. Стъблата на растението са оребрени, без опушване, зелени или червеникави, листните плочи са с приседнала овална форма, с гладък ръб и заострен връх.

Пъпките на многогодишното растение се купуват увиснали и обикновено са насочени в една посока по стъблото

Купена се нарича още „печатът на Соломон“ заради интересна особеност - с настъпването на есента издънката на растението отмира и оставя белег с депресирана средна част върху коренището от характерен тип. По броя на такива "тюлени" може да се изчисли на колко години е тревистото многогодишно растение.

Цъфтящи характеристики

Многогодишната купена навлиза в декоративния период през май и юни. Снежнобяли камбановидни пъпки се появяват от пазвите на листата в долната част на стъблото и постепенно се отварят в пълноценни ароматни цветя. При условие, че е настъпило опрашване, до средата на лятото на тяхно място се образуват плодове - тъмни плодове с няколко семена.

Площ за отглеждане

Многогодишното растение живее в субтропичните зони, в Индокитай и Китай, в умерения климат на Азия, Европа и Северна Америка. На територията на Русия може да се намери навсякъде в средната лента, в Сибир, в Кавказ и в Далечния изток. За растеж трайното насаждение избира ливади и полета, планински склонове, гъсталаци.

Купена е отровно растение или не

Общо полезна многогодишна купена принадлежи към отровни растения и съдържа голямо количество сърдечни гликозиди, сапонини и алкалоиди. Необходимо е да се използва за кулинарни и медицински цели с голямо внимание, плодовете са особено опасни.

Видове закупени

Многогодишно растение е представено от няколко десетки вида. Сред тях са най-известните и популярни сред градинарите.

Аптека

Аптеката, или лечебната, Kupena (Polygonatum odoratum), е растение с височина до 65 см с цъфтеж в средата на май. Видът е широко разпространен в умерения климат и е особено ценен заради своите лечебни свойства. На снимката на градинското цвете купена можете да видите, че пъпките му са снежнобяли, със зелени връхчета на венчелистчета.

Покупката в аптеката запазва декоративния си ефект за около пет седмици.

Вихрено

Мухлясалата купена (Polygonatum verticillatum) е средно голямо растение до 60 см над нивото на земята.Особеност на вида е, че в горната част има вихри от 4-8 отделни плочи. Многогодишно растение, което се среща главно в Европа в сенчести гори.

Цъфтежът на вихрената купена настъпва през юни и юли.

Многоцветни

Многоцветната купена (Polygonatum multiflorum) е относително високо многогодишно растение до 1 м над земята. Листата на растението са подредени в няколко реда, малки бели пъпки се появяват на гроздове до четири парчета.

Multiflower Kupena расте особено добре на сянка върху влажни почви.

Купена двуцветна

Двуцветната купена (Polygonatum biflorum) е многогодишно растение с височина около 40 см със зелено леко опушено стъбло. От края на май до юли той носи 1-2 тръбести пъпки на всеки дръжка; след увяхването им се образуват черни плодове.

Пъпките на двуцветната купена са бяло-зеленикави

Купена полумесец вариегату

Сърповидна купена (Polygonatum falcatum) се среща главно в субтропиците на Япония и Корея. Той има стъбло до 80 см, продълговати ланцетни листа, в центъра на плочите често минава лека ивица. Пъпките на многогодишните растения са зеленикави, до шест парчета на дръжка.

Декоративният сорт Variegatum представлява особен интерес за градинарите. Снимката, закупена в ландшафтен дизайн, изглежда особено впечатляваща, многобройни бели щрихи се виждат ясно по листата на растението.

Полумесецът купена цъфти от края на май до средата на лятото

Широколистни Купена

Широколистната купена (Polygonatum hirtum) достига 50 см височина. Има големи овални листа до 7 см в диаметър със заострен връх. Цъфти със зеленикаво-бели пъпки в обичайното време - в последните дни на май и началото на юни.

Цъфтежът на широколистната купена трае около 25 дни.

Теснолист

Теснолистата купена (Polygonatum stenophyllum) расте в Северен Китай и в руското Приморие. Различава се с тесни ланцетни листа без пубертета от долната страна, цъфти от края на пролетта до средата на лятото.

На височина дългосрочната теснолистна купена се издига до 50 cm

Кавказки

Кавказка купена (Polygonatum polyanthemum) се среща в Крим, Дагестан, в Кавказ и Западно Закавказие. Многогодишното стъбло се издига средно с 30 см, дългите овални листа са покрити с вили отдолу. На снимката на растението Купена се виждат бели, тръбести, с разширение в горната част на пъпките.

Кавказката купена цъфти от средата на април

Холи

Holly kupena (Polygonatum acuminatifolium) е доста рядък сорт, който расте в Южно Приморие. Издига се до 35 см над земята, има зелено голо стъбло без пубертета, заострени ланцетни листа със стеснение в долната част. Дава 2-3 пъпки на дръжка.

Холи Купена цъфти през юни.

Приложение, закупено в ландшафтен дизайн

Най-често купената в градината се засажда на сенчести места до папрати, домакини, лилейници и иглики. Многогодишно растение е подходящо:

 • за украса на празни тревни площи;

  Ниският храст образува привлекателен зелен килим

 • за декориране на пространство близо до стени и огради;

  Купена не се страхува от сенчести зони до сгради

 • за формирането на средния слой на художествените композиции.

  При групови насаждения Kupena благоприятно поставя цъфтящи трайни насаждения

Важно! Купена пъстра и обикновена е подходяща за изрязване и често се използва за букети и флорални аранжировки.

Методи за възпроизвеждане закупени

Многогодишно растение в градината се размножава по два начина - чрез семена и вегетативно. Последният метод се използва по-често, защото е по-опростен и позволява по-бързи резултати.

Отглеждане от семена

Семената за отглеждане могат да бъдат закупени в магазина или събрани от зрели многогодишни растения. Посадъчният материал се засява в пясъчно-торфена смес и се полага на студено място за поне месец, а за предпочитане три.След това контейнерът се пренарежда да се затопли и след няколко седмици се изважда да се охлади за още 50 дни.

След стратификация на семената Kupena придобива по-голяма издръжливост.

След това кутията за разсад най-накрая се връща на светло, топло място и се полива редовно. С настъпването на лятото зряло многогодишно растение се трансплантира на открито, докато цъфтежът трябва да се очаква едва след три години.

Разделяне на храста

Размножаването чрез разделяне на храста е удобен и надежден начин, подходящ за тези, които вече отглеждат възрастен многогодишен храст на мястото. В началото на пролетта или септември растението внимателно се изкопава от земята и се нарязва на 2-3 части с нож или заточена лопата. Всяка дивизия се прехвърля на подготвено място и засаждането се извършва по стандартен начин.

Отделенията трябва да имат здрави корени и точки на растеж

Съвет! Местата на порязванията в многогодишно растение трябва да се поръсват с натрошени въглища или пепел, за да се предотврати гниенето.

Кацане купено на открито

Съвсем просто е да засадите растение в лятна вила. В този случай е необходимо внимателно да проучите снимката, засаждането и грижите за закупеното цвете.

Препоръчителен момент

Засаждането на многогодишно растение в градината е най-добре да се извърши в началото на пролетта или края на лятото. И в двата случая той ще може бързо да се вкорени в почвата и няма да страда от студено време.

Избор и подготовка на обекта

Растението предпочита лека, богата на хумус и добре навлажнена почва. Многогодишното осветление се нуждае от меко и разсеяно, без пряка слънчева светлина.

Малко преди засаждането на растението, избраната площ трябва да бъде изкопана правилно и да се изчисти от плевелите. Ако е необходимо, почвата се разрежда с пясък, торф и хумус, за да стане възможно най-питателна и въздухопропусклива.

Алгоритъм за кацане

Засаждането на многогодишно растение в страната изглежда много просто:

 • в избраната зона се изкопава плитка дупка за хоризонтално коренище - два пъти по-голяма от подземната система на разсада;
 • дренаж и сложни минерални торове се полагат на дъното на ямата;
 • запълнете дупката със смес от плодородна почва, пясък и торф и уплътнете;
 • задълбочете корените на разсада с около 10 см в почвата, ако е необходимо, добавете още пръст отгоре;
 • полива се през специален жлеб, направен около растението.

За да може влагата да се изпарява по-бавно, почвата може да се мулчира незабавно с торф, слама или дървесен чипс.

Особености на грижите за банята

Засаждането и грижите за храстовата градинска момина сълза не са особено трудни. Основното внимание трябва да се обърне на поливането и навременното торене за обилен цъфтеж.

График за поливане и хранене

Многогодишно растение обича влагата, така че през лятото трябва да се полива редовно - поне веднъж седмично. Най-добре е да се използва метод на пръскачка, за да не се разяжда почвата при корени, които са близо до земята. В този случай е необходимо да се вземе предвид интензивността на естествените валежи. По време на проливни дъждове количеството поливане се намалява.

Торенето за растението Купена се прилага веднъж годишно през пролетта преди цъфтежа. Многогодишните предпочитат органични вещества, компост или оборски тор, можете също да използвате минерални смеси, съдържащи азот и фосфор.

Плевене и мулчиране

Плевелите са в състояние да отнемат хранителни вещества и влага от декоративното растение. С честота два пъти месечно те се изтеглят на ръка и за да не се появят отново, мулчират почвата. Можете да използвате торф, слама или паднали листа.

Корените на купената се движат близо до повърхността, така че стандартното плевене не се извършва

Подготовка за зимата

С настъпването на есента издънките на избледняло растение се отрязват на височина около 5 см над земята. Многогодишното растение е доста устойчиво на замръзване и понася добре температури под -20 ° C. Въпреки това, за зимата все още се препоръчва да се покрият корените на растението със слой дървени стърготини или торф за изолация.

Кога и как можете да трансплантирате талон

Купена расте бавно, но с течение на времето силно се сгъстява, спира да се развива и освен това започва да пречи на съседните трайни насаждения. Ето защо е обичайно да се трансплантира растението на всеки 4-5 години.

Процедурата се извършва в началото на пролетта или през есента. Те използват метода на разделяне - храстът се изкопава от старото място и коренището се нарязва на парчета, а след това новите растения се прехвърлят в подготвените ями.

Болести и вредители

Sadovaya kupena е силно устойчива на болести. Опасността за растението е представена главно от кореново гниене. Тъй като многогодишното растение предпочита влажни зони, при прекомерно поливане гъбичките могат да доведат до омекотяване на подземната част. Можете да разпознаете гниенето по изсъхването на листата, появата на стеснения върху плочите на растението, чрез забавяне на растежа и намаляване на цъфтежа.

Кореновото гниене причинява кафяви петна по листата

Лечението на гъбични заболявания на купената се извършва с помощта на фунгициди и течност от Бордо. Също така е необходимо да се преразгледа режимът на напояване и да се осигури на растението добра аерация на почвата. Ако кореновата система е претърпяла твърде много, тогава е по-добре да премахнете kupin от сайта и да го изгорите.

От вредителите за многогодишно растение са опасни:

 • охлюви и охлюви - коремоногите се установяват на широки листа и се хранят с пищна зеленина;

  Косвен признак на охлюви върху отделението е наличието на лепкави прозрачни следи по листата.

 • триони - Дебели бели гъсеници могат бързо да изядат цяло растение, ако не бъдат отметени.

  Триони могат да се събират на ръка - те не залепват плътно по листата и лесно се ронят

Борбата с коремоноги и насекоми се води с помощта на меден сулфат и химикали. С леко увреждане на насажденията от вредители, можете просто да измиете растението с вода под леко налягане.

Внимание! Мулчирането на почвата помага особено добре от охлюви и охлюви; за гастроподите е трудно да се движат по грапава повърхност.

Лечебните свойства на растението

Някои видове многогодишни градински растения имат лечебни свойства. На първо място, това е ароматно, или аптека, и многоцветни купени, те са най-широко разпространени. За лечебни цели се използват битови, двуцветни и широколистни сортове.

Средствата, базирани на градинското растение Kupena, имат многобройни полезни свойства. Когато се използват правилно, те:

 • помощ при лечение на подагра, ревматизъм и ишиас;
 • премахване на паразити от червата;
 • насърчават зарастването на рани, изгаряния и язви;
 • служат като профилактика и помощ при лечение на настинки;
 • прочистват кръвта и укрепват стените на кръвоносните съдове;
 • облекчават температурата и възпалението, помагат за намаляване на болката;
 • предотвратяват развитието на витаминен дефицит и анемия;
 • подобряват състоянието на костите и ставите;
 • нормализират храносмилателните процеси.

За жените е полезно използването на купена за облекчаване на болезнена менструация и за предотвратяване на рак на репродуктивната система. Мъжете могат да приемат растението за поддържане на потентността и за предотвратяване на възпаление на пикочно-половата система.

Приложение в традиционната медицина

Традиционната медицина използва всички части на купената, нейните коренища, плодове, цветя и билки. На базата на растителни материали можете да приготвите вода и алкохолни продукти със силен лечебен ефект.

При стомашни заболявания

Водната настойка върху листата и стъблата на растението Купена има добър ефект при гастрит, бавно храносмилане и тежест в стомаха. Лекарството се приготвя, както следва:

 • две големи лъжици сухи суровини се заливат с 500 мл вряща вода;
 • покрийте с капак и увийте с кърпа;
 • приберете на топло място за два часа;
 • преминал през тензух за филтриране.

Трябва да пиете лекарството три пъти на ден на гладно, за предпочитане по едно и също време. Запарката помага и при подуване и бъбречни заболявания.

За ожулвания и рани

Отвара от градинско растение се използва външно при рани и ожулвания.Продуктът съдържа голямо количество танини, предотвратява възпалението и насърчава бързото заздравяване. Рецептата изглежда така:

 • три големи лъжици сухи корени се смачкват;
 • налейте 500 мл вода;
 • ври на слаб огън 20 минути.

Прецедена отвара от многогодишно растение се използва за избърсване на кожата, компреси и лосиони. Kupena има добър ефект при натъртвания и натъртвания и насърчава ранната им резорбция.

С подагра

Коренът на Купена при лечение на стави се използва за облекчаване на неприятните симптоми на подагра. За терапия се приготвя проста отвара:

 • сухите суровини се смилат в количество 5 g;
 • налейте 250 мл вряща вода;
 • вари се на тих огън с разбъркване в продължение на 15 минути;
 • охладете под капака и филтрирайте.

В готовия продукт трябва да навлажнете превръзка или чиста марля и да нанесете върху засегнатата област за 40 минути. Противовъзпалителните свойства на отварата от градинското растение бързо успокояват болката и подобряват подвижността.

При лечението на ставите се използва и тинктура от купена. За да го приготвите, трябва:

 • изсипете 100 мл медицински алкохол 100 г пресни стъбла и листа на растението;
 • дръжте сместа на тъмно място в продължение на десет дни;
 • филтрирайте готовия състав.

Тинктура от растението се използва за смилане, има затоплящи и обезболяващи свойства.

Корените на растението Купена са отровни, но съдържат най-много противовъзпалителни вещества.

С хемороиди

Лечебните свойства на корена се търсят при хемороиди. Лекарството се прави по следния начин:

 • 3 литра мляко се изсипва в голяма емайлирана тава;
 • изсипете малка лъжица прах от сухите корени на растението;
 • във фурната млякото се изпарява, докато остане 1 литър от първоначалния обем;
 • готовият продукт се филтрира.

Трябва да приемате бульона четири пъти на ден, 30 ml на гладно.

Приложения за готвене

Въпреки че всички разновидности на многогодишно растение са отровни, в готвенето се използват аптека и многоцветни купени. Те използват предимно млади издънки и листа, които съдържат голямо количество нишесте. Суровините могат да се мариноват с оцет и чесън, да се добавят към супа, задушени зеленчуци или основни ястия.

Преди готвене стъблата и листните плочи трябва да бъдат обработени при висока температура, измити и бланширани за няколко минути във вряща подсолена вода. След това течността се източва и суровината се оставя на масата, докато се охлади. Термичната обработка намалява токсичността на растението и го прави безопасен за употреба.

Внимание! Строго е забранено да се използват пресни трайни насаждения, това заплашва със сериозно отравяне.

Ограничение и противопоказания

Полезно, но отровно растение, Kupena има някои противопоказания. Не можете да го използвате:

 • по време на бременност и кърмене;
 • на възраст под 16 години;
 • за алергии - сезонни, контактни или медикаментозни;
 • с обостряния на стомашно-чревни заболявания;
 • при наличие на индивидуална непоносимост.

За първи път билковите лекарства се изпробват с голямо внимание. Ако се появят обрив, сърбеж, подуване, задушаване и зачервяване, трябва незабавно да спрете да използвате растението и да се консултирате с Вашия лекар.

Събиране и набавяне на суровини

Листата и издънките на многогодишната купена се събират през периода на цъфтеж в края на пролетта, а корените на растението се изкопават през ноември или март. Плодовете се берат в средата на лятото през периода на максимална зрялост. Суровините, ако е необходимо, се нарязват и подреждат на тънък слой върху поднос на топло място на сянка. Изсушете растението с добра вентилация, но далеч от пряка слънчева светлина.

В листата на купената може да има мръсотия и прах, поради което растението се измива преди обработката.

След като цялата влага се изпари, лекарствените препарати се поставят в хартиени пликове или ленени торби и се прибират на тъмно място за съхранение.Дългосрочната вана може да се съхранява в сух шкаф с температура не по-висока от 25 ° C, като се избягва контактът й с други лечебни билки. Също така отровно растение трябва да се отстранява далеч от деца и домашни любимци.

Ако са изпълнени всички условия, дългосрочната купена ще може да запази лечебните си свойства в продължение на три години. След това събирането на растението ще трябва да се повтори.

Заключение

Засаждането и грижите за баня на открито са лесна задача за градинаря. Едно просто, но привлекателно растение ще може да украси лятна вила, да украси празни пространства и освен това ще донесе лечебни ползи за някои заболявания.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство