Комплекти лук Golden Semko F1: описание на сорта, рецензии

Лукът Zolotisty Semko F1 е ранно узрял, плодоносен хибрид от първо поколение, устойчив на неблагоприятни условия на покълване. Принадлежи към универсалните сортове, подходящи за прясна консумация. След термична обработка той губи своята острота, придобива по-мек вкус.

Описание и характеристики на сорта лук Златен Семко

Хибридът е отгледан от руски животновъди на базата на холандския червен лук Семко. Вписан е в Държавния регистър на Руската федерация през 2000 г. Организатор на сорта е московската агрофирма "Semko-Junior".

Комплекти лук Golden Semko се утвърди като универсален, непретенциозен сорт със стабилен добив. Почти няма сълзи при почистване. Вкусовите качества на лука Zolotisty Semko бяха оценени от експерти като отлични.

Външен вид

Хибридът F1 расте в единични големи луковици, без да образува гнезда. Плодът от сорта Semko е равномерен, с кръгла форма, облечен в златна обвивка. Вратът на ряпата е тънък. Вътрешността на плодовете е бяла, сочна, със специфичен остър вкус.

На луковицата Golden Semko има малко люспи, предимно 2-3 слоя

Надземната част на растението представлява яркозелени кухи пера. Те достигат височина 30-35 см, слабо остри. На една ряпа се образуват до 40 пера.

Период на зреене и добив

Лукът Златен Семко F1 принадлежи към ранно зреещия тип. От поникването до прибирането на реколтата не минават повече от 2,5 месеца. Теглото на една луковица е 75-80 g, добивът е 1 m2 - 4-5 кг. Срокът на годност е 5-7 месеца.

Устойчивост на болести и вредители

Лукът Golden Semko F1 е имунизиран срещу болести от семейство Лукови. Но неблагоприятните метеорологични условия и неспазването на селскостопанските техники водят до развитие на гъбични заболявания: зацапване, фузариум, различни видове гниене, брашнеста мана.

От вредителите за сорта Golden Semko трипсът, гъсениците и лучената муха са опасни

Състав и свойства

Полезните свойства на лука включват:

 • антибактериален ефект върху чревната микрофлора, подобряване на метаболизма;
 • обогатяване на организма с витамини и микроелементи;
 • оптимизиране на защитните свойства на организма, намаляване на риска от развитие на ракови образувания;
 • елиминиране на токсините.

Хибридът Golden Semko е богат на витамини и минерали. Химичният състав включва: манган - 11,5%, кобалт - 50%; силиций - 16,7%, витамин С - 11,1%.

Приложение

Лукът Златен Семко се използва в готвенето. Включен е в много ястия. Те се консумират сурови, варени, пържени, карамелизирани. Golden Semko се използва като ароматизатор за месни и рибни ястия, за приготвяне на сосове, пайове и сосове.

В народната медицина и козметологията лукът се използва за приготвяне на маски за подмладяване и възстановяване на кожата, за укрепване на косата.

Растящи региони

Хибридът Golden Semko F1 се препоръчва да се култивира като едногодишна култура. Отглеждането се извършва на открито. Подходящи са както южните райони, така и районите с умерен климат. В северните райони хибридът се отглежда в оранжерия. В този случай засаждането трябва да бъде допълнено.

Предимства и недостатъци

Преди да изберете сорт за засаждане в определен регион, трябва да се запознаете с неговите характеристики, предимства и възможни недостатъци. Лукът Golden Semko F1 е търсен сред зеленчукопроизводителите, тъй като е непретенциозен, не се нуждае от специални грижи.

Зеленчукът съдържа много полезни химични елементи, затова се използва за летни салати, за пържене и печене.

Професионалисти:

 • лесно толерира температурните колебания;
 • има имунитет срещу вредители и болести;
 • показва висока производителност във всяка климатична зона;
 • непретенциозен в грижите;
 • срок на годност на готовите продукти е 5-7 месеца;
 • два метода за засаждане - семена и луковици;
 • добра продаваемост и вкус.

Недостатъците включват факта, че лукът Golden Semko F1 не е подходящ за отглеждане на перо. Аграриите са се научили да се справят с увеличаването на вегетационния сезон в северните райони. През последните години хибридът се култивира от разсад.

Дати на кацане

Комплектите лук Semko се засаждат в началото на пролетта или преди зимата. В същото време средната дневна температура на почвата не трябва да бъде по-ниска от +10 ° С. Ако хибридът е засаден преди зимата, мястото трябва да се мулчира със слой компост и когато настъпят първите студове, го покрийте с клони от иглолистни дървета. С пристигането на пролетна топлина смърчовите клони се отстраняват.

Важно! Най-добрите предшественици на лука Golden Semko са зеле, домати, картофи, краставици.

Как се засажда

Леглата за засаждане на хибрида F1 са оборудвани в добре осветена зона. В сенчестите ъгли ряпата се оказва малка, деформирана, със стрелки. Почвата за лук трябва да има неутрално ниво на pH (можете да обработвате в леко алкално). Златният Семко обича умерената влажност.

Отглеждане от семена

Засяването на семенния материал на хибрида се извършва в жлебове с дълбочина 2 см. Разстоянието между редовете е 10-15 см. Семенният материал се разпределя поотделно, отстъпвайки един от друг 1,5-2 см. Необходими размери.

След поставяне на семената в каналите, те се поръсват, не забравяйте да се полива. Преди да се появят първите издънки, препоръчително е да се покрие засаждането. Щом се излюпят пера на носа на Златния Семко, подслонът се премахва. При благоприятни климатични условия изчакайте първите издънки след 10-14 дни.

Отглеждане на лук Златни семена Semko, подходящи за южните райони

В региони с топъл климат условията са благоприятни за събиране от семена за един сезон.

Засаждане на севка

Лукът Sevka Golden Semko се препоръчва да се потопи в разтвор на меден сулфат или във вода за 20 минути преди засаждане

След офорт преди засаждане, ряпата трябва да се изплакне и изсуши. При засаждане на мокър материал има голям риск от развитие на гниене.

Преди сеитбата лукът Golden Semko се калибрира чрез разделяне на три фракции.

Препоръчителното разстояние между редовете е 20-25 см, разстоянието между крушките е 10 см, дълбочината на каналите е 5 см. Ряпата се поръсва със земя, така че над повърхността да останат 3-5 мм.

Важно! Не се препоръчва дълбокото задълбочаване на семената от сорта Golden Semko в земята, плодовете ще бъдат с неестествена цилиндрична форма.

Sevok, разположен близо до повърхността, също ще получи неправилна конфигурация на ряпата. След засаждането лехите се поръсват със слой пясък (до 5 мм), мястото се изравнява.

Характеристики на грижите

Грижите за лука Golden Semko се извършват през първите два месеца. Културата се нуждае от поливане, разрохкване на почвата, извършване на допълнително торене.

Поливане

Първите осем седмици от момента на засаждането хибридът Semko F1 трябва да се напоява интензивно. За целта използвайте топла вода, за предпочитане утаена. В зависимост от климатичните условия честотата на поливане се регулира. Средно леглата се напояват веднъж на всеки седем дни. При сухо време броят на напояванията се увеличава, при дъждовното време се намалява. Овлажняването се спира три седмици преди прибирането на реколтата от лехите.

Ако лукът Golden Semko се отглежда в оранжерия, напояването се извършва чрез капково.Прекомерното количество влага води до загниване на ряпата.

Плевене, разрохкване

По време на активния растеж на лука Semko F1 е необходимо редовно да се плевят плевелите. На рохкава, добре аерирана почва добивът е няколко пъти по-висок. Манипулациите се извършват поне веднъж седмично, препоръчително е да направите това на следващия ден след поливане.

Подхранване

Необходимо е да се оплоди площта, където се планира да се обработва лук Semko преди засаждане. За първи път торът се внася по време на есенната подготовка. Вторичната превръзка се извършва непосредствено преди сеитбата. Подходящ е разтвор от кравешки тор или пилешки тор, разходната норма е 3 l / m2.

Третото хранене на хибрида се извършва две седмици след появата на издънките. За целта разтворете 30 g урея в кофа с вода. Обемът е достатъчен за напояване на парцел от 2 m².

Събиране и съхранение

Фактът, че е дошло времето за прибиране на реколтата, се предупреждава от увиснали пера, леко изсушена вратна ряпа. Хибридът се бере при ясно, сухо време. След отстраняване на лука от земята, той се разстила под навес. Преди полагане на лука, Golden Semko се оставя да изсъхне няколко седмици за съхранение. След това се избират изгнили и развалени екземпляри.

Борба с болести и вредители

Когато се появят първите признаци на заболяване, е необходимо лехите да се третират с фунгицидни препарати. Най-ефективни са Previkur, Maxim, Skor.

За да се избегне замърсяване на мястото, препоръчително е да се сортира посадъчният материал. Изгнилите, ненадеждни крушки се изхвърлят. Гъбата активно се развива в кисели почви. Следователно почвата е варовик с доломитово брашно.

За да се предотврати появата на вредни насекоми, леглата с лук трябва да се редуват с легла от моркови.

Ефективни средства за борба с вредителите са: третиране на разсад и семенен материал с разтвор на меден сулфат (1%), пръскане на зеленчуци със сапунена вода.

Заключение

Лукът Golden Semko F1 е непретенциозен в грижите, адаптира се добре към всяка климатична зона, има имунитет към повечето заболявания, рядко е засегнат от вредни насекоми. За да се избегне появата на заболявания и увреждане на културата от паразити, е необходимо своевременно да се извършват превантивни мерки.

Отзиви на градинари за лук Golden Semko

Анастасия, 43 години, Тула
Климатът ни е умерено континентален, но хибридът Semko Golden (отглеждам само него от няколко години) има време да узрее. Единственият недостатък е, че не можете сами да събирате семената, а трябва да ги купувате всяка година. Ряпата е със същия размер, сладка на вкус.
Генадий, 65-годишен, Краснодар
Миналата година семената на Golden Semko F1 бяха закупени за първи път. Те струват малко повече от другите сортове лук, затова взех няколко торбички за тестване. Реколтата ме зарадва. Хибридът е непретенциозен в грижите, образува красиви, равномерни, златни глави. На вкус практически няма горчивина.
Наталия Петровна, 58 години, Волгоград
Отглеждам Semko F1 от пет години, никога не съм оставал без реколта. Преди използвах метода на разсад, но през последните две години току-що засях семена. Разсадът винаги е приятелски настроен, производителността е отлична. Качеството на вкуса е на върха. Използвам го за приготвяне на салати, пържене, в маринати.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство