Комплект за зимен лук Троя: описание на сорта, засаждане и грижи

Onion Troy е холандски селекционен хибрид, който наскоро се появи на руския пазар на семена. Зимният сорт може да бъде засаден както през пролетта, така и през есента на малък парцел и фермерски полета. По време на създаването и последващото експериментално отглеждане бяха взети предвид и отстранени всички недостатъци на културата: Троя рядко се разболява, практически не се влияе от вредители. Лукът се отглежда само от закупен посадъчен материал.

Описание и характеристики на лука Троя

По отношение на химичния състав хибридите не отстъпват на сортовете култури, но са по-устойчиви на стрес. Образците, засадени през есента, не се страхуват от измръзване, те започват да растат при температура от +50 С, рядко се разболяват. Поради тези особености добивите се увеличават и отглеждането се опростява.

Троя е създадена за отглеждане в производствен мащаб. Сортът има дълъг срок на годност и висок вкус, горчивината присъства в незначително количество, полуостър лук. При никакви метеорологични условия не стреля, растението харчи всички хранителни вещества за узряването на луковицата.

Важно! Троя не отива към писалката, надземната част е твърда и не е дебела. Ако фотосинтезата бъде нарушена, когато листата се режат, крушката ще стане по-малка.

Външен вид

Външно сортът Троя не се различава много от стандартните сортови представители:

 • крушката е кръгла, леко удължена, масата достига 70-80 g, диаметърът е до 8 cm;
 • мембранната структура се състои от горните сухи люспи със златист или светлокафяв цвят и сочни вътрешни бели с лек синкав оттенък;
 • шията е тънка, къса;
 • листата са тръбни, тъмнозелени, с восъчен налеп, не многобройни, дълги до 35–40 cm, структурата е твърда с надлъжни влакна.

Подобно на повечето хибриди на Троя, те не дават семена, лукът се размножава с дъщерни луковици, които образуват гнездо на пъпки близо до дъното. Посадъчният материал се получава по специална технология в селскостопанските фирми, специализирани в тази област.

Пулпата на вътрешните люспи е сочна, полуостра, вкусът не се променя от дефицит на влага или излишък на влага

Период на зреене и добив

Троя хибрид е ранен сорт. Когато се засажда през пролетта, реколтата узрява три месеца след поникването. Зимата расте по-рано, лукът се събира за 2,5 месеца. В южните райони реколтата се получава приблизително в средата на юли, при умерен климат в края на същия месец. Узряването се определя от състоянието на зелената маса. Пожълтява, полага се и изсъхва. Производителност на Luca Troy с 1м2 е 5-6 кг.

Устойчивост на болести и вредители

В слънчев район с умерена влажност хибридът не боледува и не страда от вредители. Троянският лук има силна устойчивост на основните инфекции: бактериоза, алтернария, брашнеста мана, бяло гниене и гниене на дъното, пероноспороза, листна мозайка.

Основната заплаха за културата са луковият молец и мухата, но тези насекоми не паразитират на хибрида Троя.

Състав и свойства

Химичният състав на лука съдържа:

 • витамини (флавоноиден кверцетин, аскорбинова киселина, В1,2,6, E, A, PP);
 • сапонини;
 • Сахара;
 • слуз;
 • фитонциди;
 • етерични масла:
 • ябълчена и лимонена киселина;
 • минерали: желязо, калий, йод;
 • пектинови съединения;
 • гликозиди.

Лукът има противоглистни, бактерицидни, диуретични свойства. Стимулира производството на стомашен секрет, което нормализира функционалността на храносмилателната система. Препоръчва се при захарен диабет. Участва в хемопоезата и метаболитните процеси.

Приложение

Най-често лукът Троя се използва в готвенето. Добавя се към салати, пържени и варени. Този зеленчук е незаменим за ароматизиране на различни ястия. Лукът е включен в много рецепти за консервиране на зеленчуци за зимата. Добавя се към полуфабрикати: кнедли, кнедли, котлети. Използва се за приготвяне на колбаси.

Лукът се използва за производството на медицински препарат с антимикробно действие "Allilchep", показан при дисбиоза, чревна атония. Allylglycer се произвежда и за лечение на колпит от трихомонаден генезис.

Лукът се използва в козметологията за избелване на лицето и премахване на лунички. Помага при себорея, укрепва космените фоликули, предотвратява лющенето на кожата.

Растящи региони

Троянският лук е студоустойчиво растение, спокойно издържа на пролетни студове

Разсадът в началната фаза може да умре при температура от + 2–40 В. В региони с умерен континентален климат се препоръчва леглото да се покрива през нощта.

Когато се образуват листата, лукът не се страхува от понижаване на температурата до -4-70 В. Оптималният показател за вегетационния сезон 15-250 В. Ако се спазва режимът на поливане, той расте добре при +350 В. Троя влезе в Държавния регистър през 2008 г. с препоръки за отглеждане в централните региони. Този сорт може да се култивира на цялата територия на Русия, с изключение на Далечния север.

Предимства и недостатъци

Предимства на носа Троя:

 • постоянно висок добив, независимо от метеорологичните условия;
 • устойчивост на студ;
 • подходящ за промишлено отглеждане (възможна е механизирана реколта);
 • толерантност към стрес;
 • силен имунитет;
 • ранно узряване;
 • висока хранителна стойност;
 • гъвкавост при използване;
 • проста селскостопанска технология;
 • няма стрелки.

Недостатъците включват невъзможността за независимо възпроизвеждане и високата цена на посадъчния материал.

Хибридът се отглежда само за луковици, троянските зелени не се използват

Особености на засаждането на лук Троя

По отношение на светлината сортът е доста взискателен, няма да се развива нормално на сянка. Леглото на лука Троя се оставя само на суха, плодородна почва с неутрална реакция.

Внимание! Във влажен район хибридът ще умре, в най-добрия случай ще изостане в растежа си, което пряко ще повлияе на показателя за добив.

Троя може да се засади преди зимата или през пролетта, преди да се поставят на градината семената се изрязват до раменете, за да се ускори покълването и се накисват в стимулатора на Energen.

Засаждане на лук Троя преди зимата

Sevok се засажда приблизително в средата или в края на октомври, в зависимост от регионалния климат:

 1. Седмица преди засаждането мястото се изкопава, корените на плевелите се отстраняват.
 2. Преди работа повдигнете леглото на височина 20 см и дезинфекцирайте с разтвор, съдържащ меден оксихлорид.
 3. Въвеждат се хумус, дървесна пепел (ако съставът е кисел), торф, суперфосфат и калий. Всички вещества се влагат в почвата чрез многократно изкопаване.
 4. Оформете жлебове с дълбочина 5 см, с интервал от 15 см, разположете семената на разстояние 4 см.
 5. Покрийте с пръст и изравнете повърхността.

Преди слани мястото се мулчира с торф (4 см), през пролетта слоят се отстранява, така че да не пречи на покълването.

Лъкът се поставя в жлебовете с дъното надолу

Засаждане на лук Троя през пролетта

В южните райони културата се засажда през третото десетилетие на април; при умерен климат това може да стане през първата половина на май. Парцелът се подготвя през есента, изкопава се, премахват се плевелите и се напръскват обилно с меден сулфат. След първите студове се извършва напояване с зареждане с вода, през зимата те покриват леглото със снежни преспи.

Пролетно засаждане на лук Троя:

 1. Градинското легло се изкопава, внасят се органични вещества и сложен минерален тор.
 2. Браздите се правят с дълбочина 5 см, семената се поставят на разстояние 8-10 см.
 3. Засадете лук, покрийте с пръст със слой 2–2,5 cm.

Повърхността се изравнява и се полива с разтвор, който стимулира растежа.

Грижа за лука Troy

Сортът не изисква допълнителни агротехнически техники, отглеждането на лук Троя е стандартно за културата:

 1. През май-юни лукът се полива веднъж седмично с обем 10 л / 1м2... Поливането се спира напълно 3 седмици преди прибирането на реколтата.
 2. Плевел, докато плевелите растат.
 3. Когато перата нарасне до 6 см, те се хранят с азот и калий. По време на формирането луковиците се оплождат с течна органична материя, след 10 дни се добавя "Агрикола за лук и чесън".

Предвид факта, че сортът Троя е ранен, храненето се спира от втората половина на юли.

Борба с болести и вредители

Лук Троя не се разболява, ако леглата са избрани правилно, тоест на слънчево и сухо място. В противен случай е възможно гниене на луковиците; няма да е възможно да се спаси растението. За да се предотвратят гъбични инфекции, напълно образуваната зелена маса се третира с "Hom" или меден сулфат.

При постоянно разхлабване и премахване на плевелите не се появяват вредители. За профилактика можете да засадите растение с остра миризма в близост до градинското легло, например невен.

Заключение

Troy Onion е ранен хибрид със силен имунитет. Може да се засажда през пролетта и есента. Зимните култури узряват по-бързо и се съхраняват повече от три месеца. Лукът е устойчив на стрес, със стабилен добив, гъвкав в употреба. Подходящ за отглеждане в цяла Русия (с изключение на северните региони).

Отзиви на градинари за лук Троя

Валентина Василиева, 56 години, GNizhny Tagil
Засаждам лук Троя в страната за втори сезон. Доволен съм от разнообразието. Лукът узрява бързо, не създава проблеми при отглеждане. Поливам първите три седмици след засаждането, в бъдеще има достатъчно дъжд. Производителност на най-високо ниво. Тази година събрах от 2м2 около 9 кг, при други сортове нямаше такъв резултат.
Татяна Стреженова, 45-годишна, Московска област
Засаждам Троя за четвърта година. Той ми е приоритет. Преди това опитах както сортове, така и хибриди, имаше проблеми с отглеждането, главно засаждането страдаше от мухъл. Трябваше непрекъснато да обработвам. С този сорт лук всичко е наред: той не боледува, развива се добре, вкусът е отличен и добивът е висок.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство