Ялтен червен лук: отглеждане от семена в Московска област, ползи и вреди, отзиви

Лукът от Ялта спечели любовта на градинарите в цялата страна не само със своя червено-лилав цвят. Сладкият вкус и съдържанието на голямо количество витамини и минерали правят използването на този зеленчук не само приятно, но и полезно.

Лукът от Ялта е красив на външен вид и има приятен вкус.

Какво е лук от Ялта и как изглежда

Историята на червения лук от Ялта започва в средата на 20-ти век, когато въз основа на натурализираната форма на своя португалски роднина, Мадер, кримските учени отглеждат нов сорт от тази култура. Целта на животновъдите беше да подобрят качеството на поддържане и да премахнат твърде интензивното лилаво оцветяване, което по това време се смяташе за недостатък.

Отначало сортът е регистриран под името Ялта местен, по-късно въз основа на него са създадени Ялта Лукс и Ялта червен.

Червеният лук Ялта е сорт салата със средни плоски плоски плодове. Теглото му е 200 g, но има екземпляри, чието тегло достига 300 g.

Горният покривен слой на луковицата се състои от сухи, плътни люспи, които могат да бъдат лилави с лек червен оттенък или тъмнорозов цвят. Пулпът е сочен и хрупкав. Вътрешната част се състои от седем слоя бяло-розови люспи. Те практически не се разделят.

Дъното на луковицата е леко вдлъбната, кореновата система е влакнеста.

Вкусът на кримския лук е приятен, сладникав, без нотки на горчивина, типичен за повечето представители на тази култура.

Плодовете съдържат малко количество основни вещества. Ароматът на лука от Ялта не е твърде интензивен и не дразни лигавицата на очите.

В повечето случаи се използва в процеса на приготвяне на салати от пресни зеленчуци или декориране на готови ястия.

Внимание! В резултат на термичната обработка повечето витамини се унищожават, което значително намалява полезните свойства на червения лук от Ялта. Ето защо е по-добре да го използвате суров.

Лукът от Ялта изглежда различно от другите сортове

Характеристики на лука от Ялта

Характеристиките на лука от Ялта са подобни на описанията на други сортове. Това е термофилна и светлолюбива култура, която реагира изключително негативно на рязкото понижаване на температурата на околната среда.

Сортът се характеризира като високодобивен и устойчив на болести. Високата концентрация на вода и захар прави лук от Ялта неподходящ за дългосрочно съхранение. Средно една култура може да „запази“ свежестта и представянето си за не повече от пет месеца.

Плюсове и минуси на сорта

Ялта червен лук има много предимства. Но този сорт има и недостатъци.

Лукът от Ялта има повече предимства, отколкото недостатъци

Професионалисти:

 • сочна каша и сладък вкус;
 • високо съдържание на хранителни вещества;
 • възможността за отглеждане на каменисти почви;
 • привлекателен външен вид.

Минуси:

 • кратък срок на годност;
 • високи изисквания към почвата.

Как да разграничим истински лук от Ялта от фалшив

За да го различите от фалшив и да изберете истински лук от Ялта, трябва да знаете неговите характеристики. Често напълно различни, подобни сортове се бъркат с този вид.

Лукът от Ялта се различава от обикновения червен по следните характеристики:

 • главата не е абсолютно плоска, но конична;
 • външните люспи на оригиналния плод са лъскави, лилаво-лилави;
 • дъното е прибрано навътре, около него се вижда ярък синьо-виолетов ореол;
 • истинският лук от Ялта има само седем вътрешни люспи - нито повече, нито по-малко;
 • сокът от оригиналния лук от Ялта е бистър и вкусът е сладък.
Внимание! Като се има предвид краткият срок на годност, може да се каже, че е невъзможно да се купи истински лук от Ялта през пролетта и през първата половина на лятото.

Можете да различите оригинален сорт от фалшив по броя на люспите.

Защо е полезен червеният лук от Ялта?

Ползите и вредите от лука от Ялта за организма се определят от неговия химичен състав. Съдържа витамини А, С, група В, както и минерали. А концентрацията на антиоксиданти в червения лук е почти два пъти по-висока, отколкото в другите сортове на този зеленчук. Има и аминокиселини и фибри, необходими на организма.

Редовна консумация на лук от Ялта:

 • помага за укрепване на имунната система;
 • помага за спиране на възпалителните процеси в организма;
 • е добра профилактика на рака;
 • спомага за премахването на продуктите от разпад от тялото;
 • укрепва стените на кръвоносните съдове;
 • активира синтеза на собствен колаген;
 • понижава кръвното налягане;
 • помага в борбата с хелминтоза.

Прекомерната консумация на лук от Ялта може да причини дразнене на лигавицата на стомаха и червата, така че трябва да се включва с повишено внимание в диетата на хора, страдащи от стомашно-чревни заболявания.

Лукът от Ялта ще бъде добро допълнение към всяко ястие

Възможно ли е да отглеждате лук от Ялта в района на Москва и в средната лента

Кримският лук е термофилна култура, за чието нормално развитие и плододаване се изисква дълго лято и определен състав на почвата.

Идеалните условия за отглеждане на вида Ялта са само в Крим. В момента основните доставчици на тази култура в индустриален мащаб се считат за агротехническите ферми на селата Opolznevoe, залива Goluboy, Simeiz, Zaprudnoye и Lavrovoe.

Основната причина, поради която засаждането на лук от Ялта не се препоръчва в други региони, е неподходящата почва. Факт е, че сортът предпочита тавридските шисти, които натрупват слънчева топлина през светлата част на денонощието и я дават на засаждане през нощта.

Истинският лук от Ялта расте в Крим, но можете да отглеждате този красавец в друг регион. Основното нещо е да се спазват правилата на селскостопанската технология.

Понякога отглеждането на кримски лук в централна Русия, включително Московска област, води до намаляване на сортовите характеристики - оказва се по-малко сочно и сладко. За да не се случи това, трябва да изберете изключително плодородна почва. Добра реколта от лук от Крим може да се получи, като се отглежда в скалисти райони. Плътната структура на почвата не позволява на плодовете да навлизат дълбоко, в резултат на което те се затоплят на слънце и придобиват добри търговски качества.

Лукът от Ялта изисква специален състав на почвата

Засяване на лук от Ялта за разсад

По-добре е да отглеждате лук от Ялта от семена чрез разсад. Засаждането на семена директно в незащитена почва забавя периода на плододаване и добавя горчивина към плодовете. Освен това добивът при отглеждане на разсад ще бъде по-добър, отколкото при отворена почва.

Кога да засадите семена от лук в Ялта

Посевен материал за разсад се засажда в края на февруари или началото на март. След около няколко месеца узрелите разсад се гмуркат в откритата почва.

Подготовка на семената

За да отгледате добра реколта лук от Ялта от семена, трябва правилно да подготвите посадъчния материал:

 1. Семената се накисват за 30-40 минути в слаб разтвор на калиев перманганат. Това ще помогне за дезинфекция на посадъчния материал и ще намали вероятността от развитие на гъбични заболявания.
 2. След посоченото време семената се измиват и се държат в стимулатор на растежа (съгласно инструкциите, приложени към препарата);
 3. След накисването водата се отцежда и семената се изсушават.
Съвет! По-добре е да купите семена лук от Ялта за засаждане от надеждни производители.

Избор на капацитет

Подходящ е всеки контейнер за разсад: специални пластмасови контейнери, дървени кутии, торфени саксии и дори чаши за еднократна употреба. Основното е, че те са оборудвани с дренажни отвори.

Засаждане на семена

Семената на лука от Ялта са разположени на повърхността на почвата на разстояние 5 см едно от друго. След това те се заравят на 1 см и почвата се навлажнява с пулверизатор.

Контейнерът с насаждения се покрива със стъкло или найлоново фолио, за да се създаде парников ефект и се оставя на сухо, топло място.

Съвет! Преди поникването контейнерът може да се остави на тъмно място, но разсадът, който се излюпи, ще се нуждае от много слънчева светлина. Ето защо е по-добре да прехвърлите контейнера с разсад на добре осветена перваза на прозореца.

Трябва да се внимава при изваждането на разсад от контейнера.

Грижи за разсад

За да получите силни разсад, който впоследствие може да даде добра реколта, трябва да организирате подходящи грижи за растенията:

 1. Контрол на температурата. Веднага след засаждането на семената тя трябва да бъде + 23-25 ​​° С, а след появата на разсад, тя трябва да бъде намалена до + 15 ° С през деня и + 10 ° С през нощта. Не е нужно да се опитвате да затопляте повече стаята, защото излишната топлина може да доведе до разтягане на разсад.
 2. Осветление. За нормалното развитие на разсад от лук от Ялта е необходимо много светлина. Ако в стаята не е достатъчно, ще трябва да организирате допълнително осветление на растенията с помощта на фитолампи или флуоресцентни лампи.
 3. Поливане. Червеният лук обича водата, така че трябва редовно да навлажнявате разсада, предотвратявайки изсъхването на горния слой на почвата. Просто не прекалявайте - излишната влага може да причини гниене на кореновата система на растението. Препоръчва се напояването на почвата в контейнера с помощта на пулверизатор.
 4. Подхранване. Ще трябва да подхранвате разсад два пъти: първо, торовете се прилагат 14 дни след сеитбата, а през втората, три седмици след първото подхранване.
 5. Изтъняване на разсад. При силно удебеляване на насажденията се препоръчва да се засаждат разсад по такъв начин, че разстоянието между разсад да е най-малко 1 см. По-добре е да се отстранят болните и повредени издънки.
 6. Втвърдяване. За да се адаптират растенията по-бързо на открито, те трябва да бъдат подготвени предварително. За да направите това, кутия със разсад започва да се изнася на улицата около седмица преди засаждането, увеличавайки времето, прекарано на чист въздух всеки ден.

Качеството на разсад зависи от правилната грижа

Засаждане на разсад на открито

Разсадът на червения лук се засажда в незащитена почва, когато настъпи наистина пролетно време и заплахата от завръщане на студове отмине. Избраната зона се изкопава предварително до дълбочината на лопатата, внасят се необходимите торове (калиева сол и амониев нитрат) и повърхността й се изравнява с гребло.

По време на трансплантацията:

 • поливайте разсада обилно в контейнер и внимателно извадете разсада;
 • съкращават листата и корените с около половината от дължината им;
 • направете канали с дълбочина 4 см, разстоянието между тях трябва да бъде най-малко 35 см;
 • поливане на подготвените лехи и засаждане на разсад на разстояние 10 см един от друг, леко уплътняване на почвата в кореновата зона;
 • младите насаждения се поливат отново.
Коментирайте! По-добре е да използвате топла, утаена вода за напояване.

По-нататъшни грижи

Последващите грижи за насажденията от лук в Крим са практически същите като за другите зеленчукови култури:

 1. Поливане.Липсата на влага може да причини горчивина в лука. Следователно е необходимо насажденията да се поливат редовно, като се предотвратява изсъхването на почвата. По време на овлажняването водата не се излива под корена, а се оставя да тече по пътеката.
 2. Разрохкване на почвата и премахване на плевели. Препоръчително е да правите първата процедура след всяко поливане. Плевелите се отстраняват при появата им.
 3. Подхранване. Лукът от Ялта се тори на всеки две седмици, като се редуват органични торове с минерални. Като първото се препоръчва използването на воден разтвор на изгнил кравешки тор (1: 5) или пилешки тор (1:10).
 4. Профилактика на заболяванията. Излишната влага може да причини развитието на гъбични заболявания. Ето защо първото правило за превенция е да се контролира нивото на влажност на почвата.

Освен това, по време на периода на вкореняване, разсадът се третира с 1% разтвор на течност от Бордо. След 20 дни растенията се напръскват с разтвор на Arcerida.

Този сорт изисква редовно поддържане.

Важно! Поливането се спира около 20 дни преди прибиране на реколтата. Това ще помогне да се предотврати пренасищането на крушките с вода и да се подобри качеството им на съхранение.

Болести и вредители

Сортът се характеризира като устойчив на инфекции. Понякога обаче трябва да се борите с болести:

 1. Брашнеста мана. Можете да определите наличието на болестта по белия цвят по листата. Когато се появят тревожни симптоми, поливането се спира и насажденията се третират с фунгицидни препарати като Fitosporin.

  Брашнестата мана може да причини смърт на растенията

 2. Сиво гниене. Първите признаци се появяват на шийката на луковицата и след това засяга целия плод. В този случай болните растения се отстраняват, а здравите се третират с препарати на основата на триазол.

  Сивото гниене не може да бъде излекувано

 3. Ръжда. Проявата на болестта са червени петна по листата. За да се справите с него на ранен етап, ще помогнете за третирането на насажденията с разтвор на течност от Бордо.

  Наличието на ръжда може да се установи с просто око

Те обичат лук и вредители от Ялта:

 1. Луков кърлеж. Наличието на това насекомо може да се определи от забавянето в растежа на растенията и появата на гниене върху луковиците. Можете да се отървете от неканени гости, като лекувате с акарициди тип Appolo.

  Активността на луковите акари е вредна за растението

 2. Листокопачи. Ларви от молци или мухи, които са обозначени с бели ивици по листата. За борба с тези вредители се използват инсектицидни препарати, например Pyrethrum.

  Миньорите, въпреки малкия си размер, причиняват огромна вреда на растенията.

 3. Трипс. Тези малки вредители се хранят с растителен сок, оставяйки обширни черни петна по листата. Можете да се отървете от паразитите, като третирате насажденията с лук с Aktellik или други инсектициди.

  Наличието на трипс се обозначава с бели ивици по листата.

Как се съхранява лукът от Ялта

Периодът на узряване на червения лук е по-късен, отколкото на белия. Това обикновено се случва в края на август или началото на септември. Те започват да изкопават луковиците, когато всички пера са паднали. Експертите съветват да не отлагате прибирането на реколтата, защото есенната влага (особено при дъждовно време) може да провокира гниене.

Сортът няма добро качество на съхранение, затова е препоръчително да се използва възможно най-скоро.

Съхраняването на лука в продължение на няколко месеца изисква спазване на определени условия:

 • в апартамент лукът от Ялта трябва да се съхранява при температура не по-висока от +15 ° C (лоджия, балкон), при същите условия, които се държат в мазето;
 • въздухът в помещението, отредено за кореноплодни култури, трябва да е сух и влажността ниска;
 • лукът ще остане свеж по-дълго, ако го държите да виси в плитките си.

Когато оформяте плитки за съхранение, е важно крушките да не се допират една до друга.

Заключение

Оригиналният лук от Ялта расте само в Крим. Въпреки това, ако спазвате точно всички правила на селскостопанската технология, можете да отгледате добра реколта от червения сладък зеленчук в други региони.

Отзиви за лук от Ялта

Анна Корнеева, Кашира, Московска област
Миналата година за пръв път засадих на сайта си лук от Ялта.За да бъда честен, всъщност не разчитах на добър резултат. Въпреки това тя получи добра реколта, а луковиците бяха сочни и сладки. Вярно е, че той не лъже дълго време, така че трябваше да го яде преди настъпването на зимата. Ще засадя още от него догодина.
Иван Золотарев, Вологда
Засадих червен лук от Ялта със семена за разсад. Разбира се, трябваше да поработя, но резултатът си заслужаваше. Луковиците са големи, сладки и сочни. Има обаче малко горчивина, но мисля, че не е страшно. Смятам да продължа да отглеждам червен лук през следващата година.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство