Електрическа лопата за сняг

Почистването на сняг с обикновени лопати е доста трудно. За жена, тийнейджър или възрастен човек почистването на района от снежни преспи понякога се превръща в истински тежък труд. За да се улесни такава упорита работа, се призовава електропътека. за снегопочистване... Това устройство бързо и лесно ще премести дори големи бели "капачки" в зоната за съхранение, почиствайки района с високо качество. Електрическите инструменти в различни конфигурации могат да бъдат закупени на много разумна цена или направени на ръка. За актуална информация как да изберете електропътека или да я направите сами, вижте предложената статия.

Основните елементи и принципът на действие на електропътеката

Съвременната електрическа лопата за премахване на сняг няма нищо общо с традиционните инструменти, освен че формата на тези инструменти е малко подобна. Дизайнът и техническите характеристики на някои модели електропътеки могат да се различават, но принципът на тяхното действие е подобен:

 • Електродвигател с мощност от 1000 до 1800 W задвижва шнека, който докато се върти, лопати сняг.
 • Под въздействието на мощен въздушен поток снегът, събран от шнека, излита в определена посока с 4-10 м встрани.
 • Лопатата се управлява с помощта на дълга гумирана дръжка със бутон за стартиране. Някои модели са оборудвани с телескопични дръжки.
 • Някои електропътеки се доставят със специална четка, която може да се инсталира през летния сезон за почистване на пистите от малки отломки.

Електрическата лопата е компактен инструмент с работна ширина от 25 до 40 см. Действителната ширина на обработваната повърхност е малко по-малка. Инструментът може да премахва само прясно паднал сняг, със слой до 40 см. Работата на различни електрически лопати варира от 80 до 140 кг / мин.

За да работите с електрическата лопата, ви е необходим достъп до електрическата мрежа. Кабелът на самия инструмент е доста къс, така че трябва да се запасите с удължителен кабел, за да премахнете снега. Струва си да се отбележи значителното тегло на инструмента: средно електрическата лопата тежи около 6 кг. По време на работа тялото на лопатата трябва да се държи на 2-3 см над повърхността на земята. Това ще помогне за предотвратяване на повреда на инструмента в случай на сблъсък с препятствие. За да не напрягате ръцете и гърба си, трябва да използвате модели с малки колелца, на които можете да подпрете инструмента и да го движите свободно. Можете да видите лопатата и да оцените нейната работа, като гледате видеоклипа:

Предимства и недостатъци на инструмента

Основното предимство на електропътеката е, че може значително да улесни човешкия труд, като бързо изчисти района след поредния снеговалеж. В същото време изобщо няма значение какъв вид релеф има сайтът. Използването на електрическа лопата обаче е ограничено от някои условия:

 • можете да работите с инструмента при температура не по-ниска от -250ОТ;
 • площта на зоната, която трябва да се почисти, не трябва да надвишава 6 m2тъй като електрическата лопата не е предназначена за продължителна продължителна употреба;
 • ще може да се работи с инструмента само в обсега на удължителния кабел;
 • електрическата лопата не може да премахва мокър или натъпкан сняг;
 • електрическият мотор издава много шум по време на работа, което причинява известен дискомфорт на служителя.

Когато купувате електрическа лопата, е необходимо да вземете предвид всички изброени характеристики, както и да обърнете внимание на техническите характеристики на инструмента: колкото по-ниска е мощността на електродвигателя, толкова по-деликатна е лопатата.Например, инструмент с мощност 1000 W може да изгори при работа с натъпкан сняг, тъй като повечето модели ръчни снегорини не са оборудвани със защита от прегряване.

Цената на електропътеката зависи от мощността, оборудването, марката на производителя. Така че, на пазара има модели на цена от 5 до 10 хиляди рубли.

Важно! Електрическата лопата не може да бъде достойна алтернатива на самоходната снегоринка, тъй като нейните характеристики са много по-ниски. В същото време електрическата лопата за сняг е по-мобилна, лека и компактна, не заема много място по време на съхранение.

Правила за подбор

Разбира се, основният критерий за избор на електрическа лопата е неговата мощност, но материалът, от който е направен, също влияе върху използваемостта и издръжливостта на инструмента. В продажба можете да намерите електрически лопати с пластмасов калъф. Те са доста леки и лесни за използване. В същото време нискокачествената пластмаса може значително да се повреди при работа при силен студ или при удряне на препятствие.

Важно! Моделите на електрическата лопата с пластмасов корпус са най-евтините.

Алтернатива на пластмасата при производството на електропътеки може да бъде алуминий или дори дърво. Алуминиевите инструменти са най-надеждните, но имат относително висока цена. Електрическите дървени лопати са рядкост на пазара. По-често се правят от майстори в техните работилници.

Когато купувате електрическа лопата, трябва да обърнете внимание не само на материала, от който е направено тялото, но и на материала на винта:

 • металният шнек по време на работа уврежда покритието на коловози, платформи;
 • пластмасовият шнек често се счупва;
 • винт от мека гума или силикон е най-добрият вариант за електрическа лопата;
 • пластмасовият шнек с гумена подложка съчетава дълготрайност на работа и деликатност на почистването.

Тези характеристики на материала трябва да се вземат предвид не само при избора на фабрична електропътека, но и при направата на продукт със собствените си ръце. Можете да научите повече за това как да направите електрическа лопата за почистване на сняг по-долу.

Надежден DIY инструмент

Можете да направите висококачествен и надежден електропътека със собствените си ръце. В същото време по-мощният двигател и адаптиран дизайн ще увеличат производителността и ще подобрят качеството на снегопочистването.

За да направите електропътека, ще ви трябва:

 • Електрически мотор. Може да се използва двуфазен или трифазен двигател. Чертежите, предложени по-долу, са предназначени за трифазен двигател с мощност 2,2 kW.
 • Автомобилна ролка.
 • 2-4 стоманени остриета, с размер 12 * 15 см. Препоръчително е да се използва стомана с дебелина най-малко 3 mm.
 • Стоманен лист за изработване на тяло на лопата.
 • 4 болта М10.
 • Канализационна тръба и ъгъл със същия диаметър под 1200.
 • Стоманени ъгли, дълги 35 см, за производство на бегачи.
 • Тръба с диаметър 20 mm за производството на контролния копче.
 • Превключвател на пакета.

Можете да направите електрическа лопата със собствените си ръце, както следва:

 • Натиснете ролката на автомобила върху вала на двигателя.
 • Заварете метални остриета към ролката.
 • Направете метално тяло около остриетата. Заварете клиновидна дръжка за сняг.
 • Завийте получения корпус към двигателя.
 • Изрежете дупка на корпуса на вентилатора. Неговият диаметър трябва да бъде равен на диаметъра на канализационната тръба.
 • Изрежете дупка със същия диаметър върху дървен блок. Поставете тръбата в него, фиксирайте го с самонарезни винтове и фиксирайте блока върху корпуса на вентилатора, така че отворът в корпуса на вентилатора да съвпада с местоположението на тръбата.
 • Заварете бегачите и дръжката за управление на електрическата лопата към тялото.
 • Фиксирайте превключвателя за партида на дръжката на инструмента.
Важно! Броят на лопатките за снегопочистване трябва да съответства на мощността на двигателя. За мощност от 2,2 kW са достатъчни 2 лопатки.

По аналогия с предложената по-горе технология е възможно да се проектира бензинова снегоривка.Ако желаете, можете да направите някои модификации на дизайна, допълнително да оборудвате електропътеката с фар, колела или други елементи.

Електрическата лопата може да се превърне в незаменим помощник в домакинството, ако е избрана правилно и внимателно се експлоатира. Тя ще се справи отлично със свеж сняг, ще почисти дворните пътеки, платформи и дори покрива. В същото време трябва да работите с такъв инструмент редовно, защото дори малко запечен или разтопен сняг вече няма да бъде обект на електрическа лопата. Много модели електропътеки са доста крехки и изискват деликатен подход при работа. Най-проходимият и надежден дизайн може да бъде направен самостоятелно. Ние предоставихме цялата необходима информация за това в нашата статия.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство