Как да изкопаем земята ръчно: с лопата, бързо, лесно, чудо лопата, през пролетта, есента, снимка, видео

За някои зеленчуковата градина е възможност да предоставят на семействата си вкусни и естествени продукти, за други това е интересно хоби, а за някои дори е истинско средство за оцеляване. Във всеки случай обработването на земя при отглеждането на зеленчукова градина е най-значимата и трудоемка част от цялата работа. В някои случаи не е толкова лесно да се изкопае градина с лопата, но на малки площи този метод все още е един от основните методи за обработка на земята.

Изборът на правилния инструмент

С развитието на съвременните технологии обаче отдавна са изобретени много подобрения на обикновената лопата. Те позволяват някъде да ускорят процеса, а някъде да го опростят, така че ръчното копаене на земята не е било толкова трудно и последиците от физическото натоварване не са се отразили толкова на общото благосъстояние.

Вила

Едно от най-древните устройства, което често се използва за изкопаване на зеленчукова градина, е обикновена вила. Традиционно за изкопаване на земята се използват копаещи вили. Те се различават от обикновените вили по по-мощни и по-къси зъби, които в напречното си сечение напомнят по-скоро на трапец. Най-често те не са заварени, а ковани.

Вили е много по-удобен инструмент за обработка на земята, отколкото дори лопата. Не напразно много от последвалите модерни подобрени устройства са направени точно на принципа на вилите. В края на краищата те ви позволяват едновременно да повдигнете слоевете пръст, да ги разхлабите, без да отрязвате корените на плевелите. В същото време общото натоварване на тялото значително се намалява поради факта, че значителна част от почвата преминава през зъбите и няма нужда да я откъсвате от земята.

В резултат на това вилиците са особено подходящи за изкопаване на особено влажна и тежка почва, която може да залепне твърде много върху металните части на детайла. Поради това те най-често се използват за изкопаване на глинести или каменисти почви.

Освен това използването на вили е повече от оправдано, за да може лесно да се изкопае участък от градината, обрасъл с трева. Тъй като острите зъби са много по-лесни за проникване през тревистата трева на градината, отколкото солидното лопатко. В същото време те не отрязват корените на многогодишните плевели, а ги изваждат на повърхността на земята като цяло. Това позволява по-ефективен контрол на плевелите по-късно. Всъщност много плевели, като житна трева, са в състояние да покълнат с лекота дори от малки парченца коренища, останали в земята.

Вилите са незаменими и за двустепенно копаене на обект, когато е необходимо да се разхлаби вторият, най-нисък слой земя с тяхна помощ.

За да изкопаете градина с вили, е достатъчно да положите минимално количество усилия. Но за големи парцели земя бяха измислени още повече устройства за спестяване на труд, които ще бъдат разгледани по-долу.

Лопата

Лопатата, разбира се, е ненадминат инструмент по своята гъвкавост, тъй като може да се използва не само за изкопаване на почти всяка област, но и за изкопаване на дупка или изкоп с почти всякакъв размер. С лопата можете също да изкопаете градински лехи, цветни лехи и обрасли с многогодишни плевели, девствени земи, които не се обработват от няколко години. От ръчните инструменти може би само лопата може да се справи напълно с девствената почва. Вили може да бъде добро допълнение, но само добре заточена лопата може да преодолее твърде гъстата трева.

Внимание! Най-надеждният и траен инструмент за изкопаване на девствени земи е титановата лопата.

За бързо изкопаване на градина с лопата с минимални усилия дължината на дръжката й трябва да бъде такава, че краят й да достига до лакътя, когато острието е потопено в земята с 20-25 см. Понякога дръжката на лопата със специален захват е използвани. Но може да е по-малко удобно да се копае с него. Подходящ е за тези, чиито пръсти нямат голяма сила.

Острието със заоблена лопата също може да бъде по-лесно да се работи, тъй като се плъзга в земята по-лесно от правия.

Лопата чудо "Къртица"

Непрекъснатият стремеж към върхови постижения и улесняване на упоритата работа при изкопаване на земя на мястото доведе до появата на разнообразни устройства, сред които най-популярна е лопатата-чудо Тя има много различни модификации, но всички те са създадени според един и същ принцип.

Чудо лопата Mole е агрегат, състоящ се от две противоположни вилици, ширина от 43 до 55 см. Броят на зъбите може да варира от 6 до 9. Основните работни вилици са подвижни и са закрепени с болтове към рамката, на която са разположени контра зъбите. Към него е прикрепена подпора за крака, което улеснява забиването на лопатата в земята, без допълнително натоварване на гърба. След това дръжките на дръжката на инструмента се накланят първо към себе си, а след това надолу. В последното действие работните вилици прокарват почвения слой през противоположните зъби, освобождавайки почвата от плевели и в същото време я разхлабвайки. Правилното изкопаване на земята за градината означава да се опитвате да не смесвате излишно горния и долния слой на почвата.

Важно! Предимството на изкопаването на земята с „бенка“ в сравнение с обикновената лопата е, че плодородната почва просто губи, но не променя местоположението си в космоса и още повече не слиза.

Въпреки значителното тегло на чудотворната лопата "бенка", около 4,5 кг, не е трудно да се работи с нея. Може да се влачи само из сайта. Но повечето усилия за проникване в земята се случват именно поради теглото на самия инструмент.

Във видеото можете ясно да видите как се копае земята с чудо лопата:

Освен това, благодарение на по-удобната работа, процесът на изкопаване на зеленчукова градина се ускорява. За 1 час можете да обработите от 1 до 2 акра земя, в зависимост от нейната плътност. В същото време умората, особено в гърба и ръцете, се чувства минимална. Ето защо чудо-лопатата "бенка" е особено популярна сред жените и възрастните хора, за които преди беше почти невъзможно да се изкопае градина.

Има и ограничения в работата на чудо-лопатата Krot. Ще й бъде трудно да изкопава девствени земи, той е по-приспособен да изкопава лехи или цветни лехи в страната, леко обрасли с плевели.

Освен това, поради доста високата дръжка, ще им е трудно да работят в ниска оранжерия.

Изкормвач "Багер"

Принципът на използване на двойни вилици за повдигане и разхлабване на земята се използва в много конструкции, по-специално риперът на багера. В сравнение с бенката, багерът има разлики в дизайна:

 • Вилиците са прикрепени под ъгъл една към друга върху пантите и няма неподвижно легло.
 • Устройството първоначално има два вала, които след това са свързани заедно в дръжката.
 • Поставката за крачета заема повече място, което прави инструмента по-широк и улеснява работата още повече.

Но всички тези различия не са фундаментални, като цяло принципът на действие на ригер "Digger" не е много по-различен от чудо-лопатата.

Важно! Поради голямата им ширина им е доста удобно да изкопават големи площи земя, например, подготвяйки зеленчукова градина за засаждане на картофи.

Но по същата причина устройството може да е малко полезно за тесни лехи или цветни лехи.

Лопата "Торнадо"

Tornado е доста известна марка, под която се произвеждат много градински инструменти. Лопата "торнадо" по своята структура и принцип на действие практически не се различава от чудо лопата "къртица".

Но има и популярен рипър "торнадо", който представлява дълга пръчка със заоблени дълги дръжки в единия край и остри зъби, усукани по посока на часовниковата стрелка. Тя ви позволява да копаете и разрохквате земята на дълбочина 20 см. Дръжката на инструмента се регулира лесно по дължина според височината на човека, работещ с "торнадото".

Поради малкия размер на инструмента, за тях е особено удобно да работят на малки парцели земя, под дървета или храсти, в малки цветни лехи или тесни лехи. "Торнадо" ви позволява да работите дори леко обрасли с тревни площи на земята, но за големи площи е от малка полза.

Въртящи се чудеса

Донякъде подобен принцип на работа се използва при работа с въртящи се чудовищни ​​вили. Те се състоят от дълъг вал с дълга Т-образна дръжка. Главният прът също се регулира по дължина, за да се адаптира максимално към височината на човека, който работи с него.

Към дъното на пръта са прикрепени вилици, които се потапят в земята и след това се завъртат със силата на дръжката, използвана като лост.

При работа с въртящите се чудо вилици също се елиминират силите към гърба или краката. Производителността на труда също се увеличава естествено. Но инструментът не е подходящ за работа с твърда или камениста почва.

Плоският нож на Фокин

Този удивителен инструмент е изобретен не толкова отдавна, в края на миналия век. Но той вече е успял да спечели голяма популярност за себе си поради своята лекота и гъвкавост.

С плоския нож Fokin можете доста лесно да извършвате следните видове работа:

 • разрохкване на почвата;
 • трошене на парчета земя;
 • образуването на легла;
 • резитба и премахване на плевели;
 • хълмист;
 • изрязване на канали в земята за засяване на различни култури.

В този случай има няколко модела плоски фрези, различаващи се по размера на острието. По този начин самолетът е подходящ както за обработка на относително големи парцели земя (до няколкостотин квадратни метра), така и за тесни места, до които трудно можете да стигнете с помощта на друг инструмент.

Ръчен култиватор

Ръчните култиватори са цял клас инструменти, предназначени за изкопаване на зеленчукова градина, разхлабване и създаване на лехи.

Има общо 3 основни типа ръчни култиватори:

 • ротационна или звездовидна;
 • култиватори-рихтели;
 • премахване на корени.

Както подсказва името, в култиваторите от първия тип на централната ос са монтирани няколко звездообразни рипера.

Чрез натискане върху дръжката и едновременно задвижване на устройството по земята, почвата се разхлабва с едновременно унищожаване на плевелите. Но тези модели не са подходящи за работа върху трудни видове почви, особено ако са покрити със втвърдена глинена кора.

В последните случаи е необходимо да се потърси помощ от култиватор-рипач. Той има няколко доста къси, но много твърди и остри извити зъби, превъртащи се по централната ос. С тяхна помощ тази единица, с прилагането на някои усилия, е в състояние да се справи с доста плътни и тежки почви.

Препаратите за премахване на корени са идеално подходящи за разхлабване на почвата на място, премахване на плевели с мощно и дълбоко коренище, както и за изкопаване на дупки при засаждане на разсад от градински култури.

Колко дълбоко трябва да копаете земята

Има няколко подхода за обработка на земята. Някои градинари смятат, че земята трябва да се изкопава ежегодно, поне до дълбочината на байонета на лопатата, т.е. 25-30 cm.

Други, които се застъпват за по-естествен, органичен подход към отглеждането на растения, смятат за необходимо само леко да се разхлаби горният слой на земята годишно, с дълбочина до 4-5 см. Това трябва да е достатъчно за сеитба и за първоначално развитие на семената . В бъдеще корените на растенията правят свой собствен начин, като използват естествени канали в почвата. Вярно е, че с втория метод е необходимо ежегодно да се създава значителен слой органичен мулч върху леглата, с дебелина най-малко 10-15 cm.

Във всеки случай, ако имаме работа с девствена почва, тоест парче земя, гъсто обрасла с трева, то първоначално трябва да бъде изкопано поне веднъж. Това е необходимо, на първо място, за да се премахнат коренищата на плевелите, което няма да позволи на младите издънки на културните растения да се развият напълно.

Как бързо и лесно да изкопаем зеленчукова градина

За бързо изкопаване на градина е препоръчително да се придържате към следната технология:

 1. Първо, маркирайте приблизителните граници на бъдещата градина с помощта на колчета и опънато въже.
 2. След това се изкопава изкоп по една от страните, около байонет дълбоко с лопата. Ширината на изкопа в този случай също е равна на ширината на острието на лопатата.
 3. Цялата извлечена почва незабавно се освобождава от корените на плевелите и възможните механични добавки (камъни, отломки).
 4. Земята от първия изкоп се поставя на отделно място, за да може по-късно да се използва.
 5. Паралелно с първия се изкопава следващият изкоп, от който предишният жлеб се запълва със земя.
 6. Според тази схема те продължават да изкопават земята, докато завърши маркирането на парцела, приготвен за градината.
 7. След това последният изкоп се запълва с предварително отложена пръст от първия изкоп.

Как бързо да изкопаем девствената почва

Девствените земи обикновено се наричат ​​парцели, които не са обработвани в продължение на 10 или повече години. Обикновено те са покрити с дебел слой трева, което затруднява както сеитбата, така и грижата за градинските растения. Но от друга страна, в отпочиналата земя са натрупани много вещества, полезни за растежа и развитието на растенията, които могат да служат в полза на градинаря. Ще бъде възможно бързо изкопаване на девствена почва в страната, може би не веднага, но резултатът ще си струва усилията.

Има няколко начина за обработка на девствени земи, но само един може да се нарече бърз - създаването на насипни лехи. В този случай повърхността на бъдещите легла е покрита с картон или други материали, а пътеките се обработват с хербициди. След това, отгоре, бъдещите легла са покрити с предварително подготвена плодородна почва. Използва се за засяване на семена или засаждане на разсад.

Този метод, въпреки бързината си, е много материалоемък, тъй като земята за засаждане ще трябва да бъде специално минирана отстрани. Ако времето позволява, можете да направите друго. Просто покрийте площите, отредени за леглата, със слой картон, притиснете с тежки предмети и оставете почвата да узрее през целия сезон. В този случай до есента цялата тревиста част от копка ще изгние и земята ще бъде готова за обработка с помощта на някой от горните инструменти.

Можете също така да изкопаете девствена почва в страната със собствените си ръце, като просто обърнете отсечените слоеве копка със зелена трева надолу. Картофите се засаждат в получените пукнатини, които след поникване изобилно се мулчират с всякакви органични вещества.

До есента, върху бившата девствена почва, можете да съберете картофи и да получите земя, която е напълно подходяща за по-нататъшна обработка.

Как правилно да изкопаете земята под градината

Има няколко основни правила за това как правилно да копаете земята с лопата, за да не нанесете специални щети на здравето си:

 • Не трябва да се опитвате да изкопаете цялото парче земя наведнъж, особено ако площта му е доста значителна и опитът от физическо натоварване след зимата е сведен до нула.
 • Лопатата трябва да бъде монтирана вертикално спрямо земята, така че с минимални усилия байонетът да може да влезе в земята до максималната си дълбочина.
 • Не трябва да събирате твърде много пръст върху лопатата наведнъж. По-добре е да правите повече малки, но чести движения.
 • Няма нужда да се копае в почвата, която все още е влажна след зимата или замръзнала. Това може да доведе до още по-голямо уплътняване на земята. По-добре е да изчакате малко, докато почвата малко изсъхне.
 • Не трябва да се разхождате по вече изкопано парче земя преди сеитба или засаждане на разсад, за да не намалите всички изразходвани усилия до нула.

Как да изкопаем обрасло място с лопата

Има и друг начин за изкопаване на място, обрасло с трева. За целта се обработва предварително с един от хербицидите. След няколко седмици сайтът се изкопава съгласно описаната по-горе технология. Седмица по-късно се внася комплекс от минерални торове и почвата отново се разрохква.

Земята е готова за сеитба и засаждане.

Как да копаем замръзнала земя с лопата

Както бе споменато по-горе, няма много смисъл да се изкопава замръзнала земя за изграждане на зеленчукова градина, тъй като след тази процедура почвата може да стане още по-уплътнена. Но ако има някои специални обстоятелства, които ви принуждават да копаете замръзнала земя, тогава можете да използвате следните техники:

 • Направете огън на мястото на бъдещото копаене и след като изгори, изкопайте вече топлата земя.
 • Използвайте отборен чук или кирка и само след отстраняване на горния замръзнал хоризонт продължете да копаете с лопата.

Трябва ли да копая градина през есента

Есенното копаене на земя е особено необходимо за първоначалното развитие на обрасъл парцел или девствена земя. В този случай е най-добре да изкопаете земята на големи слоеве и да я оставите в този вид преди зимата. Мразът прониква в образуваните пукнатини и по-надеждно охлажда семената на плевелите, предотвратявайки тяхното по-нататъшно развитие през пролетта. Най-добре е земята да се изкопае през есента с едновременно внасяне на фосфорни торове върху почвата, така че до пролетта те да станат достъпни за корените на растенията.

Освен това, след есенното копаене, почвата, като правило, е добре наситена с кислород.

Но ако градината е разработена дълго време, тогава няма особен смисъл да я изкопаваме през есента. По-добре е да го поставите с допълнителен слой мулч, който, след като е изгнил, ще служи като добър тор за растенията през пролетта и лятото.

Заключение

Да се ​​изкопае градина с лопата означава да се извърши по-задълбочено и надеждно обработване на земята преди засаждане на културни растения. И изобилието от подобрени модели лопати и вилици ще ви позволи да извършите тази работа възможно най-скоро и с минимални усилия.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство