Кравата върви над датата на отелването: защо и колко дни може да носи телето

Често срещани са случаите, когато кравата е преминала датата на отелване. Тук все още трябва да разберем какво означава всеки от собствениците с думата „преминал“. Средно бременността продължава 285 дни ± 2 седмици. Оттук възниква въпросът, от кой момент да се счита, че периодът на отелване е изминал.

Защо кравата превишава датата на отелване?

Има много причини за забавянето на отелването при кравите. И не всички са радостни:

  • близнаци;
  • Отиди до;
  • големи плодове;
  • превишаване;
  • фалшива бременност;
  • мумификация на плода.

В повечето случаи собствениците вярват, че ако кравата премине датата на отелване, тя ще има близнаци. Всъщност добитъкът принадлежи към групата на единичните животни, като конете. Близнаци се раждат само в 1-2% от случаите. И това обикновено е много нежелано явление. В случай на оплождане на две яйцеклетки наведнъж има голям риск от спонтанен аборт. И родените телета ще бъдат по-слаби от „единичните“. Това, че кравата е преминала крайния срок, не означава, че задължително ще има близнаци. Броят на късните телета далеч надвишава броя на близнаците при говедата.

Това разпространение се обяснява с факта, че гобитата "седят" в утробата дълго време. Мъжките в почти всички видове бозайници изостават в развитието си от женските. Дори след раждането. Затова при ранен хотел по-скоро трябва да изчакате юница, а при късен - бик. Крава може да премине, дори ако се отелва с голямо теле. Но тук, може би, е точно закъснението при отелването. Плодът има време да расте. И в този случай причината и следствието са объркани. Кравата не е преминала, тъй като плодът е голям, а телето расте голямо поради късно отелване. Забавянето в този случай се дължи на леко хормонално нарушение. Тялото няма достатъчно окситоцин, за да започне процеса на отелване. Такъв провал не вреди особено на бременността, а само я удължава.

Понякога има така нареченото „превишаване“. Тази дума има две значения. Единият означава сериозни здравословни проблеми за кравата, а вторият само показва, че животното е импрегнирано по-късно. В леглото е. Но времето за отелване ще трябва да се определя не чрез изчисление, а от външни признаци. Това може да се случи, ако наблизо има бик. Първият път, когато кравата не оплоди и „тихо“ от собствениците отиде при бика при следващия лов. Ситуацията с патологиите е по-лоша.

Ако кравата е преминала крайния срок, отелването може да е неочаквано за собственика на животното.

Патологични причини

Фалшивата бременност се причинява от твърде високи хормонални нива. Външно всичко протича така, сякаш ембрион се развива в утробата. Често дори при ректален преглед е невъзможно да се определи какво е пропуснала кравата. Ултразвукът може да помогне тук. Развитието на фалшива бременност преди "отелване" може да продължи според 3 варианта:

  • коремът се "издухва" без последствия;
  • ще има "отелване";
  • пиометра ще се развие.

При фалшива бременност животните често „раждат“ и определят всеки и каквото и да било в ролята на малко дете, до неодушевени предмети.

Коментирайте! Развитието на пиометра може да доведе до принудително клане.

Мумифицирането на плода се развива в средата на бременността. Ембрионът умира, но тъй като шийката на матката е затворена, гнилостните бактерии не могат да проникнат вътре. Поради намалената контрактилитет на миометриума и затворената шийка, плодът остава в утробата. Постепенно той изсъхва и мумифицира.

Когато се мумифицират, животните нямат признаци на лов и собственикът вярва, че кравата е бременна.Проблемът ще се „елиминира“, ако мускулите на матката започнат да се свиват. Но в този случай кравата преминава през 3 седмици. Мумифицираните ембриони винаги се излюпват много късно. Често се налага изкуствено отстраняване на плода след инжекции с подходящи хормони. Последните са необходими, за да се отвори шийката на матката и ветеринарният лекар успя да стигне до ембриона.

Коментирайте! След мумифициране често се развива безплодие, тъй като в ендометриума се появяват хронични дистрофични и възпалителни процеси.

Колко крава може да носи теле

Обикновено кравата ходи около 10 дни. Максимум 26 дни. Това са само около 260-311 гестационни дни. Въпреки че според опита на животновъдите удължаването на периода на отелване дори с 3 седмици е рядкост. Най-често не повече от 15.

Коментирайте! Твърдението, че терминът може да дойде на 240-ия ден, не отговаря на реалността: отелването на 8-ия месец е късен спонтанен аборт с инфекциозно заболяване.

Приблизителното място на прилагане на усилията по време на "тест за натискане", ако матката е преминала условията, така че можете да определите дали има живо теле вътре

Какво да направите, ако кравата превишава датата на отелване

До изтичане на крайния срок не е нужно да се притеснявате твърде много. Но е необходимо да се следи хода на бременността. Късното отелване обикновено е трудно поради факта, че плодът има време да расте над нормата.

Ако се съмнявате на по-късна дата, можете самостоятелно да проверите дали телето присъства и дали е живо. За да направите това, кравата се натиска силно, но не рязко, в корема отдолу вдясно. Малкото веднага ще се възмути от това лечение и ще даде обратен тласък.

Ако кравата вече е преминала 3 седмици, считано от 285-ия ден, по-добре е да поканите специалист, който може да определи наличието на бременност. При условие че "тестът за натискане" не дава резултати. Ако телето се напъва и вимето започва да се пълни, остава само да се изчака отелването и да се помни, че тревопасните могат произволно да изместват времето с ден. Това е защитен механизъм. Те не раждат, ако има смущаващ фактор. В този случай самият собственик може да е причина за такова ежедневно забавяне.

Заключение

Ако кравата е преминала датата на отелване с повече от 3 седмици, собственикът има причина за безпокойство. Преместването на очакваната дата с 10 дни е често явление, няма защо да се притеснявате. Животните не са машини, които да произвеждат потомство строго навреме.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство