Грижа за крава след отелване

След като кравата се отелва, отнема около 14 дни, докато животното се възстанови. По това време тя се нуждае от специфични грижи. Също така трябва да се има предвид, че отелването не винаги протича без проблеми. През следващия месец е по-добре да следите отблизо състоянието на животното. Процедурата за доене ще отнеме общо около 3 месеца. Следователно не може да се каже, че след отелването всички неприятности приключват.

Особености на състоянието на кравата след отелване

Отелването е физиологичен процес и обикновено не изисква човешко внимание. Интервенцията е необходима само при усложнения. След раждането на телето кравата трябва да го оближе. Това задейства потока мляко и новороденото получава стимулиращ масаж.

След отелването, до излизането на последиците, кравата ще има контракции. Тя трябва да изхвърли плацентата. Матката ще се подуе известно време след края на процеса, но след това ще се нормализира.

В рамките на 2 седмици след отелването кравата ще има лохии. Отначало слузът е с кафяв цвят, с прилепнала кръв, постепенно те ще станат по-леки и прозрачни. Ако лохията се втечни малко и придобие равномерен кафяв цвят, кравата има следродилни усложнения.

Отокът на вимето също ще отшуми след 2 седмици. Омекотените тазови връзки също ще заздравеят за около 14 дни. По принцип в рамките на половин месец кравата трябва да е в нормално физиологично състояние.

Обикновено телето не се оставя под кравата, но понякога може да бъде начин за коригиране на проблемите след раждането.

Какво да правим след отелването на крава

Половин час след излизането на плацентата кравата се пие с подсладена или подсолена вода. Можете да пиете околоплодна течност. Във ветеринарните аптеки днес можете да намерите специални електролити за крави след отелване.

Внимание! Тъй като могат да минат няколко часа между раждането на телето и освобождаването на плацентата, водата може да се дава на животното, без да се чака края на процеса.

Сеното е сух продукт и може да се постави в коритото предварително. Кравата ще яде, когато поиска.

След освобождаването на плацентата се проверява целостта на плацентата. Освен това всички мръсни отпадъци се почистват, които се унищожават заедно с биоотпадъците. Щандът е облицован със свежа слама. Последният е по-удобен за използване, тъй като няма да навреди на кравата, когато се яде и позволява на течността да премине добре.

Трябва да доите крава за първи път 30-40 минути след отелването. Кожата на вимето се почиства предварително от физиологични течности. Получената коластра веднага се запоява на прасеца.

След излизането на плацентата се измива цялата задна част на кравата: гениталиите, вимето, задните крака и опашката. Добра идея е да почистите цялата крава.

Ето как изглежда вторичното раждане след отелването.

Как да се грижим за крава след отелване

Трябва да се наблюдава отелната крава. Развитието на някои патологични процеси отнема няколко дни. Необходимо е да се проследи динамиката на възстановяването на животното.

Особено внимание се отделя на вимето. Ежедневно се смазва с овлажнител или мехлем за възстановяване на еластичността на тъканите. Преди доене млечната жлеза се измива с топла вода. След доене зърната се смазват с мехлем. Спазва се режимът на доене и животното постепенно се разпределя.

Коментирайте! Необходимо е да се спазва режимът на хранене и правилата за прехвърляне на кравата на пълноценна диета.

Правила за хранене

На първия ден след отелването на кравата се дава само вода и качествено сено. Понякога изсушената трева може да се смеси със сено. В рамките на 3 дни освен сено се подават и 1-1,5 кг концентрати:

 • пшенични трици;
 • овесена каша;
 • торта от слънчогледово семе;
 • комбиниран фураж.

Всички концентрати са дадени под формата на бърборене.

От 4-ия ден след отелването те постепенно започват да въвеждат сочни фуражи. На 12-ия ден тя е прехвърлена на пълноценна диета.

Внимание! Преминаването към пълноценна диета по-рано може да причини заболяване на вимето.

Нормите на хранене зависят от няколко фактора:

 • дебелина на кравата;
 • млечност;
 • съдържание на мазнини в млякото;
 • време на лактация.

Колкото повече животно дава мляко, толкова повече фураж се нуждае от него. Като процент структурата на диетата изглежда така:

 • сено - 20-25;
 • сочен фураж - 40-50;
 • концентрати - 30-35.

Средно на 100 кг тегло кравата се нуждае от 2 кг сено и 8 кг сочни фуражи. Концентратите се дават, като се вземе предвид млечността: 100-400 g за всеки литър мляко.

Честотата на хранене зависи от производителността. Нискодобивните животни, даващи 4000 хил. Кг годишно, се хранят 2 пъти на ден в началото и в края на лактацията. Високодобивни и новородени - 3-4 пъти на ден. Фуражът се задава веднага след доенето в определена последователност: концентрати-сочни-груби.

Внимание! Доенето и храненето се извършват едновременно.

Качественото сено по време на сухи периоди е важен фактор за успешното отелване

Разбиване и по-нататъшно доене

Лактационният период включва 4 фази:

 • отелване и възстановяване - 2-3 седмици;
 • производство на мляко - 2-3 месеца;
 • пик / висок - преди началото на 6-ия месец на нова бременност;
 • стартиране.

Ако телето бъде отнето веднага след отелването, кравата се дои 4-6 пъти на ден от първия ден. Честото доене с масаж на вимето също може да помогне за облекчаване на отока. Процедурата се извършва стриктно в определени часове и на редовни интервали. Ето защо е по-добре да се спре на 4 или 6 пъти доене. Кравите с висок добив се доят по-често от кравите с нисък добив. Ако вимето е препълнено, млякото може да изтече спонтанно.

Фазата на доене започва след прехвърляне на животните на пълноценна диета. Извършва се с цел да се установи максималната производителност на прясна крава. За това се използва „метод на авансово плащане“. Тоест, в зависимост от производителността на конкретно животно, към диетата се добавят 1-3 фуража. единици Увеличете фуража, докато кравата спре да реагира с повишен добив на мляко.

Коментирайте! Разда се извършва със сочни фуражи и концентрати.

По време на тази фаза, високопродуктивните крави се доят 3-4 пъти на ден. Нискодоходни - не повече от 3. В пика на лактацията животните "излизат" около 3-ия месец след отелването. Доенето два пъти на ден е допустимо, ако кравата дава не повече от 10 литра мляко на ден.

Коментирайте! Следващото осеменяване се извършва в края на фазата на чифтосване.

Възможни трудности

В случай на успешно отелване могат да възникнат само два проблема: подуване на вимето и мастит поради твърде висока производителност. Първият често изчезва сам, но на животното също може да се помогне. За целта при всяко доене вимето се масажира с помощта на омекотяващи мехлеми.

При висока производителност и недостатъчна честота на доене кравата може да развие мастит. В този случай появата му провокира спонтанния поток на млякото. Вимето става грубо и възпалено.

С нефункционален хотел има малко повече възможности:

 • забавено следродилно;
 • пролапс на матката;
 • следродилна пареза;
 • субинволюция на матката;
 • следродилен сепсис;
 • наранявания на родовите пътища.

Първите 4 болести почти винаги са пряка последица от нарушаването на условията за отглеждане и хранене.

Забавено следрождане

Максималната почивка между отелването и освобождаването на плацентата при крава е 6 часа. След изтичане на това време следродилът се счита за отложен. Причините за заболяването са маточна атония, оток на хорионни ворсинки или възпалителна хиперемия. Предразполагащи фактори са грешки в условията на отглеждане и хранене, както и травма на родовия канал.

Забавеният следродил може да бъде:

 • завършен;
 • непълна;
 • частично.

Видът на заболяването се установява въз основа на вагинални и общи изследвания, както и според историята. Ако плацентата се забави повече от 6 часа след отелването, трябва да поканите ветеринарен лекар.

Понякога, в резултат на нефункционално отелване, остатъкът трябва да бъде премахнат ръчно

Пролапс на матката

Възниква в случай на трудно отелване, травма или сухота на родовия канал или забавено раждане на плода. Провокиращи фактори:

 • неправилна диета;
 • затлъстяване;
 • преразтягане на матката;
 • много големи плодове.

Прогнозата зависи от това колко дълго матката е извън кравата и степента на увреждане на лигавицата. Във въздуха органът набъбва много бързо. Лигавицата е повредена по стените на сергията, пода и други околни предмети. Колкото повече щети, толкова по-лоша е прогнозата.

Всички възможни фактори, водещи до сепсис след отелване: пролапирала матка, мръсни постелки и остри жлези

Пареза след раждането

Външно се характеризира с факта, че кравата след отелването не може да се изправи. Крайниците губят чувствителност. Признаци на парализа на стомашно-чревния тракт и други вътрешни органи се появяват по-късно. Обикновено се среща при високодоходни крави 2-3 дни след отелването. Смята се, че концентрираното хранене е спусъкът в наши дни.

Коментирайте! Парезата също може да се развие веднага по време на отелването или 2-3 седмици преди него.

Субинволюция на матката

Инволюцията е връщането на даден орган в предишния му размер. Субинволюция - забавяне на възстановяването на предишния размер на органа.

Забавянето на инволюцията на матката след отелването се дължи на липсата на активно упражнение по време на бременност и неадекватна диета. Често придружени от дисфункции на вътрешните органи.

При субинволюция се наблюдава крава:

 • атония на матката;
 • забавяне на лохиите или тяхното разпределение на малки порции;
 • 4 или повече дни след отелването, отделянето на кафяви течни лохии;
 • увеличаване на срока на разпределение на лохии

Поради интоксикацията на тялото с продукти на гниене на гниещи лохии, кравата развива мастит. Има и нарушение на репродуктивните цикли.

Лечението трябва да се извършва от ветеринарен лекар, тъй като препаратите от ергот се използват при лечението на субинволюция на матката. Lochia се изпомпва с вакуумна помпа. Тази процедура трябва да се извършва внимателно, за да не се повредят допълнително матката и влагалището.

Следродилен сепсис

Има 3 вида: пиемия, септицемия и септикопиемия. Това се случва в резултат на проникването на различни коки или клостридии в кръвния поток. Проникващи пътища:

 • нарушаване на целостта на меките тъкани от всякакъв вид;
 • трудно или необичайно отелване;
 • емфизем на плода;
 • пролапс на матката;
 • забавено следродилно.

При кравите от 3 вида преобладава пиемия, тоест сепсис с метастази. Кафяв гнилостен ексудат се натрупва в матката, стените се удебеляват. Общата телесна температура варира.

Наранявания на родовия канал

Наранявания възникват, когато отелването е трудно или когато телето е с големи размери. Те могат да бъдат причинени и от персонала, който помага на кравата да се отелва. Основният симптом на травмата е кървенето. Не можете да правите без ветеринарен лекар, когато лекувате нараняване. Действията на неопитен собственик е по-вероятно да бъдат вредни. Превантивни мерки в този случай също не съществуват.

Разтягането на прасеца насила често води до травма на родовия канал

Ветеринарен съвет

За да се облекчи подуването и да се предотврати мастит след отелване и преди всяко доене, вимето на кравата се масажира с помощта на омекотяващ и овлажняващ мехлем. Овлажнители за кожа могат да бъдат закупени готови в магазина. Мехлемът Zorka, създаден специално за овлажняване на кожата на вимето, отдавна е добре установен.

Когато плацентата е задържана, по-добре е дори преди изтичането на максималния период, кравата трябва да почисти външните полови органи. Окситоцинът се използва епидурално в доза 20-30 U. Подкожно 0,5% разтвор на прозерпин или 0,1% разтвор на карбахолин. Тези лекарства допринасят за свиването на матката и отстраняването на плацентата.

В случай на пролапс на матката, трябва незабавно да поканите ветеринарен лекар. Собственикът на кравата няма да може сам да коригира органа. Преди пристигането на ветеринарния лекар матката трябва да бъде защитена от ненужни увреждания. За да направите това, матката първо се измива с подсолена топла вода, след това се напоява с дезинфекциращ студен разтвор и се увива в чаршаф. Можете да използвате голяма нова пластмасова торба, ако имате такава под ръка. Също така, собственикът трябва да подготви рампа, където кравата може да бъде поставена. Преди пристигането на ветеринарния лекар те трябва да се извършват само от съображения за спестяване на време. Освен това собственикът на кравата не зависи, тъй като сам и без анестезия, матката, той няма да може да коригира.

В случай на пареза, собственикът трябва да покрие сакралната зона на кравата с нещо топло. Това обикновено е слама под чула. Преди увиването долната част на гърба и сакрума се разтриват старателно и се масажират. Като превантивна мярка на животното не се дават много концентрати през сухия период. Подсладената вода се запоява.

Субинволюцията е по-лесно да се предотврати, отколкото да се излекува. Това не е трудно за собственика, тъй като основният метод е да се осигури активно упражнение за кравата. След отелването около животното се запоява околоплодна течност или подсолена топла вода с трици. Новородените телета се държат под крава 2-3 дни.

Трудно е да се излекува пиемия самостоятелно, тъй като е необходим комплекс от процедури с използване на различни лекарства. Собственикът е в състояние да предотврати следродилен сепсис:

 • осигурете пълноценна диета;
 • спазвайте хигиената по време и след отелването;
 • незабавно лечение на усложнения след раждането.

Ако пиемията не може да бъде избегната, предписаният курс на лечение се поддържа напълно.

За локално лечение на мастит можете да използвате специални спринцовки с антибиотици

Заключение

Ако кравата се е отелвала безопасно, собственикът практически няма сериозни проблеми. За да се предотвратят патологични отелвания и усложнения след раждането, е необходимо да се спазват правилата за хранене и отглеждане на говеда.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство