Рецепти за конфитюр (конфитюр) от тръни за зимата без семена

Черният трън е див храст, който градинарите използват най-често като жив плет. В края на сезона на растението узряват костилки. Те имат кисело-тръпчив вкус. Поради това те не са подходящи за прясна консумация, но сладкото от трънки без семена за зимата е изискан деликатес. За да приготвите десерт, първо трябва да се запознаете с характеристиките на технологичния процес. Такъв деликатес ще бъде не само вкусен, но и здравословен.

Десертът от слама е с високо съдържание на хранителни вещества

Характеристики на приготвяне на конфитюр от шипове

Плодовете на черния трън съдържат много витамини и минерали, повечето от които се задържат в процеса на конфитюр. Но за да се предотвратят храносмилателни проблеми, лакомството трябва да се консумира в доза, не повече от 100 g на ден.

Преди да започнете процеса на приготвяне на сладко за зимата, трябва предварително да подготвите съставките и контейнерите.

Как да изберем и подготвим завой

Бодлите узряват през септември и октомври. Те приличат на сливи, но по-малки. Когато узреят, плодовете от трън придобиват еднакъв тъмнолилав оттенък и на повърхността им се появява синкав цвят. Препоръчително е обаче да ги събирате за приготвяне на сладко за зимата след първата слана. Това се дължи на факта, че под въздействието на ниска температура съдържащите се в тях танини се разрушават и стягащо състояние изчезва.

За да направите сладко за зимата, трябва да изберете плодове от трън без признаци на гниене и разваляне. Първо трябва да бъдат сортирани и измити старателно. След това плодовете трябва да се сгънат в отделен съд и да се изсипят с вряща вода, така че течността да ги покрие напълно. Това ще помогне за омекотяване на плътта, така че ямките да могат да бъдат премахнати без много трудности.

След 3 минути сложете плодовете в гевгир и оставете в тази форма за половин час, за да се отцеди излишната вода. След това трябва да извадите костите. За да направите това, можете да използвате тялото на обикновена химикалка. След това подготвените суровини трябва да се сгънат в отделен емайлиран съд.

Вкусът на крайния продукт и продължителността на съхранението му зависят от качеството на плодовете.

Важно! Семената на тръните съдържат циановодородна киселина, която е вредна за човешкото здраве.

Подготовка на контейнера

За да направите сладко за зимата, трябва да подготвите емайлиран басейн, тъй като в широк съд детайлът ще се нагрее равномерно, което значително ще ускори процеса. Не можете да готвите десерта в метална купа, тъй като това води до окисляване на продукта.

За дългосрочно съхранение на конфитюр, трябва да подготвите специален контейнер. Десертът може да се съхранява в стъклени буркани с обем 0,5 и 0,75 литра. Те трябва да се измият старателно и след това да се стерилизират за 10 минути. Тази процедура помага за почистване на вътрешната повърхност на контейнера от микроби и бактерии, което ще изключи преждевременното разваляне на продукта.

Как да си направим сладко от слоеве

За приготвянето на сладко за зимата се препоръчва да се използват не само плодове от тръни, но и други компоненти. Това ще направи вкуса на лакомството по-балансиран и наситен.

Сладко от трън с шоколад

Това е най-необичайната рецепта за приготвяне на сладко от трън за зимата. Но, съдейки по отзивите, той се радва на повишена популярност.Всъщност в този случай сладкото има приятен десертен вкус и деликатна текстура, така че малко хора могат да оставят безразлични.

Ще имаш нужда:

 • горски плодове - 3 кг;
 • захар - 1,7 кг;
 • какао на прах - 300 г;
 • масло - 200гр.

Процес на готвене:

 1. Извийте готовите тръни.
 2. Изсипете захар в получената зрънце маса.
 3. Смесете добре.
 4. Оставете настрана, оставете за 3 часа.
 5. Оставете да заври, отстранете пяната.
 6. Оставете да къкри 20 минути при непрекъснато бъркане.
 7. Оставете настрана, охладете.
 8. Прекарайте детайла през сито, за да постигнете равномерна консистенция.
 9. Оставете отново да заври.
 10. Варете 20 минути, оставете настрана, оставете да се охлади.
 11. Повторете процедурата, докато консистенцията на детайла стане достатъчно плътна.
 12. Добавете масло на последния етап от готвенето.
 13. След това постепенно въвеждайте какаото на прах, като разбърквате непрекъснато със сладкото.
 14. Гответе детайла на слаб огън за 25-30 минути.
 15. Подредете горещо в буркани, навийте капаците.

В края на готвенето контейнерите трябва да се обърнат с главата надолу. След това ги завийте с топло одеяло и ги оставете в тази форма, докато бурканите с конфитюр се охладят напълно. Само след това те могат да бъдат прехвърлени на място за постоянно съхранение.

Важно! За да получите вкусно сладко от трън за зимата с плътна консистенция, е необходимо течността да се изпарява възможно най-много по време на процеса на готвене.

Десертът придобива наситен вкус по време на съхранение

Сладко от шипове и ябълки

Плодовете на трън се съчетават добре с ябълки. В същото време процесът на приготвяне на сладко за зимата изисква много по-малко време. Това се дължи на факта, че ябълките съдържат голямо количество пектин, така че десертът става дебел, без дълго кипене.

Ще трябва:

 • горски плодове - 2 кг;
 • ябълки - 1 кг;
 • захар 2 кг.

Алгоритъм на действията:

 1. Обелете ябълките, нарежете на произволни парчета.
 2. Добавете плодове от трън.
 3. Поръсете плодовата и ягодоплодната маса със захар.
 4. Оставете за 2 часа, за да се появи сок.
 5. Поставете на огън, отстранете пяната, кипете 15 минути.
 6. Оставете настрана, охладете.
 7. Разтрийте детайла през сито, за да получите равномерна консистенция.
 8. Оставете отново да заври.
 9. Варете 30 минути при непрекъснато разбъркване.
 10. Разстелете десерта горещ в бурканите, навийте на руло.
Важно! За приготвяне на сладко изберете червени ябълки, тъй като те съдържат повече пектин и са много по-сладки от зелените.

Сладкото от трън може да се използва като пълнеж за печени изделия

Как да си направим сладко от канела от трън

Канелата може успешно да допълни деликатеса от тръна. В крайна сметка тази подправка придава на сладкото специален аромат и приятен послевкус. Цейлонската канела е най-добрият избор за десерта, тъй като съдържа най-малко количество кумарин.

Ще трябва:

 • горски плодове - 3 кг;
 • канела - 1,5 пръчки;
 • захар - 1,7 кг.

Алгоритъм за приготвяне на сладко за зимата:

 1. Сгънете плодовете в подготвен емайлиран съд.
 2. Поръсете ги със захар, разбъркайте.
 3. Оставете в тази форма за 3 часа, за да излезе сокът.
 4. Оставете да заври, отстранете пяната.
 5. Варете 20 минути, оставете настрана, оставете да се охлади.
 6. Прекарайте през сито, за да получите хомогенна консистенция.
 7. Оставете да заври отново, варете на слаб огън в продължение на 20 минути.
 8. Оставете настрана, оставете да се охлади.
 9. Повторете процедурата, докато консистенцията стане достатъчно плътна.
 10. На последния етап добавете нарязана канела, кипете 5 минути.
 11. Сложете десерта горещ в буркани, навийте на руло.

В процеса на приготвяне на конфитюр от безсемен трън за зимата е важно да можете да определите готовността му навреме. За да направите това, трябва да сложите 1 ч.л. заготовки на чиния, но преди това трябва да се съхранява в хладилник за няколко минути. Ако конфитюрът не тече, значи е готов.

Важно! Сладко от шипове не трябва да се консумира от деца на възраст под шест години, както и жени по време на бременност и кърмене.

Количеството захар в десерта може да се регулира според личните предпочитания.

Условия за съхранение

Сладкото от трън за зимата трябва да се съхранява на сухо и хладно място, с изключение на рязките температурни спадове. Това може да бъде мазе, балкон или лоджия. По време на съхранение продуктът не трябва да се излага на слънчева светлина, тъй като това ще провокира капаците на кутиите да се подуят. Оптимални условия: температура на въздуха + 1-20 градуса, влажност 65-70%.

Срокът на годност на продукта директно зависи от количеството захар в сладкото. Колкото по-малко е, толкова по-рано трябва да използвате продукта. При спазване на всички етапи от технологичния процес, конфитюрът от шипове може да се съхранява 12 месеца от датата на приготвяне. След отваряне на буркана десертът трябва да се съхранява в хладилник.

Важно! При рязка промяна в условията на задържане във бурканите с конфитюр се образува конденз, който може да причини развитието на мухъл.

Заключение

Сладкото от безсемен трън за зимата е вкусен деликатес, който помага за укрепване на имунната система и запълване на дефицита на витамини и минерали в човешкото тяло. Този десерт може да се приготви по различни начини, като се вземат предвид предпочитанията на всички членове на семейството. И тогава сладкото ще се превърне в истинска находка през зимата, когато зад прозорците има сняг.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство