Kombucha не плава (не се издига): причини за това какво да се направи

В Америка комбуча или медуза е изключително популярна и напитка, наречена комбучей, има вкус на квас и се продава във всеки супермаркет. Руснаците и жителите на близкото чужбина предпочитат да не плащат пари за нещо, което лесно се приготвя самостоятелно. Но странната желатинова маса, която дава вкусна здравословна напитка, изисква грижи и понякога се държи неразбираемо. Защо комбуча се е удавил, дали трябва да се направи нещо и като цяло, нормално ли е или не, лесно е да се разбере.

Защо Kombucha не се появява след раздяла

Нормално е комбуча да потъне на дъното на кутията след разделяне. Това е жив организъм, когато една или повече плочи се откъснат, той се наранява и трябва да се възстанови.

Колко време отнема на комбуча да се издигне до върха зависи от няколко фактора. Основното тяло на медузомицета, след успешно разделяне, когато попадне в обичайната хранителна среда от вода, чаени листа и захар, може изобщо да не се удави. Счита се за нормално, ако лежи на дъното на кутията до три часа.

Kombucha не плава дълго време след разделяне, ако са взети две или повече плочи или операцията е извършена неточно. Това е значително нараняване и може да остане на дъното до три дни. Медузомицетът е болен, няма нищо добро в това, но е рано да се бие тревога.

Млада тънка чиния и не трябва да плува веднага. Той ще започне да работи, когато стане по-силен, в долната част ще има издънки, които преработват хранителния разтвор в комбуча. Преди това комбуча лежи в дъното на консервата. За успешна адаптация количеството течност трябва да бъде сведено до минимум.

Времето, когато трябва да обърнете внимание на симбионта на гъбички с дрожди и оцетно-кисели бактерии, които не искат да плуват от дъното на буркана, пряко зависи от метода на разделяне и дебелината на тялото на медузомицета:

 1. Стара комбуча с 5-6 плочи трябва да се издигне веднага след внимателно извършена операция. Ако не се появи, алармата трябва да се включи след 2-3 часа.
 2. Когато собствениците знаят, че е било извършено небрежност при разделянето на плочите, например треперела е ръка, части са били разкъсани насила, използван е нож, ще отнеме повече време за адаптиране. Може да се наложи да изчакате 3 дни.
 3. Младата комбуча може да лежи на дъното на буркана от 3 дни до 2 седмици. Хранителният разтвор едва покрива тялото на медузите.
Важно! Ако веднага излеете 2 литра хранителен разтвор в буркан с отделена горна плоча, едва ли ще изплува изобщо. Ако ситуацията не бъде коригирана, той ще се разболее и ще умре.

Списък на причините, поради които Kombucha не се издига

Потъването на Kombucha и потъването до дъното на кутията по време на подготовката на kombucha не трябва да бъде тревожно само по себе си. Друг е въпросът, ако не изскача дълго време. Зрелият медузомицет, състоящ се от няколко плочки, трябва да се издигне за 2-3 часа. При спазване на всички правила, използвайки висококачествени чаени листа и вода, може изобщо да не потъне.

Съвет! Ако възрастен комбуча потъва за 1-2 дни всеки път в началото на готвенето, след това изплува и започне да работи, собствениците трябва да преразгледат действията си.

Правят нещо нередно, поради което медузомицетът получава шок и е принуден да отделя време за адаптация.

Всички нередности в "работата" на комбуча изискват внимателно проучване, евентуално медузомицетът е болен

Нарушаване на вътрешния климат

Kombucha не трябва да стои на слънце. Но също така е невъзможно да се откаже достъп до светлина. Ако поставите буркан с медузи на тъмно място, той първо ще потъне на дъното, тъй като дрождните бактерии ще спрат да работят, след това ще се разболее и ще умре. Това няма да се случи веднага, ще има достатъчно време, за да се коригира ситуацията.

Оптималната температура за поддържане на медузомицета е 23-25 ​​° C, вече при 17 ° C желатиновото вещество може да умре. Ако изстине, определено ще потъне до дъното на консервата.

Важно! Първо трябва да се провери температурният режим.

Нарушаване на правилата за грижи

Kombucha не плува в буркана, защото е болен. Понякога всичко изчезва от само себе си след няколко дни адаптация, но това забавя времето за подготовка на комбуча. Тялото на симбионта се повдига от мехурчета въглероден диоксид, отделяни от дрождите по време на ферментацията. Медузомицетът не работи, докато лежи на дъното.

Той може да се стресира по следните причини:

 1. Ако е бил измит с вода не преварена, а от чешмата, какво да се прави, по принцип е възможно, но не се препоръчва поради високото съдържание на хлор, вар и други примеси. Необходимо е време, докато медузомицетът се възстанови от шока при контакт с тези вещества.
 2. При извършване на хигиенни процедури се използва студена или твърде топла течност. Краткотрайното излагане на неподходящи температури няма да има време да създаде сериозни проблеми, но ще „обезсмисли“ медузите за няколко дни. Трябва да използвате вода със стайна температура.
 3. Инфузията не се слива твърде дълго. Цялата захар се обработва, комбуча се превръща в оцет. Първо, медузомицетът ще потъне, след това горната плоча ще бъде покрита с тъмни петна, ще се появят дупки, процесът ще се премести в долните слоеве. Гъбата ще умре.
 4. Ако приготвите напитка в мръсни съдове, нищо добро няма да се получи. Бурканът трябва да се измива редовно, попарен с вряща вода. Дали комбуча умре, просто се удави и не работи или напитката се окаже некачествена, зависи от степента на замърсяване и химичния състав на веществата, паднали върху тялото на медузите.

Нарушаване на правилата за готвене

Kombucha не се издига, ако са направени нарушения по време на приготвянето на напитката. Най-често:

 • твърде малко или твърде много захар, тя трябва да бъде от 80 до 150 g на литър течност;
 • използването на нискокачествено заваряване;
 • водата трябва да е чиста, преварена, филтрирана или изворна, водата от чешмата е неподходяща, тъй като съдържа нежелани примеси, които камубата потъва за няколко часа или дни;
 • невъзможно е да се излее захар върху тялото на медузата или дъното на буркана неразтворено;
 • температурата на течността трябва да е със стайна температура, от студена комбуча определено ще се удави, а гореща ще я убие.

Причини, поради които комбуча стои изправен в буркан

Понякога медузомицетът стои на ръба. Може да има няколко причини:

 1. Контейнерът е твърде малък. Ако едно вещество се отглежда в трилитров буркан и след това се слага в литър, то просто няма да може да се изправи там и ще заеме изправено положение.
 2. Същото ще се случи, ако се опитат да държат младата чиния в контейнер по-тесен от този, в който е плавала старата гъба. Диаметърът на медузомицета ще остане същият; поради стегнатостта, той ще се обърне настрани.
 3. Млада единична чиния ще заеме неестествено положение, ако в буркана има твърде много течност.
 4. Възрастна медуза трябва да изплува на повърхността. Ако напълните буркана повече от 2/3, гъбата ще се издигне до врата, няма да може да се изправи и ще се обърне настрани.
Коментирайте! Вертикалното положение, заето от медузомицета за кратко време в процеса на повдигане от дъното, не трябва да предизвиква тревога.

Ако комбуча стои на ръба, това не винаги означава болестта му.

Какво да направите, ако kombucha не плава дълго време

Какво да направите, ако kombucha е паднал и няма да се появи след коригиране на грешки, зависи от това колко време е в това състояние. Обикновено се нуждае от помощ.

При млад медузомицет на първо място се намалява обемът на течността. Ако е добавена захар под 150 g на литър, добавете сироп.

Проверете условията за отглеждане на възрастен комбуча. Когато температурата и осветлението отговарят на изискванията на тялото:

 1. Извадете и измийте комбуча с преварена вода при стайна температура.
 2. Разгледайте внимателно. Ако външната част е затъмнена, отстранете я. Ако медузата е твърде дебела, се отстраняват 1-2 горни плочи.
 3. Измиват контейнера, връщат гъбата там. Изсипете литър хранителен разтвор, подсладен с максимално количество захар (150 g).
 4. Поставят се на слабо осветено място с температура около 25 ° C.

Ако медузомицетът все още не плава, част от течността се източва. Дори след заболяване, гъбата трябва да нарасне за максимум 1-2 седмици. След това се поставя в обичайния обем хранителен разтвор.

Как да се грижим за комбуча, за да не потъне

За да не търсите причините, поради които комбуча се е удавил, трябва да се грижите правилно за него. Първо:

 • разтворете захарта напълно, преди да добавите в буркана;
 • за оставяне и варене използвайте чиста преварена вода със стайна температура;
 • източете готовата напитка навреме;
 • поддържайте температурата в района на 23-25 ​​° С;
 • напълнете буркана с хранителен разтвор не повече от 2/3;
 • осигуряват светло, но защитено от директни лъчи положение;
 • изплакнете навреме медузите и контейнера за приготвяне на напитката;
 • използвайте висококачествени чаени листа;
 • не изливайте наведнъж голям обем течност върху млади, наскоро отделени чинии.

Заключение

Ако комбуча се е удавил, преди да подадете аларма, трябва да разберете причините. Понякога не се появява веднага поради факта, че медузата е твърде тънка или има нежелани примеси във водата. Дори когато гъбата е болна, тя може да бъде излекувана, ако условията са оптимални.

Коментари (1)
 1. Благодаря ви много за разяснението, имах прекалено студено пълнене, добавих топло - вече не потъва

  15.01.2021 г. в 10:01
  Алексей
 2. Благодаря ви много. Просто огромна. Имам гъба, но не знам как да се погрижа за нея. Вашата информация е много полезна. В противен случай почти изпаднах в паника. Почти забих бебето. Но сега всичко падна в място. Благодаря отново.. Не се разболявай.

  02.02.2020 в 06:04
  Ирина
Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство