Размножаване на хризантеми у дома и в градината

Размножаването на хризантемите се извършва по всякакъв вегетативен начин - чрез резници, разделяне или наслояване. Можете също да отглеждате разсад от семена, но това е по-трудоемък метод. Размножаването се извършва през втората половина на пролетта или началото на лятото.

Възможно ли е да се размножава хризантема

Хризантемата може да се отглежда у дома. Има няколко доказани начина за размножаване на вътрешни и външни храсти:

 • пролетно-летни или есенни резници;
 • получаване на наслояване;
 • разделение;
 • отглеждане от семена.

Вегетативните методи ви позволяват да получите растение със същите характеристики като майчиния храст. Когато хризантемата се размножава със семена, културата не наследява всички сортови характеристики. Този метод е много трудоемък и отнема много време.

Най-често за размножаването на хризантеми градинарите избират вегетативни методи.

Кога може да се размножават хризантеми

Културите се отглеждат през целия сезон. Времето зависи от избрания метод, както и от условията на отглеждане - в градината или у дома:

 1. Изрезките се извършват в края на пролетта или началото на лятото. Този метод е подходящ и за есенно развъждане. През пролетта и лятото посадъчният материал се поставя на открито в оранжерия или под филм. През есента майчинският храст се изкопава и съхранява в избата и след това се получават резници (през февруари). Също така, есенните резници са подходящи за стайни хризантеми. Отглеждат се от уличен храст или от букетен клон.
 2. Размножаването на хризантеми чрез наслояване също е разрешено през пролетта (април). Въпреки че е по-добре да копаете в издънките на майката дори през есента. След това те могат да бъдат трансплантирани на ново място за следващия сезон.
 3. Разделянето на храста се извършва през втората половина на пролетта, когато сланите вече са отстъпили и почвата се е затоплила достатъчно. Резервен вариант е края на лятото или началото на есента.
 4. Размножаването със семена включва засяване на материала в средата или края на февруари. Разсадът се развива дълго време, така че не трябва да закъснявате с процедурата.

Кога да размножавате хризантема у дома

У дома културата често се отглежда чрез резници. Можете да отгледате ново цвете както от градинска издънка, така и от клон, останал след букет.

Ако се отглежда от букет цветя, по-добре е да вземете няколко клона наведнъж. По-добре е да направите размножаването на хризантеми през есента (към края на октомври): в този случай конкретният период няма значение, тъй като разсадът ще расте у дома.

Алгоритъм на действията:

 1. Нарежете дръжка с всякакъв размер (15–20 cm). Това трябва да са базови издънки, а не апикални издънки. Първо, дръжката трябва да бъде внимателно изследвана. Ако е необходимо, изгнилите места се отрязват.
 2. Всички издънки и листа се отстраняват. Направете прав горен разрез и долен наклонен (под ъгъл от 45 градуса).
 3. За ефективно възпроизвеждане на хризантеми, долната част на резника се потапя в разтвор за стимулиране на растежа. Това може да бъде сок от алое с вода (1: 1) или специален препарат: Kornevin, Epin, Heteroauxin и други.
 4. Във водата (на перваза на прозореца) дръжката ще престои, докато се образуват първите корени, което ще отнеме до един месец. През това време издънката на хризантемата може да изгние.В този случай трябва да го извадите, да отрежете всички повредени части и да смените водата, като добавите към нея 1-2 таблетки счукан активен въглен.
 5. След това трябва да подготвите почвата. Това може да бъде универсална почва или смес от копка (повърхностна) почва с пясък, хумус и перлит (2: 1: 1: 1). Преди това земята се полива със слаб разтвор на калиев перманганат или се държи няколко дни във фризера.
 6. След това резниците се трансплантират. Полива се с утаена вода. Не трябва да се добавя тор. За размножаването на хризантеми през есента не е необходимо хранене.

Резници, получени от градински корен от хризантема в 90–95% от случаите

Внимание! Когато се засаждат в земята, издънките ще изглеждат отслабени и изсъхнали, но след няколко месеца ще започнат да растат.

Кога да се размножават уличните хризантеми

Уличните хризантеми се отглеждат успешно чрез вегетативни методи, основният от които е резници. Не трябва да избирате апикални (зелени) издънки, а, напротив, базални (лигнифицирани). Последователността на действията е следната:

 1. В началото на октомври храстът на хризантемата е напълно отрязан, оставяйки коноп 3-5 см висок.
 2. След това внимателно се изкопава и трансплантира в голяма саксия (в същата почва), корените се поръсват с пясък или пръст.
 3. Поставете контейнера в хладна изба или друга тъмна стая с температура от + 5–7 ° C.
 4. Почвата периодично се навлажнява, но не твърде обилно (трябва да остане леко влажна).
 5. В средата на февруари храстът-майка хризантема се прехвърля в топло помещение за по-нататъшно размножаване чрез резници.
 6. Полива се обилно и се оставя на светлина. След 7-10 дни ще се появят първите издънки.
 7. Веднага след като достигнат височина от 10 см, те трябва да бъдат отрязани, така че на конопа да останат 4 листа. Издънките ще растат отново на майчиния храст, който също може да се използва за разплод.
 8. На резниците се прави разрез, те се потапят в стимулатор на растежа и изчакват появата на корените.
 9. След това те се трансплантират в плодородна почва и се покриват с фолио.
 10. Периодично се проветрява и полива. Премахнете филма след появата на нови издънки.
 11. През април те дават сложен минерален тор или карбамид.
 12. В началото на май те се прехвърлят на открито.
Внимание! Размножаването на хризантема чрез резници е разрешено през лятото.

Това е по-опростен вариант: просто счупете клон с дължина 10-15 см, направете наклонен разрез и го вкоренете в плодородна влажна почва, покрита с филм. След месец ще се появят нови издънки.

Резниците се отглеждат в малки контейнери

Как може да се размножава хризантема

Има и други ефективни начини за размножаване на хризантема. Това става наслояване и разделяне на храста. За някои градинари те изглеждат дори по-лесни от рязането и отглеждането на разсад от семена.

Как да засадите хризантема чрез разделяне на храст

Размножаването чрез разделяне на коренището е разрешено само за възрастни храсти на възраст 3-4 години и повече. Трябва да започнете процедурата в края на април или началото на май. Трябва да действате така:

 1. Първо се отстраняват стари, лигнирани и повредени клони.
 2. След това храстът се изкопава внимателно и почвата се отърсва от корените.
 3. Вземете остър нож или резачка. Изрежете 5-6 парцела със здрави корени и издънки (по 1-2 клона на всеки).
 4. Засадени в плодородна почва, поливани обилно.
 5. След 2-3 седмици дайте урея или друг азотен тор.
Внимание! Някои сортове хризантеми са много плодовити. В такива случаи трябва редовно да разделяте храстите - след 1-2 години.

Как правилно да се размножават хризантеми чрез наслояване

Размножаването чрез наслояване е подходящо за зимоустойчиви сортове. Процедурата започва през есента (октомври). Те действат по следния начин:

 1. Очертани са няколко долни издънки, които ще станат наслоявания.
 2. Изкопайте подходящ брой окопи около храста с дълбочина 7-10 cm.
 3. Стъблата са наклонени и фиксирани със скоби.
 4. Поръсете с плодородна почва, напоена.
 5. Отгоре се прави могила земя с височина 15–20 cm.
 6. Освен това можете да се къпете с листа.
 7. В края на април, когато заплахата от замръзване отмине, слоевете се изкопават и разделят според броя на корените.
 8. Децата се засаждат на ново място (плодородна, лека почва). Полива се и се подхранва с азотен тор.

Правила за засаждане на хризантеми на открито

Хризантемите са най-добре засадени в лека, плодородна почва. Поставянето трябва да бъде:

 • възвишен (не низинен);
 • защитен от силен вятър;
 • добре осветена, въпреки че за някои сортове е разрешена лека полусянка.

Препоръчително е да се засаждат разсад (резници, обрасли резници или резници) на открито през пролетта, когато температурата на почвата е най-малко + 8–10 ° C. При засаждане плодородна почва се изсипва в дупка, смесена с хумус и торф (2: 1: 1), а кореновата шийка е заровена точно под повърхността (2-3 см).

Разсадът на хризантемата се прехвърля на открито в средата на май

Правила за грижа за хризантема след размножаване

След засаждане на цвете в земята или в саксия, то се нуждае от специални грижи:

 1. Седмично поливане с топла, утаена вода. Ако топлината се установи, тогава 2 пъти по-често.
 2. Подхранване със сложен минерален тор до пет пъти на сезон.
 3. Премахване на плевелите.
 4. Разрохкване на почвата (не трябва да се допускат бучки).
 5. Мулчиране с торф, сено, дървени стърготини (особено в горещия период). Това помага да се задържа влагата в почвата.

Опитни съвети за градинарство

За да се справи с възпроизвеждането на хризантеми може не само опитен, но и начинаещ цветар. За да могат корените да се вкоренят, трябва да обърнете внимание на няколко практически съвета:

 1. Когато отглеждате резници у дома, те първоначално трябва да бъдат засадени в малка саксия. Само на следващата година, когато цветето порасне, е позволено да се трансплантира в по-голям контейнер.
 2. На първите етапи след засаждането на разсад през май, той трябва да се подхранва със сложни минерални торове 2 пъти месечно.
 3. Трябва да съберете поне пет разсада. Някои от тях не се вкореняват или умират в процеса на растеж, след трансплантация.
 4. Когато се събират резници или се получават резници, трябва да се избират само здрави издънки. Ако храстът е болен през настоящия сезон, по-добре е да го оставите на мира.
 5. Хризантемата може да се трансплантира само в топла почва. Ако се съмнявате, е по-добре да измерите температурата: изкопайте дупка с дълбочина 15 см и поставете там термометър, като го поръсите със земя за 10-15 минути.

Заключение

Размножаването на хризантеми се предлага както в градината, така и у дома. Получаването на разсад е лесно. Необходимо е да ги трансплантирате навреме в земята и да осигурите нормални грижи. Растенията се развиват бързо и обикновено цъфтят през същия сезон.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство