Hyes за вас хибридна роза floorbunda: засаждане и грижи

Rose Ice Pho Yu - разнообразие от английска селекция. Различава се с дълъг, буен цъфтеж. Произвежда средни до големи цветя с розово-лилав оттенък с приятен цитрусов аромат. Препоръчва се за отглеждане в средната лента, Чернозем и южните райони на Русия.

История на развъждане

Rose Eyes for You е разнообразие от селекции на английски език, получени през 2008 г. Автор е Peter J. James. Това е сложен хибрид, получен от две разновидности:

 • Персийска роза (Rose persica);
 • Синьо за теб.

Описание на Rose Ice Pho Yu и характеристики

Сортът Ice Pho Yu принадлежи към групата на розите флорибунд. Те съчетават качеството на хибридния чай и полиантовите рози. Храстът е малък, той достига до 75–100, рядко 130 см височина. Формата е кръгла, компактна, изглежда елегантна. Издънките са прави, растат вертикално, съдържат бодливи тръни. Листата са със среден размер, цветът е ярко зелен, повърхността е лъскава, блести приятно на слънце.

В описанието на ледената роза Pho Yu (на снимката) е посочено, че тя дава големи цветя, които достигат диаметър от 6 до 10 см. Цветът е разнообразен: в центъра е лилаво-виолетов, по краищата е бледо люляк и розово. Тичинките са оранжеви, контрастиращи на общия фон.

Цветята на розата Ice Pho Yu са полу-двойни, венчелистчетата са подредени в няколко реда

Съцветия - четки, на всеки от тях израстват 3-7 пъпки със средни и големи размери. Формата в началото на цъфтежа е конична. След пълното разкриване, той става чаша, забележимо сплескан.

Цъфтежът на ледената роза Pho Yu е изобилен и непрекъснат; започва в средата на юни. Цветята не траят дълго, но се появяват в голям брой, така че храстът украсява градината дълго време. Особеността на сорта е, че пъпките се затварят през нощта и се отварят отново сутрин. Културата реагира на слънчевите лъчи: в ясни дни има повече цветя, отколкото в облачни. Ароматът е интензивен, с нотки на цитрусови плодове и етерично розово масло.

Основни характеристики на хибридната роза Eyes for You:

 • цветята са средни и големи - 6-10 см;
 • полу-двоен тип, се състоят от 20 венчелистчета;
 • цвят: лилав, розов, бледо люляк;
 • цъфтеж: обилен, повтарящ се (юни - юли);
 • броят на пъпките на един дръжка: от 3 до 5;
 • аромат: богат, приятен;
 • компактен, средно голям храст: 75–130 см височина, 70–80 см ширина;
 • устойчивост на брашнеста мана и черно петно: висока:
 • зимна издръжливост: до -20 ° C без подслон (зона 6);
 • устойчивост на дъжд: задоволително;
 • приложение в градинския дизайн: единични насаждения и композиции;
 • приложение за рязане: не е подходящо.

Предимства и недостатъци на сорта

Floribunda Rose Ice Pho Yu има няколко осезаеми предимства:

 • големи, красиви цветя;
 • подчертан, приятен аромат;
 • обилен цъфтеж;
 • непретенциозност в грижите;
 • отличен имунитет към често срещани заболявания;
 • компактен храст с правилна форма;
 • красива комбинация от тъмнозелена зеленина и ярки розово-лилави цветя.

Сортът Ice Fo Yu rose също има недостатъци, на които трябва да обърнете внимание, преди да закупите разсад:

 • цветята бързо се ронят, не са подходящи за рязане;
 • избледняват на яркото слънце;
 • не цъфтят в облачно, дъждовно време;
 • зимната издръжливост е ниска.
Внимание! Сортът Ice Fo Yu може да се отглежда в средната лента, Черноземния регион, както и в южната част на Русия. В региони с неблагоприятен климат храстите се нуждаят от надежден подслон. Разсадът може да не оцелее особено в мразовитата зима.

Методи за размножаване

Основният метод за размножаване на ледената роза Pho Yu е чрез резници. Посадъчен материал се получава в края на пролетта от млади зелени издънки. Те трябва да бъдат отрязани, така че дължината на всяко рязане да е 20 см. Инструкциите за отглеждане са стандартни:

 1. Всички листа по резниците се отстраняват.
 2. Направете косо долно и право горно изрязване.
 3. Потопени за няколко часа в разтвор за стимулатор на растежа - "Kornevin", "Epin".
 4. След това те се засаждат на открито в смес от плодородна почва с торф и пясък (2: 1: 1), покрити с филм или бутилка.
 5. Периодично се проветрява и полива.
 6. През есента разсадът се мулчира, а през пролетта се трансплантира на ново място.

Резници от розата Ice Fo Yu могат да се отглеждат както на открито, така и у дома.

Друг удобен начин е да получите слоеве. Процедурата започва в края на септември или началото на октомври. Първо, трябва да изкопаете дълбока бразда (15 см) и да поставите там един от долните издънки на Леда за роза Ю. Той се закрепва с тел, поръсва се с плодородна почва, полива се и се мулчира старателно.

През пролетта защитният слой се отстранява, те дават светлинен достъп до върха на издънката, което ще поникне нови клони. През есента резниците на розата Ледена фо Ю се отрязват от майчиния храст и се трансплантират на постоянно място. Полива се обилно и се мулчира с торф, хумус, дървени стърготини или друг материал.

Отглеждане и грижи

Rose Ice за Ю е взискателен към мястото за кацане. Тя предпочита добре осветени места. Желателно е светлината да бъде разсеяна. Най-добре е да изберете лека полусянка от високи храсти или дървета. Мястото трябва да бъде:

 • достатъчно плодородна (рохкава почва, рН от 6,0 до 7,0);
 • защитен от силен вятър;
 • сухо (низините със застояла влага са изключени);
 • с добра циркулация на въздуха (нежелателно е да го поставяте до сгради, покрив).

Основната дата на засаждане е пролетта (втората половина на април - началото на май). Rose Ice Pho Yu може да се вкоренява през есента, 3-4 седмици преди първата слана. Ако почвата е лека и плодородна, не е необходимо да се подготвя. Ако почвата е изчерпана, в нея се внася хумус или компост няколко месеца преди засаждането в кофа от 2 м2 (или 4 супени лъжици сложен минерален тор). Тежката глинеста почва трябва да бъде олекотена чрез добавяне на 1 кг дървени стърготини или пясък към същата площ.

Алгоритъмът е стандартен:

 1. На мястото, избрано за леда за роза Ю, се изкопават няколко дупки с дълбочина 50–60 cm на разстояние 50 cm (умерено плътно засаждане).
  3
 2. Малки камъчета се полагат със слой от 8-10 cm.
 3. Корените на разсад от розата Ice Fo Yu се нарязват на 30 см и се поставят в разтвор за стимулиране на растежа.
 4. Те се засаждат в плодородна почва, като задълбочават кореновата шийка с 5-7 cm.
 5. Поливайте обилно (10 литра утаена вода) и мулчирайте.

За да се стимулира бързият растеж на Ice Pho Yu, разсадът трябва да се отреже при засаждане, оставяйки 3-4 пъпки.

Грижите за розата за този сорт са стандартни. Растението е непретенциозно, но за обилен и продължителен цъфтеж трябва да се погрижите за следните дейности:

 1. Поливането е редовно - 1,5-2 кофи вода на възрастен храст седмично. Ако времето е горещо, вода се дава 2 пъти седмично. При суша е полезно напояването на короната в късните вечерни часове.
 2. Прилагане на превръзки за рози Лед за Ю: през април, карбамид 15–20 g на храст, през юни и юли (по време на формирането на пъпки и цъфтежа) - суперфосфат (40 g) и калиева сол (20 g). Можете да редувате минерално торене с органични вещества - екскременти, лопен, хумати, инфузия на окосена трева.
 3. След обилно поливане или дъждове почвата трябва да се разрохка добре.
 4. Плевенето се извършва при необходимост, като внимателно се отстраняват плевелите.
 5. През лятото трябва да мулчирате с торф, дървени стърготини, хумус, но през зимата е по-добре да не използвате тези материали, тъй като те натрупват много влага.
 6. В повечето региони на Русия (с изключение на южните), розовите храсти Ice Fo Yu трябва да бъдат покрити през зимата. Нещо повече, това трябва да се направи, след като температурата падне под -7 ° C. Покрийте със смърчови клони или чул. Материалът се полага между клоните, както и върху предварително инсталирана рамка над храста.
 7. Подрязването на роза от сорта Ice Pho Yu се извършва всяка пролет, като се премахват измръзналите, слаби клони.През лятото всички изсъхнали цветя се изрязват, през есента можете да изтъните короната за правилното формиране на храста. По-старите растения се нуждаят от радикално подрязване. Всички издънки се отстраняват, като остават само 2–4 пъпки.

Rose Ice fo Yu реагира на редовно хранене и поливане

Съвет! През първата година след засаждането всички ранни пъпки трябва да бъдат премахнати.

На розата Ice Pho Yu могат да се оставят само августовски съцветия (не повече от две парчета на всеки дръжка). След края на цъфтежа те се държат, докато се образуват плодовете. Тогава храстът ще се вкорени по-добре на ново място и през следващата година ще може да дава цветя.

Вредители и болести

Розата от сорта Ice Pho Yu има добър имунитет. Следователно като превантивна мярка е достатъчно да се извърши едно третиране с фунгициди в началото на пролетта (преди появата на подуване на пъпките). За да направите това, използвайте всяко лекарство: течност от Бордо, Fitosporin, Skor, Hom, Maxim, Fundazol.

Когато се открият листни въшки и други вредители, храстите на розата Ice Fo Yu се третират с народни средства:

 • дървесна пепел с стърготини от сапун за пране;
 • инфузия на листа от глухарче, лют пипер;
 • разтвор на горчица на прах, тютюнев прах;
 • отвара от цветя от невен.
Внимание! Ако в градината се наблюдава нашествие на насекоми, трябва да се използват химически препарати: Fitoverm, Vertimek, Eforia, Inta-Vir, Decis и други.

Приложение в ландшафтния дизайн

Rose Ice Pho Yu изглежда красиво във всяка градина: както в големи цветни лехи, така и в малки площи. Подходящ за всички популярни стилове - кънтри, модерен, английски пейзаж, френски мотиви и др. Храстите Ice Fo Yu изглеждат особено красиви в комбинация с добре поддържана морава.

При проектирането на територията сортът се използва в следните случаи:

 1. Единично кацане.
 2. Розов лед за Ю ще перфектно украсява градината и в композицията. Комбинира се с различни култури: делфиниуми, божури, астри, хризантеми и други. Основното условие е съвпадение по височина и цвят. Атрактивен бледо люляков цвят ви позволява да използвате розата Ice Pho Yu, за да украсите всяко място в градината. Бушът е в състояние да съживи дори неописани ъгли.
 3. Розов лед за Ю по градинската пътека.

Културата изглежда добре в комбинация със сортове от синята гама, например с Blue for You. Храстите са хармонично съчетани с малки цветя - теменужки, лютичета и други.

Заключение

Розовият лед за Ю може да расте в почти всяка област. Храстите не изискват специални грижи, но е важно да запомните, че цветът на венчелистчетата избледнява на яркото слънце. Следователно мястото за кацане трябва да бъде полусенчесто. В повечето региони резитбата през есента и подслонът през зимата е задължителен.

Отзиви за роза Ice Pho Yu

Лидия, 49-годишна, Саранск
Купих двегодишна фиданка на розата с интересно име Лед за Ю. Културата започна да цъфти през същия сезон. Последваха две вълни с кратка почивка. През нощта пъпките се затварят и при дъждовете, които не задържат, започват да гният.
Виктория, 45 години, Ставропол
Розов лед за Ю може да се отглежда не само на юг, но и на север (до района на Москва). Цветята са нежни, ароматни, но не траят дълго. Много е важно да намерите красив спътник на растението. Експертите препоръчват да отглеждате рапсодия в синьо, бургундско лед и синьо за вас до Ice Pho Yu.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство