Колко дни расте петунията от семена в гранули

Петунията е предпочитана от много производители. В края на краищата тя е в състояние да се наслаждава на буйния цъфтеж през целия сезон, при спазване на минималните правила за грижи. Но за да отгледате това цвете, трябва да опитате. И на първо място, възникват трудности при сеитбата, тъй като семената са много малки. Петунията в гранули се продава, което значително опростява задачата. Следователно остава само да разберем как правилно да засаждаме и какво е необходимо за успешното покълване.

Семената в гранули са много по-лесни за засаждане

Колко дни расте петунията от семена в гранули

Покритият посадъчен материал има значителна разлика от обичайния. В този случай всяко семе има защитна обвивка, която включва стимуланти на растежа, хранителни вещества и фунгициди. Такъв състав позволява да се подобри кълняемостта и да се увеличи имунитетът на разсад в началния етап на развитие, а също така допринася за равномерното разпределение на семената в почвата, тъй като те значително увеличават размера си.

Важно! Защитната обвивка удължава периода на покълване.

Времето на издънките на петуниите от гранули може да се различава в зависимост от условията на тяхното отглеждане. Затова трябва да обърнете внимание на това.

Вкъщи

При отглеждане на разсад от гранули у дома е възможно да се контролира влажността и температурата. Следователно покълването настъпва 7-10 дни след засаждането. Тези условия пряко зависят от правилната процедура и спазването на режима за последваща поддръжка на разсад.

В оранжерия или оранжерия

При такива условия петунията в гранули покълва за 12-14 дни. Това се дължи на факта, че не винаги е възможно да се поддържа температурата в рамките на + 25 ° C, да се осигурят дванадесет часа дневна светлина и висока влажност в оранжерия или оранжерия. В крайна сметка, само ако тези условия са изпълнени, покълването на гранули се случва във възможно най-кратки срокове.

В открито поле

Опитните градинари не препоръчват отглеждане на петунии в гранули на открито. Тъй като за успешното им покълване са необходими определени условия и липсата на резки температурни промени. Следователно, на открито, такива семена могат да покълнат за 2-3 седмици, което значително забавя времето за цъфтеж.

Как правилно да сеете петуния в гранули за разсад

Засаждането на гранули може да се извърши по два начина: в торфени таблетки и като цяло контейнери, пълни с пръст. Кой да изберете, всеки производител решава самостоятелно. Следователно, трябва да се запознаете с особеностите на засаждането и в двата случая и да разберете как това се отразява на кълняемостта.

В торфени таблетки

Този метод изисква допълнителни разходи, но в същото време ускорява кълняемостта и ви позволява да получите силни, добре развити разсад без особени затруднения. И ако вземем предвид, че най-ценните сортове обикновено се продават на гранули, тогава много производители го избират.

Когато използвате торфени таблетки, не е нужно да гмуркате разсад

За засаждане ще трябва да подготвите всичко необходимо предварително. Торфените таблетки съдържат компресирана почва с балансиран състав, което ускорява покълването. Той е затворен в специална мрежеста торба, изработена от нетъкан материал.В допълнение към торф с високо ниво, те съдържат хумус и антибактериални компоненти, което е необходимо за защита на разсад от болести в началния етап на развитие.

Преди засаждане на петуния в гранули за разсад, трябва да се приготвят торфени таблетки. За целта те трябва да бъдат разположени на дъното на контейнера без дренажни отвори в един ред с вдлъбнатина нагоре. След това налейте топла вода, така че течността да ги покрие напълно, и изчакайте 10-20 минути. След периода на изчакване обемът на таблетките ще се увеличи 5-6 пъти, което е норма. В същото време те запазват формата на цевта благодарение на задържащата външна мрежа.

След това е необходимо внимателно да се пренаредят торфените таблетки в сух контейнер близо един до друг, така че впоследствие разсадът да не може да се преобърне и да се счупи след покълването. След това трябва да засадите петунии в гранули върху разсад, поставяйки една по една в центъра на торфената таблетка, леко я притискайки към земята. След това е необходимо да се навлажни горната част от спрей, за да се накисне защитната обвивка за успешно покълване. Невъзможно е да поръсите семената със земя отгоре, тъй като петунията се издига на светлина.

В края на засаждането контейнерът с торфени таблетки трябва да бъде покрит с фолио и преместен на добре осветено място с температура + 25 ° C. Тъй като влагата се изпарява, е необходимо да се овлажнява. За да направите това, изсипете вода директно в контейнера, така че таблетките да могат да я абсорбират. Можете също така да пръскате гранулите периодично, за да подобрите кълняемостта.

Важно! За засаждане на петунии трябва да изберете торфени таблетки с диаметър не повече от 3,5 см.

В контейнер със земя

Когато засаждате в обикновени контейнери, е необходимо да ги вземете с височина 7-10 см. Контейнерите трябва да имат дренажни отвори за отстраняване на излишната вода.

Процедура за кацане:

  1. Поставете дренажен слой с дебелина 1 см на дъното на контейнерите.
  2. Напълнете останалата част от обема с хранителна почва, като не запълвате до върха 0,5 cm.
  3. Поливайте обилно и изчакайте, докато влагата се абсорбира.
  4. Изгладете повърхността на почвата.
  5. Намокрете клечка за зъби и прехвърлете една гранула петуния в контейнер, поставяйки семената на разстояние 2 cm.
  6. Притиснете ги леко към повърхността, но не ги покривайте със земя.
  7. Напръскайте отгоре с пулверизатор, за да нарушите целостта на защитния слой.
  8. Покрийте контейнерите с прозрачен капак или найлоново фолио.

В края на засаждането прехвърлете контейнерите на светло място с температура + 25 ° C. Преди покълването на разсад е необходимо да се следи влажността и периодично да се проветрява.

Защо петунията в гранули не възниква и какво да правя

Понякога можете да намерите отзиви в мрежата, когато семената на петуния в гранули поникват дълго време или изобщо не покълват. Това се дължи на факта, че колкото по-дълго се съхранява такъв посадъчен материал, толкова по-нисък е процентът на покълване. Защитната обвивка предотвратява дишането на спермата. Ето защо, когато купувате, трябва да обърнете внимание на срока на годност на семената на петуния в гранули. Пресният посадъчен материал покълва най-добре.

Как се засява негранулирана петуния

За успешното покълване на обикновените семена на петуния е необходимо правилното засаждане. Най-трудното е равномерното им разпределение на повърхността на почвата. Ето защо опитните производители на цветя препоръчват предварително смесване на семената с пясък в съотношение 1: 5. А за дезинфекция на почвата се препоръчва изливането на разтвора Previkura Energy през цедка, за да не се задълбочи посадъчният материал.

В противен случай кацането става по стандартната схема. Но трябва да се помни, че семената на петунията покълват само на светлина. Следователно те не могат да бъдат покрити със земя.

Засаждането на негранулирани петунии може да се извърши и върху слой сняг. За да направите това, поставете го върху земята и след това сейте.

Заключение

Петунията в гранули значително опростява засаждането и увеличава процента на покълване. Но недостатъкът му е, че има ограничен срок на годност. Освен това за успешното покълване на семената е необходимо да се осигури висока влажност, която ще разруши защитния слой. В противен случай семето никога няма да може да пробие.

 

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство