Хибридна чайна роза флорибунда сортове Червено злато (Red Gold)

Розово червено злато е атрактивно цвете с оригинален алено-златист цвят. Цъфти 2 пъти в началото и края на лятото. Съцветия със среден размер, 1-3 бр. на дръжката. Имат приятен аромат на маточина. Добре подходящ както за декорация на градината, така и за изрязване.

История на развъждане

Розово червено злато (Rose Red Gold) - разнообразие от английска селекция, получено през 1971г. В превод от английски името означава „червено злато“. Венчелистчетата са боядисани в наситени коралови тонове със златна сърцевина. Сортът се разпространи доста бързо във Великобритания и съседните страни. Поради относително високата си зимна издръжливост, той може да се отглежда в климатичните условия на Русия.

Описание на сорта и характеристиките на розата флорибунда Червено злато

Розово червено злато принадлежи към хибридните сортове чай. Бушът е средно голям, достига 90–120 см височина, короната е гъста. Листата са тъмнозелени на цвят, средни по размер, с лъскава повърхност. Понякога зеленината придобива червеникав оттенък. Издънките са силни, покрити с тръни.

Цветята на розата Червено злато са с класическа форма на бокал, двоен тип (подредени в няколко реда). На всеки дръжка има 1-3 средно големи пъпки. Диаметърът на съцветията е 7–8 см. Повтарящ се цъфтеж: юни и август-септември. Цветът е корал, алено, диня, в средата на венчелистчетата се забелязва златист оттенък. Благодарение на този контраст цветята изглеждат много впечатляващо и винаги привличат вниманието.

Основните характеристики на сорта червено злато:

 • средно голям храст (до 1,2 м);
 • средни цветя - 7-8 см в диаметър;
 • цвят: двуцветен (алено, златист);
 • период на бутонизация - юни и август;
 • хавлиен тип;
 • устойчивост на дъжд: достатъчна, но някои екземпляри са повредени;
 • цветът не избледнява на слънце;
 • приятен аромат на маточина, слабо изразен;
 • зимна издръжливост: зона 6 (издържа до -23 градуса без подслон);
 • стабилност на рязане: висока;
 • устойчивост на брашнеста мана и черно петно: не най-високата;
 • отношение към осветлението: фотофилно;
 • грижи: реагира на редовно поливане и хранене;
 • приложение в градинския дизайн: единични насаждения и композиции.

Розово червено злато принадлежи към класическите двуцветни сортове

Предимства и недостатъци на сорта

Културата привлича с интересния си колорит. От една страна, венчелистчетата са много ярки, а от друга, алените и златистите нюанси не дразнят очите и освен това изглеждат по-оригинални от класическите червени.

Предимства на сорта роза Червено злато:

 • атрактивно оцветяване;
 • цветя от класическа форма;
 • повторен цъфтеж;
 • подходящ за рязане;
 • не избледняват на слънце;
 • сравнително устойчив на дъжд;
 • храстът е компактен, спретнат, силни издънки;
 • имат приятен аромат;
 • може да се отглежда в средната лента и в южната част на Русия;
 • има имунитет към основни заболявания.

Има и някои недостатъци:

 • в повечето региони културата изисква подслон за зимата;
 • храстът е покрит с тръни.

Методи за размножаване

Червената златна роза може да се размножава чрез резници. В началото на лятото се изрязват няколко зелени издънки с дължина 15 см, премахват се всички листа и се прави наклонен долен разрез. След това поставете за няколко часа в "Kornevin", "Heteroauxin" или друг стимулатор на растежа. След това те се засаждат в оранжерия под филм или буркан в плодородна почва - земя с хумус, торф и пясък (2: 1: 1: 1). За зимата се полива и покрива с листа.През пролетта те се трансплантират на постоянно място, дават им азотни торове и се поливат.

Друг лесен начин за размножаване на роза с червено злато е получаването на резници. През есента се изкопават няколко канали около храста с дълбочина 15 см. Долните издънки се огъват и закрепват, оставяйки само горната част. Полива се, покрива се с листа, подхранва се с азотен тор през следващата пролет. През есента те се разделят на няколко части с корени, трансплантират се на постоянно място, поливат се и се мулчират отново.

Засаждане и грижи за роза Floribunda Red Gold

Розовите разсад от сорта Червено злато се закупуват от надеждни доставчици, те се разглеждат внимателно при покупка. Издънките и корените трябва да са здрави, а листата - чисти (без най-малките петна). Засаждането може да бъде планирано както за пролетта (април), така и за есента (септември - октомври). Мястото трябва да отговаря на няколко критерия:

 • почвата е плодородна, лека (глинеста или песъчлива глинеста почва);
 • далеч от низините, където няма застой на влага;
 • мястото е защитено от силен вятър;
 • обектът е отворен, на юг е разрешено леко засенчване.
Внимание! Не засаждайте червена златна роза под дървета.

Високите култури не само създават сянка, но и могат да провокират разпространението на вредители.

За да засадите роза от червено злато, трябва да изкопаете дупка с дълбочина 40 см и диаметър

Ако почвата е изчерпана, тогава няколко месеца преди засаждането тя трябва да бъде подготвена. Земята се изкопава и се покрива с хумус или компост в кофа на 1 m2. Вместо органични вещества, можете да приложите сложен минерален тор 60–80 g за същата площ. Стърготини или пясък задължително се вграждат в глинеста почва, 1 кг на 2 м2.

3-4 седмици преди засаждането, червените златни рози изкопават няколко дупки на разстояние 40-50 см една от друга. В тях се полага дренажен слой от малки камъни и се покрива плодородна почва. По време на кацането те действат по този начин:

 1. Корените на червената златна роза са напоени с Корневин или Епин.
 2. Те са засадени в ями.
 3. Поръсете със земя, така че мястото на присаждане да остане малко над нивото на земята. В този случай кореновата шийка трябва да мине 7-8 cm.
 4. Поливайте го обилно, дайте урея или друг азотен тор през пролетта.
 5. Земята е леко натъпкана, мулчирана с торф, хумус, дървени стърготини.

Розово червено злато изисква известни грижи, но начинаещи цветари също могат да се справят със задачата. Необходимо е да се организира правилното поливане. Почвата трябва да е умерено влажна, без застой. При нормални условия водата се дава ежеседмично в кофа на храст (предварително защитена при стайна температура). При суша поливането се удвоява.

Дресингът от червено злато се прилага редовно:

 • в началото на април, карбамид (15–20 g на храст);
 • през юни, по време на образуването на пъпки - суперфосфат (40 g) и калиев сулфат (20 g на храст). През август, по време на втората вълна, е необходимо да се повтори същото хранене.

Специално внимание трябва да се обърне на резитбата. През първите години от живота, розовият храст от червено злато расте много активно, поради което е необходимо редовно прищипване на леторастите. Цветята издържат 10-15 дни, след което изсъхват - дръжките трябва да се отрежат, за да се осигури великолепна втора вълна на цъфтеж. Всяка пролет (в края на март) се извършва санитарна резитба, като се отстраняват повредени и измръзнали клони.

Важно е да се разбере, че червената златна роза се нуждае от зимен подслон във всички руски региони, с изключение на южните. При подготовката храстът се напоява добре, почвата се мулчира с торф, зеленина, дървени стърготини. Самите издънки са огънати към земята и покрити с чул или смърчови клони. В началото на пролетта подслонът се премахва.

За подслон през зимата, розовите издънки могат да бъдат вързани заедно и притиснати към земята.

Съвет! След обилно поливане или дъждове е необходимо да се разхлаби почвата.

Плевенето се извършва според нуждите.

Вредители и болести

Розово червено злато има задоволителен имунитет срещу брашнеста мана и черно петно. Но в неблагоприятни сезони тя може да страда от тези заболявания и други инфекции. Ето защо всяка пролет се препоръчва да се извършва превантивно лечение с фунгициди: течност от Бордо, меден сулфат, "Ordan", "Topaz", "Profit", "Tattu", "Fitosporin".

През лятото по храстите на червената златна роза често се срещат гъсеници, листни въшки, мащабни насекоми, паякови акари, лигави стотинки и други вредители. Можете да се справите с тях с народни средства. За тези цели използвайте разтвор от пепел със сапун за пране, запарка от тютюнев прах, стрели и скилидки чесън, лукова обвивка, отвара от картофени блатове и други.

Ако инвазията е силна, е необходимо да се извърши третирането с инсектициди: "Biotlin", "Aktara", "Vertimek", "Fufanon", "Match", "Inta-Vir" и други.

Внимание! Когато обработвате червени златни розови храсти, трябва да се опитате да получите само върху листата и стъблата.

Процедурата се извършва вечер, при сухо и спокойно време.

Приложение в ландшафтния дизайн

Червените златни розови храсти са компактни, а самите цветя са много ярки. Следователно растението изглежда красиво в единични насаждения на поддържани тревни площи, до верандата.

Розите винаги са чудесни за масово засаждане

Цветето е подходящо за всеки стил на градината - английска морава, държава, френски пейзаж, класика, модерна и други.

Манекен от червено злато изглежда елегантно в едно прилягане

Фиданките могат да се поставят по централния път, като между тях се оставя разстояние най-малко 1 м.

Червените златни розови храсти привличат вниманието във всяко цветно легло

Те могат да бъдат поставени в кръг или в линия, това няма да влоши дизайна

Заключение

Rose Red Gold е интересен сорт, който може да се отглежда в градината. Храстите са компактни, растат добре, поради което още през първите години от живота трябва да се погрижите за формираща резитба. Цветята могат да се използват както за декорация на градината, така и в букети.

Отзиви със снимка на роза флорибунда Червено злато

Юлия Михайловна, 61 години, Рязан
Розово червено злато ми хареса от пръв поглед: погледнах снимката, прочетох описанието, рецензиите и реших да я пробвам. Бушът е доволен от буен цъфтеж: първата вълна от пъпки 8-10 см, втората е по-малка. Интересно е, че цветът се променя с течение на времето: първо, алено със златни части в "дълбочината", а след това напълно червено. Формата на пъпката също привлича: тя е класическа, просто прекрасна!

Любов Викторовна, 45 години, Волгоград
Rose Red Gold е фаворит на моя сайт. Не се страхува от дъжд, не избледнява на слънце, но е по-добре да го засадите до храстите, така че да има сянка по няколко часа на ден. За мен расте от 4 години, никога не е боледувал и зимува нормално. Но е необходимо да се покрие с чул или смърчови клони. Мирише слабо, ненатрапчиво.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство