Английска роза Кронпринцеса Маргарета

Розова принцеса Маргарета (Crown Princess Margareta) принадлежи към групата на английските хибриди, които се отличават с обилен цъфтеж, повишена устойчивост на болести и ниски температури. В същото време храстът запазва декоративния си ефект през целия сезон. Много градинари отбелязват, че сортът Crown Princess Margaret не изисква специални грижи и е в състояние да зарадва с буен цъфтеж дори в региони с рисковано земеделие.

Страничните клони на розата растат бързо в ширина

История на развъждане

Английска храстова роза престолонаследницата Маргарет е отгледана в Англия през 1999 г. от известния селекционер Дейвид Остин. Сортът е получен чрез кръстосване на неизвестен разсад с Абрахам Дарби. Целта на създаването му беше да се получи външен вид, който би могъл да има изтънчеността на старите сортове и характеристиките на съвременна хибридна чаена група. И този Дейвид Остин напълно успя.

Получените видове успяха да съчетаят най-добрите качества на по-стройните хибриди. За това той е кръстен на шведската принцеса Маргарет Коннот, внучката на кралица Виктория. Тя се доказа като опитен градинар и декоратор. Сред нейните творби се откроява летният дворец Sofiero, който се намира в швейцарския град Хелзингборг.

Описание на хибридната чайна роза Crown Princess Margaret и характеристики

Този вид се отличава с високи, разперени храсти с височина до 2 м и диаметър 1 м. Младите растящи издънки на розата на принцеса Маргарет са яркозелени на цвят с гладка лъскава повърхност. С узряването си кората притъпява и придобива кафеникав оттенък. Клоните на храста рядко са покрити с тръни, което значително улеснява грижите.

Важно! По време на периода на цъфтеж издънките се накланят на земята под товар, следователно, за да се запази декоративният ефект на храста, те трябва да бъдат вързани за опори.

Листата на розата на принц Маргарет на Дейвид Остин са средни по размер, състоят се от пет до седем отделни сегмента, които са прикрепени към една дръжка. Общата дължина на плочите достига 7-9 см. Повърхността на листата е лъскава, светлозелена на цвят с антоцианинов оттенък през пролетта. Обратната страна на плочите е скучна, много по-лека и с лек ръб по вените.

Роза корона принцеса Маргарет е прецъфтяваща култура. За първи път храстът започва да образува пъпки в края на май - началото на юни и продължава до есенните студове, с кратки прекъсвания. Цветята от този сорт се изрязват, когато са напълно отворени, диаметърът им достига 10-12 см. Събират се в четка от три до пет парчета. Пъпките са плътно двойни, всяка от тях се състои от 60-100 венчелистчета. Те запазват формата си дълго време и не се ронят.

Сортът на парковата роза Crown Princess Margaret се характеризира с буен цъфтеж, който е присъщ на всички видове селекция от Дейвид Остин. Пъпките на храста са разпределени равномерно по цялата дължина на леторастите. Имат оранжево-коралов оттенък. Съдейки по снимките, рецензиите на градинарите и описанието, външните венчелистчета на розата на принцеса Маргарет се озаряват, докато цъфтят, а централната част на цветето остава наситена и не се излага. Пъпките в четката се отварят постепенно. В същото време те излъчват богат аромат, напомнящ на тропическите плодове.

Важно! Всяко цвете има продължителност на живота 7 дни, така че сортът е подходящ за рязане.

Розови цветя Кронпринцеса Маргарет не страдат от дъжд

Този вид се характеризира с висока устойчивост на замръзване. Храстът може да издържи на температури до -28 градуса. Растението има силна жизненост, следователно, когато издънките замръзват през зимата, то бързо се възстановява.

Катерещата се роза Принцеса Маргарет не е много податлива на често срещани болести в културата, а именно брашнеста мана и черно петно. Растението също лесно понася висока влажност. Следователно този скраб може да се отглежда в региони с хладно и влажно лято, без да се страхува от качеството на цъфтежа.

Предимства и недостатъци на сорта

Английската роза Crown Princess Margareta има много предимства, които я отличават от другите видове. Това обяснява популярността на храста сред градинарите по целия свят. Но този сорт има и някои недостатъци, които трябва да знаете, когато го отглеждате.

При подходящо подслон храстът е в състояние да издържа на студове до -35 градуса

Основни предимства на розата на принцеса Маргарет:

 • обилен, дълъг цъфтеж;
 • голям размер на пъпките;
 • малко шипове;
 • повишена устойчивост на влага, замръзване;
 • отличен естествен имунитет;
 • размножава се лесно;
 • уникален нюанс на цветя;
 • изискан аромат.

Недостатъци:

 • венчелистчетата изсветляват, когато пъпките цъфтят;
 • непоносимост към течения;
 • трудности със заслона при отглеждане.
Важно! Когато се поставят на открито място, където слънцето продължава цял ден, цветята избледняват до светложълт оттенък.

Методи за размножаване

Можете да получите нови разсад на английската роза корона принцеса Маргарет чрез резници. За да направите това, в началото на лятото изрежете млади издънки с дебелина 0,7-1 см и ги разделете на парчета от 10-15 см. Преди засаждането резниците трябва да бъдат подготвени. За целта премахнете напълно долната двойка листа и скъсете горната наполовина, което ще запази соковия поток в тъканите. След това напудрете долните участъци с какъвто и да е корен и незабавно засадете резниците на засенчено място на разстояние 3 см един от друг.

За да създадете благоприятни условия отгоре, трябва да инсталирате мини оранжерия. През целия сезон е необходимо редовно да се проветрява и да се полива, за да се поддържа почвата винаги леко влажна. Когато разсадът стане по-силен и расте, той трябва да бъде трансплантиран на постоянно място. Но това може да се направи не по-рано от една година.

Степента на оцеляване на резници в розата на принцеса Маргарет е 70-75%

Засаждане и грижи за роза принцеса Маргарет

Тази английска роза не изисква много светлина, така че може да се засажда на полусянка. В същото време опцията се счита за оптимална, когато по обяд храстът ще бъде скрит от пряка слънчева светлина. Това ще запази листенцата с богат цвят и ще удължи периода на цъфтеж.

За парка английска роза Crown Princess Margaret е подходяща глинеста почва с ниска киселинност в диапазона от 5.6-6.5 pH. Също така е важно почвата да има добра пропускливост на въздуха и влагата. В случай на засаждане в тежка глинеста почва, първо трябва да добавите 5 кг торф и пясък към нея и да добавите хумус към пясъчната почва.

Препоръчително е да засадите разсад през есента, а именно през септември. Това ще ви позволи да получите добре вкоренен храст до пролетта. При засаждане в почвата трябва да се добави хумус, както и 40 g суперфосфат и 25 g калиев сулфид. Невъзможно е да се добавят азотни торове и пресен тор в дупката, тъй като те пречат на вкореняването.

Важно! При засаждане кореновата шийка на розата трябва да бъде заровена на 2 см в почвата, което стимулира растежа на страничните издънки.

Според прегледите на градинарите розата на принцесата Маргарет не изисква сложни грижи. Ето защо е достатъчно да се придържате към стандартните правила на селскостопанската технология. Поливането на храста е необходимо само по време на продължителна суша. За целта използвайте утаена вода. Напояването трябва да се извършва в размер на 15 литра на растение, когато почвата в кореновия кръг изсъхне до дълбочина 3 cm.

Оплодете престолонаследницата Маргарет роза редовно през целия сезон. Следователно през пролетта по време на активния вегетационен период трябва да се използват органични вещества, които стимулират растежа на зелената маса. В началото на лятото можете да използвате нитроамофоску, а от втората половина можете напълно да преминете към фосфорно-калиеви минерални смеси. Тази схема на хранене допринася за обилния цъфтеж на розата на принцесата Маргарет и укрепва нейния имунитет преди зимуване.

Важно! Честотата на торене е на всеки две седмици, но тази процедура не трябва да съвпада с масовия цъфтеж на пъпките.

През целия сезон разрохквайте почвата в кореновия кръг и премахвайте плевелите. Това ще запази хранителните вещества и ще подобри достъпа на въздух до корените.

Подрязването е неразделна част от грижите за розата на принцесата Маргарет. Трябва да се извършва ежегодно през пролетта. За пълно развитие и цъфтеж на храста трябва да се оставят не повече от пет до седем скелетни клона, като се съкратят с 1/3. Необходимо е също да се почисти короната на розата от счупени и удебеляващи странични клони.

Всички замразени клони трябва да бъдат изрязани до здрава тъкан.

За зимата кореновият кръг на розата на принцесата Маргарет трябва да се поръси със слой от мулч от 10 см, а надземната част да се огъне към земята и да се положи върху смърчови клони. След това поставете дъги отгоре и покрийте с агрофибър.

Важно! В региони с умерен климат розата на принцесата Маргарет не може да бъде отстранена от опората, а просто увийте короната на два слоя с ластик.

Вредители и болести

Този сорт има висок естествен имунитет. Поради това рядко се засяга от болести и вредители. Но ако условията на отглеждане не съвпадат, съпротивата на розата на принцесата Маргарет отслабва. Поради това се препоръчва да се извършват поне три превантивни обработки с фунгициди и инсектициди за сезон.

Приложение в ландшафтния дизайн

Rose Scrub Crown Princess Margaret в градината може да се използва като тения, както и в групови насаждения. Този сорт изглежда страхотно на фона на зелени тревни площи и иглолистни дървета. Роза корона принцеса Маргарет е идеално комбинирана със сортове култури, които имат синьо-лилав оттенък на цветя.

Този вид е в състояние да запълни напълно отреденото свободно пространство. Поради това е идеален за арки, беседки, перголи и стени.

Роза корона принцеса Маргарет изглежда органично във всеки ландшафтен дизайн

Заключение

Розова принцеса Маргарет е достоен представител на английския вид, който съчетава всички качества, присъщи на селекцията на Дейвид Остин. Следователно този сорт няма да може да се загуби дори в най-многобройната колекция. Някои градинари му се възхищават, други - недоумение, но във всеки случай не оставя никого безразличен.

Отзиви със снимка за хибридната чаена роза Crown Princess Margaret

Светлана Скурикова, 43 години, Владимир
Отглеждам розата на принцеса Маргарет от пет години. През първата година след засаждането растежът беше не повече от 80 см, а диаметърът на редките пъпки беше около 7 см. Но вече на следващия сезон розата порази със своята сила на растеж и красотата на цветята на необичаен прасковен нюанс. За зимата огъвам храста към земята и го покривам с няколко слоя агрофибър. През това време имаше студове до -38 градуса, но растението ги издържаше стабилно без никакви проблеми.

Ирина Кузнецова, 48 години, Брянск
Принцесата на Роуз Корона Маргарет се настани в градината ми преди около 10 години. Още през първата година той започна да расте активно. През втория сезон височината на храста достигна 120 см. Растението цъфтеше добре, но тъй като го поставих в полусянка, пъпките започнаха да се образуват едва през първото десетилетие на юни. Но това доведе до факта, че сянката на венчелистчетата леко избледнява и остава наситена. В бъдеще розата не се нуждае от сложни грижи. Сега това е огромен храст с височина до 2,5 м, който цъфти обилно до късна есен. Смятам го за един от най-добрите в моята колекция.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство