Английска паркова роза Остин Принцеса Ан (Принцеса Ан)

Относително млада, но вече покорена сърцата на градинарите, розата Princess Anne е попила всичко най-добро от английските сортове. Пъпките му са грациозни и боядисани в приятен розов, почти пурпурен цвят. Но за да се насладите на цялата красота и аромат на цъфтящи храсти, трябва да се грижите правилно за тях.

Сортът Роза от принцеса Анна е универсален, използва се както в ландшафтния дизайн, така и във флористиката.

История на развъждане

Сортът роза Princess Anne е отгледан от известния английски производител на рози и животновъд Дейвид Остин през 2010 година. Името му е дадено в чест на принцеса Ан - дъщерята на английската кралица Елизабет II.

Една година след създаването си, през 2011 г., розовата принцеса Ан печели първата си награда на международно изложение във Великобритания, тя е обявена за „Най-добър нов сорт растения“. Година по-късно бодливата красавица бе удостоена със званието „Златен стандарт“.

Описание и характеристики на розата Принцеса Анна

Сортът роза Princess Anne на Austin принадлежи към класа скраб. Напомня хибрид на класическата версия на английските антични цветя. Бушът е компактен, изправен, доста разклонен. Височината му може да достигне до 120 см, а ширината - 90 см. Издънките са силни, прави и дори под тежестта на големи пъпки практически не се огъват. Има много тръни, умерено количество зелена маса. Листата са със среден размер, кожести, с лъскава повърхност и фино назъбени ръбове.

Пъпките се образуват равномерно по целия храст. Те се събират в големи клъстери от 3-5 бр., Но могат да се наблюдават и единични цветя. Те са гъсто удвоени и доста големи, чийто диаметър варира в рамките на 8-12 см. Първоначално пъпките са с конична форма, в пика на цъфтежа са бокалени. Само в пълен разцвет, те имат тъмно розов оттенък, почти червен (пурпурен). С възрастта цветята губят богатия си цвят, стават розови с люляков оттенък. Самите венчелистчета са тесни, многобройни (до 85 бр.), Плътно пълнени. На гърба им можете да видите жълтеникаво преливане.

Внимание! Принцеса Анна има аромат със средно тяло, подобен на аромата на чаени рози.

Цъфтежът се повтаря, вълнообразен, от юни до октомври, почти преди настъпването на първата слана. През целия вегетационен период храстът много изгодно променя цветовата палитра, което придава на този сорт свой собствен чар. Цветовете са устойчиви на лошо време и лесно понасят кратки дъждове. При добри условия на отглеждане те могат да останат на храста, без да изсъхват или да се рушат до 5-7 дни.

Предимства и недостатъци на сорта

Розата е много красиво градинско растение. Доказателството за великолепието на това цвете е сортът Роза принцеса Анна, който лесно може да бъде отнесен към непретенциозен и много издръжлив. Но все пак, преди да купите разсад, всички положителни и отрицателни качества на градинско растение трябва да бъдат претеглени, така че да няма трудно нарастващи проблеми.

Компактният и красив храст прави розата Princess Anna идеална за отглеждане като жив плет и за декориране на граници.

Професионалисти:

 • големи пъпки на фона на компактен храст;
 • дълъг и вълнообразен цъфтеж;
 • приятен и променлив цвят на цветята;
 • деликатен средно забележим аромат;
 • непретенциозно отглеждане;
 • добър имунитет срещу болести и вредители;
 • висока устойчивост на замръзване (климатична зона USDA - 5-8);
 • средна устойчивост на валежи;
 • гъвкавост (може да се използва за украса на пейзажа и за изрязване);
 • пъпките се задържат на храста дълго време, а също така стоят в разрез дълго време, без да се отделят.

Минуси:

 • при сухо време избледнява бързо;
 • расте слабо на песъчливи почви;
 • цветята избледняват на слънце;
 • трудни за възпроизвеждане.

Методи за размножаване

Тъй като английската паркова роза Принцеса Ан е хибрид, тя трябва да се размножава само вегетативно. Рязането се счита за най-оптималния и продуктивен метод, който може да се използва у дома.

Важно! Посадъчен материал за резници трябва да се взема само от здрави зрели храсти.

За да приготвите резници, изберете силен полу-лигнифициран издънка. С помощта на ножица се отрязва клон под ъгъл над горната пъпка, който се намира от външната страна на короната. Изрезките се отрязват от долната и средната част на клона, като се оставя по един лист на всеки сегмент. В този случай долният разрез се прави наклонен (45 °), а горният се оставя прав. Готовият посадъчен материал се третира със стимулатор на растежа. След това резниците се засаждат в подготвената почва. Те се задълбочават с 2-3 см, добре се уплътняват и се поливат около земята. За по-добро вкореняване трябва да създадете парников ефект за засаждането, като покриете контейнера със засадените резници с филм. При подходящи условия корените ще се появят след около 30 дни.

Също така у дома розата принцеса Анна може да се размножава чрез разделяне на храста. Този метод се използва, ако растение се трансплантира на ново място. Извършва се в началото на пролетта, след като снегът се стопи. Първо храстът се полива старателно, след това се изкопава. Корените се почистват добре от земна буца и с помощта на остър нож или лопата ги разделяме на части. В този случай е важно всяка отделена част да има 2-3 издънки и добре развито коренище. Повредените места се отстраняват. Издънките се съкращават, оставяйки 3-4 пъпки. Мястото на разделяне на корена трябва да бъде смазано с бъбриво (смес от глина и оборски тор в равни количества). След това частите незабавно се засаждат на ново постоянно място.

Отглеждане и грижи

Най-доброто време за засаждане на рози Princess Anne е средата на пролетта. През есенния период се извършва само ако метеорологичните условия не са много променливи и растението може да пусне корени преди зимата.

Мястото за розата на принцеса Анна трябва да бъде избрано, като се има предвид, че слънчевите лъчи падат върху храста само сутрин и вечер. По обяд щеше да е на сянка. Самият сайт не трябва да е нисък или твърде отворен за проходни ветрове. А подземните води трябва да преминават на дълбочина най-малко 1 m.

В края на засаждането се полива разсад от роза принцеса Анна, почвата наоколо се мулчира с дървени стърготини или торф

Най-подходящият показател за киселинност на почвата варира от рН 6,0-6,5. Черноземът се счита за оптимален за роза, но отглеждането му е допустимо и върху глинести почви, само в този случай ще трябва периодично да се обогатява с органични вещества.

Засаждането на роза от сорта Принцеса Анна се извършва незабавно на постоянно място, тъй като тя не понася добре трансплантацията. За да направите това, предварително се изкопава яма от 50х70 см. На дъното й се образува дренаж от чакъл или трошен камък със слой от най-малко 10 см. Почвата, извадена от ямата, се изсипва отгоре, смесва се с компост в формата на конус. Преди засаждането корените на разса на принцеса Анна първо се поставят в глинена бъбрица, след това се прехвърлят в подготвена дупка и след леко изправяне на корените по глинен конус започват да заспиват с останалата почва . Това се прави по такъв начин, че кореновата шийка след трамбоване да се намира на 3 см под нивото на почвата.

Розовата принцеса Анна не се нуждае от постоянно поливане, достатъчно е да овлажнява почвата веднъж на всеки 10-15 дни. Ако времето е сухо, честотата на напояване може да се увеличи. В края на лятото поливането се извършва по-рядко, а през септември е напълно спряно.

Всяка година розата на принцеса Ан изисква подхранване, за да натрупа сили за обилен цъфтеж.Като правило, през пролетта храстът изисква торове, съдържащи азот, за да натрупа зелена маса и млади издънки. И по време на периода на цъфтеж е желателно да се храни с калиево-фосфорен състав.

Подрязването също е необходимо за този вид роза. Изпълнява се поне два пъти на сезон. През пролетта премахнете всички замразени издънки и отрежете здравите с 1/3. По време на периода на цъфтеж се събират изсъхнали пъпки. През есента се извършва санитарна резитба, изтъняване на храста и отстраняване на повредени клони.

Сортът Роза Принцеса Анна се нуждае от подслон само ако зимата е доста тежка със студове около -3 0 ° C. В противен случай не е необходимо да покривате храстите.

Вредители и болести

Розата Принцеса Анна има добър имунитет срещу болести, а вредителите практически не докосват храстите. Но все пак, както всички растения, той може да бъде засегнат от сиво и кореново гниене. И ако в първия случай, в ранен стадий, болестта може да бъде открита чрез появата на малки петна по листните плочи и сив цвят по цветята, тогава кореновото гниене се проявява много късно, когато растението е напълно изчерпано, губи сила, изсъхва и впоследствие умира.

Сивото и кореново гниене се появява при неграмотни грижи за розата, по-специално при неправилно поливане или хранене

Приложение в ландшафтния дизайн

Розова принцеса Анна, съдейки по снимката, описанието и отзивите на градинарите, е много красиво цвете, което може да украси всеки личен парцел. Изглежда страхотно при групови насаждения в комбинация с рози от други нюанси, както и цветя като флокс, хортензия, здравец, божури и камбани. Дизайнерите често го използват като отделна култура, като тения или за украса на граници.

Принцеса Ан е подходяща и за създаване на жив плет

Заключение

Rose Princess Anne е добър сорт за засаждане както на ограничени площи, така и в по-големи имения. Неговата уникалност се крие във факта, че с минимални разходи за труд можете да получите буйно цъфтящ храст, който лесно може да се превърне в центъра на градината.

Отзиви със снимка за розата Принцеса Анна

Елизавета Шестак, на 38 години, Санкт Петербург
Когато възникна въпросът за засаждането на рози в страната, веднага реших да взема сорта Princess Anna. Не можех да мина покрай очарователните розови цветя. Болезнено изглеждат прекрасно на снимката. Честно казано изобщо не съжалявах. Купих си здрав разсад (подходих с пълна сериозност към избора, за да не усложнявам живота си). След като се приземих на мястото, получих разкошен храст с гъсто разположени големи цветя. Расте много добре, избрах мястото на полусянка, така че цветът на венчелистчетата практически не избледнява и те не се ронят дълго време. Много съм доволен от тази роза, украсата на моята градина.

Евгения Звонова, 44 г., Новосибирск
Честно казано, розите Остин не са ми по вкуса, тъй като заедно с предимствата си, те имат и много недостатъци. И въпреки факта, че тези цветя са почти винаги на мода сред градинарите, не харесвам много сортове, с изключение на един - принцеса Ан. По някаква причина имам известна слабост към тази роза. В него има нещо привлекателно, собствена „жар“. Първият е, разбира се, цвят (яркочервено отвътре и жълто отвън, сякаш със сияние). Второто са тесни и плътно пълнени венчелистчета, които създават впечатлението, че цветето е изкуствено. И третото е, че розите винаги са насочени нагоре, дори когато вали.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство