Как да отглеждаме прасета през зимата

През зимата прасето обича да изтича в снега, да се весели, да мушне носа си в снега. Такива разходки обаче са краткосрочни, не са приемливи за всички породи. Ако въпросът като цяло се отнася до отглеждането на животните на студено, тогава тук е необходимо да се вземат предвид много нюанси.

Могат ли свинете да се държат навън през зимата

На теория повечето домашни породи са адаптирани към студения климат. Възрастните прасета понасят слана, дори могат да се ровят в снега. На територията на Руската федерация се практикува студено отглеждане на свине. Технологията обаче е приложима за свине за угояване. Свинете и бебетата се нуждаят от топла плевня.

В почти всички региони на Русия, с изключение на северните региони, климатичните условия позволяват да се държат свине от студоустойчиви породи в студена кошара. За да могат животните лесно да оцелеят през зимата, трябва да им създадете комфорт. Входът на студената писалка е покрит с мушама или друг плътен материал. Завесата ще се затвори от течението, ще намали загубата на топлина, генерирана от самите прасета.

Важно! Теченията са особено опасни за свинете през зимата. Животните могат да хванат пневмония.

Добре е да повдигнете пода на студено свински кошара над земята. Конструкцията е инсталирана на колонна основа или опорите са направени от железопътни траверси. Вдигнатата свиня няма да наводни топене, дъжд и подпочвени води. Подът и спалното бельо винаги ще останат сухи. Интелигентните решения могат да помогнат за намаляване на вероятността от чернови. Ако стените на свинарника са сглобени от дъски, всички фуги са запечатани максимално. Входът е отсечен от страната, от която вятърът духа по-рядко. Покривът е оборудван, като се вземе предвид плътното прилепване към горната част на стените. Сняг и пръски от дъжд ще духа през пукнатините, оставени от течението.

Сложността на елиминирането на негативните последици зависи от местоположението на оградата, състава на почвата на мястото. Например глинестите почви не абсорбират добре влагата. Водата застоява на повърхността. Ако поставите кошара за прасета на такава почва и дори изберете дъното на площадката, целогодишно ще се образува постоянна кал.

Каква температура издържат прасетата навън през зимата?

Ако характеризираме животните в общи линии, тогава е невъзможно да се отговори точно на въпроса за минималните ниски температури. Всяка порода е адаптирана към специфични условия. Ако свинете се отглеждат дълго време в тежки условия, тогава всяко следващо поколение получава аклиматизация. За да може отглеждането на свине през зимата да даде положителен резултат, при избора на порода се взема предвид каква минимална температура могат да издържат животните.

Следните породи свине се считат за най-устойчиви на студ:

 • Унгарска мангалица;
 • Севернокавказки;
 • Оксфорд Санди;
 • Сибирско-северна;
 • Черни.

Добри резултати се получават от петнистите прасета Berkshire, Breit и Gloucester.

Особености на отглеждането на свине на открито през зимата

Ако решите да отглеждате свине на студено през зимата, не е достатъчно да изберете правилната порода. За животните трябва да се полагат правилни грижи:

 • Доброто хранене повишава устойчивостта на организма към студено време. На свинете се дават фуражи, богати на минерали и други хранителни вещества.
 • За прасета от различни възрасти е осигурен необходимият температурен режим.На свине майки с млади животни са определени отделни помещения, инсталирани са нагреватели, например червена лампа.
 • Независимо от възрастта, свинете са защитени максимално от течения през зимата.

Бебетата, родени през зимата, са надарени със слаб имунитет. Те се опитват да ваксинират прасета по-рано, за да ги предпазят от болести.

Как да отглеждаме прасета в кочина през зимата

По право кочината се счита за най-доброто място за отглеждане на прасенца у дома през зимата, тъй като сградата на 100% защитава животните от валежи и други негативни фактори. На закрито е по-лесно за човек да контролира условията за свинете и, ако е необходимо, да ги променя. Ако съдържанието се извършва в кочина, открито ходене е наложително. Прасетата се нуждаят от място за развлечение.

С настъпването на студеното време животните харчат повече енергия за естествено отопление и го допълват с подобрено хранене. Въпреки това, когато прасетата ядат фураж, мазнините се отлагат силно. Тази характеристика е пряко свързана с целта за отглеждане на добитъка и подреждане на кочината. Ако свинете се отглеждат на свинска мас, тогава кочината се нуждае от малка, която създава минимална подвижност за свинете. Месните породи не трябва да съхраняват много мазнини. Прасетата през зимата се нуждаят от просторна кочина с разходка. Игривите животни ще горят мазнини.

Трудността при отглеждането на свине през зимата е допълнителната работа с постелята. Животните растат добре и не се разболяват, ако се поддържат сухи и чисти. Прасетата обаче са небрежни. Собственикът често ще трябва да сменя котилото в кочината през зимата.

Съвет! Съвременната дълбока постелка с полезни бактерии улеснява отглеждането на прасета на закрито. Освен това микроорганизмите, които рециклират органични отпадъци, генерират топлина, което е допълнително отопление за студена кочина през зимата.

Сухите прасета и чистият въздух в кочината се поддържат от естествена вентилация. Въздуховодите се извеждат на улицата, но те трябва да бъдат оборудвани с контролни амортисьори. Механизмът ще ви позволи да контролирате обмяната на въздух, да намалите топлинните загуби през зимата.

Във видеото съдържанието на прасета на дълбока постелка:

Каква температура трябва да бъде в кочина през зимата

Температурният режим през зимата се поддържа различен за всяка възраст на прасетата. За възрастни и млади животни на възраст над 165 дни е оптимално да се поддържа от + 8 до + 15 относноВ. За младите прасета температурата в кочината е благоприятна в диапазона от + 14 до + 20 относноВ. Свинята с новородени бебета се поддържа при температура от + 20 до + 23 относноОТ.

Как да храним прасета през зимата

След 15 дни от момента на раждането в диетата на бебетата се въвеждат допълнителни храни. На младежите се дават:

 • Картофено пюре. Храната се дава леко топла, на малки порции, така че остатъците да не се вкиснат в коритото. Картофеното пюре се смесва с фуражни концентрати, които увеличават калоричното съдържание на храната.
 • За попълване на витамините на бебетата се дават нарязани червени моркови, сушена коприва. За пиене използвайте настойка от сено, овесено мляко.
 • Кърмещото свинско мляко е бедно на желязо. На младежите се правят инжекции, за да се попълнят. Костно брашно, натрошен креда, рибено масло се добавят към храната.
 • Храненето на млади животни, отглеждащи се без свиня, се извършва с заместители на пълномаслено мляко. Трябва обаче да спазвате нормата. Ако младите прасета преядат, съществува заплаха от стомашно-чревни заболявания.

През зимата възрастните свине се хранят с фураж, обогатен с минерали, витамини, хранителни вещества. Зеленчуците, сеното, зърнените храни се въвеждат в диетата.

Особености на опрасването през зимата

Ако прасето е сукано и температурата е под нулата в плевнята, постелката и самата свиня ще умрат. Настинката е основната заплаха за възрастните животни от вимето. Свинете майки развиват мастит при замръзване и мокро постеля. Болестта при прасето е трудна за лечение, по-лесно е животното да бъде пуснато на клане.

Преди и след опрасването, свинята не трябва да се допуска на разходка в студена кошара през зимата. Новородените бебета са снабдени с много сухи постелки.Напитките се дават само топли, следи се за чистотата на поилките и хранилките. На свине майката се дават само висококачествени фуражи. Освен това те спазват хранителната норма. Развитието на малките зависи от правилното хранене на прасето, тъй като всичко, което майката е яла, се предава на бебетата с мляко.

Бременната свиня се дава:

 • не изгнили отпадъци от зеленчуци, плодове;
 • суха зеленина на овощни дървета, креда, дървесна пепел;
 • фуражи, съдържащи протеини;
 • концентрати.

Храната за свине трябва да е прясна, а не кисела.

Температурата се следи постоянно. За отопление те включват червени лампи, IR нагреватели и други устройства.

Виетнамските породи свине сега са популярни в много домакинства. Животните не са капризни и непретенциозни за отглеждане през зимата. Грижата за свинете е подобна. Бременната свиня е снабдена с топлина. За да се запазят малки прасенца през зимата, много постелки се изсипват в топла писалка. Младите животни се пробиват с препарати, съдържащи желязо. Полезни добавки към фуража са рибеното масло, костното брашно, креда. На виетнамските прасета се дават въглища за гризане, нарязаното сено се изсипва в хранилките. Прасенцата се хранят през зимата три пъти на ден.

Съвет! Добра фуражна добавка Виетнамски прасета трикалциев фосфат действа.

Как да държим прасенца в студена барака през зимата

Наличието на студена плевня е по-добро от отглеждането на свине на открито, но помещенията трябва да са подготвени. Съответствието със самата технология е важно. Хангарът често е студен навес за прасета. Конструкцията се състои от рамка, където сенникът е най-простият подслон. Тази технология за отглеждане на свине има много поддръжници и противници. Плюс е простотата на дизайна, минималните разходи за неговото изграждане. Недостатъкът е големият разход на фураж. В студен навес прасетата изразходват много енергия за отоплението си и го попълват чрез висококалорична храна.

Без значение колко добре е опъната тентата, топлинните загуби ще бъдат огромни. Дебел слой постеля действа като отопление за прасетата. Сменя се 3-4 пъти месечно. С увеличеното хранене на свинете обаче количеството органични отпадъци се увеличава. Котилото се задръства по-бързо с тор, вътре се развъждат червеи и опасни микроорганизми. Когато животните се хранят или събират маса, паразитите навлизат в тялото. Появяват се инфекциозни и гъбични заболявания на свинете. Не използвайте био постелки в студена плевня. Полезните бактерии просто ще умрат в студа.

Изграждането на студена плевня намалява разходите, но увеличава разходите за труд при грижите за свинете. Свинете и младите животни не могат да се държат в хангари, те се нуждаят от топлина. Според фермерите, които са тествали технологията, прасетата, отглеждани в студена плевня, са по-закалени. Тялото на животните се противопоставя на опасни болести.

Как да поддържате прасенцата на топло в студена плевня

На първо място, комфортът на свинете през зимата в студена плевня се осигурява чрез премахване на течения. Оставянето на пропуски е неприемливо. За качулката оборудвайте естествена вентилация.

От пода пода животните получават топлина през зимата от дебел слой постеля. Продължаващият процес на разпадане на органични вещества е отрицателен за свинете по отношение на санитарните условия, но има своите предимства. Гнилостните микроорганизми също генерират топлина, което е допълнително нагряване.

Ако се предполага, че се отглеждат свине майки и млади животни, в студения хангар се поставят специални къщи. Прасетата са оборудвани с електрическо отопление. Подвижни клетки са прикрепени към къщите, за да помогнат за изхранването на малките.

Заключение

Прасето трябва да се държи в комфортна среда през зимата, дори ако породата е студоустойчива. Нарушаването на технологията ще доведе до свръхконсумация на фураж, което ще доведе до слабо увеличение.

Коментари (1)
 1. Малките прасета се разклащат и се увиват в сено, могат ли да свикнат със студена плевня

  20.02.2021 в 02:02
  Наталия
Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство