Краставици Седрик F1: описание на сорта, снимки, рецензии на градинарите

Краставица Седрик се появи на пазара на семена само преди няколко години, през което време градинарите успяха да го оценят. Много хора харесаха ранната зрялост на зеленчука, вкуса му, високия добив. За да могат сортовите характеристики да се проявят възможно най-ярко, трябва да знаете тънкостите и нюансите на отглеждането.

История на развъждане

Краставицата Седрик (Cucumis sativus L. Cedrik) е дело на холандските животновъди от Enza Zaden. През 2015 г. хибридът беше включен в Държавния регистър на Руската федерация и препоръчан за отглеждане на закрито в повечето региони на страната. Той е ценен в целия свят и се отглежда успешно през пролетните и зимните отоплителни оранжерии.

Описание на краставиците Cedric

Краставицата от сорта Cedric принадлежи към неопределен тип, нейните издънки не са ограничени в растежа, ако не прищипите върховете. Листата са средни по размер, тъмнозелени. Краставицата Cedric образува малко странични клони. Кореновата система е достатъчно мощна, при неблагоприятни условия тя е в състояние да осигури влага и хранителни вещества, без да изпуска формираните яйчници. Растението само временно спира да расте. Видът на цветята от сорта краставица Седрик е женски. В пазвите на основното стъбло, заедно с пъпките, се появяват от три до пет яйчника. Зеленци по време на пазарната зрялост има дължина 12-14 см, със средно тегло 100 г. Формата на плода е удължено-цилиндрична. Кожата е тъмнозелена, с малки грудки, бели шипове и леко пубертета. На практика няма оребряване. Пулпът е сочен, сладникав, плътен, хрупкав, с ярък аромат.

Семената на краставицата Седрик са малки, често не жизнеспособни

Характеристики на краставиците Cedric

Тъй като сортът Седрик е партенокарпичен, краставиците дават стабилни и редовни добиви в оранжерия. Неопределеността ви позволява да получите високо растение и да съберете максималния брой плодове с отлично качество от един храст. Хибридът е рано узряващ. Транспортабилността и качеството на съхранение са високи. Ценен е заради своята устойчивост на основни болести - брашнеста мана, кладоспорий, мозайка от краставици. Целта на плодовете е универсална.

Важно! Краставица Седрик е в състояние да дава плодове дори при условия на слаба светлина.

Добив

Плододаването трае около два месеца. Добивите не се влияят от температурните колебания и промените в условията на отглеждане. Краставиците от сорта Cedric узряват равномерно, при спазване на земеделска технология от 1 m2 съберете 15-18 кг. Със създаването на значителен хумусен слой, редовно поливане, подхранване, добивът се повишава до 24-26 кг / м2.

Условия за узряване и цъфтеж

Краставиците Седрик започват да цъфтят месец след поникването. Началото на интензивното и приятелско плододаване може да се наблюдава на 40-45 дни. Те се събират на всеки два дни. За да премахнете плодовете, използвайте ножици или ножици за подрязване, за да не повредите издънките, когато ги откъснете на ръка. Трябва да съхранявате краставиците Cedric в хладилник или мазе, където температурата на въздуха не надвишава +10 ⁰С, а влажността е висока. Те се поставят в контейнери с отвори за свободна циркулация на въздуха (картонени кутии, кошници). Предварително сортирани, премахващи повредени или показващи признаци на заболяване.

Краставиците Cedric се събират вечер или рано сутрин

Устойчивост на болести и вредители

Хибридът Cedric има висок имунитет към основни гъбични заболявания. За превантивни цели в оранжериите е необходимо да се дезинфекцира почвата чрез опушване със сярна бомба, обработка с меден сулфат. Помещението трябва да поддържа оптимална влажност, периодично да се проветрява. Редуването на културите и контролът на нивата на азот в почвата помагат да се избегнат болести по краставицата Седрик. Растението понякога е атакувано от вредители. Най-голямата опасност сред тях е:

 1. Пъпешна листна въшка - тя се определя от увиснала зеленина, капки сладка роса и куп мравки.

  За справяне с заразяването с листни въшки помага лечението с инфузия на корени от глухарче с добавяне на горчица

 2. Паяк акар - бели точки на гърба на листа и заплитане на паяжина на върховете на леторастите.

  За борба с паякови акари върху краставица се използва запарка от невен

 3. Бяла муха - бели ларви, които по-късно се развиват в малки молци, оставяйки лепкаво покритие по стъблата.

  Срещу белокрилка пръскането на краставици с инфузия на дрога се използва веднъж на всеки десет дни

 4. Краставичен комар - неговите ларви правят дупки в листата на котиледона, което води до пожълтяване и смърт на разсада.

  Можете да унищожите краставицата, като обработите с Aktara 3-4 дни след засаждането.

Предимства и недостатъци

Краставиците Cedric са сравнително нов сорт; само за няколко години те се използват за получаване на ранни зеленчуци в частни ферми и в промишлен мащаб. През това време са разкрити предимствата на хибрида и неговите недостатъци.

Краставиците от сорта Седрик се отличават по сноповия метод на образуване на яйчниците

Плюсове на хибрид:

 • ранно узряване;
 • висок и стабилен добив;
 • самоопрашване;
 • устойчивост на инфекции и нападение от насекоми вредители;
 • Страхотен вкус;
 • гъвкавост на употреба;
 • лоялност към екстремни температури и недостатъчно осветление;
 • запазване на презентацията при съхранение и транспортиране.

Недостатъците на краставиците Cedric включват невъзможността за самостоятелно събиране на семена, тъй като те не запазват сортовите характеристики.

Засаждане на краставици Cedric

Краставиците Cedric могат да се отглеждат в оранжерията, на открито, на балкона и дори на перваза на прозореца. Неговата толерантност към липса на светлина и резки промени в температурата помага да се отглеждат еднакво богати култури при всякакви условия. Те използват както метода на семена, така и разсад.

Сеитба на открито

Хибридът Седрик е устойчив на повечето болести, което улеснява много култивирането на открито и засаждането със семена. Изберете място, което е добре осветено от слънцето с рохкава, плодородна почва.

Важно! Мястото на засаждане на краставици на открито се променя ежегодно.

Семената от сорта Седрик не се нуждаят от предварителна подготовка, тъй като са закупени от специализирани производители, които извършват цялостна обработка на семената. Мястото се изкопава до дълбочината на щика на лопатата, като се премахват корените на плевелите. В почвата се добавят дървени стърготини, торф, пилешки изпражнения. Оформят се хребети с ширина 70 см и височина 20 см, а повърхността им се изравнява. След затопляне на въздуха до +18 ⁰С и почвата до +15 ⁰С, те започват да сеят. В центъра на билото е направен жлеб, дълбок 3 см и се пролива с горещ разтвор на калиев перманганат. Семената се поставят на интервали от 25 см, покрити с пръст със слой от 3 см. Арки се поставят отгоре и се покриват с агрофибър или филм. Оптималното време за сеитба за краставици Седрик в средната лента е края на май. Те трябва да бъдат коригирани в зависимост от климатичните условия на региона. Най-добрите предшественици за краставиците Cedric са картофи, репички, чушки, грах и зеле.

Важно! Заслоните за филми трябва периодично да се отварят за вентилация.

Не отглеждайте краставици Cedric след тиква или моркови

Метод на разсад

За ускоряване на прибирането на реколтата от краставици Седрик се използва методът на отглеждане с помощта на разсад.Като контейнери се приемат торфени чаши, таблетки, касети или пластмасови съдове. Те работят според алгоритъма:

 1. Контейнерът се пълни с влажна почвена смес, състояща се от пясък, хумус и градинска пръст, взета в съотношение 1: 2: 2.
 2. Семената се запечатват едно по едно на дълбочина 1,5-2 cm.
 3. Покрийте със стъкло или филм отгоре и прехвърлете на топло място (+25 ⁰С).

След 5-6 дни се появяват първите издънки. Контейнерите с разсад от краставици Седрик се прехвърлят на добре осветено място. Температурата на въздуха постепенно се намалява до 15-18 ⁰С.

Важно! При липса на осветление разсадът се осветява със специални лампи, удължавайки дневната светлина с няколко часа.

Разсадът на краставиците Cedric се полива с чиста, топла вода поне два пъти седмично

Трансплантацията на постоянно място се извършва, когато върху растенията се развият четири истински листа. Засадени в оранжерия по схемата 20х50 см, поставяне на 1 м2 поне три растения. Краставиците се напояват, леко изпръскват, създават подкрепа за вертикален растеж.

Правила за грижа за краставица Седрик

За успешна вегетация и плододаване на краставици Седрик трябва:

 1. Поддържайте постоянна температура от +20 ⁰С в оранжерията.
 2. Залейте с утаена вода.
 3. Разхлабване редовно, премахване на плевели от корена.
 4. Правилно оформете и завържете храстите към решетката.
 5. Торете периодично.

Краставици Седрик се подхранват няколко пъти - преди цъфтежа със сложен минерален тор, по време на него - със суперфосфат и карбамид, три пъти с калиев сулфат и Агрикола през периода на плододаване.

Растенията от сорта Седрик трябва да бъдат правилно оформени:

 1. Заслепете първите синуси на пет листа.
 2. Отстранете доведените деца на основното стъбло, оставяйки яйчници.
 3. Прищипете върха след достигане на височина 2-3 м.

Пожълтелите долни листа трябва периодично да се изрязват и премахват.

Заключение

Краставица Седрик е млад, обещаващ ранен сорт, който не създава големи проблеми при отглеждането. Опитните и начинаещи градинари все по-често го избират, тъй като са достатъчни минималните грижи, за да се получат висококачествени зеленчуци за кратко време.

Отзиви на градинари за краставици Седрик

Панина Елена, Смоленска област
Семена от краставици сорт Седрик купи преди две години случайно, по съвет на приятел. Първата изненада ме очакваше, когато всичките десет семена от опаковката се оказаха жизнеспособни, дадоха добри, силни разсад. Следващият път, когато сортът удари месец по-късно - появиха се първите зелени - малки, пъпчиви, хрупкави и необичайно вкусни. Оттогава това е любимият ми сорт.
Смирнов Николай, Киров
Отглеждам сорта Cedric в оранжерия от поликарбонат. В края на април засаждам разсад, а месец по-късно бера първите краставици. Те дават плодове дълго време. Достатъчно за подготовка за зимата и за прясна консумация.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство