Краставици Bingo F1: описание на сорта, снимка на храста, добив, отзиви на градинари

Краставица Bingo F1 е хибриден сорт за ранно узряване от партенокарпичен тип. Високодобивният сорт се чувства уверен в оранжерията, възможно е отглеждане на открити лехи. Хибридът е известен на тесен кръг градинари, но поради високия си добив и добрия вкус става популярен.

История за произхода

Хибридът Bingo F1 е получен от животновъдите на фирма "Партньор" през 2019 г. Сортът се е доказал добре, подходящ за отглеждане в парникови условия, на открито.

Описание на краставиците бинго

Зелените краставици от бинго имат равномерна цилиндрична форма. Средно размерът на узрелите плодове достига 7-9 см, тегло 75-80 г. На етапа на туршия средното тегло е 35-40 гр.

Плодовете са с изумрудено зелен цвят. Пулпът е бял, без семенни ембриони. Кожата е умерено оребрена, с леки малки шипове.

Вкусовите качества на зелените на хибрида Bingo F1 са отлични. Пулпът е сочен, сладък, без горчивина. Ако не прибирате дълго време, краставиците няма да пожълтеят.

По време на транспортиране на дълги разстояния краставицата не губи вкуса и пазарната си готовност. Ако се създадат подходящите условия, зеленчуците се съхраняват дълго време. Сортът е подходящ за приготвяне на консерви, мариноване, използване в салати.

В процеса на стерилизация зелените от сорта Bingo F1 не губят вкуса си, не се образуват кухини в пулпата

Характеристики на краставиците бинго

Бинго храстите образуват дебел камшик, който достига височина 2–2,3 м. На дебело стъбло се поставят големи листа с тъмнозелен цвят. Цветовете са женски, жълто-златисти на цвят. Не се изисква опрашване.

Бинго краставица добив

Краставица Bingo F1 принадлежи към партенокарпичния тип, има букет с форма на цъфтеж. Плодовете се връзват на 4-5 парчета във всяка пазва на листата. Сортът принадлежи към ранното узряване. Беритбата започва на 42–45 дни от момента, в който се появят първите издънки. Периодът на плододаване продължава 1,5 месеца.

Ако прибирането на реколтата се извършва на етапа на туршия, от 1 m2 отстранете 7-8 кг. Когато на зелените се даде възможност да достигнат размера на корнишон, производителността от същата област достига 16-18 кг.

Краставиците Bingo F1 се събират на всеки 2-3 дни

Устойчивост на болести и вредители

Краставицата Бинго е имунизирана срещу повечето заболявания, които засягат зеленчуците от семейство Тиква. Хибридът е устойчив на мозайка от краставици, кладоспориоза, брашнеста мана. Растението може да страда от гниене на корени, аскохитоза, а също и от заразяване с листни въшки.

Кореново гниене

Излишната влага води до гниене

Кореновата система на храста изтънява, листата придобиват жълт оттенък, храстът престава да дава плодове и постепенно изсъхва.

За да се предпази растението от смърт, се препоръчва да се спазват графиците за напояване. Няма да е възможно да се „излекува“ болно растение, така че няма нужда да поливате насажденията всеки ден.

Аскохитоза

Отнася се за инфекциозни заболявания, може да зарази краставица както в оранжерията, така и при отглеждане на открито. Прехвърлени в инфектиран инвентар.На листата се появяват петна със сивкав оттенък, които постепенно увеличават размера си. С напредването на болестта гниенето преминава към зелените. Краставиците се покриват с язви, след което цветът се превръща от зелен в черен. Плодовете, засегнати от болестта, не са подходящи за консумация от човека.

За да се предотврати аскохит на краставици Bingo, се препоръчва да се извършат мерки за обеззаразяване на почвата преди засаждане.

Когато използвате градински инструменти, е необходимо да го обработите. Навременната вентилация на оранжерията помага за предотвратяване на заразяване.

Листни въшки

Основният вредител за краставицата Bingo F1 е листната въшка

Вредителите изсмукват сока от листата, храстите забавят растежа си и спират да дават плодове. Насекомите пренасят инфекциозни заболявания. За да се предпази културата от нашествие на вредители, се препоръчва дезинфекция на почвата и оранжерийните опори през пролетта и есента.

Можете да се преборите с напастта от листни въшки с народни методи или инсектицидни средства.

Предимства и недостатъци

Всеки вид краставица има своите предимства и недостатъци. Някои не са подходящи за осоляване, така че преди да изберете семена за засаждане, трябва да се запознаете с характеристиките на всеки сорт.

Самоопрашването ви позволява да отглеждате бинго краставици в парникови условия

Основните предимства на културата:

  • ранно узряване;
  • стабилно плододаване;
  • отличен вкус;
  • устойчивост на редица заболявания;
  • транспортабилност;
  • многостранността на Зеленцов;
  • висока производителност;
  • по време на процеса на консервиране вътре в плодовете не се образуват кухини.

Нямаше значителни недостатъци в краставицата Bingo F1, но не би било възможно да съберете семето със собствените си ръце. Следователно семената ще трябва да се купуват всяка година. Още един малък минус - храстът трябва да бъде вързан (силна опора или решетка) и оформен на 1-2 стъбла.

Отглеждащи функции

Краставицата бинго се препоръчва да се отглежда в оранжерия, като се използват стандартни земеделски практики. Семенният материал не изисква предсеитбена обработка, тъй като е тестван от специалистите на агрофирмата-производител.

Семената на хибрида са покрити със специално съединение. Той предпазва от болести, стимулира растежа на разсад. Не се препоръчва втвърдяване, покълване или обработка на семенния материал от този сорт.

Сеитба на открито

За отглеждане на краставица на открито е необходимо да изберете слънчева, леко засенчена зона. Почвата трябва да е плодородна, слабо кисела или неутрална. За да се получи висок добив, почвата трябва да е лека, рохкава, с добра водопропускливост.

Сеитбата се извършва не по-рано от момента, когато почвата се затопли до температура от +15 ° C. Схема на засаждане 50х50 см или 2-3 разсада на 1 м2.

Отглеждане на разсад

Кореновата система на краставицата е много деликатна, болезнено е да се прехвърли трансплантацията. Ето защо е по-добре да отглеждате хибрида Bingo F1 за разсад в отделни торфени чаши, за да не нараните корена по време на бране. Контейнерите се пълнят с плодородна почва, температурата на почвената смес не трябва да бъде по-ниска от 13–15 ° С.

Семената се задълбочават с 1,5–2 см. След засаждането се препоръчва чашите да се покрият с найлоново фолио или стъкло. Температурата в помещението трябва да бъде 22–24 ̊С. Първите издънки ще се появят след 3-4 дни, след което подслонът може да бъде премахнат, температурата може да бъде понижена до 18 ° С.

Разсадът на краставиците се нуждае от 12-часов светъл ден. Фитолампите се монтират върху разсад. При недостатъчна светлина кълновете се разтягат, стават слаби.

Разсадът от краставици Бинго се трансплантира на постоянно място след появата на 3-4 листа

Правила за грижи

Грижите за културите се свеждат до навременното въвеждане на подхранване, отстраняване на плевелите, напояване, разрохкване на почвата. Гаранцията за добри добиви ще бъде жартиера на миглите към опората.

Образуване на храсти

Хибрид от сорта Бинго образува къдрави издънки. За улеснение в грижите те трябва да бъдат вързани с решетки. След като направи цикъл над 3-4 листа, стъблото е насочено нагоре, усуквайки се по посока на часовниковата стрелка.Получените доведени деца трябва да бъдат премахнати, така че растението да не губи енергия за растежа им, а да го насочва към яйчника и растежа на зелените. След прибиране на първата реколта, долните листа трябва да бъдат отстранени от храста.

Hilling

Ако краставиците от сорта Bingo F1 са засадени в почва, покрита с агрофибър, няма нужда да ги гушкате. Достатъчно е периодично да премахвате плевелите, които се появяват в прорезите, направени за краставичните храсти.

Ако разсадът от краставици бинго е засаден в земята, той трябва да бъде на хълм. Манипулациите се извършват след поливане. Това не може да се направи със суха почва, тъй като съществува голям риск от увреждане на стъблото. Почвата се загребва към храстите, като се образува туберкула с височина 5-7 см около разсада.

Поливане

Краставиците от бинго се напояват поне веднъж седмично. При горещо време и през периода на плододаване броят на поливките се увеличава. Необходимо е да се гарантира, че водата не попада върху листата, в противен случай краставиците Bingo могат да се разболеят. Не се препоръчва да провеждате процедурата през деня, когато пряката слънчева светлина пада върху храстите.

Напояването на краставицата Bingo F1 се извършва с топла утаена вода

От поливане със студена вода, храстите изхвърлят яйчника.

Подхранване

Хибридът Бинго, отглеждан в парникови условия, се нуждае от редовно хранене. Хранителни добавки се добавят на интервали от 1,5–2 седмици. За осигуряване на разсад с азот, фосфор и калий се използват минерални комплексни торове.

Заключение

Краставица Bingo F1 - високодобивен непретенциозен хибрид от първо поколение. Zelentsy добре понасят транспортирането, съхраняват се дълго време. Благодарение на тези характеристики летните жители и ферми са избрали сорт за отглеждане в индустриален мащаб с последваща продажба.

Отзиви на градинари за краставици Bingo

Маргарита, 48-годишна, област Рязан
Всяка година отглеждам нови предмети в леглата до любимите си сортове. Тази година опитах краставица Bingo F1. Бях доволен от резултата. Плодовете започват да се ядат още 1,5 месеца след засаждането. Мариновани краставици от този сорт, събрани за зимата, са били изядени първо.
Вениамин, на 54 години, област Брянск
През пролетта купих две торби семена от бинго, за да взема проби. Степента на покълване на краставиците е почти 100%. Хареса ми, че дори зеленото растение да надрасне, то не пожълтява. Вкусовите качества бяха оценени от семейството ми като „отлични“, няма горчивина, откъснатите плодове се съхраняват в хладилник до две седмици.
Татяна, 49-годишна, област Владимир
Краставицата бинго е засадена за първи път тази пролет. Това, което ни зарадва: не беше необходимо да се обработва нито от гниене, нито от вредители. Краставиците бяха на вкус сладки, сочни, без семена. Транспортът от дачата до града беше отлично прехвърлен на децата.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство