Многогодишен лук: засаждане и грижи, как да се отглежда от семена, полезни свойства, снимка

Лукът е тревисто многогодишно растение с ценни хранителни и лечебни свойства. Не е трудно да се отглежда култура в градината, при спазване на основните правила за засаждане и по-нататъшни грижи.

Какво е лук лук

Шнит-лук, скорост или длето, е тревисто растение от семейство Лукови, известно в културата от 16 век. Има приятен, ярък или леко остър вкус; използва се за храна в млада възраст до три седмици.

Културата е популярна сред градинарите поради повишената си издръжливост и устойчивост на замръзване. Листата на растението имат не само хранителни, но и декоративни свойства. Лукът често се засажда в градината като медоносно растение или като част от художествени композиции.

Как изглежда лукът от лук

Шнит-лукът е средно голямо многогодишно растение с продълговати или яйцевидно-конични луковици с дължина до 25 mm в кафеникави черупкови хартии. Той има цилиндрично плътно стъбло с височина до 60 см. Издънката е „облечена“ от листни обвивки с една трета или до средата, самите плочи са зелени с восъчен налеп, свищеви, с диаметър до 6 мм.

Един скоростен храст за възрастни може да произвежда до осем издънки наведнъж

От май до август лукът цъфти с бледорозови или розово-лилави сферични пъпки. В периода на декоративност растението обикновено навлиза във втората година след засаждането. От юни дава плодове - кутии със семена.

Характеристики на лука

Лукът има много висока издръжливост и може лесно да издържи на температури до -35 ° C. Може да се отглежда на открито не само в средната лента, но и в Сибир, Далечния изток и дори в Далечния север.

Внимание! Младите издънки на лука оцеляват при -8 ° C, така че културата рядко умира от повтарящи се студове.

Добивът на растение зависи от конкретния сорт и условията на отглеждане. Но средно лукът може да произведе до 7 кг листа от 1 m2 и до 600 g ядливи чинии от един възрастен храст. През сезона реколтата може да бъде събрана няколко пъти - растението бързо се възстановява след изрязването.

За разлика от много градински култури, лукът не трябва да се трансплантира ежегодно. Позволено е да се отглежда на едно място в продължение на 3-4 години, а ако изпълнява само декоративни функции на обекта, до девет години. Културата показва висока устойчивост на вредители и гъбички и дори помага да се предпазят съседните насаждения от болести.

Сортове лук

Лукът е представен от голям брой сортове с ценни декоративни и хранителни свойства. Няколко от тях са в специално търсене.

Бохемия

Продуктивен сорт ви позволява да премахвате до 200 г зеленина от храст наведнъж. Растението рядко страда от болести, успешно се развива на едно място в продължение на няколко години. Първото изрязване може да се направи три седмици след образуването на листата.

Лукът от Бохемия има остър вкус, но по-скоро мек

Медено растение

Устойчив на застудявания и бедни почви, сортът меден лук носи тъмнозелени листа с приятен остър вкус през лятото.Различава се с красив цъфтеж, често срещан в художествени композиции в пейзажа. В съответствие с името, растението е добро медоносно растение и привлича пчелите на мястото.

Перата от лук медоносни растения растат много бързо - до 20 см на седмица

Пролет

Ранен сорт лук позволява листата да бъдат премахнати само три седмици след поникването. Растението демонстрира висока устойчивост на замръзване, през пролетта е едно от първите, които поникват в градината. Образува високи и доста мощни храсти, добивът е около 6 кг от метър засаждане през сезона, при спазване на земеделската технология.

Пролетният лук лук има мек, леко остър вкус.

Chemal

Ниско разнообразие от лук се простира само до 40 см. Вкусът на листата е остър и ярък, показателите за добив са високи - около 7 кг сочни пера могат да бъдат събрани с няколко разреза.

Недостатъците на сорта Chemal включват слаба устойчивост на брашнеста мана

Крокус

Ранно узряващият сорт лук е подходящ за рязане още 14 дни след порастването на листата. Има приятен вкус и понася добре пролетни студове на открито. В същото време добивът на сорта е среден - от метър насаждения могат да бъдат събрани около 600 г пера.

Лукът от минзухар изисква редовно пресаждане, в противен случай добивът на растението ще намалее

Ползите и вредите от лука

Ядливият растителен лук има множество лечебни свойства:

 • подобрява апетита и ускорява храносмилателните процеси;
 • укрепва имунната система и насърчава възстановяването при настинки;
 • намалява риска от развитие на атеросклероза;
 • предотвратява появата на недостиг на витамини;
 • има антимикробен и противовъзпалителен ефект;
 • спомага за премахването на токсините, токсините и паразитите от тялото;
 • подобрява остротата на зрението;
 • намалява кървенето на венците;
 • разширява кръвоносните съдове и регулира кръвното налягане;
 • има благоприятен ефект върху състоянието на пикочно-половата система при мъжете и жените;
 • подобрява подвижността на червата с бавно храносмилане.

Наред с ценните свойства, лукът има противопоказания. Не се препоръчва да се консумира растението:

 • с язвени лезии на стомаха и червата;
 • с обостряне на панкреатит;
 • с хронични заболявания на сърцето и кръвоносните съдове;
 • с хепатит и цироза на черния дроб;
 • с индивидуална непоносимост;
 • с чести мигрени.

Лукът има отрицателно въздействие върху организма главно, когато се консумира в излишък. В прекомерни количества острите пера причиняват киселини и гадене, диария, главоболие и алергични обриви.

Как да засадите див лук

Доста лесно е да отглеждате лук - културата принадлежи към непретенциозната категория. Растението може да се засява директно в открит терен или в затворени съдове у дома.

Отглеждане на лук от семена на открито

Можете да сеете лук на мястото през пролетта в началото на вегетационния сезон или през есента малко преди студеното време. Място за растение се избира умерено осветено, със светла сянка. Почвата е необходима за обработка в насипно състояние, обогатена с вар, с добър дренаж.

Няколко месеца преди засаждането, избраната площ се изкопава и почиства от плевели. Добавете към почвата кофа хумус или 500 ml компост на 1 m2се излива малко количество карбамид и суперфосфат, след което субстратът се разбърква. Няколко дни преди реалното засаждане на културата, на мястото се нанасят и 20 g амониев нитрат на 1 m2 и напоявайте земята обилно.

Процедурата за засяване на лук в открита градина изглежда така:

 1. Растителните семена се накисват за един ден в топла вода, като периодично се сменя течността и след това се изсушават върху хартиена кърпа.
 2. На площадката се подготвят малки дупки с дълбочина до 2 см, като между тях се оставя разстояние от 5 см.
 3. Обработените семена се поставят в дупки и се покриват отгоре с пръст.
 4. Леглата се обилно напръскват с пулверизатор.

През първия сезон не се препоръчва да се отрязват младите листа - на растението се дава възможност да стане по-силно.Ако това правило се спазва през втората година, храстите ще донесат изобилна реколта.

Внимание! Когато засаждате див лук преди зимата, семената се спускат в почвата сухи, без предварително накисване.

Препоръчително е да оставите 15-30 см пространство между редовете лук

Отглеждане на разсад от див лук

Можете да засадите семена от лук първо за разсад у дома за последващо прехвърляне на открито. Технологията изглежда така:

 1. Широка кутия с дълбочина около 20 см се пълни със субстрат от хумус, градинска пръст, пясък и дървесна пепел, не достигаща 3-4 см до ръба. Почвата се изравнява и се полива обилно.
 2. Предварително накиснатите растителни семена се поставят в дупки с дълбочина 1,5 см на интервали от 2,5 см. Материалът се покрива с пръст и се напръсква от спрей бутилка отгоре, а след това кутията се покрива с филм или стъкло.
 3. В продължение на няколко дни разсадът се държи на топло място с умерено осветление. След появата на разсад заслонът се изважда от кутията и микрозелените лук се пренареждат в по-светло помещение с температура около 18 ° C.
 4. По време на образуването на първия истински лист разсадът се гмурка.

По време на домашното отглеждане, лукът трябва да се навлажнява редовно. Разсадът се прехвърля на земята средно два месеца след образуването на леторастите. По това време растенията трябва да придобият две истински листа.

Дневните часове за разсад от лук трябва да са поне 12 часа

Грижа за лук

Можете да отглеждате лук от семена във всеки климат. Грижата за дадена култура не е особено трудна, но някои точки изискват внимание.

Поливане

Лукът изисква обилно поливане. При липса на влага растението губи своя декоративен ефект, освен това листата стават твърде груби и по-малко вкусни. Поливайте културата с хладка вода, трябва да се съсредоточите върху състоянието на горния почвен слой. Преовлажняването на почвата също е опасно за скоростта, тъй като корените на растението могат да изгният.

Съвет! Ако лукът е станал груб от липсата на вода, трябва да отрежете част от перата, да напоите обилно останалите насаждения и с по-нататъшен растеж на листата да предотвратите изсъхването на почвата.

Подхранване

Торовете за лук започват да се прилагат през втората година. Подхранването на растението се извършва след първото изрязване - при поливане в почвата се внася разтвор от птичи тор или инфузия на лопен. Също така е позволено да се поръсват лехите със сухи минерали - нитрофос или азофос, 40-100 g на 1 m2.

Когато използвате органични вещества, можете да подхранвате растението след всяко събиране на листа. Минералните торове се внасят по-рядко - след 2-3 разреза.

Разрохкване и плевене

Възрастният лук образува гъста трева на повърхността на почвата и обикновено потиска растежа на плевелите сам. Но младите растения на възраст 1-2 години се препоръчват да се плевят и разхлабват ежемесечно. Това допълнително ще предпази скоростта от вредители и гъбички и ще подобри достъпа на кислород до корените.

Подготовка за зимата

Скоростното растение понася добре силни студове. Но правилата за грижа за лука през есента все пак препоръчват да се изолира градината. Обикновено се използва плътен слой мулч - почвата е покрита със суха зеленина, дървени стърготини и покрита със смърчови клони. През пролетта, с настъпването на размразяването, подслонът се отстранява, така че да не пречи на растежа на културата.

Борба с болести и вредители

Лукът рядко страда от вредители и болести, тъй като фитонцидите в растението изплашват насекомите и унищожават патогенните микроорганизми. Но някои заболявания все още представляват опасност за скоростта:

 1. Брашнеста мана. Гъбичната болест може да се разпознае по бледозелени петна по листата на растението и белезникав цвят. При напреднало заболяване засегнатите области с времето стават кафяви, а луковите плочи отмират.

  Брашнестата мана се появява върху лука при изключително влажни условия

 2. Ръжда. Друго гъбично заболяване оставя кафяво-червени следи и отоци по растението.Гъбичките се разпространяват бързо и за кратко време могат да унищожат цялата градина.

  Ръждата върху растението скоро се развива с излишък на азот в почвата

Борбата с болестите по лука се провежда с помощта на фунгицидите Topaz, Fitosporin и Baktofit. Не се препоръчва да се режат листата на културата за храна в рамките на един месец след пръскането. Като профилактика за гъбички е необходимо да се поддържа чистота на мястото и да се отстраняват растителните остатъци навреме, при които патогенните микроорганизми хибернират.

Внимание! С настъпването на есента е необходимо да се отстранят, включително остатъците от листа от гнездото за скорост, така че изсушените плочи да не се разлагат.

От вредителите опасността за лука е предимно трипс. Можете да премахнете паразитите, като използвате лекарството Aktara или течността от Бордо. За да предотвратите размножаването на трипса в леглата с лук, преди настъпването на зимата трябва да изчистите зоната от гниещи растителни остатъци.

Както възрастните насекоми, така и ларвите на трипса се хранят с тигана

Размножаване

Можете да умножите скоростта на сайта по метода на разделяне. Това позволява не само да се увеличи популацията на растенията, но и да се подмладят старите храсти, които вече не са в състояние да демонстрират високи добиви.

Разделянето за лук се извършва през пролетта или началото на есента. Процедурата се извършва по следния начин:

 1. В избрания ден растителното легло се полива обилно.
 2. Копаят за кратко време с лопата и внимателно я изваждат от земята.
 3. Листата на храста се отрязват до 15 см, а корените до 5-7 см.
 4. Ръчно или с нож растението се разделя на няколко части с по 8-10 луковици всяка.
 5. Получените малки храсти се прехвърлят на нови места и се засаждат по обичайния начин.

Грижата за лук след разделяне се извършва съгласно стандартните правила.

Лукът се препоръчва да се разделя на възраст 3-4 години

Събиране и съхранение

За първи път прибирането се извършва през втория сезон след засаждането. Младите сочни листа се отрязват изцяло или се вземат само няколко пера от растението. В същото време малки пънове са останали над земята. Цъфтящите стъбла се отстраняват през лятото веднага след поникването, за да се предотврати загрубяването на листата и да се запази сочността им.

От пролетта до края на лятото лукът може да бъде напълно отрязан 2-4 пъти, в зависимост от сорта и скоростта на растеж. Последният път, когато листата се отстраняват в средата на август и вече не нарушават скоростта преди студеното време, така че културата има време да натрупа запас от хранителни вещества преди настъпването на зимата. Най-добрият вкус притежават пера, простиращи се на височина до 25-40 см.

Можете да запазите лука пресен в хладилника до две седмици. Ако е необходимо да се подготвят перата на растението за зимата, те трябва да бъдат замразени при отрицателни температури или изсушени. И в двата случая скоростта ще запази максимални ползи и няма да загуби вкус.

Заключение

Лукът е красиво и здраво растение с добри добиви. Културата не поставя високи изисквания към грижите, но ви позволява да получавате вкусни и сочни зелени няколко пъти през вегетационния период.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство