Картофи Адрета

Всяка година градинарите прекарват много време в търсене на перфектния сорт, който отговаря на техните специфични изисквания. Нека поговорим за картофите. Ако вземем петте най-популярни сорта у нас, тогава Adretta определено ще бъде сред тях. Той заема водещи позиции в топ списъците на различни сайтове с причина. Ще разберем какво е това и защо често се препоръчва да се отглеждат точно картофи Adretta. Описанието на сорта, снимки, рецензии и информация за отглеждането на тези картофи определено ще бъдат полезни.

Адрета

Кратко описание

Картофи "Adretta" са били отглеждани в Германия не толкова отдавна, те са на около двадесет години. По това време този трапезен картоф придоби популярност не само у нас, но и в чужбина. Работата е там, че кореноплодните растения са известни с:

 • висок добив;
 • отличен вкус;
 • доста бързо узряване на реколтата.

Всеки имот има значение. Месото на картофа е жълто. Преди това грудки с този цвят на пулпата се използваха само за фураж на добитъка и се смятаха за безвкусни. Дълго време само „Adretta“ беше сорт, който хората не само харесваха с вкуса си, но и впечатляваха със своята троха и нежност. Това се влияе от средното съдържание на нишесте, около 16%. На основата на този сорт бяха отгледани голям брой нови, които не винаги запазваха вкуса си, но бяха и доста добри.

Няколко думи за фуражните картофи

Днес не само градинари, но и купувачи на картофи вече са свикнали с картофи с жълта плът и дори малко лилаво, и не само обичайното бяло, но преди две десетилетия "Adretta" беше уникален сорт. Преди появата му жълтите картофи са били използвани само за фураж във ферми за добитък, тъй като вкусът им е маловажен.

Германските животновъди в края на 90-те се размърдаха, тъй като сортът Adretta беше първият, който имаше жълто сърце и беше необичайно вкусен. Както казват експертите, именно това качество се превърна в определящ фактор за толкова бърз растеж на популярността.

Адрета

Помислете за сравнителна таблица на параметрите за даден сорт картофи. Това ще помогне на онези летни жители, които все още не са решили избора на сорта. Период на узряване, технически подробности и малки нюанси - всичко това е много важно дори при отглеждане на такава позната култура като картофи.

Таблица

Тази таблица описва сорта картофи Adretta.

НастроикиОписание на сорта
Описание на растениетоКомпактен храст със светлозелени листа
Степен на узряванеСредно рано, 75 дни преминават от покълване до техническа зрялост
Характеристики на засяванеОтглежда се на открито, засява се не по-късно от май, в зависимост от метеорологичните условия на региона, на дълбочина 7 сантиметра по схема 60x35
ГрижаБорба срещу плевели и поддържане на почвата в насипно състояние
Описание на кореноплодни зеленчуциКлубените имат маса 100-150 грама, подравнени, овални
Устойчивост на заболяванияДо късна болест, до рак, до стволови нематоди
Добив40-80 килограма на квадратен метър

Самите корени имат малки очи, кожата е много тънка, има жълтеникав оттенък. Много градинари поне веднъж, но видяха картофите "Adretta", описанието на които току-що дадохме, на рафтовете на магазините. Често се отглежда в индустриални мащаби.

Адрета

Нарастващ

Непретенциозността е качество, което се оценява много от всеки, който поне веднъж се е занимавал с независимо отглеждане на зеленчуци и кореноплодни култури. Това е много сложен процес, който изисква внимание, търпение и много работа.Занимавайки се с отглеждане, всеки градинар се надява да получи богата реколта с отлично качество с високо качество на съхранение. За съжаление не винаги е така, особено за начинаещи.

За да бъде реколтата богата и здрава, не е достатъчно да изберете правилния сорт. Правилното отглеждане е ключът към успеха. Картофите от този сорт имат отлични агротехнически качества:

 • непретенциозен в отглеждането;
 • устойчиви на основни заболявания;
 • има висок добив;
 • понася добре ниските температури.
Важно! Този сорт може да бъде засаден в средата на пролетта, ако почвата се затопли. Той ще събира в началото на юли, което се счита за доста ранна дата.

Преди сеитба на семена се препоръчва да ги накиснете във вода за 1-2 дни. Това ще им позволи да се изкачат по-бързо. Водата трябва да е със стайна температура.

Съвет! Не купувайте семенни картофи на ръка, те може да са с лошо качество. В специализираните магазини картофите Adretta винаги присъстват на рафтовете.

Най-добрите почви за нея:

 • лека глинеста почва;
 • пясъчна глинеста почва;
 • дерново-подзолист.

Не трябва да добавяте тор, който е разрушителен на вкус в почвата. Необходимо е да се обърне внимание и на подпочвените води. Те трябва да бъдат разположени не по-високо от един метър. Семената на "Adretta" са грудки, които могат да бъдат засадени на открито през април, ако живеете в южните райони. Можете предварително да ги втвърдите:

 • поставете накиснатите семена в хладилника за една нощ (температура + 1-2 градуса);
 • издържат на топли температури (+ 22-24 градуса) през деня.
Съвет! Ако семената са много малки, картофените клубени могат да бъдат нарязани на парчета. Всеки от тях трябва да съдържа по едно отворче.

Ако градинарят живее в по-тежък климат, препоръчва се да засадите картофи от този сорт първо в кутии, след това да се потопите и да ги преместите в земята. Въпреки че можете да изчакате майската жега, особено след като сортът узрява достатъчно бързо. За да се предпази растението от допълнителни вируси, клубените трябва да се напръскат с фунгицид преди засаждането.

Оптималните температурни условия за отглеждане на сорта Adretta са както следва:

 • следобед + 15-17 градуса (по-високо);
 • + 7-9 градуса през нощта.

Препоръчително е да се подхранва внимателно, без да се прекалява. По време на периода на вкореняване те са задължителни. Пепелта и суперфосфатът са идеални за тези цели. Последният се използва и през периода на цъфтеж. Обръщаме вашето внимание на факта, че сортът "Adretta" изисква своевременно поливане и разрохкване на почвата. Той не е генетично защитен от колорадския бръмбар, но страда малко от него.

Също така е необходимо да се контролират плевелите и да се сее растението на открити площи. Картофите много обичат слънцето. Ако площта е засенчена, клубените ще бъдат малки и храстите ще се простират нагоре.

Като цяло не е трудно да го отглеждате, някои съвети от градинар, който е отглеждал този картоф самостоятелно, са представени във видеото по-долу.

В допълнение към въпросите за отглеждането на сорта, много летни жители са загрижени за съхранението и запазването на качеството през този период. Нека поговорим по тази тема.

Съхранение

Направи си сам картофи на сайта, искам да спестя възможно най-дълго. Те го подреждат, покриват го през студените дни. За руснаците този кореноплоден зеленчук е от голямо значение, тъй като се използва много често в храната. За всеки гражданин е желателно картофите не само да се съхраняват дълго време, но и да не губят вкуса си. Що се отнася до сорта „Adretta“, той отговаря на тези качества.

Внимание! Този сорт се съхранява перфектно, запазва и полезни качества. Той почти не се страхува от гниене, което засяга голям брой добри добиви сортове.

Когато расте, не е необичайно температурата извън прозореца да падне. Сортовите картофи получават неприятен сладникав вкус от това. В ситуация с този сорт не можете да се страхувате от малки температурни спадове.

Това качество е идеално както за отглеждане, така и за съхранение.Необходимо е да поставите узрелите корени на "Adretta" в изба с отлична вентилация. Това се отнася и за други сортове картофи. Преди това реколтата се сортира за гниене и повреда.

Подобрена Adretta

Често, идвайки в магазин за градинарство, купувачите са изправени пред факта, че им се предлага да заменят този любим сорт с друг. Може да се нарече „Нова Адрета“ или „Гала“. Наистина е отгледан на базата на немски картофи, но има някои разлики и се определя като независим сортов тип.

Картофите Gala са представени от същите жълти грудки с тъмножълта пулпа. Освен това е вкусно, поддържа се добре и е почти същото в грижите. Добивът му обаче е по-малък, следователно, когато се отглежда при същите условия, "Gala" ще даде до 26 килограма на квадратен метър. Трябва да се отбележи, че това е много. Този сорт е и един от петте най-много най-доброто.

Отзиви

Сортът “Adretta” се отглежда от много дълго време и не е загубил своята популярност през цялото това време. Както успяхме да забележим, ние се опитахме да го подобрим чрез развъждане на нови видове. Много е трудно да се утвърдиш на пазара, но Adretta не само запази господстващото си положение, но и успя да спечели сърцата на новодошлите. Помислете за няколко отзива на тези, които са отглеждали този сорт картофи повече от веднъж.

Валерия Фролова, Новоросийск
Засаждаме Adretta през април, когато времето вече е топло. Този картоф се счита за дългодробен, тъй като майка ми го е отглеждала преди петнадесет години. Картофите са вкусни и узряват бързо. Знам за случаи, когато при кацане на "Адрета" в Урал под филмово покритие тези картофи издържаха на студове до -3 градуса. Разбира се, това не се случва при нас. Моите съседи в дачата засаждат картофи Adretta всяка година през месец май. Той узрява бързо, така че няма нужда да бързате.
Лев Давидов, Саратов
Препоръчвам да сварите млади картофи от този сорт в униформите си и да се храните с кората, тъй като той е богат на витамини от група В и други полезни вещества. Никога не съм виждал картофи по-вкусни, така че „Adretta“, „Tuleevsky“ и „Gala“ винаги растат на моя малък парцел. Пазя го през цялата есен и зима, достатъчно за пролетта. Ще отбележа недостатъците: • нестабилност на вирусни заболявания; • семената трябва да се подновяват на всеки 5 години, тъй като клубените стават по-малки с годините. Не е толкова страшно. Всяка година се боря с колорадския бръмбар и като цяло сортът никога не се е провалял.

Заключение

Въпреки факта, че описанието на сорта картофи съдържа малки недостатъци, това не засяга популярността на кореновата култура Adretta. Често градинарите отглеждат няколко сорта наведнъж и в края на сезона правят сравнителен анализ. Това също е подходящо в този случай.

Картофите от този сорт са достойни за внимание и най-висока оценка. Ако никога преди не сте засаждали Adretta, не забравяйте да опитате през пролетта. Вкусът няма да остави никого безразличен, малки очи улесняват беленето на клубените преди готвене и процесът на отглеждане няма да бъде труден. Именно тези качества първоначално привличаха градинари от различни региони.

Коментари (1)
 1. Как Адрета понася жегата и колко време на ден й се препоръчва слънцето?

  11.02.2021 в 10:02
  моя
Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство