Как да ореш с мотоблок правилно: с плуг, с фрези, с адаптер, видео

Съдържание

Съвременните средства за механизация позволяват да се оре доста големи парцели. Освен това такива устройства са силно мобилни, което им позволява да се използват на места, където достъпът до трактори и други големи селскостопански машини е невъзможен. В допълнение, орането с мотоблок ви позволява самостоятелно да извършвате работа, независимо от други хора.

Изборът на правилния модел

Преди да закупите мотоблок, е необходимо да определите за каква работа ще се използва агрегатът. Най-простите устройства са леки (до 100 кг) и са оборудвани с двигатели с мощност 4–8 к.с. от. и са оборудвани с малък набор от работни приставки.

Те ви позволяват да изпълните минимално необходимия списък с произведения:

 • оран;
 • дисковане;
 • брануване;
 • шофиране хребети.

Някои устройства са универсални. Те позволяват използването на допълнително оборудване, например:

 • копач за картофи;
 • снегорин;
 • моторна помпа;
 • косачка.

Малки мотоблокове с двигател с мощност 4-5 к.с. от. и ширина на работната площ от 0,5-0,6 m са подходящи за оран на малък парцел, ненадвишаващ 15-20 хектара площ. За по-големи парцели е необходимо по-сериозно оборудване. Ако размерът на парцела надвишава 20 декара, е по-целесъобразно да се използва единица с вместимост 7-8 литра. от. и работна ширина 0,7-0,8 м. Парцелите до 1 хектар се обработват от мотоблокове с двигатели с капацитет 9-12 литра. от. и широчина на работната площ до 1 m.

Важно! Колкото по-тежка е земята, толкова по-мощна трябва да се използва машината.

Когато избирате мотоблок, трябва да обърнете внимание не само на параметрите на агрегата, но и на неговия производител. Висококачествените модели са оборудвани с двигатели на известни производители (Forza, Honda, Subaru), имат дисков съединител и редуктори. Такива модели са най-надеждни и при използване на висококачествено гориво и масло служат доста дълго време.

Колкото по-добре да се оре: с мотоблок с плуг или култиватор

Орането е най-простата обработка на почвата. Ако площта е малка и земята е достатъчно рохкава, може да се използва култиватор. Тези устройства са по-леки и по-маневрени от мотоблокове с плуг, а по-малко мощните им двигатели консумират по-малко гориво. Ако почвата е тежка или девствената почва трябва да се разорава, тогава не можете да минете без мотоблок. За разлика от мотокултиваторите, тези самоходни агрегати могат да обработват парцели, като използват приставки: плуг, диск, фреза.

По принцип мотоблоковете са оборудвани с гумени пневматични колела, което прави възможно използването им като трактор, например при теглене на ремарке.

Може ли мотоблокът да оре девствена почва

За разлика от култиватора, който работи само на рохкави почви, мотоблокът може да се използва за оран на тежка почва, включително за девствени земи. Възможността да се използват различни прикачни устройства прави възможно използването на ротационен плуг, който е най-подходящ за работа на занемарени зони.

Как да ореш правилно с мотоблок с плуг

Ако условията позволяват, се препоръчва да се оре с мотоблок по дългата страна на площадката. Често първата бразда се разорава по опънатото въже, за да се направи права. В бъдеще всяка следваща бразда се разорава, така че едно колело да минава по ръба на оранта на предишния ред. Това води до равномерна и равномерна оран на цялата площ.

Как правилно да регулирате плуга на мотоблок за оран

Процесът на регулиране на плуга се състои от няколко етапа:

 1. В зависимост от необходимата дълбочина на оран, мотоблокът е окачен над земята на същата височина. За да направите това, можете да го забиете на стойка от дъски или тухли.
 2. Инсталирайте теглич на устройството в съответствие с инструкциите за експлоатация. Зъбката на плуга трябва да е вертикална и полевата дъска трябва да е в контакт с почвата по цялата дължина.
 3. Ако е необходимо, коригирайте ъгъла на наклона на полевата дъска.
 4. Създайте една или две бразди в зависимост от вида на оранта.

След като браздата е готова, трябва да се настрои ъгълът на дръжката на плуга. Тъй като едно от колелата ще следва изораната бразда, мотоблокът сам ще се търкаля, но стойката трябва да остане вертикална. За да регулирате ъгъла на наклона на стойката, е необходимо да поставите стойка със същата височина под лявото колело на мотоблока, както беше при регулиране на дълбочината.

След това плугът трябва да бъде разположен перпендикулярно на земята.

Кои колела е по-добре да се орат с мотоблок

Повечето мотоблокове са оборудвани с гумени пневматични колела. Това позволява на машината да се движи по земята и пътищата, без да ги повреди. За нормално движение и дори за транспортиране на ремарке с товар, сцеплението на гумените колела с пътя е напълно достатъчно, но плугът предлага много по-сериозно съпротивление при оран. Ето защо, на мястото, гумените колела обикновено се заменят с грунги - изцяло метални цилиндри със заварена рибена кост, изработени от метални пластини. Тези устройства значително увеличават теглото на мотоблока, поради което такива колела буквално се захапват в земята.

Практиката показва, че използването на уши като витло значително подобрява сцеплението със земята и увеличава тяговото усилие, докато гумените колела, дори и с голям модел, са склонни да се плъзгат. Това се забелязва особено при оране на тежка почва или девствена земя. Друга опасност от използването на пневматични гумени колела за оран е, че джантата може просто да се „завърти“ и камерата на колелото ще стане неизползваема.

Как да регулирате дълбочината на оран на мотоблок

Дълбочината на оран може да се регулира чрез повдигане или спускане на плуга. В плужния стълб конструкцията осигурява няколко отвора, в които се вкарва регулиращ болт. Дупките са на различни височини. За да се осигури желаната дълбочина на оран, регулиращият болт се вкарва през желания отвор и се закрепва с гайка.

На каква скорост да се придържате при оран с мотоблок

Като правило скоростната кутия на мотоблока ви позволява да променяте скоростта на движение. Това се прави така, че уредът да е по-гъвкав и да може да се движи в режим на транспорт с по-висока скорост. За оран обаче, особено ако работата се извършва ръчно върху плътни и тежки почви, транспортната скорост е твърде висока и няма да осигури необходимата сила за задействане на плуга на желаната дълбочина.

Типичната скорост на ръчно оране е 5 км / ч.Това позволява на орача да се движи със спокойно темпо зад мотоблока. Тази скорост обаче може да се удвои, ако използвате модула за транспортиране и оран вместо рамката на трактора за закрепване на плуга.

Внимание! Използването на тази връзка значително увеличава гладкостта на агрегата, качеството на оранта се увеличава, мотоблокът е по-малко натоварен. Това намалява мобилността и маневреността, но когато се работи на големи площи, това не е важно.

Как да оре градина с мотоблок

В зависимост от времето на годината и целта има два начина за оран на земята в градината с мотоблок.

 1. Разбити... При този метод на оран шевовете се обръщат в противоположни посоки спрямо централната ос на парцела. Работата започва от десния ръб на полето, преминете през него до края, след това задвижете уреда до левия ръб и се върнете по него до началната точка. След това с дясното колело мотоблокът се монтира в браздата и започва оранта на втория ред. Циклите се повтарят, докато се разора и последната бразда, която трябва да минава точно по централната ос на площадката.
 2. Vsval... Орането на парцел по този метод започва с оран на централната бразда по оста. След това дясната ушка се поставя в браздата и се връща на първоначалното си място. След това цикълът се повтаря. Оранта се извършва в двете посоки от централната ос, като постепенно се запълва цялата площ. В този случай слоевете се оказват обърнати един към друг спрямо централната ос на площадката.

Първият метод се използва най-често за пролетна оран, той ви позволява равномерно вграждане на торове в почвата, разстилане или разпръскване по повърхността. При оран с втория метод остават по-дълбоки бразди, така че те често се изорат преди зимата. В този случай земята замръзва по-силно, което убива вредителите, а снегът остава в дълбоки бразди по-дълго, запазвайки почвената влага.

Как да ореш девствена почва с мотоблок

Заорването на девствени земи с плуг е доста сериозно изпитание, както за мотоблока, така и за собственика му. Тежката напечена земя, преплетена с тревни корени, създава много висока устойчивост, което често води до счупване на теглича и други неприятни последици. Ето защо е по-добре да се разработи девствена почва с тежко оборудване, а именно трактор. Ако сайтът не позволява това и единствената възможност е да се изкопае земята с мотоблок, тогава е по-добре да изберете следната работна процедура:

 1. Почистете зоната възможно най-много от плевели, суха трева, от всичко, което може да попречи на мотоблока.
 2. Преминете през района с плитка фреза, за да унищожите горния слой копка.
 3. Поставете плуга на малка дълбочина (около 5 см), разорете зоната.
 4. Увеличете дълбочината на оран. Преорете района.

Трябва да се отбележи, че понятието „девствена земя“ е доста произволно. Това обикновено е наименованието на необработена почва, но по отношение на плътността и състава може да се различава значително. Следователно не всички девствени земи могат да се изорат с плуг. Понякога е по-целесъобразно да се използват фрези за тази цел, ако те преминат през района 3-4 пъти, тогава дори сериозна плътна почва може буквално да бъде разбита на пух.

Видео за това как се оре с мотоблок с плуг:

Как да ореш правилно с мотоблок с фрези

Появата на фрези за мотоблокове значително опрости процедурата за обработка на земята за много градинари. Вместо традиционна работа, като оран и брана, се появи сложна операция, която позволява да се получи рохкава структура на почвата, подходяща за сеитба. Това значително намали разходите за труд и осигури значително спестяване на време.

Внимание! Същността на метода за смилане на почвата се състои в използването на специални метални фрези като работно тяло и витло. Всяка фреза се състои от няколко метални остриета, фиксирани по оста на въртене на колелата на мотоблока.

Как да регулирате дълбочината на оран с мотоблок с фрези

Максималната дълбочина на обработка с мотоблок (по този начин е по-правилно да се нарече процесът на оран с фрези) зависи в най-голяма степен от диаметъра на фрезата и обикновено е половината от тази стойност. Опитите за оран до голяма дълбочина ще доведат до това, че култиваторът просто ще се зарови. Необходимо е да се регулира дълбочината в почвата в необходимите граници с помощта на отварачката.

Важно! Ако култиваторът потъва дори на малка дълбочина (погребва се в земята), се препоръчва да увеличите броя на фрезите.

Как да изкопаем зеленчукова градина с мотоблок с фрези

Стандартният процес на обработване на земята с мотоблок обикновено се извършва на 2 етапа.

 1. Настройте отварачката на малка дълбочина. Обектът се обработва по цялата площ, заобикаляйки го в кръг и постепенно се движи към центъра. В този случай култиваторът работи при ниски скорости или на първа предавка.
 2. Настройте ботуша на необходимата дълбочина на обработка. Парцелът се обработва по цялата площ при високи скорости или при 2 скорости.

Като правило, за да се изкопае предварително обработена площ с мотоблок, са достатъчни 2 прохода.

Внимание! Тежките почви може да изискват междинен проход с отварачка, настроена на половината от необходимата дълбочина.

Как да ореш девствена почва с мотоблок с фрези

Оранът на девствената почва с мотоблок с фрези се извършва на няколко етапа. Първото преминаване при ниска скорост с минимално задълбочаване нарушава целостта на копната, разрушавайки най-здравия повърхностен слой. При втория и следващите проходи задълбочаването се увеличава и оборотите на двигателя постепенно се увеличават. Като цяло може да са необходими 3-4 обработки, това до голяма степен зависи от плътността и структурата на почвата.

Обработка на земята с мотоблок във видеото:

Как да оре зеленчукова градина с мотоблок с преден адаптер

Използването на предния адаптер всъщност превръща мотоблока в мини трактор с всички произтичащи от това последствия. Такива единици могат да се използват за голямо разнообразие от селскостопански операции, както и за транспорт на стоки. Много по-лесно е да управлявате мотоблок с преден адаптер и поради допълнителното тегло, сцеплението на агрегата със земята се увеличава.

Удобството на конструкцията позволява на оператора да не губи енергия, за да следва плуга и постоянно да го насочва. Моторен трактор с преден адаптер ви позволява да работите на големи площи, но той не е толкова маневрен, колкото конвенционалния ръчен силов агрегат. Следователно, в условия на ограничено пространство, използването на такива единици е трудно.

Самата процедура на оран не се различава от обичайната. Много адаптери са оборудвани със специална теглич, която ви позволява да използвате лостове за контрол на дълбочината на плуга. Орачът може да управлява своя мини-трактор само с едно колело по браздата, поддържайки скорост и праволинейно движение. При достигане на границата на площадката операторът ще вдигне приставката с плуга в транспортно положение, ще направи обратен завой и отново ще спусне плуга в работно положение. Така постепенно се обработва цялата площ.

Трябва ли да разоравам градината през есента със мотоблок

Есенното оране не е задължително, но тази процедура има много положителни ефекти.

 • Дълбочината на замръзване на почвата се увеличава, докато плевелите и вредителите зимуват в почвата и техните ларви загиват.
 • Заораната почва задържа по-добре снега и водата, като по-дълго остава влажна.
 • Почвената структура е подобрена, така че пролетната оран е по-бърза и с по-малко труд.

Освен това, по време на есенната оран, много градинари добавят органични торове в почвата. През зимата те частично ще се разлагат, което ще увеличи плодородието на почвата.

Защо мотоблокът не оре: причини и как да отстраните неизправности

Мотоблокът има определена мощност и е проектиран да работи с определен тип закрепване.Опитите за независимо изменение на каквото и да било в дизайна на устройството често водят до отрицателен резултат. Освен това може да има няколко причини за лошата работа на мотоблока с плуг.

 • Колелата се въртят, плугът е неподвижен. Това показва недостатъчно сцепление на колелата със земята или твърде голяма дълбочина на плуга. Необходимо е да се намали дълбочината на оран и да се подменят гумените колела с уши. Допълнително сцепление със земята може да се осигури чрез увеличаване на теглото на мотоблока; за това допълнителни тежести се окачват на колелата или отпред.
 • Плугът се заравя в земята или скача от земята. Най-вероятно ъглите на наклона на стелажа или полевата дъска са неправилно зададени. Необходимо е да окачите мотоблока с плуг и да направите необходимите настройки.
 • Грешен избор на скорост на оран. Избрано емпирично.

В допълнение към тези причини са възможни неизправности при мотоблока, той може да не развие необходимата мощност, да има повреда в трансмисията или шасито, рамката или тегличът да са огънати.

Заключение

Орането с мотоблок отдавна се е превърнало в нещо обичайно за съвременните градинари. Тези агрегати значително спестяват време и усилия и ви позволяват да извършвате работа по обработка на почвата много по-ефективно. Важно свойство на такива устройства е тяхната гъвкавост, която позволява не само оране на зеленчукова градина с мотоблок, но и използването й за други също толкова важни работи.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство