Стимуланти на растежа за говеда: имена, рецензии

Много хора смятат, че храненето на телета за бърз растеж е необходимо с хормонални лекарства. Възможно е, но това не отменя необходимостта от правилно балансирана диета. Нещо повече, много „ускорители на растежа“ всъщност са колекция от витамини и минерали.

При говедата е необходимо също така да се разделят понятията "растеж в холката" и "растеж на мускулите". Първият е по избор и понякога вреден. Вторият е по искане на собственика.

Плюсове и минуси на използването на стимуланти за растеж за говеда

От гледна точка на месодайното говедовъдство при използването на стимуланти, включително хормони на растежа, няма недостатъци за гобитата. Някои солидни плюсове:

 • животните бързо наддават на тегло;
 • сроковете на хранене са намалени;
 • смъртоносната продукция от трупа е повече.

Никой не се интересува от състоянието на ставите, костите и връзките на бъдещите пържоли. По-различно е положението с родословните и млечните говеда. Тези животни не се нуждаят от голяма мускулна маса. Тук вече можете да видите не само плюсовете, но и минусите на бързия растеж и развитие.

Използването на хормони на растежа за бременни крави ще доведе до развитието на прекалено голям плод. В резултат на това не са изключени усложнения по време на отелването и млечните говеда трябва да носят потомство ежегодно. Ето защо си струва да се помисли, когато се разглеждат реклами за хормони на растежа за говеда. Ако производителят твърди, че продуктът е подходящ за употреба върху бременни животни, най-вероятно той е нечестен.

Още по-лошо са изкуствените стимуланти за растеж за отглеждане на телета, отглеждани за племето. При младите животни тръбните кости растат най-бързо. Благодарение на тях се наблюдава увеличаване на височината при холката. Измерванията показват, че при младите животни скелетът се развива неравномерно: сега холката е по-висока, след това сакрума, след това растежът обикновено спира за известно време.

По време на такива спирки сухожилията, които държат ставите заедно, имат време да "наваксат" костите. Напълно оформеното животно има добра ODA.

Но ако се използват стимуланти, балансът между скелетното и мускулното развитие се нарушава. Използването на хормони дава твърде много мускулна маса на все още слабите кости и ставните връзки. Други стимуланти провокират ускорен растеж на костите. Резултатът са слабите стави и скъсените сухожилия.

Ако малко теле се храни твърде интензивно, под голямо тегло и поради бърз растеж, сухожилията нямат време да се развият нормално, в този случай често се появяват контрактури

В същото време, преди стотици години, хората забелязаха, че едно животно с добра и обилна храна расте по-голямо от своите роднини. Следователно, най-добрият стимулатор на растежа за телета, предназначени за разплод или за производство на мляко, е балансираното хранене. Можете да добавите фуражни антибиотици към висококачествен фураж, което ще позволи на тялото на животното да не губи енергия за борба с болестите.

Телешка храна за бърз растеж

Първата стъпка е храненето на телето с естествено краве мляко. През първите две седмици младите животни се развиват много бързо и наддават на тегло, като се хранят само с мляко. През първите 2 часа от живота новороденото трябва да получи около 10% от теглото си с коластра. Постепенно дневната доза мляко се увеличава и се довежда до 12 литра.

Неопитните собственици на добитък добиват погрешно впечатление, че е най-добре да хранят малко теле с мляко и сено.

Често тази теория се придържа към феновете на „естествения начин на живот“. В крайна сметка телетата от диви обиколки не получават никаква друга храна, с изключение на трева и мляко. Но дивите прототипи винаги са по-малки от техните опитомени колеги. "Експериментаторите" са убедени от собствения си опит, че теорията е погрешна и променят мнението си. Най-добрият фураж за бърз растеж на телета е зърнените концентрати. Те започват да се добавят от 3-тата седмица от живота на малките. При обилно хранене с мляко и хранителен фураж дневното наддаване на тегло на младите говеда е около 1 кг.

Най-добре е да използвате комерсиално приготвени фуражи за телета. Антибиотиците и хормоните, които са страшни за всички, отсъстват. Тези добавки се прилагат отделно, ако е необходимо.

Внимание! Не бъркайте антибиотиците с кокцидиостатиците.

Висококачествен стартов фураж за млади животни съдържа хранителните вещества, необходими за бърз растеж и увеличаване на мускулите. На първо място, това е протеинов и витаминно-минерален комплекс.

Началните гранули могат да се хранят на телета от момента, в който опитат нещо различно от мляко.

Начално захранване

Предназначен за телета на възраст от 0 до 6 месеца. В Русия можете да закупите фураж от производство в Краснодар: "Vitula", "Venera", "Elegance".

Първите две са за телета до 3-месечна възраст. Гранулите се добавят постепенно и до 90-дневна възраст те се довеждат до 1,6 кг на ден. Елегантността е следващият етап. Използва се на възраст 3-6 месеца. Максималната дневна доза е 3,5 кг. По-късно, за да се намалят разходите за угояване, телетата постепенно се прехвърлят от Elegance в редовен фураж с витаминни и минерални премикси.

Същият производител предлага 2 фуражни добавки като ускорители на растежа: CattlePro Littlegoby и CattlePro BestVil. Те приличат на обикновени гранули. "BestVil" се използва след шест месеца, като се смесва с основния фураж. Добавката замества 15-30% от основната дажба зърно. Littlegoby се използва за телета от 3 до 6 месеца, ако скъпият стартов фураж бъде заменен с по-евтино зърно. Делът на тази добавка също е 15-30%.

Всички продукти от този производител съдържат кокцидиостатици, които предотвратяват развитието на кокцидиоза. Дори ако фуражът не ускорява увеличаването на теглото при телетата, отсъствието на паразити само по себе си е стимулатор на растежа.

Има и други стимулатори на растежа, които не са свързани с фураж или фуражни добавки.

Препарати за растеж на говеда

Стимулаторите на растежа за телета включват:

 • витаминни формулировки за инжекции;
 • антибиотици;
 • хормонални.

Кой сорт да изберете, за да стимулирате бърз растеж, зависи от ситуацията. Но най-често се използват витамини и фуражни антибактериални средства.

Витаминни и минерални комплекси

Диетичните добавки са същите витаминни и минерални комплекси, които трябва да се използват не само за угояване. Няма региони по света, които да са идеално балансирани във всички необходими животински елементи. Във всяка конкретна зона на пребиваване липсващите вещества трябва да се добавят към фуража за добитъка. Но това се определя с помощта на лабораторни тестове, поради което е невъзможно да се посочат конкретните имена на витаминно-минерални стимуланти за растежа на говедата в обща статия. Най-често това са витаминни и минерални разтвори за инжекции. При изслушване на един от тези биостимуланти - Катозал.

Често се вярва, че ако имате Catosal, можете да нахраните телето с най-евтиното зърно и наистина да не поглезите животното с други добавки.

Катозал

Всъщност той съдържа само 2 активни съставки: производно на фосфора и производно на витамин В₁₂. Използва се като тоник, тъй като ускорява метаболизма и подобрява имунитета.

Катозал се произвежда под формата на инжекционна течност. Телетата се инжектират подкожно, интрамускулно или интравенозно. Но няма схема за кандидатстване за угояване на месодайни говеда.Потребителските отзиви за Catosal са скептични. И това не е изненадващо. Никой стимулант не дава магически резултати. За добър растеж на говедата, успоредно с инжекциите на Catosal, животните трябва да бъдат добре хранени и снабдени с набор от витамини и минерали.

Елеовит

Друг разтвор за инжектиране на витамини. Съставът на този продукт е богат: 12 витамина. Форма на освобождаване: течност за инжектиране. Цветът е жълтеникав или кафеникав. Има специфична миризма. Витамините, които изграждат Eleovit, участват в метаболизма на мазнините, протеините и въглехидратите. Използва се за лечение на заболявания, които са свързани с метаболитни нарушения. Производителят не споменава бързия растеж. Доза за говеда: възрастни животни - 5-6 ml, телета - 2-3 ml. Интрамускулни или подкожни инжекции.

Внимание! Едновременно с началото на инжекциите на Eleovit, диетата е балансирана по отношение на фосфор, калций, протеини, магнезий и микроелементи.

Хранете антибиотици

В допълнение към кокцидиозата, телетата могат да заразят и други инфекции. Кокцидиостатиците във фуражите в този случай не помагат. За да се предпазят младите животни от други заболявания, фуражните антибиотици се използват в животновъдството. Експериментите показват, че животните, хранени с тези ветеринарни лекарства, са надминали контролната група по производителност с 2-14%.

Коментирайте! Друго име за фуражните антибиотици е местно, тоест нерафинирано.

Нерафинираните препарати, съдържащи протеини и витамини, се добавят към храната на телетата. Фуражните антибиотици включват:

 • биомицин;
 • хлортетрациклин;
 • окситетрациклин.

Това са "чисти" вещества, които не дават в тази форма. Наличните в търговската мрежа местни антибиотици са известни с търговски марки и добавки, а не с лекарства.

Телетата се хранят с местни добавки, ако предлагат подобен антибактериален агент за инжектиране в херметически затворена бутилка, това вече е антибиотик за лечение

Биомицин

Можете да го закупите под името "Biokorm-1". Светлокафяв прах, който остава активен 6 месеца. Съдържанието на активното вещество в 1 g "Biokorm-1" е 900-1000 единици. Съдържа и витамини от група В, които често се считат за стимулатори на растежа. Компенсира липсата на основни микроелементи.

Хлортетрациклин

Търговско наименование "Biokorm-4". Кафяво-черен прах със срок на годност 3 месеца, 1 g съдържа до 30 000 IU активно вещество. Освен антибиотика присъства и витамин В₁₂.

Окситетрациклин

Продава се като роден Terramycin. Културата се отглежда върху натрошено зърно. В завършен вид е светлокафяв прах с остра миризма на плесен. Срокът на годност е шест месеца. 1 g съдържа 3-4 хиляди единици окситетрациклин. В допълнение към антибиотика, в големи количества присъстват протеини, мазнини, безазотисти вещества и витамини от група В. Добър стимулатор на растежа.

Внимание! Дозите на местните антибиотици се изчисляват въз основа на основната активна съставка.

Хормонални стимуланти

Основната история на ужасите на потребителите на месни продукти. Всъщност истинският хормонален стимулант е генна мутация, която кара телето да произвежда миостатин. Това също е хормон, но спира растежа на мускулната маса. Генната промяна доведе до пълно блокиране на работата му. В животинското царство тази мутация е доста често срещана, но е фиксирана само при месодайната порода говеда: белгийско синьо.

Теле от всяка порода, различна от Белгийско синьо, няма да покаже такъв резултат, независимо как го храните и какви стимуланти за растеж използвате.

Изкуствените стимуланти на хормоналния растеж няма да дадат желания ефект без високо протеинови концентрати и „тренировки“, тоест активно движение.

Нуклеопептид

Основната функция на това хормонално лекарство е да стимулира увеличаването на мускулите. Получава се от далака на говедата. Външно това е мътна течност. Цветовата гама е от светло жълто до жълто-кафяво. Разпенва се лесно при разклащане. Когато се съхранява дълго време в покой, се образува утайка, която лесно се разпада след разклащане.Опаковка: 5, 10, 100 мл. Флаконите са херметично затворени с полимерни капаци.

Важно! Срокът на годност на отворена бутилка е не повече от 24 часа.

Същото се отнася и за онези опаковки, течността от които е взета със спринцовка през капака.

Механизъм на действие

Съдържащите се в нуклеопептида вещества стимулират секрецията на тиреоидни и андрогенни хормони. Производителят претендира не повече от физиологични количества.

Щитовидната жлеза има сложен ефект:

 • активират синтеза на растежен хормон;
 • стимулират развитието и растежа на телето;
 • ускорете набора на мускулна маса;
 • имат анаболен ефект.

Лекарството също така повишава устойчивостта на организма към болести. Теле, което не е било болно, винаги ще расте по-голямо от това, което е било тежко болно в младостта си.

Когато се използва нуклеопептид, мускулната маса се увеличава с 12-25%. Преобразуването на захранването също е подобрено. Агентът може да се използва паралелно с местни антибиотици и витаминно-минерални премикси.

Нуклеопептидът ускорява метаболизма, така че телето трябва да се храни все по-често от тези, на които не е използван стимулант за бърз растеж

Гамавит

Хормонален препарат на основата на денатурирана емулгирана плацента и натриев нуклеинат. Изходният материал за последното са дрождните култури. Гамавит се произвежда в течна форма. Обикновено се използва чрез инжектиране.

Продуктът съдържа биологични вещества, които повишават имунитета и оптимизират метаболитните процеси. Използва се за профилактика и лечение:

 • хиповитаминоза;
 • анемия;
 • пиометра;
 • отравяне;
 • токсикоза;
 • инвазивни и инфекциозни заболявания.

Използва се и като тоник в следоперативния период. Gamavit е полезен и при подготовката на животни за изложби и състезания. Но анотацията никъде не казва, че стимулира растежа. Може би косвено. Производителят рекламира продукта и като стимулатор на растежа.

Собствениците на продуктивни селскостопански животни се опитаха да пробият телета и прасенца с гамавит за растеж. Мненията бяха разделени. Собствениците на пилета, които са запоявали дрогата върху пилета, казват, че птиците са наддали добре. Собствениците на прасенца и телета вярват, че дестилираната вода може да се инжектира с еднакъв успех вместо стимулант. Производителят твърди, че са се появили много фалшификати и трябва да се внимава при покупка.

Правила за използване на ускорители на растежа на говедата

Всички стимуланти на растежа се използват не само за говеда, но и за други животни. В зависимост от вида на бозайниците, схемата на употреба също се променя.

През първите месеци от живота на телето стимуланти не се използват. Младите животни се хранят с висококачествени предястия, сено и мляко. Ще бъдат необходими стимуланти за бърз растеж, когато бикът бъде нахранен.

Поради голямото разнообразие от ускорители на растежа няма единна схема за тяхното използване. Всеки стимулант трябва да бъде придружен от инструкции. Ако не, лекарството най-вероятно е предназначено за други цели. Бързият растеж с това лекарство е случайност, страничен ефект или самоизмама.

Нуклеопептидът се използва за бързо хранене на гобита. И има инструкция как да използвате продукта точно за тази цел. За стимулиране на имунитета нуклеопептидът се инжектира интрамускулно или подкожно при 0,1-0,2 ml / kg живо тегло веднъж на всеки 24 часа в продължение на 3 дни.

Когато се използва като стимулатор на растежа за угояване на телета, инжекции се правят подкожно в средата на шията. Дозировката е 0,1-0,2 ml / kg. На едно място не могат да се инжектират повече от 30 ml. Инжекциите се правят 4 пъти с интервал от 15 дни.

Внимание! Когато се използва нуклеопептид, телето трябва да бъде хранено с високо протеинова диета.

Основното правило за използване на продукти за бърз растеж е високо протеиновите концентрати ad libitum. Можете да използвате най-добрите и скъпи стимуланти за бърз растеж, но ако не нахраните телето, то няма да расте.Той просто няма къде да вземе „строителен материал“ за тялото си.

За да получите добра мускулна маса, ще трябва да нахраните телетата добре, тук работи принципът „за да печелите много, трябва да инвестирате много“.

Мнението на ветеринарните лекари

Ефектът на стимулаторите на растежа върху бързото нарастване на мускулите при телетата е донякъде преувеличен. Растежът на биковете се влияе от:

 • генетика: никога млечните телета няма да наддават толкова бързо, колкото телето;
 • висококачествена диета: ако се опитате да спестите пари и да нахраните телето с евтино зърно в недостатъчни количества, дори белгийската синя бичка ще порасне като окаяно теле;
 • осигуряване на животните с необходимите микроелементи и витамини: при авитаминоза или липса на какъвто и да е елемент растежът на животните често спира;
 • добри условия за отглеждане: телето, което губи силите си в борбата за оцеляване, расте бавно.

И само ако тези условия са изпълнени, можете да опитате да ускорите увеличаването на теглото от биковете с помощта на изкуствени средства.

Внимание! Преди да използвате стимуланти за бърз растеж, трябва да се извърши обезпаразитяване.

Използването на бързи стимуланти за растеж за инжекции с говеда е съблазнително, но може да бъде опасно. Излишните витамини, получени през устата, няма да бъдат усвоени и ще се отделят от тялото по естествен път. Когато се инжектира витаминният състав, дори ненужното ще влезе в тялото. Стимулантите на растежен хормон могат да нарушат естествения ви баланс. Резултатът няма да бъде ускорено наддаване на тегло, а проблеми с производството на хормони.

Заключение

За да се хранят телета за бърз растеж е необходимо, на първо място, висококачествени продукти, съдържащи голямо количество протеин. Никакви хормони и антибиотици няма да помогнат на животното да напълнее, ако няма от какво да „изгради“ мускулна тъкан.

Прегледи на стимуланти за растеж за говеда

Станислав Блинов, 37 г., Брянск
Когато реших да храня биковете за месо, първоначално дори не мислех, че ще трябва да ги храня година и половина. Сега във фермата можете да закупите само двудневни или малко по-стари. По-късно всичко се разглобява. Чух за стимуланти на растежа, реших да опитам. Все пак това месо не е за мен да ям. Първо опитах нуклеопептид. Оказа се, че хормоните просто не действат от инжекцията. Тогава разбрах, че ако използвате хормонални лекарства, тогава трябва да нахраните бика като културист. Е, поне без протеинов шейк. И така, всички фуражи трябва да са с високо съдържание на протеини. А това е скъпо. Тогава бях посъветван на Катозал. Казаха, че това е почти чудотворно лекарство. Също така не забелязах много от резултата. Но самата бутилка е много скъпа. Но плюсът на Catosal е, че повишава апетита.
Алмаз Юсупов, на 42 години, Зеленодолск
Телетата трябва да се хранят с мляко поне седем месеца. Разбира се, зърно също е необходимо, но телето трябва да получава мляко възможно най-дълго. И не можете да превърнете в заместители рано. Поради заместителите те омърсяват. И само онези бичета, които никога не са били болни или малтретирани, растат бързо. Вярвам, че най-добрият стимулатор на растежа е добра генетика и правилно хранене. Дробилката, например, трябва да се дава възможно най-фина. По-добре се усвоява по този начин.
Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство