Защо кравата няма мляко след отелването?

Кравата не дава мляко след отелването, тъй като през първата седмица тя произвежда коластра. Това е жизненоважно за телето, но не е подходящо за хората. Освен това няма второ без първото. И трябва да започнете да разпределяте кравата от първия ден след отелването. В противен случай няма да се налага да разчитате на добра производителност.

Колко мляко дава кравата след първото отелване

Първите юници винаги дават малко мляко в сравнение с последващото отелване. Вярно е, че това „малко“ варира в зависимост от бъдещия млечен добив на кравата.

Лошото производство е пряко свързано с еволюционната адаптивност на животните към дивия живот. Женската, за да спести ресурсите на тялото, произвежда точно толкова мляко, колкото е необходимо на нейното дете. И нито капка повече. Природата „не разчиташе“ на човек като допълнителен товар.

Новороденото теле не се нуждае от много храна. През първия ден първото теле може да произведе само 3-4 литра коластра.

Мечето расте, има нужда от повече мляко и кравата му дава нужната храна. Но в пика на лактацията първото теле ще даде около 1,5 пъти по-малко от възрастно, повече от веднъж отелващо се животно. Точното количество зависи от породата и индивидуалните характеристики.

След това телето преминава към редовно хранене и лактацията намалява. При месодайните породи говеда или индивидите с нисък добив, това състояние се запазва през целия им живот.

Млечната крава също произвежда малко мляко веднага след отелването. Броят му се увеличава по-късно. Но за да получи максимална млечност, животното започва да разпределя още от първия ден, имитирайки липсата на храна за телето. Това позволява едновременно да се съхранява коластра с максимално количество имуноглобулини. Някои опитни собственици на крави използват "кръстосано" хранене с коластра. Така телето може да получи онези антитела, които майката няма.

Допълнителното хранене с коластра на теле от друга крава ще подобри колостралния имунитет.

Коментирайте! Максималното количество мляко, което една крава дава едва след 3-то отелване.

Може ли крава да се отелва, без да пълни вимето

Под въздействието на хормонални промени в организма, вимето на крава, строго погледнато, не се пълни, а се подува. И степента на това подуване зависи от индивидуалните характеристики на организма на животното. Следователно, признак на ранно отелване, подуто виме, далеч не винаги се открива. Времето също е различно: от 3-4 седмици при юници до 0 часа при стари крави. В някои случаи вимето вече се излива по време на отелването.

Това е много рядко, но също така се случва изобщо да няма оток преди и по време на отелването. Според наблюденията на животновъдите това е най-лошият вариант от всички. Поради хормонални смущения вимето може да се напълни след отелване и то на няколко етапа. Коластрата обаче започва да се отделя. В бъдеще производството на мляко е стандартно. Това явление може да се дължи на леко хормонално нарушение. Но когато кравата ближе новородено, заедно с останалата слуз, тя получава хормоните, необходими за производството на мляко. Ето защо не трябва да бързате да отделяте новороденото теле от матката.

Лизането на теле стимулира притока на мляко в кравата

Защо кравата не дава мляко след отелването?

Основните причини, поради които кравата не дава мляко след отелването, обикновено са причинени от следродилни аномалии или заболявания.Физиологичният може да се характеризира с израза „вреден“.

Физиологични причини

Случва се кравата да не дава мляко след отелването без видима причина. Най-вероятно в нея са скочили „дивите“ инстинкти на нейните предци. В общо стадо матката не е давала мляко на чуждо теле. В този случай кравата „изцежда” зърната и „отказва” да дои. Подобна ситуация се случва, когато непознат се опитва да дои животно. При млечните породи говеда тези инстинкти са почти унищожени, но при безпородни или аборигенни животни това все още се среща. Мерките за контрол тук са относително прости: по време на доене е разрешено теле близо до кравата. Понякога е достатъчно, ако телето е близо до преградата.

Втората причина може да е хроничната жажда на кравата. Това не означава, че собствениците държат животното далеч от водата. При липса на сочна трева или заместващи фуражи, кравата пие достатъчно, за да поддържа собственото си тяло. Той „отделя“ много по-малко течност за производството на мляко, отколкото би могъл, ако в храната има храни, които съдържат много течност. Дори при старите доени крави в сух сезон млечността може да бъде намалена до 4 литра на ден. При тези обстоятелства наскоро отелвано животно може изобщо да не дава мляко. Или ще е достатъчно само за теле.

Друга физиологична причина са последиците от пренесения по-рано мастит. Често срастванията в зърната след възпаление правят кравата мудна. Вземането на мляко от такова животно е трудна задача. Особено когато става дума за коластра през първия ден след отелването. Той е много по-дебел и не преминава добре през тесния канал на зърното. Може да изглежда, че такава крава се е отелвала, но тя няма мляко. Това е, но в първите дни само теле може да го получи. Понякога има смисъл да научите такъв човек да храни няколко непознати малки.

Поради силно подуване, кравата може също да не дава мляко, тъй като я боли от докосване на вимето. Такива царици понякога прогонват телето. Дали това може да се счита за патология е труден въпрос. Подуването на вимето преди отелването е нормално. Нарича се „насипно състояние“. Смята се, че кравата скоро ще се отелва, ако всички кожни гънки на вимето са се изправили.

Но подуването може да бъде много силно. Тогава животното просто е наранено, то не позволява докосване на вимето и „затягане“ на коластрата.

Понякога причината е, че кравата „не желае“ да дои в неподходяща доилна машина. Може да се повреди. Кравата може да има неправилни гърди. Машината може да е много стара и да причинява болка при доене на животното.

Патологични причини

При патологиите ситуацията е по-лоша, тъй като те варират от обикновено хормонално нарушение до инфекциозни заболявания, опасни за хората. Причините кравата да не дава мляко може да са:

  • хормонален дисбаланс;
  • метаболитно заболяване;
  • някое от усложненията след раждането;
  • мастит;
  • бруцелоза;
  • други инфекциозни заболявания.

Всяко неразположение и дори твърде сух фураж води до намаляване на млечността. Но кравата не дава мляко след отелването по относително малко причини.

Хормонален дисбаланс

Възможно при липса на пролактин, хормон, отговорен за производството на мляко. Засегнати са крави на всяка възраст. Производството на пролактин директно зависи от количеството окситоцин в тялото на животното. Но е много трудно да се определи липсата на този хормон без специални тестове. Ако при хората липсата на окситоцин се проявява с цял списък от психологически симптоми, то при животните е по-трудно. Едва ли собственикът на крава ще обърне внимание на раздразнителността на някои крави. Ще обвинява лошия нрав или търсенето на мястото му в стадото. Особено когато става въпрос за юница.

Следователно може да възникне ситуация, когато юница се отелва и вимето преди появата на телето не е било пълно. Може да няма и мляко. Това означава, че няма достатъчно пролактин в тялото на първи телета.Можете да опитате да коригирате ситуацията чрез инжектиране на окситоцин, който стимулира производството на пролактин от хипофизната жлеза.

Неправилното хранене провокира метаболитни нарушения и следродилни усложнения. Един от симптомите на тези проблеми е развитието на мастит. Последното също може да възникне „само по себе си“ поради увреждане на вимето и проникване на патогени във раните.

Близнаците в кравата също са нежелан хормонален дисбаланс по време на лов, поради възможни скокове на хормони, такива животни са отхвърлени от по-нататъшно размножаване: днес са довели близнаци, а утре "отказват" да дават мляко

Мастит

Той протича в лек или тежък стадий. Частните собственици обикновено забелязват болестта, когато кравата вече се е отелила, а вимето остава твърдо и има малко мляко. Лесен етап не може да бъде определен без анализ. Експресната проверка е достъпна и за частен собственик, но обикновено се пренебрегва. Във фермите след отелването се вземат проби от коластра от всеки сос, преди новороденото да бъде допуснато до вимето.

Ако възпалението на гърдата се дължи на неинфекциозни причини, лечението обикновено се извършва с масаж и често смучене. При наличие на златист стафилокок се препоръчват антибиотици.

Бруцелоза

Най-неприятната причина за липсата на мляко. Болестта се развива бавно, няма симптоми в ранен стадий. Поради тази причина собствениците на млечни говеда трябва да бъдат изследвани за бруцелоза. В допълнение към резултатите от лабораторни изследвания, в ранен стадий заболяването се проявява чрез аборт на по-късен етап. Ето защо, ако кравата се отелва преди време и няма мляко, е необходимо да проверите животното за бруцелоза възможно най-скоро.

Бременността продължава 9 месеца, а спонтанните аборти обикновено се случват само 8-9 месеца. Тъй като това не е нормално отелване и не е установен необходимият хормонален фон, млякото не се произвежда.

Внимание! Няма нужда да се опитвате да доите абортирана крава.

Това е опасно преди всичко за собственика на животното. Бруцелозата се предава добре чрез сурово мляко.

Често собственикът не иска да вярва, че неговата външно здрава и високодоходна крава е неизлечимо болна.

Какво да правим, ако кравата се е отелвала, но няма мляко

Би било желателно да се определи причината за липсата на мляко. Но ако отелването е било нормално и навреме и няма мастит, тогава лактацията може да бъде причинена от инжектиране на окситоцин. Грешки в храненето, които водят до метаболитни нарушения, вече не могат да бъдат коригирани. Можете само да стимулирате потока мляко.

Но трябва да помним, че „основната задача“ на окситоцина е свиването на гладката мускулатура на матката по време на отелването. За неспециалист най-лесният начин е да инжектирате хормона подкожно или интрамускулно. В този случай се изисква удвоена доза в сравнение с интравенозно или епидурално приложение. Но нямаше странични ефекти от предозирането на окситоцин. Дозата за крава с интрамускулно инжектиране е 30-60 IU. Еднократна инжекция. Също така, лекарството се инжектира, ако кравата има твърде слаби контракции.

Коментирайте! Въвеждането на окситоцин веднага след отелването улеснява освобождаването на плацентата.

Маститът не може да бъде излекуван незабавно. В този случай телето се напоява с коластра от друга крава и на матката се провежда курс на антибиотична терапия. Последното може да бъде от местно или общо действие. В първия случай в зърната се инжектира антибактериален мехлем. По това време е невъзможно да пуснете малкото до вимето.

Ако маститът се е разпространил в целия лоб или цялото виме, по-добре е да се използват интрамускулни инжекции с антибиотици. Препоръчително е да източвате съдържанието на вимето на всеки 2 часа.

Ако отелването е било преждевременно, телето е малко вероятно да оцелее. Пробите от тъкани от трупа трябва да бъдат доставени в лабораторията за изследване.

Задържаната плацента, дори при своевременно раждане на теле, може да е ранен признак на бруцелоза.

Ветеринарен съвет

Освен за лечение на мастит, няма специални препоръки от ветеринарни лекари.Понякога дори е невъзможно да се разбере защо външно съвършено здраво животно не дава мляко. Следователно препоръките са възможни само ако има очевидни причини.

Ако кравата не се дои поради оток, й се дават диуретици. За да не се претоварва черният дроб и бъбреците със силни лекарства, се запоява отвара от копър. Най-добре е да се варят само семената. Те имат по-силно диуретично действие. Успоредно с това вимето се масажира с движения нагоре. Задните лобове са леко ударени в посока от зърната към опашката. Отпред - напред към стомаха.

Внимание! Не можете да смачкате силно, това ще причини болка.

За да се предотврати силно подуване, кравата трябва да бъде отстранена от концентратите през последния месец на бременността. След две седмици вимето трябва да се нормализира.

За лечение на мастит е подходящо лекарството Percutan. Това е форма на спрей за външна употреба. Те се използват не само при мастит, но и за дезинфекция на леки кожни лезии. Използвайте мляко от непреработени здрави лобове. Заразените със стафилококи се отстраняват и унищожават. Не можете да го дадете и на теле.

Всички манипулации могат да създадат проблеми за собственик на крава, който няма специални умения. В този случай е по-добре да поканите ветеринарен лекар.

Заключение

Ако кравата не дава мляко след отелване, но изглежда здрава, като първа помощ се дава инжекция с окситоцин. Отокът може да се премахне и сам. Останалите проблеми с липсата на мляко изискват намесата на специалист и точна диагноза.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство